V Bratislave opäť Most hrdinov Dukly! A či nie?

S velikánskym zadosťučinením som si prečítal, že do Bratislavy pripláva proti prúdu dejinného nepochopenia a ľudskej hlúposti opäť Most SNP. K jeho umeleckému dotvoreniu prispela aj Ľudmila Cvengrošová svojou nenápadnou pieskovcovou sochou ženy na bratislavskom predmostí. Okolie sochy nie je veľmi upravené, krása umeleckého diela sa krčí v tieni množstva betónu a asfaltu.
Počet zobrazení: 4154
uvodHDnov.jpg

Azda chvalabohu, aspoň neláka necitlivé ruky ikonoborcov. Horšie už dopadlo umelecké stvárnenie mestského erbu na petržalskej strane.

Nuž ďakujeme staromestskí a bratislavskí zastupitelia za váš návrat k trvalým hodnotám!

Akosi som nepostrehol návrat k pôvodnému pomenovaniu tretieho bratislavského mosta – Mosta hrdinov Dukly, ktorý sa toho času volá Prístavný most. Aj tento pôvodný názov padol za obeť antikomunistickej cunami začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia. To nám chce niekto navravieť, že bojov o Dukliansky priesmyk sa zúčastnili len komunisti? Tie desaťtisíce padlých a ranených bojovali a mreli nie pre marxisticko-leninské vidiny, ale z úcty aj k slovenskej slobode. Sovietski vojaci sa nezastavili na svojej hranici a nepovedali ostatnej Európe: pomôžte si sami. Podobne ako ani západní spojenci. Jedni i druhí sa rozhodne postavili proti fašistickému zlu a jeho odtieňom aj v slovenských farbách. A aké výhrady môžeme vzniesť proti našim českým a slovenským vojakom v prvom armádnom zbore? Len skutočný odľud môže spochybňovať ich krvavé obete. A nedopriať im pripomienku ani v podobne monumentálneho diela, akým most bezpochyby je a obhajovať to antikomunistickou rétorikou, môže len človek, ktorý si neváži svoju históriu. Ja osobne považujem prechod cez karpatské vrchy na Slovensko za niečo podobne náročné ako vylodenie Spojencov v Normandii. Neviem si predstaviť, že by Francúzi premenovávali pripomienky na hrdinstvo spojeneckých vojsk.

Apropo - výraz Most hrdinov Dukly, je trochu krkolomný, určite slovenskejšie je Most duklianskych hrdinov. Je to odvodené od zemepisného pomenovania Dukliansky priesmyk a nie od poľského mestečka Dukla. Ale aj pred tridsiatimi rokmi sme mali maličké jazykové problémy, nie s Maďarmi ako dnes, ale s bratmi Čechmi. Českí bojovníci išli cez Dukelský priesmyk, slovenskí cez Dukliansky. Pri našej vyhlásenej slovenskej tolerantnosti sme tak zvolili hrdinov Dukly, čo znie v oboch rečiach rovnako. (Pokračovali sme v tom aj o 10 rokov neskôr, a aby sa neslovenské národnosti neurazili, namiesto Slovenskej národnej rady sme splodili Národnú radu SR. Čakám kedy  príde ďalší ústretový krok a Slovenskú republiku premenujeme na Republiku Slovensko, či dokonca Slovakia!)

Vraciam sa k téme. V októbri 2012 uplynie 58 rokov od bojov v beskydských vrchoch a dolinách na slovensko-poľskom pomedzí. Viem si predstaviť ako dobrý príspevok nás Bratislavčanov späť vrátenie pôvodného názvu tomuto mostu. Našťastie umelecká infraštruktúra vytvorená pri jeho výstavbe na Prístavnej ulici pretrvala do dnešných dní. Treba ju trochu revitalizovať a vznikne veľmi pekné miesto pre spomienku a oddych.
 

