Prvý máj, druhá vláda Smeru-SD, tri postrehy

Dnes sme aj keď nie na začiatku, tak určite na štarte ďalšej etapy skvalitňovania ľudského žitia. Aspoň u nás na Slovensku. Tvrdím, že akýkoľvek zmysel života sa musí týkať časového obdobia nášho ľudského života. Preto odmietam akékoľvek náznaky znižovania dosiahnutej životnej úrovne. Dnešná kríza sa musí riešiť a vyriešiť na úkor tých, ktorí ju zapríčinili.
Počet zobrazení: 2697
prvy_maj.JPG

Často opakujem - možno už leziem na nervy všetkým, ktorým je to jasné -  svoju predstavu o zmysle života, ľudského života. Ja si zmysel života dešifrujem takto: Akýkoľvek zmysel života sa musí týkať časového obdobia nášho ľudského života. Ďalej, „ľudské“ ciele života sú: zlepšiť výživu, ubytovanie, lekársku starostlivosť, dopravu, výchovu, bezpečnosť, ľudské práva a všetky iné ľudské potreby všade tam, kde je to potrebné. Po tretie: Jediný veľký cieľ každého života je vychovávať dobré deti, všeobecnejšie povedané, vytvárať podmienky pre udržanie ľudského rodu a to môžu aj tí, čo z akýchkoľvek príčin nemajú potomstvo. A snažiť sa urobiť život vo svojom okolí pre všetkých taký dobrý, ako je možné. Možno sa mnohým z vás zdajú tieto „človečenské“ ciele života malicherné, ale ruku na srdce či peňaženku, nie je to ono? Niektorým chýbajú veľkolepé vízie, paradigmy, či aspoň stratégie a misie, ale čo keby ste ich vymysleli a následne realizovali z takto chápanej predstavy zmyslu života? Niektorí si poviete, ale veď to je posvätenie revolúcie. Hurá do boja za lepší život! Žiadne hurá, lepší života človeka nemožno stavať na mŕtvolách bojovníkov aj za tie najušľachtilejšie myšlienky. A sú medzi nami aj takí, ktorí majú na ľavej strane hrude namiesto srdca peňaženku. Tým je to jedno!

Prečo som načal túto tému? Viedli ma k tomu tri príčiny. Čerstvo upečené programové vyhlásenie vlády Smeru–SD, Prvý máj, sviatok práce a potulka pri Neziderskom jazere. Väčšina z nás si prácou zarába na chlieb každodenný a na ostatné zmysluplné pôžitky ľudského života ako sú: dostupné kvalitné ubytovanie, lekársku starostlivosť, dopravu, výchovu, bezpečnosť, napĺňanie ľudských práv a všetkých iných ľudských potrieb. Zdôrazňujem prácou a nie hazardom! A vláda krajiny preberá zodpovednosť za vytváranie podmienok pre každodenný život svojho občana. Štát a jeho výkonná moc – vláda nie je cudzí prvok v našom života. Je to naša vláda, vláda slúžiaca občanovi. Zamyslime sa nad súčasným programovým vyhlásením vlády, ako slúži napĺňaniu zmyslu nášho života. Či naši rodičia a budúci seniori dožijú v slušných podmienkach svoj život, s dostatočnou výškou penzie, s dostupnou zdravotnou starostlivosťou, kvalitnou opaterou. Alebo to ponecháme na počet pravdepodobnosti, niektorí vyhrajú, iní prehrajú v lotériách, ako je druhý dôchodkový pilier či členstvo v klube finančných oligarchov. Čo myslíte, aká je pravdepodobnosť, že víťazmi bude aspoň 50 percent z nás? A zamyslime sa aj nad podielom každodennej práce na vytváraní dostačujúcich a najmä neustále sa zlepšujúcich podmienok pre zmysluplný ľudský život v ostatných spoločenských sférach. Ak si 1. mája 2016 povieme, že naše presvedčenie o správnosti voľby predstaviteľov Smeru–SD do vlády prinieslo dôstojný život absolútnej väčšine, veľmi ma to poteší a dám to najavo.

