Zabitie Muammara Kaddáfího - zrod legendy?

Ťažko sa píše o smrti, tobôž keď je spojená s nezmyselnosťou a krutosťou vojen, ktoré každý čestný človek musí v 21. storočí považovať za atavizmus. Stále však existujú sily, ktoré z vojen ťažia – bohatnú a mocnejú z nich. Z informácií o bojoch v Líbyi môžeme byť už presýtení a unavení, ale, žiaľ, nedá sa o nich písať krátko a jednoznačne.
Počet zobrazení: 3113
kadafi.JPG

Objavil sa nový fenomén, ktorý sa mediálno-politicky prezentuje tak, že ochrana ľudských práv má prednosť pred rešpektovaním štátnej suverenity. Svet (rozumej Západ) má povinnosť pri porušovaní ľudských práv zasiahnuť. Dajú sa načrtnúť tri špecifické aspekty vojny NATO proti Líbyi, ktoré súvisia s charakterom bohatstva a moci v súčasnom svete a so snahou posilniť v ňom pozíciu a rolu globálneho kapitalizmu.


Skryté ciele a iné aspekty vojny proti Líbyi

Prvým je aspekt, že vojna proti Líbyi, aj keď ju NATO uskutočňuje pod kepienkom rezolúcie OSN č. 1973/2011, má v prvom rade skryté ciele. V žiadnom prípade nejde len o vojenskú záležitosť, lebo prioritne má ekonomický charakter. Pripomína koloniálne vojny minulosti. Vidieť snahu ukázať svetu na začiatku 21. storočia, že o spôsobe riešenia jeho problémov sa stále rozhoduje a bude rozhodovať aj naďalej na Západe, na základe záujmov mocností, ktoré ho reprezentujú. Za týmito záujmami sa skrýva úsilie o získanie bohatstva, ktoré má poslúžiť aj na ďalšie posilnenie moci, čím ďalej tým viac kývajúcej sa vo svojich základoch.

Nástrojom, ktorý toto presadzuje, sa stáva globálne NATO. Je to NATO s dôrazom na dosiahnutie prevahy vo vzduchu kombinovanej s pôsobením „špeciálnych jednotiek“ (diverzantov a  zabijakov) doplnené súkromnými vojenskými spoločnosťami. Zároveň sa špecificky spája s EÚ a medzinárodnými organizáciami najmä OSN. „Inovácia“  spojenia je v tom, že NATO s imidžom vojenského paktu chce zlegitímniť svoje aktivity prostredníctvom OSN, ktorá stráca význam ako organizácia schopná zaistiť mier a bezpečnosť. 

Aká je ekonomická racionalita vojny NATO proti Líbyi? Veď v podmienkach krízy sa na ňu vydalo len v USA, Veľkej Británii a Francúzsku podľa rôznych odhadov najmenej 2,5 miliardy dolárov. Pri započítaní všetkých výdavkov to môže byť aj viac ako trojnásobok tejto sumy. A to sa do nej nezarátavajú vojnové škody materiálneho, ekonomického charakteru.

Druhý aspekt spočíva v tom, že v súvislosti so skrytými cieľmi vojny bola o nej aj svetová verejnosť informovaná nejasne, zmätočne a lživo. Do tohto procesu boli pritom zapojení nielen „bezradní“ vzbúrenci bez skúseností v globálnom svete médií, ale aj viaceré „mainstreamové“ renomované medzinárodné tlačové agentúry a elektronické médiá. Z hľadiska nedôveryhodnosti spravodajstvo o bojoch v Líbyi výrazne prekročilo manipulatívnosť informovania o vojnách v Afganistane a Iraku, v ktorom tiež bolo a stále je dosť kamufláže. Výsledkom je, že čoraz viac ľudí hľadá informácie z alternatívnych zdrojov, ktoré z rôznych dôvodov tiež nepodávajú objektívne a pravdivé informácie.

Tretí aspekt je spojený s tým, že aj v tejto vojne (ostatne ako v každej) boli mnohé nemorálne prvky a porušovania noriem medzinárodného práva. Do širokej škály týchto aktivít možno zarátať aj viacero otvorených podnetov a náznakov zo strany NATO, ktoré vyzývali k zabitiu (alebo akémukoľvek spôsobu fyzickej likvidácie) Muammara Kaddáfího. Naposledy to bola ministerka zahraničných vecí USA H. Clintonová.

Ak dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté. Predstavme si, akú by asi mali odozvu v západných médiách podobné výzvy radikálov na zabitie predstaviteľov bábkovej vlády udržiavanej v nejakej krajine za podpory Washingtonu.