Foto: Jozef Schwarz

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
13. apríl 2012, 11:25
Rozum sa zda vracia sa na Dunaj.Hlupy Jano si este sice poklrikuje o velkych nakladoch na premenovanie, ale vacsina ho uz neposlucha.Preco hlupy? Nuz po 1.ze ho premenovaval pred 20 rokmi.po2.ze ho to vtedy nenapadlo, ze premenovavanie je drahe. Nuz a po 3. ze mudry by cusal,aby mu tu drahotu nezosobnili.Urcite by zasluzil aj s tymi co pred 20.rokmi zdvihli za premenovanie ruky.Mozno by svojou hrivnou mali prispiet aj ti co roky volia tych Janov v Bratislavskom parlamente.Apropo preco o tom rozhoduju Bratislavski radni,ked Bratislava je hlavnym mestom vsetkych obcanov SR ? Zvlast ak ide o stavby realizovane zo statnych a nie mestskych prostriedkov.Co sa tyka Pristavneho mosta podnetne .Velmi podnetne.Do opriginalov by som vsak nesiahal ,aj ked sa niekomu zdaju krkolomne.Je to proste original,ktora mu dali jeho tvorcovia.Vsetko ostatne je a aj ostane len bledou kopiou.Pre Janov premenovavatelov: Ak chcete pomenuvavat postavte si svoj most a pomenujte si ho aj po hlupom Janovi.Viem, nerealne.Ak by Jano vedel mosty stavat uz by nebol hlupy.:)
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
14. apríl 2012, 06:41
to pomenovanie by malo ostat s ucty k stavitelom mosta a z ucty k tomu, na akom zaklade pomenovanie vzniklo. cital som knihu o tom ako rucne tahali po kolena v bahne kanony na vysiny, plus desattisice obeti, to bolo obrovske usilie ktore by stalo za zachovanie pomenovania napriek tomu, ze je trochu zlozitejsie...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
15. apríl 2012, 13:20
tak, aby ich nepremenovávala každá politická zmena.

Možno preto by som už zostal pri názve Prístavný most, aby tu nedošlo k neustálemu ideologickému naťahovaniu. Nový most aj tak bolo treba premenovať, jeho názov bol nelogický, keďže ani v čase premenovania nebol už novým mostom.

Nie je preto dôležité teraz víťazoslávne kričať na oslavu svojho víťazstva, ale rozmýšľať nad názvami,ktoré by nerozdeľovali tak ostro spoločnosť, nevytvárali bariéry.

Dotýka sa to aj pomenovania nového cyklistického mosta cez rieku Moravu. BSK navrhol ideologicky motivované názvy Most železnej opony, Most slobody a Most Márie Terézie. Každý z týchto názvov vyvoláva prudké hádky, nezmieriteľné postoje a tak možno očakávať, že pri najbližšej politickej zmene by boli takéto názvy zmenené. Je to nezodpovedný postoj BSK, presadiť si len vlastné videnie sveta.

Prečo by sa nemohol zvoliť zvučnejší a nekontroverzný názov mosta, napr. Devínsky cyklomosť, Cyklomost Morava, alebo Cyklomost Mária. Ten posledný by zohľadňoval aj historické pozadie mosta, ale nebol by prepolitizovaný.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
16. apríl 2012, 05:32
Milan, srdečne pozdravujem, avšak nesúhlasím s politickou neutralitou pomenovávania. Ako sa vraví, všetko je politikum. V prípade mosta hrdinov Dukly nejde o ideologické naťahovanie. Myslím, že súhlasíš, že hodnoty, ktoré znamenajú boje v Duklianskom priesmyku sú hodnotami na ktorých stojí aj naša dnešná slovenská spoločnosť. A bol to novopostavený most v čase, keď tieto idey neboli spochybňované. A ich spochybňovanie odmietam aj za cenu politických prekáračiek a ideologickému naťahovaniu. Čiže Dukla bola v názve mosta od jeho postavenia. A čo sa týka lávky ponad Moravu. Ani meno Mária sa nevyhýba politickému či ideologickému pozadiu. Napríklad náboženskému. Mnohí by možno chceli radšej druhú polovicu mena panovníčky. Napríklad aj ja, vedie ma k tomu rodinkárstvo. Ak mám siahnuť k histórii tak som radšej za Cyklomost Eugena Savojského. Je to spoločné meno úspešného vojvodcu pre Rakúšanov, Slovákov, či Maďarov, ktorý oslobodil naše krajiny od Turkov. A čo viac, on si dal postaviť zámok v Schlosshofe, ku ktorému trasa mostu vedie!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. apríl 2012, 07:07
že vieš, že nespochybňujem hodnoty duklianskych bojov. A keby o mňa išlo, určite by som nebol zmenil pôvodný názov. Ale keď už došlo k zmene názvu, treba sa zachovať triezvo, nekonať podľa vzoru premenovávačov, za ktorým stála hlavne antikomunistická nenávisť.

Keď už došlo k premnovaniu na Prístavný most, ktorý je celkom prijateľný, už by som to znovu nepremenovával.

Pri mostoch mi akosi nesedia politické pomenovania, mali by byť viac nadčasové. Napr. aj návrh pomenovania Cyklomost Železnej opony zneje otrasne, neprirodzene.

Nemyslím si, žeby sme nepomenovaním Mostu hrdinov dukly im vzdávali menšiu úctu. Tú úctu by sme mali vzdávať svojím životom, hodnotami. A zdá sa mi, že Prístavný most to najmenej symbolizuje. Keďže je na ňom tuším najhustejšia premávka na Slovensku, symbolizuje teda skôr konzumný spôsob života. A pochybujem, že práve za toto položili svoje životy vojaci pri Dukle. Potom sa z toho stal len prázdny symbol, v rozpore s obsahom, spôsobom života ľudí spätých so životom tohto mosta.