Ale spomenul som aj cestu po východnom brehu Neziderského jazera. Prečo? Nuž pozeral som sa okolo seba a povrchne sledoval, ako sa tam žije. Je to kraj predovšetkým poľnohospodárskej výroby a cestovného ruchu. (Isteže aj tu som videl malé pridedinské priemyselné parky, kde sa zrejme „konala“ drobná výroba a služby zviazané predovšetkým s potrebami regiónu.) Samotné, vo veľkej väčšie dobre udržované domy svedčia, že ich majitelia pracujú. Veľké humná a iné hospodárske budovy, množstvo traktorov na cestách. Prepojenie na cestovný ruch v podobe viníc, pivníc a ostatných vinárskych radostí – ubytovanie, stravovanie miestnymi špecialitami. Cestovný ruch čerpá aj z miestnych krajinných zvláštností, veľké teplé plytké jazero, stepná krajina, ktoré sú chránené až na najvyššej úrovni v podobe národného parku. Dopravné značky, ktoré informujú, že husi a kačky majú na cestách prednosť. Dokonalé cyklotrasy (frekvencia cyklistov ako u nás áut na Prístavnom moste), jazdecké chodníčky či preprava turistov na vozoch ťahaných koňmi skoro na taktovej úrovni (naše železnice už o tom snívajú!). Bohato prepracovaná a vypracovaná kultúrna stratégia, festivaly hudobné, dramatické, gastronomické. Viacerí poznáte operné predstavenia v kameňolome ešte z rímskych čias, či operetné predstavenia na jazere. Priznám sa, „dorazil ma“ nápad konania piknikových koncertov vážnej hudby – pri vstupe vyfasujete piknikový kôš a … vychutnávate hudbu, jedlo, pitie, prípadne prítomnosť partnera! Prečo toľko o tom básnim? Lebo si namýšľam, že aj takýto život môže byť zmysluplný. Som presvedčený, že väčšina tamojšieho obyvateľstva sa má deň čo deň lepšie, nebohatnú ako naši kapitalisti zo Strmých vŕškov, ale aj tak  majú dobrý pocit, že život nemárnia nadarmo a za svoju statočnú a často ťažkú prácu majú primeranú odmenu už na tomto svete, za svojho života. Zrejme regionálna a vôbec politika v Rakúsku vychádza práve z potrieb konkrétneho občana aj tu v Burgenlade. Nehľadá investora, ktorý na neplodnej pôde (rastie tam iba rákosie a pobehujú nejaké vtáky, ktoré sa ani nesmú strieľať) postaví automobilku. Viete, aký by to malo vplyv na HDP?! Nuž zničili by si síce cesty, zasvinili ovzdušie, ale tie zisky! Možno by to bol okres s najvyšším počtom vyrobených automobilov na svete na jedného – čoho? - človeka. Bola by to ešte ľudská bytosť? Veď Chaplin už pred vyše polstoročím mal na pásovú výrobu názor hodný normálneho človeka.

Záver. Dnes sme aj keď nie na začiatku, tak určite na štarte ďalšej etapy skvalitňovania ľudského žitia. Aspoň u nás na Slovensku. Tvrdím, že akýkoľvek zmysel života sa musí týkať časového obdobia nášho ľudského života. Preto odmietam akékoľvek náznaky znižovania dosiahnutej životnej úrovne. Dnešná kríza sa musí riešiť a vyriešiť na úkor tých, ktorí ju zapríčinili. Páchateľ je známy. Finančný kapitál a jeho stelesnenie - finančná oligarchia. Musíme ho odsúdiť aby za svoje skutky platil. Aj cenou najvyššou! Svojou existenciou! Vládne opatrenia musia z toho vychádzať. Žiadne, ani prechodné znižovanie dôchodkov. Žiadne znižovanie každodennej životnej úrovne, zaviesť zvýšené dane na bohatstvo a luxus! A tak podobne. Nežiadam úplnú revolúciu paradigmy, napríklad podľa Schweickartovej teórie ekonomickej demokracie. Ale vychádzať z jeho myšlienok by naša sociálnodemokratická vláda mala. A možno by na úvod stačilo vrátiť sa k inšpirácii susedmi, teda dlhodobo kapitalistickými krajinami. Napríklad k spomínanému Rakúsku. Mrknúť, aké tam majú dane, ako je organizovaný dôchodkový systém, aká je tam bytová politika. A potom vypracovať materiál, ktorý predstaví národno-štátny záujem Slovenskej republiky a rozpracuje ho do podoby konkrétnych rezortných, prierezových, regionálnych stratégií a najmä do podoby projekcie zlepšovania života občana SR.

Foto: Jozef Schwarz

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
02. máj 2012, 09:04
kydy, kydy a len samé kydy
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
02. máj 2012, 15:44
Ja som tam nebol, ale syn vraví, náš hoteliér je pán a tam, žena varí, záchody upratuje a pán je travale na všetko, to sú veci ale nie kudy, kydy. Dnes sú motivovaní trotli. Ale k autorovi, pravdu má nie pre trotlov, v živote treba makať a nie život využívať, pretože tí vyúživační nevolia Smer - SD. Tak sa už deľme popravde, sme jeden národ a dvoch žiovotoch, jeden život prácou tvorí a duhý život troví a tomu v práci vraví, samé kydy, len samé kydy.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. máj 2012, 09:39

"...v živote treba makať a nie život využívať, pretože tí vyúživační nevolia Smer - SD.

Tak sa už deľme popravde, sme jeden národ... ." Jozef Gazarek

***************************

Pán Gazarek nevolila som Smer a nemám v tomto prípade absolútne žiadnu výčitku svedomia. Skôr naopak, keď vidím vo vláde buržujov ako napr. Matinského, Zvolenskú, Kaliňaka, Počiatka, Glvača,...

Skôr by ste sa mali zamerať na tých, čo volili Smer z vypočítavosti a dali Kaliňakovi preferenčné hlasy. Napr. na výsluhových policajtov a vojakov!