Svetlé aj temné stránky Muammara Kaddáfího

Spôsob zabitia vodcu Líbye i reakcie viacerých predstaviteľov Západu a NATO na túto udalosť sa v budúcnosti budú hodnotiť ináč. Zatiaľ to je jeden z typických prejavov narastajúcej agresivity globálneho kapitalizmu, ktorého elity sa v záujme upevnenia svojej moci a bohatstva v komplikujúcich sa sociálno-ekonomických, politických a bezpečnostných podmienkach pomaly prestávajú ovládať. Považujú pri tom za potrebné povedať čokoľvek, čo by malo zvýšiť ich autoritu a zdôvodniť „správnosť“ uskutočnených krokov, bez ohľadu na ich súvislosti a následky.

Niekoľko hodín po zabití Muammara Kaddáfího sa však objavili aj požiadavky OSN i Amnesty International na objasnenie okolností tohto činu. Zabitie plukovníka – jeho lynčovanie, ktoré by asi nebol vážny problém kvalifikovať aj ako vraždu – je, žiaľ, len novou epizódou v línii od divnej zrýchlenej popravy Saddáma Husajna k poprave Usámu bin Ládina špeciálnymi silami US NAVY. Navonok sa tieto akty výrazne odlišujú, ale bez účasti a podpory zo strany USA by k nim nikdy takto nedošlo.

Nebudeme popisovať osobnosť a politickú dráhu Muammara Kaddáfího, ktoré sú neobyčajne zložité a protirečivé a nachádzajú sa v nich svetlé, ale aj temné stránky. Vzhľadom na to vyvolávajú protikladné reakcie – od jeho odsudzovania ako jedného z najväčších diktátorov poslednej tretiny 20. storočia až po obdivovanie ako predstaviteľa boja proti imperializmu, tvorcu predstáv o vytvorení sveta, ktorý by zohľadňoval „nezápadný“ pohľad a viedol k novému poriadku, väčšej spravodlivosti, rovnosti v ňom a pod.

Zdôraznime, že napriek nevypočítateľnosti svojho správania vodca džamahíríje neutiekol v najťažších chvíľach života z krajiny, hoci iste by niekde (aj s peniazmi, ktoré údajne mal k dispozícii) našiel politický azyl. Jeho leví podiel na vzniku Africkej únie je neodškriepiteľný a minimálne v niekoľkých afrických krajinách by mu poskytli útočisko na zvyšok života. A tak zomrel ako revolucionár, bojovník, búrlivák – v nerovnom boji, keď bolo s pribúdajúcim časom zrejmé, že proti nemilosrdnej vojnovej mašinérii, ktorá sa na porážku jeho režimu a jeho osobnú likvidáciu nasadila, nemá šancu nielen zvíťaziť, ale ani prežiť. Neprežil, ale vydržal  a bude vnímaný ako mučeník (nie náboženský, ale politický).

Neutiekol, aj keď mohol predpokladať, že ho postretne koniec, ktorému sa nevyhol. Či už medzi diktátormi, vodcami alebo revolucionármi zaujme nezastupiteľné, hoci špecifické miesto, tak ako bol vnímaný aj počas svojho života.


Koniec plukovníka, zrod legendy

V tomto článku nejdeme popísať rôzne verzie zabitia vodcu džamahíríje, jeho okolnosti a súvislosti. Na akcii sa minimálne vojensko-spravodajsky, možno aj priamo bombardovaním, zaiste podieľali západní agresori. Najšpinavšiu robotu však nakoniec vykonali pomstychtiví, zdivočení vzbúrenci. Akoby podľa starej zločineckej zásady, čím je viac ľudí namočených do špiny, tým sa cítia silnejší a vedia sa lepšie brániť.

Spôsob likvidácie plukovníka ako aj nejednoznačnosť a manipulovanie informácií povedie istotne aj k vzniku viacerých konšpiračných teórií – vrátane tej, že nič z toho, čo sa zverejnilo, nie je pravda, bolo to len zinscenované a vodca sa ešte niekedy niekde objaví. Blízky východ, kam sa často zaraďuje aj Líbya, sa považuje za jeden z regiónov sveta, kde ľudia konšpiračným teóriám holdujú najviac.

