Čo Steve Jobs nespravil

Partnerom Applu na výrobu je Foxconn. V Číne zamestnáva takmer pol milióna najmä mladých ľudí. Medzi budovami sú natiahnuté siete. Proti samovraždám. Robotníci sú nútení pracovaťod ôsmej ráno do ôsmej večer v dennej zmene a od ôsmej večer do ôsmej rána v prípade nočnej. Ak niekto podáva „slabý“ výkon, musí pracovať aj cez obednú prestávku a okrem hladu je ponižovaný pred kolegami.
Počet zobrazení: 2155
Steve Jobs-Apple-portret-foto-Annie Bannanie.jpg

Predčasná smrť na vrchole úspechu a slávy nepochybne kult jeho osobnosti len posilní a glorifikáciu „kráľa Cupertina“ nezastaví nič, najmenej zo všetkého fakty o jeho neúspechoch a nezmysloch, kvôli ktorým Apple v 90. rokoch takmer skrachoval. Skúsme sa však pozrieť na to, čo Jobs za svojho života neurobil, v čom nebol ani vizionár, ani revolucionár a už vôbec nie „cool”.

Ohromný úspech Applu vďaka produktom ako Ipod a Iphone má svoje korene nepochybne i v schopnosti Jobsa odhadnúť (aspoň niekedy) túžby a potreby ľudí, alebo túžby za potreby zameniť. A tak predať tú istú vec danú do atraktívneho obalu za dvojnásobnú cenu. Najať skvelých dizajnérov síce nie je nič svetoborné, skutočné výkony podali oni, no v IT priemysle to zišlo na um ako prvému Jobsovi a zarobil na tom miliardy, tak to v kapitalizme chodí. Zisk z tejto „pridanej“ hodnoty by však na komerčný úspech a ohromné finančné zisky, ktoré firma v poslednej dekáda dosiahla, nestačil. Apple ako najdrahšia technologická firma predbehol aj Microsoft, jeho zisky sú ohromné.
 


Ako to dosiahol?


Siete proti samovraždám

Odpoveď bola jasná: outsourcing a offshoring. Cupertino, kde Apple začal a stále oficiálne sídli, síce leží v Kalifornií a má tam krásne budovy, zamestnanci sú skvele platení, majú zdravotné i sociálne poistenie a nepochybne sú vo svojej práci spokojní. Nič sa tam ale nevyrába. Apple nevlastní okrem ochranných známok, patentov a pár kancelárií nič. Všetko necháva vyrábať iným firmám. Skutočne všetko, Apple nevyrába ani len vlastné logo. To prilepia zamestnanci inej firmy v cudzej fabrike na konci pásu na Iphone a zabalia do dizajnérskej škatule, ktorú vyrobila zasa ďalšia firma a priviezol prepravca – jednoducho outsourcing.

Väčšina spomenutých druhov firiem a aj mnohé ďalšie sa však samozrejme nenachádzajú v USA alebo niekde inde, kde sú „vysoké“ platy, ochrana zamestnancov, benefity a ekologické normy. Fungujú najmä v Číne – jednoducho offshoring. Pokiaľ šlo o peniaze, bol Jobs chladný ako oceľ, na tom zhodnú i jeho najbližší spolupracovníci.

Najväčším partnerom Applu na výrobu Iphonov a Ipadov je Foxconn. Firma zamestnávajúca v Číne takmer pol milióna najmä mladých ľudí. Sú to však úplne iní zamestnanci ako tí v Kalifornii, pracujúci v klimatizovaných budovách od dobrých architektov, uprostred nádhernej zelene. Medzi budovami Foxconnu sú namiesto anglických trávnikov natiahnuté siete. Proti samovraždám. Takto sa firma snaží reagovať na zvýšený počet samovrážd robotníkov skokom z okna.


Ako otroci

Stručný popis pracovných a životných podmienok týchto ľudí, ktorý zverejnila mimovládna organizácia The Centre for Research on Multinational Corporations špecializujúca sa na praktiky nadnárodných korporácií, je dostatočne výpovedný. V správe sa dočítame, že robotníci, zvyčajne tesne po osemnástke „odídení” z domu, sú nútení pracovaťod ôsmej ráno do ôsmej večer v prípade dennej zmeny a od ôsmej večer do ôsmej rána v prípade nočnej. Často s jedným jediným voľným dňom raz za týždne. Nadčasy ani víkendy nie su platené navyše, práve naopak, ak niektorí z robotníkov podáva „slabý“ výkon, musí pracovať aj cez obednú prestávku a okrem hladu je vystavený aj verejnému ponižovaniu pred kolegami.

V týchto továrňach a v s nimi spojených ubytovniach platia drakonické pravidlá ako zákaz rozprávania počas zmeny alebo zákaz používania varičov alebo fénov v ubytovniach, kde je umiestnených aj 20 ľudí na jednej izbe. Za rodinou sa zvyčajne dostanú len raz za rok, okrem toho poznajú len továreň a ubytovňu, keďže tých málo voľných dní, čo majú, využívajú na spánok po vyčerpávajúcej, monotónnej práci. Predaj Iphonov a Ipadu 2 prevýšil očakávania a tak ich treba vyrobiť ešte viac. Za výrobu jedného Iphonu zaplatí Apple Foxconnu 14 dolárov, 7 sú náklady na výrobu (vrátane platov), 7 je zisk. Súčiastky, z ktorých je vyrobený, stoja spolu približne 178 dolárov, no priemerná predajná cena je 560 dolárov. Mzda robotníkov, ktorí ho vyrábajú, je najviac 5 dolárov na deň. Zisk Applu bol v prvom štvrťroku roka 2011 šesť miliárd dolárov!


