Obsaďme Wall Street, trinásť pozorovaní

/Trinásť pozorovaní od Lemonyho Snicketa, ako tak z diskrétnej vzdialenosti sleduje Obsaďme Wall Street/. Tak nadpísal autor svoje pozorovania zverejnené na stránke occupywriters.com, združujúcej spisovateľov, ktorí vyjadrili podporu hnutiu Obsaďme Wall Street. [1] Okrem spisovateľov vyjadrili protestujúcim aj ďalšie osobnosti, napríklad oscarový filmár Michael Moore či filozof Slavoj Žižek. [1] http://occupywriters.com/
Počet zobrazení: 1392
Sniket.JPG

1. Ak tvrdo pracuješ a staneš sa úspešným, neznamená to nutne, že si úspešným preto, že si tvrdo pracoval – presne ako keď si vysoký a máš dlhé vlasy, neznamená to, že ak by si oplešivel, stal by sa z teba trpaslík.

2. Anglické slovo „fortune“ označuje to, keď má niekto veľa peňazí, aj to, keď má niekto veľa šťastia – čo však neznamená, že to slovo má dva významy.

3. Peniaze sú ako deti – málokedy sú bez dozoru. Keď zmiznú, treba si posvietiť na tých, čo na ne mali dávať pozor, kým sme boli na nákupe. Takisto možno pátrať aj po niekom, kto má okolo seba kopu detí navyše a siahodlhé, podozrivé vysvetlenia o tom, ako sa k nemu dostali.

4. Ľudia, ktorí vravia, že na peniazoch nezáleží, sú ako tí, čo vravia, že nezáleží na koláčoch – bude to tým, že oni už pár kúskov mali.

5. Na to, aby si sa o svoj koláč podelil, nemusí byť žiadny dôvod. Nakoniec, je predsa tvoj. Asi si si ho sám upiekol, v piecke, ktorú si sám postavil a z prísad, ktoré si sám nazbieral. Asi to bude tak, že si môžeš celý koláč nechať sám a hladným ľuďom naokolo pritom vysvetľovať, ako primerane sa správaš.

6. Nikto nechce spadnúť do záchrannej siete, lebo to znamená, že stavba, v ktorej býval, sa rúca a jemu nezostáva nič iné, než sa skotúľať nadol. Ale je to stále lepšie, ako tá druhá možnosť.
 


7. Keď sa niekto cíti ukrivdene, je to ako keby sa cítil smädný. Nehovor mu, že sa mýli. Sadni si s ním a niečo si spolu vypite.

8. Nepýtaj sa samého seba, či je niečo spravodlivé. Spýtaj sa niekoho iného – napríklad neznámeho človeka na ulici.

9. Keď sa na ulici zídu ľudia, ktorí sa cítia ukrivdene, majú sklon robiť hluk, keďže inak by ich ťažko bolo počuť na druhej strane múrov veľkolepej stavby.

10. Vyriešiť problém nebýva vždy úlohou ľudí, ktorí kričia vonku pred veľkolepými budovami. Často to je úloha práve pre ľudí vnútri, ktorí majú papier, perá, písacie stoly a nádherný výhľad.

11. Príbeh o ľuďoch vo veľkolepých budovách, ktorí si nevšímajú alebo sa dokonca posmievajú iným, čo kričia vonku, z historického hľadiska nebýva príbehom so šťastným koncom.

12. Ak stojí pred tvojou budovou veľký rozkričaný dav, možno nebude kam zavesiť záchrannú sieť, keď sa z tej budovy, ak sa začne rúcať, budeš kotúľať ty.