Vzhľadom na spôsob informovania o celej vojne, ale aj o podrobnostiach zabitia Muammara Kaddáfího sa jeho koniec stal ihneď legendárnym. Napriek rôznym pochybnostiam je z neho už dnes symbol, ktorý má protizápadný, najmä „protinatovský“ charakter. A tak v „mainstreamových“ médiách nečakajme objektívny a pravdivý obraz o jeho živote a vplyve na svet ani v budúcnosti. Napriek všetkej protirečivosti života a činnosti predstavuje vyše 40 rokov pôsobenia vodcu na čele Líbye nezmazateľnú stopu, ktorá vôbec nie je po vôli globálnemu kapitalizmu. Mnoho ideí Kaddáfího Zelenej knihy, ale aj praktických politických krokov, má podporu nielen v Líbyi, ale po celom svete, aj v tých krajinách, ktorých establishment umožnil bombardovanie, ako aj v tých, ktoré na Líbyu priamo útočili.

A nakoniec viacerí, ktorí patrili k najbližšiemu okoliu Muammara Kaddáfího a boli viackrát vyhlásení za zajatých či usmrtených (predovšetkým jeho syn Sajf al-Islám Kaddáfí či bývalý šéf rozviedky Abdulláh al Sanoussi, možno žije aj Hamís Kaddáfí), môžu pokračovať v boji proti vzbúrencom, ktorí čoskoro oficiálne prevezmú moc v krajine. Otázne však je, či ju skutočne aj budú mať a udržia si ju – pripomeňme príklad Talibanu v Afganistane, ktorý je v súčasnosti silnejší ako na začiatku agresie USA v októbri 2001.


Paradox – Západ začína ohrozovať sám seba

Dnes nikto, ani najspoľahlivejší analytici spravodajských služieb, si netrúfne na vytýčenie nejakých sofistikovaných scenárov vývoja v Líbyi. Zrejme sa ani skutočne nevie, ako to v krajine vyzerá a chaos môže prekročiť aj to, čo poznáme z Afganistanu. Nečudujme sa, že NATO sa nebude chcieť v Líbyi angažovať tak ako v Afganistane či Kosove.

Líbya neumožňuje síce také vedenie partizánskej vojny ako afganské hory či vietnamská džungľa, ale vzbúrenci nepreukázali pri diletantskom vedení bojov príliš veľa schopností. Bez masívnej leteckej podpory NATO by neboli bývali vydržali. Otázne je, či ich potenciál umožňuje o nich hovoriť ako o vládcoch štátu, schopných presadiť sa navyše „demokraticky“ v krajine, ktorá pozostáva z troch historických častí a kde majú veľký vplyv desiatky, možno aj stovky klanov a kmeňov. Ani vplyv Kaddáfího sa nestratí cez noc, ako si to prajú vzbúrenci a ich ochrancovia.

Pre každodenný život bežného človeka je pomyslenie na vojnu desivé, ale časť politických a hospodárskych elít s nimi chladnokrvne a vypočítavo kalkuluje. Takže nestačí nám len dúfať, že sa nič nestane, ale treba dosiahnuť, aby sa tieto kalkulácie nenaplnili. A to je v dnešnom svete, ktorý sa podarilo v globalizácii individualizovať, nesmierne ťažké. Nielen zabitie Muammara Kaddáfího, ale predovšetkým smrť desať tisícov ľudí v Líbyi je mementom, ktoré by malo zabrániť opakovaniu takejto udalosti kdekoľvek vo svete.

Na adresu tých, ktorí vidia v kritike vojnychtivosti a agresívnosti globálneho kapitalizmu len vajatanie intelektuálov, čo nemajú radi Západ, lebo žijú v skleníkových či laboratórnych podmienkach svojich ideí a teórií, treba čosi poznamenať. Máloktorí z tých, čo kritizujú Západ, chcú žiť v inom priestore. Chcú však to, aby tento priestor bol humánnejší, spravodlivejší a pokojnejší. Ak kritizujú súčasné vojny, tak je to predovšetkým preto, lebo tri spomínané vojny rozpútané USA a ich spojencami NATO v 21. storočí nepriniesli žiadne politické, hospodárske, sociálne ani kultúrne výsledky, len škody a utrpenie.

Tieto vojny strovili sumy, ktoré ani nemožno presne spočítať a ktoré chýbajú v štátnych rozpočtoch od USA po Grécko vo všetkých krajinách NATO a možno aj inde. Zabili státisíce ľudí, z ktorých drvivá väčšina ani nevedela, prečo sa vlastne vedú boje. Spôsobili nepredstaviteľnú spúšť, po ktorej nie sú iba obrovský ľudský žiaľ, ruiny budov, zničená infraštruktúra, spálená zem a pod., ale ďalej zamorujú aj tak dramaticky narušené životné prostredie na Zemi. V Afganistane ani Iraku si Západ, okrem ľudí, ktorých si kupuje a vydržiava, reputáciu nepolepšil a rovnaké to bude aj v Líbyi.