Zisk nadovšetko

Ak by bol býval Steve Jobs skutočne takým vizionárom meniacim svet ako nám to „predžuto” servírujú mainstreamové médiá, určite by sa správal inak. Zo svojej pozície jedného z najväčších globálnych hráčov mohol vyvinúť efektívny tlak na subdodávateľov, aby sa takýmto nehanebným praktikám vyhýbali. Určite by nechceli stratiť svojho najväčšieho zákazníka, no rovnako určite by mu to dali zaplatiť. Zisk Applu by sa znížil. Finančné ukazovatele by ho nevyniesli pred Microsoft, z ktorého spoluzakladateľom Billom Gatesom jeho ego viedlo dlhú vojnu. Pravdepodobne by mal o nejakú tú miliardu menej, ale Apple by bol skutočne „cool”. Takto ostal rovnako „uncool” ako všetky ostatné nadnárodné korporácie, ktoré sa alibisticky usilujú vyzuť so svojej spoluzodpovednosti za otrockú prácu v Ázii (a inde) bľabotaním o tom, že to sú iné firmy, nie ich zodpovednosť a že s nimi o tom vedú dialóg a tak podobne.

A ak by bol býval Steve Jobs tým revolucionárom, ako je často glorifikovaný (a mystifikovaný), tak by urobil ešte podstatne viac. Nedopustil by, aby sa „jeho“ úžasné technologické vynálezy, ktoré mali robiť život a svet lepším, krajším a bohatším (ako vždy hovorieval) vyrábali a on bohatol na úkor tých najslabších článkov v reťazi globálneho kapitalizmu. Trval by na tom, aby všetci, ktorí sa podieľajú na výrobe skvelých Apple produktov, mali dobré pracovné podmienky, slušné platy a boli vo svojej práci spokojní, nie len tých zopár vyvolených v Severnej Amerike. V skratke, predával by fair-tradové notebooky, mobily, a tablety.

Ako veľmi „cool” by bolo toto? Ale to by musel Steve Jobs rozmýšľať vskutku inak!

Foto: Annie Bannanie

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
22. október 2011, 12:14
"V týchto továrňach a v s nimi spojených ubytovniach platia drakonické pravidlá ako zákaz rozprávania počas zmeny alebo zákaz používania varičov alebo fénov v ubytovniach, kde je umiestnených aj 20 ľudí na jednej izbe. Za rodinou sa zvyčajne dostanú len raz za rok, okrem toho poznajú len továreň a ubytovňu, keďže tých málo voľných dní, čo majú, využívajú na spánok po vyčerpávajúcej, monotónnej práci."

*******************************

Nemusíme chodiť ani do Číny, aby sme videli neľudské priam otrokárske podmienky v ktorých pracujú proletári na Slovensku. Dobre by bolo sa podrobnejšie pozrieť na pracovné podmienky v slovenských obuvníckych (papučkárne)a odevných podnikoch, ktoré vlastní tzv. zahraničný investor.

Podmienky sú porovnateľné, alebo ešte horšie! Normy sú opakovane spevňované, šičky chodia cez weekendy dorábať, čo cez 11-12 hodinovú pracovnú dobu nestihli! Ak cez weekend nesplnenäú týždennú normu neurobia, tak im je nasilu vnucovaná dovolenka, ktorú musia podpísať, elbo sú vyhodené z práce na hodinu!!! Samozrejme nenastúpenou dovolenkou je krytá nesplnená otrokárska norma! Fábrická brána sa neotvorí, kým manager neumožní po splnení normy šíčke odísť z práce! Dokonca ani na záchod nemôžu ísť bez nadpracovania! Desiatujú a obedujú s krajcom chleba v jednej ruke a druhou pracujúc, aby splnili za 11-12 hodín drakonické normy! Takáto hygiena a pracovné podmienky na Slovensku žiaľ takmer nikoho netrápia!

Je ľahko kritizovať ponižujúce pomery v Číne, Malajzií, Filipínach,..., ale pozametať si pred vlastným prahom (urobiť rigorózny poriadok so zahraničnými vykorisťovateľmi u nás), tak to nikomu, ani nenapadne!!!

Dementné vlády a poslanci NR to majú totálne na háku (vrátane smeráckych), len aby "ctihodný investor" neodišiel do inej krajiny, kde mu budú takéto otrokárské svinstvo ešte dementnejší moci páni polerovať a dávať daňové úľavy!!! A ono je to o tom v buržoáznom trhhanskom marazme na Slovensku)!!!

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
22. október 2011, 12:48
Súhlasím s článkom a je potrebný pre Slovensko, kde ešte stále žijeme v domnienkach, že svet vyrába technológie vo výrobných halách a zamestnáva tisícky proletárov. A je potrebný i preto, aby sme pochopili neľudskosť súčasného podnikania nielen na finančných trhoch ale i vo "vysokých technológiách" globálnej ekonomiky.