Skôr by mi sedelo také pomenovanie pre nejaký malý parčík, Park hrdinov Dukly, ako také pietné, tiché miesto, s nejakými sochami, reliéfmi, venovanými bojom na Dukle. Kde by sa ľudia niečo mohli o tejto udalosti dočítať, pomeditovať v tichu stromov, zaspomínať.

Názov Cyklomost Márie som navrhol preto, že si ho každý môže vysvetľovať podľa svojich potrieb. Je neutrálny, poetickejší, zároveň dáva možnosť viacerých vysvetlení. Ja so neveriaci,ale vôbec mi nevadí, že si ho veriaci vysvetlia podľa seba. Nakoniec, až tak by mi nevadil ani historický názov Most Márie Terézie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. apríl 2012, 08:02
a znalec Bratislavy a jej okolia, čo keby si porozmýšľal o založení Turistického klubu pri Slove. Teda aj za priaznivého postoja redakcie a Klubu Nového Slova. Ktorý by navštevoval pamätné miesta našej histórie a rôzne zaujímavosti.

12. mája sa koná pochod na Malý Slavín. Využijem tu príležitosť a opýtam sa, či niekto nemá chuť prejsť sa tam na bicykli. Od Patrónky, cez Železnú studničku. Povedzme zraz o 9 hod. na Patrónke, pohodovým tempom sviežim lesným prostredím sa dostať až na Malý Slavín. Je tam jeden ostrý kopec,ktorý sa dá prejsť aj peši. Ak niekto potrebuje aj podrobnejšie info, e-mailovú adresu mám v blogoch.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. apríl 2012, 09:57
Ked uz tu ten kapitalizmus mame,tak ho tu nechajme ? To je to hrdinstvo podla Teba take malicke ,ze pren bol po nom pomenovany most privelky ? Myslis ze bojovali za Bratislavsky pristav ? Neviem preco ti co ho nestavali sa montuju do toho ako sa ma volat?Pointa je niekde uplne inde.Pomenovanie ma zvecnit pamiatku tych co si to zasluzia.O tom ,ze si to hrdinovia duklianskych bojov zasluzia dufam nepochybujes.Pre praviciarov je jeden Vasek dost na premenovanie letiska.Tebe nestacia ani sta tisice mrtvych ,ranenych a stradajucich ?Prave premenovanie mosta bolo pohrdnutim tym co Ti Jozef spravne napisal"že hodnoty, ktoré znamenajú boje v Duklianskom priesmyku sú hodnotami na ktorých stojí aj naša dnešná slovenská spoločnosť."
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. apríl 2012, 10:27
zo svojho subjektívneho pohľadu. Preto tomu nerozumieš. Ja sa snažím dívať sa objektívnejšie, nielen svojími očami.

Práve pomenovanie letiska po veľkom antihumanistovi je odstrašujúcim príkladom, ako to nerobiť, ak nechceme, aby si niekto ťukal na čelo, že nám asi zašibalo.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. apríl 2012, 11:21
je neobhajitelna.Cim viac sa usilujes tym hlbsie sa prepadas.Jedine co si trafil ,ze je to o cite.Ucta vzdy bola o cite.Ze to Ty nechapes? K clovehu vsdy patril popri raciu aj cit.Jednym sa oplati hrdinov vyrabat.Tebe sa neraci vazit si ani tych ,ktori hrdinami skutocne boli.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. apríl 2012, 14:02
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. apríl 2012, 14:37
Som rad si si dal povedat.Uz Ti aj tak trcia len usi.Ak niecomu nerozumies, alebo Ti chyba cit nech to bejt.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. apríl 2012, 04:04
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. apríl 2012, 04:10
milan, zrejme ta inspirovali zvyklosti z cias C.K. Monarchie - napriklad Most Marie Valerie, Most Frantiska Jozefa I. a ine, ktore sa akosi nezachovali. dnesny Pristavny most bol projektovany ako Most hrdinov Dukly a tak bola aj stavany a to by malo byt respektovane naveky vekov. z rovnakych dovodov by som suhlasil s pomenovanim cyklolavky cez Moravu ako Most Chucka Norrisa, aby sa tak pre pamat potomkov zachoval debilizmus tychto casov ktore zijeme...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. apríl 2012, 06:24
ved je to pešia turistika.
A ak si pohodlný aj na pešiu turistiku, máš k dispozícii autobus:-)

Ja nič nevnucujem, len sa pýtam, či by sa niekto nepridal?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. apríl 2012, 06:44
on je na ňu už len nalepený a to vyvoláva krízu celej civilizácie.