Všade tam je cítiť rast islamského fundamentalizmu a iných extrémistických hnutí, na ktorých revitalizácii sa Západ od čias politiky R. Reagana výrazne podpísal. Celé dianie vyúsťuje do postmoderného paradoxu – Západ tým, že destabilizuje politicky a sociálno-ekonomicky značnú časť sveta, aby tam nevznikol životaschopný konkurent ohrozujúci jeho dominanciu trvajúcu stáročia, začína najviac ohrozovať sám seba. Možno navonok predovšetkým vojensky (vojensko-technicky) je silnejší, ako bol pred niekoľkými desaťročiami, vnútorne – ekonomicky, sociálne, kultúrne – sa však čoraz viac oslabuje a rozpadá. A tak hoci silne rezonuje myšlienka, že dnes si dokážeme skôr predstaviť koniec sveta ako koniec kapitalizmu, vojny v Afganistane, Iraku a Líbyi patria k udalostiam, ktoré ten koniec systému predsa len približujú a činia zjavnejším, reálnejším.


Darček pre militantov: lacné zbrane a munícia

Zabitie Muammara Kaddáfího situáciu v Líbyi, samozrejme, neupokojí ani nestabilizuje. Začnú narastať spory medzi vzbúrencami, ktorí ani dva mesiace po páde Tripolisu neboli schopní zostaviť vládu, hoci to viackrát avizovali. Na líbyjskej politickej scéne sa objaví nový hráč, ktorého Muammar Kaddáfí blokoval – islamistický fundamentalizmus.

Situáciu v „postdžamahíríjskej“ Líbyi bude negatívne ovplyvňovať aj množstvo zbraní medzi vzbúrencami. Vojnoví plánovači nestihli myslieť na to, čo bude s týmito zbraňami a muníciou. Po každej vojne sa „stratí“ nejaká tá zbraň. Vážny problém nastane s tým, ako dostať zbrane od vzbúrencov späť – o nejakej evidencii v tomto prípade nemožno ani len snívať.

Nik nevie, čo všetko sa zo skladov vojska džamahíríje dostalo do rúk povstalcov, podnecovaných predstaviteľmi síl, ktoré realizovali „bezletovú zónu a ochranu civilistov“. Útočiace NATO malo veľké náklady na operáciu „Zjednotený ochranca“ a nechcelo ani príliš porušovať zbrojné embargo (výnimku predstavovalo len Francúzsko) a tak mu prišlo vhod, ak sa vzbúrenci vyzbrojovali „samozásobovaním“.

Islamskí militanti z celého sveta sa iste potešia, lebo k zbraniam a munícii sa dostanú ľahko a lacno. Po nejakom čase ich môžu použiť pri útokoch v Iraku a Afganistane, možno aj v Izraeli, či inde v regióne alebo v ďalších častiach sveta. Kto s čím zachádza, s tým zo sveta schádza, tvrdí jedna stará ľudová múdrosť.

Na sporoch medzi vzbúrencami budú participovať a ďalej ich živiť aj bývalí spojenci zo zahraničia, ktorí sa budú snažiť získať z „čerstvého“ líbyjského koláča čo najväčší kus. Vo vojne si síce možno predstaviť rôzne spojenectvá, ale pri delení koristi končia. Nehľadiac na to, že o svoj kus koláča nechcú prísť ani tí, čo sa na vojne nepodieľali.

Záujem o Líbyu sa bude možno volať postkonfliktná rekonštrukcia či pomoc pri budovaní demokracie alebo aj ináč a prezentovať ako úprimná snaha štátov NATO a EÚ. Ide však o zdôvodňovanie nezmyslu, z ktorého profitujú len skupinky ľudí na Západe, neschopné vykonávať inú „spoločensky prospešnú činnosť“, čo by ich uživila. A tak ťahajú peniaze z rozpočtov štátov nachádzajúcich sa v hlbokej a zdá sa už skutočne neprekonateľnej kríze globálneho kapitalizmu a chcú túto skúsenosť rozširovať v tých štátoch, ktoré sú zatiaľ (a možno aj na ich šťastie) v inej situácii. A dokážu ich pri tom obrať aj o značnú časť poskytnutej „pomoci“.


Dve nepríjemné, ale neprehliadnuteľné otázky

Kto bude ďalším cieľom nových koloniálnych vojen Západu v 21. storočí? Môže to byť Sýria, Jemen, ale aj Irán, no aj ktokoľvek iný, lebo zoznam „neprispôsobivých“ je oveľa dlhší.