Pojmy "outsourcing" a "offshoring" pomocou ktorých dosahovala popredná firma na trhu IT svoje ojedinelé úspechy a zisky.
Offshoring znamená, že VŠETKY PROCESY A POSTUPY okrem možno samotnej tvorby software programu a jeho aplikačného zostavenia do produktu, všetko si firma zadávala "zvonka", teda objednávala a platila to, ovšem celý "špinavý" výrobný proces a reálne skladanie, balenie, prepravu, teda celkovo logistiku a predaj, prenechávala stovkám subdodávateľov či obchodným partnerom. Liberlista kričí od šťastia, pretože to je tá správna "deľba práce", to sú tie "siete" pri ktorých každý získa.
V konečnom dôsledku má pravdu nick "Inga", že stráca iba ten posledný, ktorý pracuje na časovú zmenu pri páse, na časovej zmene pri logistických úkonoch a na časovej zmene pri predaji v predajniach, pretože ich mzda je zlomkom, ba dokonca v "outsourcovaných" krajinách iba promilem z celkového prerozdeľovacieho procesu produkcie.
To možno vysvetľuje i ten počet depresií a samovrážd - dokonale odcudzený výrobný proces, presne podľa Marxa, odcudzená práca.

Offshoring znamená, že firma si zobrala úvery na svoju produkciu, dala svoje akcie na trh a získala investorov do týchto akcií a samotný finančný trh s akciami už prakticky prestal mať niečo spoločené s fyzickou výrobou, takže ťažil vysoké zisky zo svohjo mena, povesti, z toho, že na IT trh dodávali stále niečo nové, bombastické, čo vyvolávalo emócie a nadšenie. No nekúpite potom akcie, i druhotné i terciálne finančné produkty naviazané na takúto značku? Okrem finančných úverov si viem predstaviť, ako firma jednala s dodávateľmi - určite neplatí vopred, určite si vyjednala dlhé a ešte dlhšie lehoty splatnosti, lebo veď... dôvera a goodwill, kto už by mohol mať niečo proti jedničke na trhu, tomu sa hovorí "bargaining power", moc z vyjednávania.

Sila, skutočná hodnota takejto firmy sa ukáže po odchode alebo skončení jej zakladateľa - keď skončí charizma, skončia nápady, častokrát skončí neskutočná sila poháňajúca firmu k inováciám a produkcia sa rozmrví na desiatky nie úspešných projektov, kde sa chce každý manažér "vytiahnuť" v konkurenčnom zápase o prvenstvo vo firme.

Nekritizujem konkrétnu firmu a konkrétneho zakladateľa, ale poslúžil mi ako konkrétny príklad, akým dnes pracujú stovky firiem v oblasti špičkových technológií a prečo sme na Slovensku stále iba v tom postavení tých "koncových dodávateľov" v ktorých pracuje podľa Ingy proletariát za časovú mzdu, pričom mzda je iba promilem z finálnych produktov predávaných na trhu.

Kedysi som veľmi fandil Slovákom, ktorí chceli a mali na to rozvíjať takýmto spôsobom svoje podnikanie - dnes ich varujem - spamätajte sa, pozrite, čo stvoríte.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. október 2011, 13:59
"...prečo sme na Slovensku stále iba v tom postavení tých "koncových dodávateľov" v ktorých pracuje podľa Ingy proletariát za časovú mzdu, pričom mzda je iba promilem z finálnych produktov predávaných na trhu. Kedysi som veľmi fandil Slovákom, ktorí chceli a mali na to rozvíjať takýmto spôsobom svoje podnikanie - dnes ich varujem - spamätajte sa, pozrite, čo stvoríte. Peter Zajac-Vanka"

***************************

Asi sme sa dobre nepochopili, ale ja som myslela na drakonickú úkolovú mzdu s tak neúmerne spevnenými normami, že ich nie je nikto schopný splniť požadovaný výkon (úkol) za 8 hodinovú pracovnú zmenu s pravidelnými prestávkami na odpočinok (oddych) a stravu. Rozhodne sa nejedená o časovú, alebo zmiešanú mzdu, ale o úkolovú (normovanú)prácu a z nej vyplývajúce odmeňovanie.

Preto sme na Slovensku stále iba v postavení "koncových dodávateľov", lebo je tu liberálny pracovný trh, z neho vyplývajúca síce kvalifikovaná, odborne a remeselne zručná extrémne lacná pracovná sila! Platí, čo je lacné, to si z pravidla nikto neváží. To sa vzťahuje bez výnimky aj extrémne lacnú pracovnú silu v porovnaní so západnými buržoáznymi štátmi. Ak buržoázne vlády lákajú na extrémne lacnú pracovnú silu a daňové prázdniny zahraničných vykorisťovateľov, tak je viac než logické, že sa k naším ľuďom správajú ako v k otrokom v baniach na zlato! Ich heslo je vykoristiť, naryžovať a zmiznúť = filozófia buržoáznych nenažratých kobyliek!

Platí aj druhé pravidlo, že extrémne podhodnotená pracovná sila dokáže vykonávať len primitívne pracovné (montážne) operácie a preto nie je dôvod platiť viac a aj vykonávať kompletnú výrobu, ktorá by si vyžadovala oveľa vyššie náklady na mzdy za kvalifikovanú prácu. Preto napr. PSA stojí ak sa komponenty nedodajú od materskej firmy, alebo jej západných subdodavateľov! Hoci by sme to dokázali vyrobiť aj u nás. Lenže to by nemecký, resp. francúzky proletári stratili doma prácu a boli by sociálne nepokoje!