13. Deväťdesiatdeväť percent je veľmi veľká časť. Napríklad je skoro isté, že deväťdesiatdeväť percent ľudí chce strechu nad hlavou, jedlo na stôl a raz za čas aj nejaký ten kúsok koláča ako zákusok. Isto iste sa musí dať nejako dohodnúť s tým mrzutýmjedným percentom, čo nesúhlasí.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
20. október 2011, 00:10
Konštatujem podľa tohto obsahu i podľa záberov, že protestujúcimi sú vzdelaní ľudia, ktorí sú si vedomí toho, že vlastnia niečo, čo aj ten kapitál potrebuje- vlastnia vedomosti a tvorivosť.
Určite aj tam je veľa emócií, ale protestujúci sú rozhodne inou triedou ako proletariát. Niektoré tvrdenia mi pripomínajú rozhorčenie spravodlivých, niektoré ale i narážkami pripomínajú atmosféru v národe pred "pražskou defenestráciou", ke´d si ľud pospolitý vymohol spravodlivosť na začiatku husitského hnutia vyhodením spupných radných z okien pražskej radnice.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. október 2011, 08:51
kto je proletar ? Proletar nie je len ten co ma ruky , nohy ale chyba mu "hlava".Tych 99% su proletari.Su ini ako ti pred 100 rokmi ,ale su rovnako hladni,rovnako zufali ked pozeraju na svoje hladne deti.Ich status nieje dany tym co maju v hlave .Ich status je dany vstahom k vyrobnym prostriedkom a podielom na deleni vyprodukovanych hmotnych statkov.Skus si zaspievat Internacionalu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. október 2011, 15:35
Majú výrobné nástroje a vedia nimi vyrábať, ich problémom však je, že virtuálna fiškálna ekonomika im odoberá ostatné zdroje produkcie (materiálne a fimamčné) a preto sa búria. Prevažná väčšina tých ľudí má nielen vzdelanie, ale aj vlastné domy, autá, kontá, ale aj dlžoby a životný štandard. ktorý by ste im aj Vy, Ch.A., dnes závideli. Nehladujú a nie sú zúfali... neštylizujte ich do proletárov - robotníkov a bezzemkov, skúste byť realistom, lebo inak sa stretnete v omylnom zabudnutí spolu so sulíkovcami, ktorí dodnes hľadajú slobodného homo economicus a nenachádzajú ho.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. október 2011, 16:29
Možno že sú tam aj hladní, lebo už je isté, že najmenej 20% ludí zo štátnej správy aj z verenej správy t.j. sú tam mnohí s titulom sú donútení hanba - nehanba - brať si od štátu podporu v nezamestanosti. V USA sú potravinové lístky. a mnohí sa od hanby idú prepadnúť, že musia dostávať pomoc od štátu. chodia sa najesť do vývarovní. a maskujú sa ako vedia len, aby to nik z ich okolia nevidel. dokonca si požičiavajú peniaze a menia si na čiernom trhu potravinové lístky za hotovosť. Ved čo myslíte, že prečo odrazu sú nové správy o kadáfiho smrti?, lebo začína chýbať ropa na americkom trhu... a to by znamenalo pre USA už úplnú katastrofu ich celého štátneho rozpočtu... iba sa to prezentuje v mediách, že je to výhra rebelov. majú to presne vypočítané ako dlho môžu viesť vojnu...a kým nás budú zabávať správami z Líbie zatiaľ sa pripraví ďalšie prekvapenie... padne bud bankový systém alebo si vymyslia niečo iné, aby dostali peniaze do svojich pažravých rúk.... toto trápenie a mrzačenie ludí už nemá konca kraja. Všetko zvalili na grécko a tí sa tam bijú a mlátia hlava nehlava. ved toto už speje k občianskej vojne ako v Európskych štátoch tak aj v USA. V Amerike to môže byť skôr ako sa nazdáme - a to bude ešte len "prekvapenie" dňa. preto si to tak rýchlo rozmysli ukončiť vojnu a hneď aj mŕtvy kaddáfi, ved v sobotu EU čaká samit štátov. a dalej si to už domyslíte sami.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. október 2011, 21:11
sa s Tebou stotoznujem.Casto vsak v snahe mat pravdu za kazdu cenu argumentacne sklznes do naivity.Keby mali vyrobne prostriedky ,um a pristup k rozdelovaniu nadhodnoty tak by sa neburili.Vlastnici vyrobnych prostrietkov nikdy nestrajkovali .Proti komu by aj ? Proti namedzne pracujucim? Ak este hladni nie su(VG)tvrdi ze ano, tak skor ci neskor bez prace hladni budu.Sam tvrdis ,ze maju(nie vlastnia) auta domy, ale aj dlhy.Tym padom maju nieco co nepatri im ,ale bankam.Ked nemaju pracu nemaju prijem ,z ktoreho by platili dlhodoby najom hypoteku(otrocenku)Su to teda robotnici (namedzne pracujuci) lebo jedine co ich vie nakrmit je ich vlastna praca.Nikoho nevykoristuju.Ako sofistikovana je ta praca je druha vec.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
21. október 2011, 19:00
u nas momentalne vladne taka politicka zaostalost, ze nie je nadej, aby ludia v rozhodujucom mnozstve vysli do ulic a pozadovali co pozadovat treba. ludia ktori by mohli nieco zmenit su omameni "efektom vykladnej skrine" (termin by PeterS), ti ostatni nie su schopni zmenit nic, ani svoj vlastny zivot...