Komu vlastne prospela vojna NATO proti Líbyi? Jej následky najmä škodlivé sa totiž budú týkať okrem samotnej Líbye a štátov s ňou susediacich aj celého regiónu Stredomoria, kde je aj viacero štátov EÚ. Možno už nedočkaví neoliberálni finanční mágovia (milujúci „bublifuky“) počítajú so ziskami z obnovy vojnou zničenej krajiny a vedia aj to, kde zoženú peniaze. Lebo peniaze sa vždy nájdu, ide len o to, z akých budú zdrojov a čím sa ich poskytnutie bude podmieňovať. S nezištnosťou poskytovania úverov navyše medzinárodných či nadnárodných sa dnes stretávame totiž asi len v najstupídnejších počítačových hrách, hoci majú aj prívlastok strategické.

Autor je vysokoškolským pedagógom

Foto: Zdroj al jazeera tv news

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
24. október 2011, 16:22
lyncovanie cloveka nemoze byt odsudeniahodne vtedy, ak sa jedna o lyncovanie demokraticke. vtedy je nielenze povolene, ale moze byt aj oslavovane. ze zlyncovanu mrtvolu verejne vystavia v nejakom masiarskom mraziarenskom boxe je len drobny detail na ktory je povolene mat rozne nazory...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
25. október 2011, 00:20
A ktory zo 7-mich dvojnikov bol zabity? Pockajme este chvilku, nez informacie dozreju.

Kaddafi by mal mat vyoperovane slepe crevo. Tu je foto s velkou castou trupu a co ja viem, mozno tam jazva je a mozno nie.

http://www.globalpost.com/sites/default/files/imagecache/medium/gaddafi_dead_death_photo_10_21_11.jpg
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
25. október 2011, 09:18
... pretože sme členmi zločineckej organizácie NATO. A vrahmi a vojnovými zločincami sme sa stali už v marci 1999, keď sme umožnili prelety lietadiel bombardujúcich Juhosláviu. Vrahmi nás urobili naši politici, ktorí k týmto zločineckým akciám dávajú aj za nás svoj súhlas. Okrem ekonomických a ďalších dôvodoch zničenia Líbye, uvedených v tomto skvelom článku, by som pridal ešte jeden. Išlo tu aj o to, zabiť myšlienku - alternatívu. Alternatívu k spôsobu žitia, usporiadania spoločnosti. Džamahíria dala obyčajným ľuďom oveľa viac, ako v súčasnosti dáva zvrátený neoliberálny model kapitalistického štátu aj s jeho "slobodou a demokraciou". A to kapitál neodpúšťa. "Kresťanská" západná civilizácia si kope svoj hrob. Hociktorý indiánsky "primitívny" kmeň v Amazonskom pralese je kultúrnejší než my.
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
25. október 2011, 12:13
Aj z tohto správania sa západného kapitalizmu k Líbyi vidieť, že kapitalizmus skutočne nerozumie povahe dnešnej civilizácie, jej potrebám a možným riešeniam. Pristupuje k problémom metódami spred 300 rokov - násilným vojenským riešením. Ktoré v konečnom dôsledku iba problémy prehĺbi. Inak to ani nemôže byť, kapitalizmus dohral svoju úlohu vedúcej dejinnej sily v r. 1928. Kto ešte aj dnes vyhlasuje západné krajiny za vyspelý systém, riskuje stratu autority. Ide o vyspelý kapitalizmus, ale nie vyspelý systém v zmysle dnešných možností a potrieb.