Je hlavne vinou buržoáznych vlád na Slovensku, že hlboko podhodnotenými mzdami, liberálnym zákonníkom práce, daňovými prázdninami z našich proletárov urobili otrokov západného a východného (Korea, Japonsko) kapitálu, ktorých si nikto neváži a správa sa k ním ako k otrokom !!! Otroci predsa môžu robiť len podradné koncové montážné manuálne náročné práce!!!
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
22. október 2011, 14:44
No najskôr poviem že nech mu je zem ľahká. a dalej poviem, že Steve či Števo Práca - mal veľmi ťažké detstvo a bol tak chudobný ako kostolná myš. a tieto deti bývajú tie najhoršie z najhorších pánov na zemi. Bohužiaľ nielen že sú zlé v svojom vnútri a takto aj celý život žijú správajú sa od malička takmer ako despota. mnohokrát to podedili (povahu a charakter) po svojich rodičov, o ktorých nič nevedeli. mnohé nepoznali ani len miesto narodenia. neraz kočovali po celej Amerike a mnohokrát žili horšie ako naši Rómovia v osadách... ale o tomto sa nikdy nepísalo,lebo USA vraj je výkvet celej spoločnosti a demokracia...... a ale, že tam išli najskôr tí najhorší z najhorších z ľudskej rasy na zemi....práve to zlo v sebe majú z týchto koreňov fašistického režimu v Nemecku....tento zmätok v hlave.....Tieto deti ako Steve -sú bohužiaľ vždy len nevďačné deti.... ale ani nikomu nedôverujú nikomu, a to preto lebo v detstve boli o niečo ukrátený vlečie sa to s nimi celý život a mnohokrát najkôr podľahnú tvrdým drogám potom sa detoxikujú a celá spoločnosť im drží palce v odvykaní od drog..... a potom to začne ten ich kolotoč, že ako to oni zvládli "sami" - ako si to vydreli ako sami chceli. ani slovko, že to boli lekári, kamaráti známi bohužiaľ neraz aj náboženská sekta a kadejaký tí dobrý ujovia a tety "pestúnky" neraz sú aj v pestúnskych rodinách čo zarábajú na takýchto deťoch.... a nemusím ani rozpisovať čo sa deje už celé roky v USA s deťmi a prisťahovalcami.... čo takéto deti vyhľadávajú na svoj osobný prospech.atd. Tieto deti nikdy nikomu nie sú ochotné pomôcť, lebo ani nechcú nikomu pomáhať a už vôbec nie ked zbohatnú... vždy dajú len toľko čo musia a čo majú napísané v zákone inak ani cent navyše...Nikdy nespomenú ludí čo im pomohli, že to boli banky alebo štát, kamaráti.... ******************************************************************* a na dôvažok Kalifornia patrí najviac zadlženému mestu na svete a Kalifornia je mesto dobrodruhov, zlatokopov, a iných pochybných kazateľov sveta. tam sú sekty a odvykačky, ale aj luxusné domovy dôchodcov. a mesto prostitútok a pokrových hráčov. a otrokov im robí celý svet od černochov - po posledného Slováka a dalej na východ Europy..... *************************************************************** a myslím si, že tu nikdy nepríde k nejakej zmene, lebo to USA dovolí aj to vo veľkom podporuje tento blúdny kruh bez riešenia.... Amerika to takto diriguje, aby sa takto žilo na dlh, aby sa pod ich taktovkou vykorisťovalo aj u nás.... *************************************************************** A na záver len toľko, že počítače tu u nás v Československu boli skôr ako sa Steve narodil.... a to moja teta ovládala tie veľké za celú kanceláriu stenu.... a dokázala rozšifrovávať "dierkované" správy ľavou zadnou... to Steve bol len učeň oproti Europe a Rusom.... tu chýbal len dizajn alebo nápad predávať či zarábať ťažké milióny.... ale mali sme kvalitné stoje už 60 rokoch ( možno aj skôr) boli čistý "antikor"... respektíve aj drahé liatinové stoje, ale to nikto o takýchto veciach nechcel vedieť na západe, a preto sa o nich ani nič nepísalo.......
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. október 2011, 19:30
Boze, Vierka aku mate pravdu!Kazdy by len do tej krasne slobodnej ameriky utekal,potom sa fotil a capil vsetko na fb,aby kazdy videl,ako sa maju a su HAPPY...malokto z nich prizna,co tam ozaj robi a za aku cenu/nemyslim len dolace!/Potom zajdu domov na 2tyzdne az mesiac max.lebo by sa zruinovali,ale tu su najvacsimi Bossmi a my ostatni im len tisko zavidime...DES!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. október 2011, 21:24
Dakujem vám. Len doplním Klalifonia je síce štát a ja som napísal mesto, ale ved ani oni nevdia, kde a čo je Slovensko. Nevedia nič o nás len to, že tu bol komunistický režim. ale to je jedno, lebo mám už taký zlý pocit, že nás už hádam trestá samotný Boh. a tento trest si za klobúk určite nestrčíme, lebo novinári sa ešte stále dopúšťajú veľkého hriechu. Neustále píšu veľké klamstvo a to je, že už zasa idú peniaze Grécku.... čo je nie lenže klamstvo, ale aj hriech, za ktorý sa budú novinári čo to píšu smažiť vo vlastnom pekle a to čo nevidieť. budú to cítiť tak intenzívne ako intenzívne píšu celé toto klamstvo. tá bolesť sa pre mnohých z nich sa stane veľkou bolesťou na hrudi. tá bolesť búde pálivá a budú cítiť vnútornú páľavu v ústach... a ten smäd čo pocítia sa im nebude dať uhasiť vodou. a ich vlastná pýcha bude ich vlastná žieravina im zaleje pľúca páľavou a nebudú môcť dýchať. a dalej to si ešte musím nechať pre seba, aby som nevyvolávala u ludí strach z mojej predpovede ( je to len moj názor a len trochu viac viem ako chcem vedieť o týchto klamstvách - čo nám neustále vštepujú do hláv cez média)), lebo bohužiaľ nemám dobrú správu ani pre nás všetkých na zemi trošku to s nami zatrasie....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. október 2011, 23:27
Už si musím tie texty po sebe lepšie čítať, obsah ostatného je ok
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. október 2011, 01:27
Nič ešte nie je stratené, stále sa dá vymyslieť nejaký nový Apple, či Peugeot. Dokonca auto sa dá urobiť 100% outsourcing. Stačí dodať názov značky. Každopádne mi ukážte konkrétne prstom, kto by to mal vyrobiť? Lebo niekto konkrétny s tým musí začať. Parlament, ani vláda to nebude. Či červená, modrá, biela, ani čierna. Politici sú politikmi, pretože iné nevedia robiť. Plakať nad tým, že neoliberálne vlády a pod... a prečo sú dopekla zvolené? Prečo nie-neoliberálna vlada Smeru a SNS nič neurobila? Nebude to tým, že je to jednak nemožné a jednak im je to ale úplne jedno? Mozno by bolo konstruktivnejsie nevyplakávať a vziať si nejaký dielik na seba. Napr. čo takto presadiť obmedzenia pre exekútorov? Alebo vybaviť niečo pre socky, povedzme doučovať ich deti. Hm? Keď chceme socialny štát, mohli by sme chcieť aj sociálnu spoločnosť a teda sa zapojiť do toho, čo by malo byť sociálnejšie. Pretože inak to nie je žiaden rozdiel od kapitalistického konzumu. Zaplatím si socialné služby štatú, aby som skonzumoval dobrý sociálny pocit.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. október 2011, 02:20
S tými počítačmi prosím vás nebláznite.