Táto doba je svojou podstatou pluralitná, je syntézou, jednotou množstva prúdov.
Európska civilizácia sa však chová silne archaicky, oproti východnej, čínskej civilizácii veľmi neefektívne. Je zvyknutá vyvíjať sa v protikladoch (neba a zeme, politických systémov, spôsobov života) a svoju minulosť totálne likvidovať. Čo sa ešte archaicky prejavuje aj v pomenovávaní a premenovávaní, snahách pravice či ľavice o totálne víťazstvo a totálnu likvidáciu konkurenta.

Naopak, táto pluralitná doba je ako stvorená pre čínsku kultúru, ktorá sa díva na svet ako celok, jednotu jing a jang a vyvíjala sa kontinuálnejšie, zachovávajúc si svoju minulosť.

Ja dobre rozumiem dobe, ked bol Most hrdinov Dukly stavaný. Mohol si si všimnúť, že hovorím, že v rozmeroch tej doby bol systém v poriadku, nevymykal sa z historických pravidiel, vzorov - a väčšinu diskusií, aj poslednú na Klube Nového slova, považujem za neplodné.
Lenže som dialektik, a viem, že v r. 1989 prirodzene došlo k zmene (nie v zmysle tých neplodných diskusií), k dialektickej negácii klasického socializmu a tomu sa prispôsobujú aj naše hodnoty, myslenie, aj pomenovávanie. Ak už došlo k premenovaniu, a nejde o názov, ktorý by bol politicky ťažko stráviteľný, nechovajme sa nekultúrne podobne barbarsky ako Václav Havel, ktorý v slepej nenávisti kričal po premenovávaní všetkého. Nebuďme ako oni, buďme kultivovanejší.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. apríl 2012, 11:38
ze si strelil capa.Kolki Ti to este budu musiet napisat aby si to priznal.Ak to nevies ,tak aspon sa nezahrabavaj.Proosiiim.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2012, 08:17
Prístavný most bol projektovaný a budovaný pod pracovným názvom Diaľnično-železničný most (DŽM). Pomenovanie Most hrdinov Dukly dostal po uvedení do prevádzky.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. apríl 2012, 09:12
Streliť capa(alebo nazývať iný názor hlúposťou) sa v tejto diskusii nedá, pretože tu neexistujú nejaké objektívne merateľné kritériá, čo je capovina, hlúposť a čo múdrosť.
Zmyslom takýchto diskusií je najmä vysloviť svoje názory na pomenovania mostov, aký je názor verejnosti.

A ja, podľa zaužívaných schém presadených dnešnou propagandou, používaných aj tu na Slove, ako radikálny ľavičiar, nemám nič proti názvu Most duklianskych hrdinov.
Akurát som vyslovil názor, že ak už došlo k premenovaniu na Prístavný most, nemali by sme sa chovať ako malé deti a robiť si naschvál, kto toho druhého porazí, podrazí, a za každú cenu premenovať niečo, čo bolo pomenované opozíciou. Ak sa väčšina ľudí jasne prikloní k názvu Most duklianskych hrdinov, potom by nemal byť problém premenovať.

Ale to by chcelo poznat diskusie na túto tému aj z iných diskusných fór.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
20. apríl 2012, 05:54
kazdy co si nieco vytvori sam z vlastneho presvedcenia pri pouziti vlastnych prostriedkov jednoducho sam alebo v spolupracu s ludmi rovnakeho zmyslania by mal mat pravo pomenovat si vytvor ako sa mu len zaziada a nikto by mu to pravo nemal odnat a privlastnovat si jeho vytvor ako svoj... to co je dnes budovane je budovane za urcitym ucelom a samozrejme v urcitej dobe a malo by to tak ostat az nez to neprestane plnit ucel a tym sa to znici ale premenovavat by sa to nemalo pretoze zmenou mena sa nesmie zmenit podstata verim ze stavitelia mali dovod preco to pomenovali ako pomenovali....chceli vyjadrit vdacnost zato ze vobec mozu postavit most...ze sa mozu rozhodnut ho postavit...vojakom co v karpatsko-dukelskej operacii prisli o zivot je to uz jedno zivot im to nevrati...ale ak autor chcel stavbou mosta vzdat hold niecomu pripadne niekomu koho obdivoval tak to ma zostat ako jednoliaty celok a to ako stavba tak aj jej meno...lenze nanestastie obmedzenost a "janovstvo" su vzdy v prevahe ak to ludia pripustia..........ospravedlnujem sa za nesurodost svojich myslienok...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. apríl 2012, 04:20
Nazor hodny rozumneho cloveka.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984