Nebojme sa pohľadu na dejiny. Ani KSČ 1

História to nemá ľahké, keďže ju vždy píšu víťazi, zakaždým je iná. Za spoločenského systému, ktorý sa nazýval socialistickým, bola história komunistickej strany akoby rázna cesta cez prekážky k svetlým zajtrajškom. Dnes je zase na jej účinkovanie skoro počas celého minulého storočia len miesto v kúte, paušálne sa odsudzuje. Existuje však aj iný pohľad na vývoj a pôsobenie KSČ
Počet zobrazení: 2675
krompachy 1.jpg

Nemala však jasné, čo chce v nových podmienkach dosiahnuť, namiesto rozhodnosti prevládalo v jej vedení váhanie a pasivita. V jej radoch sa vytvárali predpoklady k rastu nespokojnosti so straníckym vedením a to jednak na podklade kritiky jeho bezperspektívnosti, bezkoncepčnosti a celkovej neschopnosti, ktorej prejavom môže byť strata vplyvu strany na vidieku a jednak na podklade revolučnej skúsenosti boľševikov, ktorá našla svoj prvý výraz vo výzve zakladať robotnícke, roľnícke a vojenské rady, ktoré sa mali podľa vzoru ruských sovietov stať novou mocenskou i kontrolnou štruktúrou. Táto výzva vyšla začiatkom apríla 1919 z Kladna.

Podstatnejšiu úlohu zohrala požiadavka odchodu zo sociálnej demokracie a prístupu ku Komunistickej internacionále (v skratke označovanej ako Kominterna) zo septembra 1919. V závere tohto roku sa zišla prvá samostatná konferencia marxistickej ľavice, ktorá sa ustanovila ako „strana v strane“ s programom prevzatia politickej moci v štáte (delegáti ľavice zo Slovenska a Podkarpatskej Rusi sa pod vedením Marka Čulena, Jozefa Schiffela a Júliusa Verčíka na svojom zjazde zišli v severoslovenskej Ľubochni až v januári 1921).
 


Šmeralovo úsilie o politický a ideový obrat

Marxistická ľavica nechcela rozbiť jednotu strany, naopak zdôrazňovala, že jej na tejto jednote záleží. Bohumír Šmeral, najvýraznejšia osobnosť ľavice i celej sociálnodemokratickej strany, usiloval o politický a ideový obrat k boľševizmu v rámci jednotnej sociálnej demokracie; chcel ju získať pre revolučný socializmus zvnútra, získaním väčšiny jej organizácií a tak vytvoriť základ masového revolučného, internacionálneho socialistického hnutia, ktoré by viedlo k dobytiu politickej moci. To sa mu však nepodarilo.

Niektorí autori vidia omyl Šmeralovej stratégie (a marxistickej ľavice všeobecne) v tom, že si neuvedomil podstatnú odlišnosť podmienok a ciest októbrovej revolúcie a vývoja v ČSR. Je síce pravda, že u nás neexistoval podobný katastroficky vyostrený konflikt ako v Rusku roku 1917, že tu prebehla úspešná národná a demokratická revolúcia Čechov a Slovákov. Bolo tu však povojnové ekonomické vyčerpanie, sociálne nepokoje, kvitol čierny obchod, inflácia, poklesy miezd radikalizovali všetky vrstvy robotníctva. Podobne ako v okolitých krajinách aj v ČSR vládla v tom čase revolučná nálada, roky 1919 a 1920 boli dobou, ktorá rozhodovala o zmene ekonomicko-sociálneho a politického charakteru československej republiky. Namiesto zmeny však nakoniec došlo k potvrdeniu víťazstva buržoáznej diktatúry.