Elektromechanický binárny stroj, alias prvý počítač (Z1), zostrojil nemec Konrad Zuse v 1936-38.
Prvý programovateľný počítač je britský Colossus z roku 1943 od Tommy Flowers-a a pomohol zlomiť kód Enigmy.
Prvý elektronický počítač bol pôvodne ENIAC na University of Pennsylvania z rokov 1943-46, až dokiaľ sa neprišlo na to, že to bol ABC z rokov (vyvíjaný) 1935-1942 na Iowa State College.

ES EVM (ECčka Edinaja sistema) z RVHP boli sálové IBM System/360. V CCCP sa presadila táto platforma a s výrobou sa začalo zhruba po 8 rokoch (1972?) od uvedenia v US. Aj keď mali aj svoj výskum, ale asi kvôli iným dôvodom (možnosť niečo opajcnúť, či vyloviť z potopeného nákladu), zvolili kompatibilitu s IBM.

Okrem EC sme mali ešte SMEP a keď sa podarilo okopčiť 8bitový čip Intel 8080, tak sa začali vyrábať aj využiteľné PC. Napr. Robotron (číslo 17-15). Tie sa nasadzovali u nás tak niekedy od roku 1984 cez Datasystém a Kancelářske stroje k.p. (koncernový podnik sic!). Robotron bol komplet desktop s klávesnicou a monitorom použiteľný pre kancelársku prácu. Píšem to preto, lebo na MHB8080 vzniklo aj PMD a pod.

O personálnom PC sa u nás pred tým ani moc nesnívalo, nakoniec načo? Veď to bolo pre jednotlivé osoby a individualizovali prácu. Max. sa získavali na vedeckú, pl8novaciu a vojenskú prácu. Videl som Sharp s teplocitlivou tlačiarňou v HMÚ tak okolo roku 1981. br>
Prvé personálne PC uviedlo IBM v roku 1953 - názov 701. Prvý minikompjúter bol od DEC (Digital) a to PDP-1 z roku 1960. Toto už bolo aj u nás notoricky známe v 70tych rokoch, tzv pídípíčka.
Prvé skutočné PC s grafikou, oknami a farbou, tak ako ho dnes poznáme, bol buď Packard, alebo Altair z roku 1975. Niekde mám foto, ale hľadať to nebudem. Dokonca mal už aj myš, pokiaľ si dobre spomínam.

Apple I. prišiel v roku 1976 a to asi vďaka tomu, že predlohy už boli na svete a Jobs s Wozniakom si nosili z Xeroxu (Rank Xerox ?) do garáže súčiastky. Aj naši obyvatelia si všeličo nosili z práce domov, ale zväčša to integrované obvody neboli, keďže číslicové integrované obvody sa začali vyrábať niekedy na prelome 70tych a 80tych rokov (MH 7000 etc., prvé číslo udávalo kvalitu (6, 7, 8), posledné dvojčíslie bol typ obvodu. 00 bol myslím že invertor, realizoval negáciu z 0 na 1 a naopak.) Takže je možné, že vaša teta obsluhovala nejaký elektromechanický stroj na štítky. Možno kópia dedičstva po nemeckých Holleritových mašinách (od IBM) na ktorých nemci riadili pomocou štítkov celú logistiku vyhladzovania a jeden stĺpec (72 dátových z 80 celkom) dieroval aj etnicitu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. október 2011, 09:47
ENIAC nebol elektronicky pocitac, lebo nemal aktivne polovodicove prvky, ale elektronky. nezabudnutelny PMD85 na baze MHB8080 navrhol a zostrojil Ing. Roman Kiss z Tesly Piestany (ktovie, ako sa mu dari). kodovanie MH7xxx, MH8xxx, atd vychadzalo z teplotneho rozmedzia, na ktore bol obvod urceny, ale inak suhlas...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. október 2011, 12:57
Kam to zas ťaháš, PeterS?Vôbec tu nejde o prijatie technického pokroku od prvého binárneho "počítača" cez IBM a osobné počítače (PC) ku aplikáciám multimediálnym a sieťovým.