Niektoré kroky vyvolávajú množstvo otázok. Sú západné elity tak naivné, blbé, alebo je to len výraz zúfalstva toho, že nutne potrebujú nové zdroje na udržanie moci?
Ako možno totiž hlásať, že v Líbyi ide o zavedenie štandardnej západnej (teda buržoáznej) demokracie, keď tam neexistuje kapitalistická hospodárska ani sociálna štruktúra? To jednoducho z princípu nejde.
Ako možno v tomto zmysle hlásať o posilnení ľudských práv z západnom zmysle, keď je logické, že tam vznikne, podobne ako v Iraku, Egypte, islamský režim?
Ako možno hovoriť, že NATO išlo o ochranu ľudí, keď ich nakoniec pričinením NATO zahynulo niekoľkonásobne viac?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. október 2011, 12:18
Tieto mimosúdne popravy, ktoré v poslednom čase legalizoval západ znamenajú, že sa legalizuje svojvoľné zabíjanie toho, koho označíme za nepriateľa. Tým si pokojne môžu ľudia, ktorým americký, francúzsky, anglický či iný režim zabil niekoho z blízkych, nárokovať zabiť politických predstaviteľov, politickú a ekonomickú elitu krajiny. Nakoniec, americký prezidenti sú otvorene obviňovaní z vojnových zločinov, akurát niet súdnej sily, ktorá by dokázala ich postaviť pred súd. Tu podľa americkej logiky zabíjania nepriateľov nastupuje právo zabiť nepriateľa mimosúdnou popravou. Čistá legalizácia terorizmu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. október 2011, 12:56
Pán Milan bohužiaľ, najmä v USA už dávno platí zákon, o ktorom sa tu toho vie málo. respektíve začali ho už používať aj naši policajti za nového ministra vnútra Lipšica. Po roku 2001, ale v niektorých štátoch Ameriky už veľmi dávno tušímže kedysi v 70 rokoch 20 storočia sa začal uplatňovať zákon ako "poriadok" moci.Čiže ich vojaci a policajti už nevyjednávajú o rukojemníkoch. ani nežiadajú, aby bol páchateľ odzbrojení, ale preferujú z ich logiky veci - o drahom súdnickej mašinérii o dôkazoch. ako bremeno pre štát na to, aby mohli zatvoriť a potrestať zločinca. Čo v praxi znamená len použiť jednoduchú vetu. - vojak či policajt v ohrození života. - a zakričia: zraň v ruke. a už majú právo vpáliť guľku rovno do čela. až potom zaisťujú vecné dôkazy, o tom, či bola zbraň nabitá alebo či to bola len detská hračka či atrapa zbrane..... a toto nám sem doniesli ako vraj novinku do našich práv a povinností. a okrem toho už nestrieľajú ani do hrude, ale "len" do hlavy. až potom do hrude a nôh. aby bol dodržaní postup. do hlavy začali strieľať po tom, ako zistili, že zločinci začali požívať tie isté ochranné nepriesteľné vesty ako vojsko či polícia. a po tom ako zistili, že moslimský radikáli začali požívať vesty ako samovražedné nástroje pomsty a vendety. Bohužiaľ, už im to celé prerástlo cez ich hlavu - celý ich korupčný systém( uplácajú aj svedkov na ulici, ak sa chcú dostať aspoň k nejakým informáciám. ved najväčšia korupcia v štáte akú som kde videla je bohužiaľ najmä v USA. prerástlo im to cez hlavu aj s ich kapitalizmom na čele....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. október 2011, 13:53
ten zlyncovany clovek velmi nevyzera na 60tnika, vek by som odhadoval na 40 - 50 rokov. aj jazvy sa daju kozmeticky napodobnit, ale pri blizsom skumani (pitve) to vyjde najavo. a pitvali ho velmi dokladne. takze to asi bude na 95% muammar...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. október 2011, 13:56
ten sposob ako sa to stalo neodsudila ani jedna z vysoko demokratizovanych demokracii ktore su momentalne nasim vzorom...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. október 2011, 17:30
Pretoze v historii je uz velka nosa blbosti.

Muhamada nepoznam osobne, takze neviem posudit. :) Vobec nechcem konspirovat, ibaze niekedy sa stane chybca a detaily vyjdu na povrch az neskor.
Ale ked ho uz seriozne vypitvali tak ok.

Taky BinLadin v mori bude tiez stale vyvolavat spekulacie, ci nahodou nezomrel na zlyhanie obliciek este v r. 2001, ako niekto tvrdi. Jedna i druha verzia je stale tvrdenie proti tvrdeniu a to nie je seriozny zaklad pre historicku evidenciu.

PS. Ale verzia, ze ho zradili vlastni, mi prijde dost pravdepodobna. Vzhladom na informacie o podzemnych tuneloch v Sirte sluziacich ako zaklad pre odpor. Toto know-how je velmi ucinne napr. v Gaze a Libanone. Izrael mal s tym velky problem. Patent pochadza od Kaddafiho.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. október 2011, 19:10
korektna odpoved je, ze nevieme ci to je on, alebo nejaky jeho dalsi dvojnik. MEDIA tvrdia, ze je to on - akoby to mohlo byt inak, ked stoja kilometrove fronty ludi, aby si ho mohli obzriet na vlastne oci? okrem pohrebu na neznamom mieste je podozriva ta vec, preco mu otocili hlavu nabok s odovodnenim, ze je tam nejaky nepekny pohlad na vniknutie strely do lebky.

co ak je tam nejake poznavacie znamenie podla ktoreho by niekto mohol poznat, ze to nie je on?