Podľa historika Vojtecha Mencla (v roku 1968 bol rektorom Vojenskej politickej akadémie) by Šmeral a ľavica dosiahli viac, keby predložili nárys politického programu, ktorý by znamenal súčasne ako národno-štátnu stabilizáciu, tak i ďalšiu demokratizáciu, a keby napríklad vyzdvihli požiadavku znárodnenia bánk, finančných centier a vytvorenia ľudovej správy. Potom by podľa Mencla snáď mohli postaviť perspektívu reálneho, splniteľného, ale súčasne i demokratizujúceho a v možnej miere i socializujúceho minimálneho programu, ktorý by ponúkol reálne východisko i z danej kritickej ekonomickej a spoločenskej krízy. Obávam sa však, že v takom prípade by sa zo sociálnodemokratickej strany nemohla stať strana prevratu (ako sa raz vyjadril Engels), teda strana usilujúca sa o revolučné zvrhnutie buržoázie. Stala by sa len ďalšou súčasťou existujúceho režimu potvrdzujúcou jeho legitimitu, len lepším svedomím starej sociálnej demokracie. A to predsa v tom čase nikto z poctivo zmýšľajúcich marxistov nechcel, a na prvom mieste Šmeral.


Definitívny rozkol, vznik komunistickej strany

Pre pravicové vedenie sociálnych demokratov znamenal nárast ľavicových tendencií v strane hrozbu, nepripustilo preto konanie zjazdu, na ktorom by zostalo v menšine, ľavicovú väčšinu zo strany vylúčilo, získalo majetok strany, i podporu väčšiny odborových organizácií a za pomoci štátu zlomilo aj pokus o decembrový generálny štrajk v roku 1920. Úsilie zachovať jednotu sociálnodemokratickej strany, úsilie, ktoré kritizovala Kominterna vyzývajúca k rozchodu s touto stranou a vytvorením jednotnej centralizovanej komunistickej strany, definitívne skrachovalo. Bolo príčinou toho, že KSČ vznikla až v roku 1921, na pražskom ustanovujúcom zjazde v dňoch 14. - 16. mája (z 569 riadne zvolených delegátov bolo len 56 zo Slovenska). Stala sa z nej masová proletárska strana (v roku 1925 získala 13,2 % hlasov, v roku 1929 mala celkom 10,2 % a v roku 1935 10,3 % hlasov).

Interpretácia vzniku KSČ v podobe, že Kominterna získala novú poslušnú sekciu, že sa vytvorila zbytočne hlboká a nenávisťou naplnená priepasť vzájomného odcudzenia a znepriatelenia oboch prúdov (socialistického a komunistického) zakrýva podstatný fakt, že pravicové vedenie sociálnej demokracie sa otvorene postavilo na stranu buržoázie. Ak nerátame vstup pána Milleranda do francúzskej vlády v roku 1899, tak počiatok rozkolu sociálnodemokratického hnutia datujeme do roku 1914, keď sa v rozpore s tzv. bazilejským manifestom väčšina sociálnodemokratických a socialistických strán štátov vstupujúcich do prvej svetovej vojny v mene „obrany vlasti“ postavila na stranu „svojich“ vlád. Rozkol z rokov 1918-1921 v stranách sociálnodemokratického typu vrátane československej, bol len pokračovaním rozkolu z roku 1914. Zatiaľ čo KSČ posunul viac doľava, československú sociálnu demokraciu viac doprava, k odmietaniu ponuky Šmeralovho vedenia KSČ na spoluprácu, k súhlasu so zákonom „na ochranu republiky“, ale aj so zhoršením sociálneho poistenia robotníkov - s tzv. gentským systémom, ktorý odbúraval štátne podpory v nezamestnanosti atď.