Tu ide v prvej línii o zásadnú zmenu produktivity výroby a o zmenu výrobného procesu, kam dospelo skutočné odcudzenie práce tak ako ho Marx definoval a predpovedal. Teda to, že génius vytvorí myšlienku, kúpi si outsourcingom výrobu a offshoringom peniaze a veľmi úzka skupina akcionárov spolu s ním bohatne, zatiaľ čo všetci, čo sa zúčastňujú výrobného procesu, majú z toho promile (tisíciny) či zlomky z prerozdeľovania príjmu z produkcie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. október 2011, 13:07
No asi to bude tým, že Nemci boli u nás varení pečení ako vojaci Wehrmachtu. Nuž, boli to divoké časy vojny. ale moja teta už nežije, tak len takto sprostredkovane hovorím, že áno zisťovala sa rasa a dedičné ochorenie krvi atd... Nemčina bola vítaným jazykom... a "chémia" bola ako skvelý profil do životopisu pre nemeckých podnikateľov na Slovensku...A tieto stroje sa používali aj na bežné obchodovanie a aj na diplomatické (vojenské depeše) správy pre zahraničný odboj. a po vojne sa zas požívali a vylepovali si ho už naši inžinieri takpovediac na kolene a pomáhalo sa aj Angličanom či Francúzom cez vojnu. a prekladalo sa ako všetko čo potrebovali Rusi na posun svojich vojsk. a ako to už býva, že pod lampou je najväčšia tma - tak sme pomáhali židom a oni zas nám. Museli sme ich prezliekať a žlté hvizdy sme spáli a držali ich v bezpečí pod falošnými menami... aj profesie si museli tajiť, a my sme mali zakázané im povedať, že je to lekár či zubár. lebo podľa toho ich brali na ich "výskumy" - a podľa ich krvi sa hľadali takzvané gény a DNA. a ešte kedže židia si sami pre seba robili záznamy do rodinnej kroniky a takzvané rodokmene a vedeli už dávno pred prvou svetovou vojnou čo spôsobuje degenerácia rasy. mali svoje kódované šifry zapísané vo svojich kronikách... preto, aby sa vedeli identifikovať sa podľa rodu a krvi po predkoch a hľadali sa súvislosti. Oni už dávno vedeli, čo spôsobuje ked sa sobášili rodinní príslušníci medzi sebou. Bohužiaľ, najmä pre majetok a peniaze aj pre moc a slávu.... a kedže sa už vtedy vedelo, že prečo francúzska šľachta nemá zdravé potomstvo... tak sa práve toto zisťovalo. až to zašlo tak ďaleko, že nastalo vyhladzovanie rasy... lebo si mysleli, že takto sa zničí ochorenie "génov" či neplodnosť. a iné neduhy ako bol napríklad čierny kašeľ, kiahne atd.... a toto bolo ako niečo neškodné, a veľké dobrodružstvo do vývoja genetiky a biológie (ved poznáte vedcov tí urobia všetko pre vedu a toto bol výsledok experimentu aj pokroku či vývoja ľudstva). ***************************************************************** mysleli si,že to vyrieši všetko na celom svete bude potom len svet zdravých a dokonalých ludí. a všetko bude ako predtým, kým Boh vyhnal Adama a Evu z raja. Viete kto si to takto najviac myslel, že treba triediť ludí na rasy a podrasy... - boli to takzvaní jehovisti a náboženskí tmári a otroci viery v boha. Lebo podľa niektorých zdrojov vraj aj Hitler bol jehovista, vegetarián a odmietal všetko nečisté atd... a okrem toho jehovisti odmietajú krv. a zastrašujú ludí božím hnevom a koncom sveta. viete,že koľko už majú svojich potomkov takto "vygumovaných"?.... a tieto sekty majú bohvie odkiaľ peniaze, ale boli tu aj za komunistického režimu podporovaní západom im dávali peniaze. a neustále hovoria, že len oni prežijú atd.. a mysleli si, že sa odstránili sa aj nedostatok práce či nezamestnanosť. a pod falošným sľubom im ponúkali prácu ďaleko od domova. a preto sa čudujem, že po roku 89 tu začala pravica hovoriť, že za prácou je treba vycestovať do zahraničia. a čudujem sa tým židom, čo toto podporujú aj dnes., i ked sami zažili cez vojnu čo to je, ked sa rozbíja násilím rodina, ked mladí odídu a už sa nevrátia. **************************************************************** vedia aj, čo to bola vojna mnohí z nich boli na fronte ako novinári či filmári i tak radšej povedia, že bombardovanie je najlepší spôsob ako donútiť ludí k rozbitiu Juhoslávie. *************************************************************** vedia, že a čo lágre i tak mlčia, ved práve toto bola tá najväčšia trauma, ktorá postihla celý svet....Mlčia, ked sa to už teraz deje v MR a neustále sú ticho, lebo maďarskí židia to dotiahli najďalej - odišli do USA a odtiaľ dirigujú celý svet... Šoroš a MMF to už čo sú za peniaze? a odkiaľ sa tam berú ak nie z našich daní? ako je možné, že majú taký veľký obnos peňazí a disponujú nimi ako by im z neba padali?. ako je možné, že MMF tiež netlačí na to, aby ludia mali prácu a mohli si plniť svoje sny a postarať o svoje deti aj rodiny?. **************************************************************** ako to, že bankári sú ticho? a nikto nič nehovorí - tak isto ako to bolo aj cez druhú svetovú vojnu...a 1 septembra 1939, o tom ani slovo v novinách, že takto sa začala vojna vpádom do Poľska... **************************************************************** a sú ticho aj dnes, lebo tie peniaze a garancie štátov a bohvie čo ešte - je pekne pozlátené do slov o pomoci Grécku. iba vždy zabudnú povedať, že práve najviac peňazí po tieto dni - odchádzajú do Líbye pre rebelov a dočasnej vlády aj na obnovu rafinérií. **************************************************************** Je divné, ked Izrael zas použil tú špinavú politickú hru na prepúšťanie väzňov za výmenu jedného vojaka. prepustili viac ako 1000 palestínskych väzňov, niektoré média povedali, že len 500 väzňov - to je ale rozdiel v číslach čo? a medzi nimi sú vrahovia detí a násilníci a mnohí z nich aj uznávajú šáriu. aj tak to urobili, neviem načo je takéto gesto dobrej vôle?, ked vedia, čo sa stalo u nás po Havlových amnestiách?. a to bolo ešte nič, čo sa začne diať v Izraeli....Nechápem to, a je mi z nich na zvracanie, že klamú svojich vlastných ludí, ale nedivým sa im. lebo mnohí židia v Izraeli sú Arabi a moslimský bratia sú im viac ako bratia. a ich kočovný spôsob života im je omnoho bližší ako náš európsky štýl života... t.j., že sa práve pričinili o to, že kresťanské náboženstvo a kresťania budú ešte viac ponižovaní ako si dokážeme prestaviť... i tak sa židia tvária, že to nevidia. nevidia, lebo ani nechcú vidieť.... to isté je v Lýbii - tam sa už oslavuje niečo, o čom nemajú ani potuchy. Je vôbec možné, aby kresťanská Amerika a kresťanská Británia nechávala takto zničiť celé kresťanstvo vo svete? len preto, že to vyhovuje hŕstke ludí? toto barbarstvo vyhovuje možno len ak ortodoxným židom s konzervatívnym zmýšľaním. - možno že ani im nie tak veľmi - ako to vyhovuje moslimom s trestom smrti a osekávaním rúk a mučením, ved my sa vraciame pod moslimské jarmo v Europe. a Amerika im v tom veľkodušne zas pomáha. tak ako umožnili aj fašistom žiť v USA .... ************************************************************** a i tak sa Clintonová tvári, že nemá ani potuchy kedy bude zastrelení Kaddáfi... a my sa podieľame svojím tichom aj na vojne v Líbyi. si myslíte, že teraz už budeme môcť pokojne spávať? ešte len teraz sa to celé začne terorizmus a vendety.....
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. október 2011, 16:30
"Plakať nad tým, že neoliberálne vlády a pod... a prečo sú dopekla zvolené? Prečo nie-neoliberálna vlada Smeru a SNS nič neurobila? Nebude to tým, že je to jednak nemožné a jednak im je to ale úplne jedno? Hm? Keď chceme socialny štát, mohli by sme chcieť aj sociálnu spoločnosť a teda sa zapojiť do toho, čo by malo byť sociálnejšie. Pretože inak to nie je žiaden rozdiel od kapitalistického konzumu. Zaplatím si socialné služby štatú, aby som skonzumoval dobrý sociálny pocit. PeterS"