Práve tí si užívajú života berúc obrovské výsluhové dôchodky praktický za nič, alebo zastávajú popritom ako nominanti za Smer po úradoch vysoké funkcie!

Pripomínam, že výsluhový dôchodok dnes na Slovensku berie celkovo 33-tisíc vojakov a policajtov.

Priemerná výška dôchodku u policajtov je 619 eur, bývalí vojaci majú až do 2300 eur. Nárok na dôchodok vzniká po 15 rokoch v službe.

Len si to prepočítajte, koľko je to miliard do ľuftu vyhodených pre zelených darmožráčov, ktorý by aj po 15 rokoch nič nerobenia mohli makať min. do 62 rokov.

Pritom doslova vyhodené peniaze chýbajú peniaze na zdravotníctvo, školstvo, vedu a výskum. A to už nehovorím o efektívnom využití vyhodených peňazí na vytvorenie pracovných miest v štátnych, či družstevných podnikoch alebo zamestnaneckých akciovkach pre takmer pol milióna nezamestnaných a vysťahovalcov za prácou.

Lenže "sociálny štát" dnes preferuje zelených darmožráčov z kancelárií a služobných aut!

Lenže baníkom, chemickým, poľnohospodárským a lesným robotníkom,..., ktorí nasadzujú životy a zdravie necháme sa zodrať, resp. drieť do 62 rokov, ak ich dovtedy vykorisťujúci buržuj "ktorý im dáva prácu" nevyhodí na ulicu!

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
03. máj 2012, 15:28
okrem toho si myslim ze privatizeri ako Meciar, Slota, Dzurinda, Miklos, Hrusovsky, a im podobni poskodili zaujmi slovenska a mali by byt potrestani.... zit zivot, rodicom na radost, ludom na osoh, Bohu na slavu a cloveku na spasu....kto ma problem s Bohom nech si ho zameni za co len chce...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
03. máj 2012, 15:48
A to sme len v Rakúsku. Aj my sme mohli byť už dnes na úrovni aspoň susedného rakúska, keby sa dejiny neotočili proti nám v roku 1968....a kto z vás bol v Nemecku alebo Švajčiarsku ? to už nie sú akože kydy, ale holá realita. Ako tam žijú, aké majú úroveň jednotlivé rezorty, aké je tam životné prostredie, ako si ho ľudia vážia a sami strážia, ako sa starajú v rámci sociálnej politiky o svojich ľudí, ako negujú tých povaľačov, ktorí im kazia renomé.....máme od toho veľmi ďaleko. Ale raz sa začať musí. Prečo sa už teraz / konečne ! / nevydať tým správnym smerom ?! Nie preto, že je pri moci práve SMER. Jednoducho preto, že doba je ktirická a nastal čas riešení vážnych situácií. Spoločenstvo Európy sa nachádza na dôležitom rázcestí. Ktorou cestou sa vydá ? Lepšou, horšou ? My sme jej súčasťou. Máme síce možnosti, aj keď onmedzené, rozhodovať o niektorých vlastných veciach krajiny sami, ale....ísť tým správnym smerom. To bude to najdôležitejšie. Mne osobne nevadí, že Kaliňák, Počiatek, malativský....sú podnikatelia. Ak si zarobia poctivo a urobia pre krajinu ako vrcholoví manageri plusy, tak im vôbec nebudem závidieť, že sa majú lepšie ako ja. Ale musím vidieť napredovanie po odbornej, sociálnej stránke. Ideologická musí ísť nabok. Takže nie sú kydy ako kydy. Najprv sa prizrime do vlastného košiara a potom kritizujme druhých.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. máj 2012, 06:13

"Mne osobne nevadí, že Kaliňák, Počiatek, malativský....sú podnikatelia. Ak si zarobia poctivo a urobia pre krajinu ako vrcholoví manageri plusy, tak im vôbec nebudem závidieť, že sa majú lepšie ako ja. " peter malík

******************

Tu nejde o závidenie, ale o poukázanie na špekulatívne parazitenie na poctivej práci iných!

Nech mne ľavičiarke niekto vysvetlí ako môže priznať Kaliňák viac pol milióna a Počiatek takmer mulión eur, ktoré zarobili poctivo. Najmä ak ich predseda Fico prizná dovolím si povedať poctivo zarobených 38.000 eur a to s príplatkom podpredsedu parlamentu.

Takže buď je Fico neschopný,(lebo nešpekulluje a nevykorisťuje) a potom Kaliňák s Počiatkom majú "poctivo zarobené" peniaze. Alebo ich majú tzv. smerácki podnikatelia z vykorisťovania proletárov a finačných špekulácií "zarobených", či skôr ulúpených? Čiže sa jedná o nepoctivo získané peniaze na úkor utrpenia, biedy tzv. menej úspešných makajúcich postivcov.

Resume: Poctivo sa nedajú zarobiť milióny eur, ale sa dá ne nepoctivo pripraviť masa podvedených a vykorisťovaných obetí!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984