dodatocne som si podrobne pozrel prednasku Davida Schweickarta, ktora mi najprv pripadala ako deja vu - pocit niecoho uz videneho, zaziteho. neskor som si uvedomil, ze to nie je deja vu, lebo som o tom vsetkom povinne nasilu pocuval na hodinach MRH, MAFIE (marxistickej filozofie), Politickej ekonomie a Vedeckeho komunizmu. ze o tom ovela neskor budem pocuvat aj od renomovaneho americkeho ekonoma, to by som povazoval za nieco s pravdepodobnostou bliziacu sa k nule...

takze vysoko hodnotim fakt, ze aj u nas za po vzore "obsadme wall street" nasli ludia ktori v bratislave uplynulu v sobotu protestovali a hovorili o veciach o ktorych treba hovorit - aj ked si myslim, ze z toho opat nic nebude, kym to niekto nezacne cielene organizovat...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. október 2011, 19:08
s nadpisom ako myšlienkou, že pokrok tentoraz príde zo Spojených štátov, ale i s tým pocitom z prednášky profesora Schweickarta z Chicago Loyola university. Ten videozáznam by mohla redakcia z Youtube a TVJetotak umiestniť i sem na web Slova.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. október 2011, 20:12
socialisticku revoluciu v rozvinutom Nemecku.Prisla z feudalneho Ruska. V Nemecku nebolo dost hladnych.Vdaka comu vieme. Nic totis nemobilizuje zbedacene masy tak ako hlad.Ci bude dost hladnych v Amerike ???
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. október 2011, 10:46
"Prevažná väčšina tých ľudí má nielen vzdelanie, ale aj vlastné domy, autá, kontá, ale aj dlžoby a životný štandard. ktorý by ste im aj Vy, Ch.A., dnes závideli. Nehladujú a nie sú zúfali... neštylizujte ich do proletárov - robotníkov a bezzemkov, skúste byť realistom, lebo inak sa stretnete v omylnom zabudnutí spolu so sulíkovcami, ktorí dodnes hľadajú slobodného homo economicus a nenachádzajú ho. Peter Zajac-Vanka"

*****************************

Chatyv Alkov má bohužiaľ hlbokú pravdu ak tvrdí, že: "Tych 99% su proletari.Su ini ako ti pred 100 rokmi ,ale su rovnako hladni,rovnako zufali ked pozeraju na svoje hladne deti.Ich status nie je dany tym co maju v hlave .Ich status je dany vstahom k vyrobnym prostriedkom a podielom na deleni vyprodukovanych hmotnych statkov."

Bieda nemusí byť len vtedy ak chýbajú základné životné prostriedky na obživu! Bieda je aj v tom ak neexistuje funkčné štátne školstvo pre každého a na dosiahnutie súkromného plateného vzdelania si musí chudobný študent zobrať pôžičku! Potom po skončení štúdia absolvent nenájde primerané zamestnanie, ak vôbec nejaké, lebo je kríza? Potom má veriteľov na krku, lebo splácať nemá z čoho, lebo nemá prácu! V USA už neplatí, že ak investuje do vzdelania, tak má zaručené dobre platené miesto. To už neplatí žiaľbohu ani u nás posledných 15 rokov. Sú aj u nás tisíce absolventov univerzit na úrade práce, alebo robia podradné práce v zahraničí ako sluhovia západnej buržoázie!

Problémom nezamestnaných, alebo zle zaplatených absolventov VŠ sa ani na Slovensku nikto nezaoberá, hoci do ich vzdelania štát z našich daní zaplatil obrovské prostriedky! Vytvára sa nová vrstva inteligent proletariát (opak lumpen proletariátu), ktorá sa začne búriť aj u nás, ak s týmto problémom sa nezačneme veľmi vážne zaoberať! Týchto neoproletárov už nikto neodrbe, tak ako patricij Agripa Meneja proletarizovaných plabejcov nejakou bájkou!!!Treba si uvedomiť nový inteligentný proletariát netvoria nevzdelanci odkázaný na vedúcu úlohu strany!.

Postupne začínajú preberať vedúcu úlohu proletariátu vzdelaná nezamestnaná, alebo zle platená inteligencia, tzn. že to nie sú komunisti - robotníci, remeselníci (stolár Gotwald), alebo roľníci ako pred 60-100 rokmi, ale novovniknutá vrstva novodobého proletariátu = inteligent proletariát!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. október 2011, 14:49
To veríte v revolučnosť Somálčanov?

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984