ludi s mastnymi bankovymi kontami alebo vyznamnymi informaciami ziaden rozumne uvazujuci nepriatel nezabije pred tym, ako sa ho na tie informacie spyta. ale, samozrejme, mohla to byt zivelna, nerozumna akcia - a media maju pravdu ako sa im to obcas stava. ak je to inak - je malo pravdepodobne, ze sa to vobec niekedy dozvieme - tak naco sa zatazovat pochybnostami...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. október 2011, 01:44
Ja sa tym zatazujem v tom zmysle ze sa mi nepaci cely mechanizmus pripadnej manipulacie.
Media napisu A a vsetcia, ktorym sa A hodi do kramu to nekriticky prijmu a vasnivo papagajuju. Potom sa po case zisti, ze to bolo B, avsak to uz nevyvola taku pozornost a tak po 10 rokoch od udalosti je statistika na strane A a tato chyba sa prenasa na dalsiu generaciu.
To je priklad celej vojny v Juhoslavii. To ze fotka koncentraku bol plot kamenolomu sa vedelo hned, ale sa pretlacala ina skutocnost. A to sa dostalo do hlav ludi. Ked uz media napisali pravdu, tak to nevzbudilo ziadnu pozornost ale v hlavach zostala informacia, ze akeze to krutosti ti srbi vykonali. Slovan hotovy netvor. A to netusim, aka je situacia v hlavach v zahranici. Ale ako sledujem obcas nejake diskusie, tak urcite nie dobra.

A tako sa kopi klamstvo a blbost jedno na druhe a clovek je uplne dezorientovany.
Skriptoria a vsakovake pisacky neboli o tom zhromazdit kulturne poklady, ale ucelovy biznis. Ked niekto nechal 10x skopirovat rucne bibliu, tak to financoval a vysledok bol jeho majetkom. Cize si kludne mohol povedat, co tam chce mat. Aj Homer mohol byt kludne iba sefom skriptoria a tam 100 otrokov pisalo verse, mozno na jeho namety, ci na objednavku. Lenze, zachovala sa trade-mark Homer.
Podobne kronikar nebol nejaka nezavisla vedceky presna osoba, ale pisar plateny panovnikom. A to za pisanei, cize je jasne, co v kronikach asi tak bolo mozne napisat.
A ked zrazu zacalo byt vyznamne, aky kto ma dynasticky povod a ake uzemie kedy ako ovladal (cize po Vestfalskom mieri 1640), prislo k uprave aj tych kronik a k vytvoreniu konsenzu nad tym, kto je ako dolezity. Cize scaligierovska datacia historie. Ktora je chybna, ako svedcil uz sir Newton. Mauro Orbini vo svojej knihe o slovanoch z roku cca 1600 sa odvolava na niekolko desiatok historikov a ich diela. Dnes nepozname ani jedno z tych mien. Boli dokonale vymazane a Orbini prezil vdaka tomu, ze jedna (a dnes jedna z dvoch) kopia bola v Moskve v ruskom preklade. Vyhla sa tak spaleniu. Nuz a dejiny slovanov u Mavra su uplne ine, ako ich napisali neskorsie dynastie.
Co tym chcem povedat? Ze dnes je to to iste. Objektivna historia v podstate neexistuje, je len zaujem fakty zatajit, ci prekrutit a podsunut. Von Bullow, nemecky minister povedal, ze 90% prace tajnej sluzby je dezinformacia. Takze si asi vieme predstavit, co za informacie dnes mame a co zanechame buducim pokoleniam.
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
26. október 2011, 17:37
Keď vystavovali v akéjsi chladiarni zmasakrované telo Kaddáfiho, zazvonil vraj v jednej syrskéj televízii telefón a ozval sa hlas Kaddáfiho: "...Som tam, kde ma už nikto nenájde, žijem v srdciach každého. Kaddáfi skutočne zmizol zo svete a skryl sa tam, kde ho už žiadna zpravodajská služba, ani žiaden povstalec nevypátra. Tak dajako opisuje vlastnú budúcnosť, aj vo svojom testamente. On dobre vedel, že nemôže zvíťaziť proti celému svetu, no napriek tomu, že sa mohol zachrániť aj s miliardami a žiť v blahobyte so svojou rodinou, ostal vo svojej krajine až do konca. Jeho koniec bol strašný, no práve tou strašnou smrťou, keď ho vláčili zraneného a zakrvaveného po uliciach rodného mesta, sa zrodila legenda alebo mýtus o Kaddáfim. Starý plukovník zahynul aj so svojou zelenou revolúciou.Svetu však dokázal,že bol jej lídrom. Myslím si,že teraz, keď sa svetové medialné impéria rozpíšu o jeho zlatej pištoli, ženskej ochranke, tyranii a zvláštnej povahe... ludia sa začnú zaujímať aj o tom, čo sa to vlastne v tej jeho "Zelenej knihe" píše a čo to vlastne tá jeho "Džahamíria" znamenala.Trvalo veľmi dlho, než sa podarilo svetu, tohoto diktátora zahrabať niekde v piesku, no dlhšie potrvá než ho zbavia aj legendy a mýtu do ktorých už vstúpil.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. október 2011, 18:07
ze mauro orbiny ma pravdu dokladaju dnesne geneticke vyskumy narodov stredne, vychodnej a zapadnej europy, kde su slovanske genomove retazce objektivne a exaktne zucastnene...
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
28. október 2011, 15:37
http://blisty.cz/art/60795.html
Obrázok používateľa Anonymný
#9
(neuvedené)
28. október 2011, 20:35
Nedá sa inak, iba súhlasiť s autorom článku a konštatovať, že tak ako pri páde Rímskej ríše nastúpila vlna barbarstva, takisto teraz, keď Západná civilizácia prežíva úpadok, uchyľuje sa k barbarstvu.