***********************************

1, Nesociálne vlády sú zvolené, pretože existujú tupovoliči v masovom množstve, ktorí sú veľmi ľahko z manipulovateľní, podplatiteľní!

Ak chceme urobiť zmenu, tak je potrebné ľuďom vysvetliť, čo je to sociálny štát a ako môžu aj oni konkrétne pomôcť! Lenže ľudia si zvykli otrčať len prázdné ruky a v krčmách kritizovať. Nikto už aspoň 20 rokov nie je ochotný nič urobiť v prospech spoločnosti, obce, mesta, štvrte, alebo ulice v ktorej býva! Platí to, že sú ochotní robiť len na svojom a za ostatné je zodpovedný veľmi dobre platený z ich daní starosta a primátor.

2, Žiadna politická strana nerobí masové politické vzdelávanie členskej základne a sympatizantov. Vie mi niekto povedať odkiaľ a ako sa môžu prostí ľudia pokrokovo myslieť? Keď v médiach sa vysielajú neoliberálne, či libertiánske kraviny ako napr. Hríbova Lampa?

Neexistuje žiadna reálne fungujúca ľavicová strana, ktorá by mala záujem o politické vzdelávanie, semináre a pod. stranícku činnosť. Drvivá väčšina politických strán nemá funkčné štruktúry mimo predvolebného obdobia, kedy treba lepiť plagáty, a robiť mítingy pre voličov. Na politických centrálach sa "prejedajú a prepíjajú" peniaze určené na politickú činnosť darované politickým stranam z našich daní!

3, Okresní predsedovia a členovia predsedníctiev sú zväčša nedôveryhodné osoby, ktoré sú dosadené z hora (z centrál) a nemajú podporu verejnosti, tak nie sú schopní a ani ochotní z vlastnej iniciatívy nič z organizovať! Tak kto to má robiť? Ako odstrániť tupovoličstvo? To je aktuálna otázka nielen pre voľbami.

Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
23. október 2011, 20:43
To autor trochu prehnal, nie? Je potrebné si to rozobrať, pretože podobné tvrdenia zaznievajú často aj pri iných vynálezoch. Z toho totiž vyplýva logicky, 1. že keby sa nebol narodil, dodnes stolové počítače nepoznáme. A keby sa neboli narodili iní vynálezcovia, asi by sme behali stále s palicami v rukách, ani kyjaky by sme nepoznali. 2. Alebo z tohto konštatovania vyplýva, že vynález PC bol osudovo určený práve jemu. A vynálezy iných výrobkov boli osudovo určené ich vynálezcom. A to má aj závažné sociálne dopady, vyplyva z neho osudová určenosť členov vyššej kasty, či triedy.

Lenže tak to nefunguje. Zásluha vynálezcu je v skutočnosti pomerne malá, rozhodujúci je vývoj technologickej, technickej a celkovej výrobnej základne, poznatkov ľudí, práce a úsilia miliónov ľudí, ktorí musia vytvoriť potrebnú materiálnu základňu a objavenie sa potreby daného výrobku, ktoré vytvárajú živnú pôdu pre vynález. To je zákonitý proces. Aj v staroveku či stredoveku bolo zostrojených zopár zaujímavých zariadení (napr. aj da Vincim), ale nenašli uplatnenie a zabudlo sa na ne, keďže neboli vytvorené podmienky.
Do hry tu vstupuje aj náhoda, nie je osudové, kto musí byť vynálezcom, prvým vynálezcom, to je už skôr dielom náhody.
Zákonitosť sa prejavuje aj v tom, že v určitej dobe k nejakému vynálezu dospejä dvaja alebo viacerí. Napr. aj padák bol zostrojený a zdokonašovaný viacerými vynálezcami, medzi iným aj Slovákom Štefanom Baničom.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. október 2011, 22:31
Dobre, Inga, ked je to tak (a ja verim, ze to tak je) preco sa obyvatelia toho mesta, kde sa tak jedna so sickami jedneho dna nezoberu a tovaren nepodpalia? Alebo neidu tie sicky do strajku? Maju vobec odborovu organizaciu? Preco dovolite Smeru, aby bol "neutralny" v takychto otazkach, ved su sa rozhoduje, ci to je ci nie je soc-dem strana. Ona ta fabrika aj tak odide na Ukrajinu a po sebe necha spust, nema vyznam sa im pchat do riti! Okrem toho, kde tu je narodna hrdost? Ak nejaky madarsky politik povie nejaku blbost, tak je z toho na Slovensku hned rusno, ale ked sa ako ste opisala ponizuje vlastne slovensky narod, tak to je OK?!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. október 2011, 08:04
ludia si myslia, ze odbory su nejaky komunisticky prezitok a tak ich nemaju, alebo z nich vystupuju. ak odbory nahodou maju, tak na nich nadavaju...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
24. október 2011, 12:00
Možno to bude naivná otázka, ale prečo tí ľudia v takýchto podmienkach vlastne otročia? Predpokladám, že nasilím tam nie sú držaní. Robiť 12 hodín denne, 6 dní do týždňa v hrozných podmienkach za smiešny plat....Klasická odpovď asi je, že nemajú na výber ak chcú prežiť. Asi to bude v ich mentalite lebo ja na mieste takéhoto robotníka by som sa radšej vrátil domov na vidiek a 12 hodín obrábal svoje ryžové políčko. Aspoň by som robil pre seba, bol sám sebe pánom a na záchod by som mohol ísť, kedy by sa mi chcelo...Neviem aký sociálny systém je v Číne, no oficiálne je tam stále komunizmus, tak hádam tam ľudia, ktorí neotročia pre nadnárodné monopoly od hladu nezomierajú. Tak neviem, či nakoniec za tým nebude len o voľbe medzi ´väčšou slobodou a skromnosťou a "chamtivosťou" zarobiť aspoň o trochu viac ako je v danej krajine priemer a v mene toho obetovať sa pre otrockú prácu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. október 2011, 12:28
takto môže hovoriť o práci na ryžovom políčku len ten, kto nikdy túto prácu nevidel, a nemusí to byť akurátne v komunistickej Číne. Odkiaľ sa preboha berie u slovenských intelektuálov presvedčenie, že práve my sme tí najmúdrejší a najpracovitejší? A opovrhovanie prácou druhých je zahanbujúce, slovenská intelektuálna elita sa v hroboch obracia!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. október 2011, 14:26
Otrokarom je svetazit. Preco? Lebo Marian ma (bohuzial) pravdu a ti, co sa sami pasuju za spasitelov to (tiez bohuzial) nedokazu pochopit (ze, Fedor).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. október 2011, 15:11
Pre: Fedor Macášek: To o čom prosím Vás hovoríte?? Ja nijakou a ničijou prácou neopovrhujem, ani som nepísal, že pracu na ryžovom políčku považujem za ľahku. Písal som len, že ja by som jej dal prednosť pred takýmto otročením pre nadnárodnú spoločnosť, a to preto, že by som vedel že to robím pre seba a svoju rodinu, aby mali čo jesť a nie pre nejakého miliardára za oceánom, ktorý sa preteká s ostatnými sebe podobnými kto tento rok zarobí najviac miliárd.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984