Alebo sa dá nazvať celé to niekoľkomesačné bombardovanie zvrchovanej členskej krajiny OSN inými členskými krajinami OSN a takzvaný súhlas svetovej verejnosti s týmto činom nejako inak?
Tu predsa nejde o Kadáfiho, do januára tohto roku to blo "kámoš" minimálne s Berlusconim a ďalšími, nakoniec, tých diktátorov tu vo svete ešte stále máme dosť a nik ich nebombarduje. Tu ide o spôsob, akým jedna časť západnej civilizácie rieši cudzie problémy vo zvrchovanej inej krajine, ktorá mimochodom mala tiež už dosť znakov západnej civilizácie, i keď politicky bola definovaná ako džamhírija.
Znamená to, že nabudúce budú európske členské krajiny bombardovať napríklad Ukrajinu, ak sa im bude zdať, že Janukovyč začal konať diktátorsky? Repsektíve, budeme zo Sliača bombardovať Minsk a bieloruskú krajinu, ak o rok-dva odmietne z prezidentského úradu odstúpiť Lukašenko!?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. október 2011, 21:05
Reagujem na dve otázky na konci príspevku. Moja odpoveď je áno. Zdôvodnenie: Potreba takýchto opatrení je v snahe zabezpečenia relatívneho pokoja v globalizovanom svete. NATO, ale hlavne armáda USA je jediná sila, ktorá to efektívne dokáže
Obrázok používateľa Anonymný
#10
(neuvedené)
01. november 2011, 13:57
Plný súhlas s autorom, západ ož priamo ohrozuje sám seba, popieraním demokratických princípov, vraždením a kradnutím nerastných surovín , najlepsie uhlovodíkov iným štátom. nech bol colonel aký bol ale jedno sa mu upriet nedá.. držal v Lýbii ten mnoho rasový a znepriatelený národ pod kontrolou. teraz ked islamisti a Al káida sa parádne ozbrojila, ked tam vypukne obcianska vojna a tisíce utečencov sa vylodia v Taliansku tak Západ sa začne škrabat poza uši ako z toho von. A na záver.. zaujímavé je to že sa tu sklonuje slovo KRÍZA ale na vraždenie v Lýbii sa našli peniaze aj napriek tomu že napr. také taliansko je pred krachom. O USA ani nehovoriac.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. november 2011, 16:55
Good job, boy!
Mám rád úprimnosť.
Enem neviem, či sa budeš mať kam vrátiť, ak bude WallStreet okupovaná príliš dlho a Tvoji milí jastrabi budú musieť zostať bez krídel na zemi....
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
10. november 2011, 18:32
Clanok ma znaky xenofobie tak typickej pre dnesne obdobie. Tiez nesuhlasim s lyncovanim a zabitim Kaddafiho, mal byt zajaty a postaveny pred sud. Ale glorofikovat jedneho samozvaneho vladcu, ktory navyse bol zodpovedny za teroristicke aktivity a smrt mnohych ludi len preto, ze namiesto zajatia bol zabity je pritiahnute za vlasy. NATO pomahalo odporcom diktatora, co je na tom nespravne?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. november 2011, 23:33
Tomuto hovoris demokraticky lyncovanie? Nehladiac na masovu podporu drvivej vacsiny naroda, ktory mali na to aj spravne dovody kedze boli socialne niekde kde mi nikdy nebudeme. Ale ano mal svoje chyby ale vplyv medii z neho urobil za par tyzdnov(!!) tyrana, nebezpecneho odporcu mieru a vsetkeho co si verejnost poznacena konzumom , praje.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984