Je nesporným faktom, že politika a činnosť KSČ bola ovplyvňovaná nielen domácou situáciou, ale tiež stanoviskami Kominterny, ktorá svoj vplyv v strane uplatňovala od jej vzniku. Už v roku 1924, keď proti vôli väčšiny autoritatívne v strane presadila nové vedenie, sa ukázalo, akú úlohu hrajú a budú hrať vplyvy z Moskvy v politike KSČ. Kominterna v tomto roku vytýčila heslo „boľševizácie“. Ako vyplýva zo samotného názvu, boľševizácia nebola jednorazovým aktom, bol to proces, ktorý vyvrcholil v roku 1929 na V. zjazde zvolením nového vedenia strany na čele s 32-ročným Klementom Gottwaldom. Piaty zjazd síce posilnil revolučné zameranie strany, v tom čase však stratila prevažnú väčšinu členstva: jeho stav klesol zo 138 000 v októbri 1927 zhruba na 30 000 v prvom polroku 1930. Počet  voličov, ktorý už skôr klesal, sa ďalej znížil. V ďalších rokoch - predovšetkým v súvislosti s postupujúcou hospodárskou krízou - však počet členov začal opäť stúpať a došlo ku konsolidácii.


Povstanie, základ svojbytnosti slovenského národa

Kominterna vytvorila pre stranu komplikovanú situáciu zvlášť v dobe vypuknutia druhej svetovej vojny, v čase vytvárania komunistického odboja proti fašizmu. Jej línia bola v tejto dobe podriadená predovšetkým záujmom sovietskej zahraničnej politiky. ZSSR, ktorý ešte 18. marca 1939 protestoval v nóte nemeckej vláde proti zničeniu ČSR, uznal tzv. slovenský štát, nadviazal s ním diplomatické styky a uzatvoril československé vyslanectvo v Moskve. Komunistický odboj sa v tomto období mal miesto boja proti nacizmu zameriavať predovšetkým proti domácemu i zahraničnému buržoáznemu odporu. Táto línia vtedy narazila na nesúhlas a kritiku niektorých predstaviteľov KSČ v zahraničí, predovšetkým Vladimíra Clementisa. Zásadný prelom znamenalo až prepadnutie ZSSR v roku 1941: komunistom v domácom odboji bolo uložené rozvíjať národno-oslobodzovací boj, postaviť sa mu do čela a vybojovať si v ňom svojou aktivitou dominanciu.

Komunistická strana bola do ilegality zahnaná ešte za tzv. druhej republiky. Najskôr bola zastavená jej činnosť (na Slovensku už 9. 10., v českých krajinách 20. 10. 1938) a súčasne zakázaná denná a periodická komunistická tlač, potom bola KSČ rozpustená (na Slovensku už 28. 10., v českých krajinách 23. 12. 1938). Po celý čas nacistickej okupácie nepretržite pracovala v ilegalite, bola nacistami kruto prenasledovaná, proti jej príslušníkom fašisti používali najsurovejšie metódy teroru: za okupácie bolo povraždených okolo 25 000 komunistov. Domáce ilegálne ÚV museli byť niekoľkokrát obnovované.

Na Slovensku, kde predtým existovalo Krajinské vedenie KSČ, prijala strana po roku 1939 so súhlasom ÚV KSČ názov Komunistická strana Slovenska, aby pokračovala v činnosti, ktorá bola usmerňovaná moskovským vedením KSČ a bezprostredne bola vedená ilegálnym ÚV (celkom sa počas fašistickej nadvlády na Slovensku vystriedalo päť ilegálnych ÚV, ktorých tlačovým orgánom bol Hlas ľudu). V. ilegálny ÚV v zložení Husák-Šmidke-Novomeský sa stal bezprostredným organizátorom národno-oslobodzovacieho boja na Slovensku – Slovenského národného povstania a partizánskeho hnutia. Organizačné zjednotenie KSS a KSČ sa uskutočnilo až po vojne, v septembri 1948. KSS sa stala územnou organizáciou KSČ.

V súvislosti s vojnovou KSS je potrebné upozorniť na jednu skutočnosť: za situácie, kedy myšlienka obnovy ČSR bola neprijateľná, vytýčila na prelome rokov 1940-1941 heslo „Za sovietske Slovensko“. Táto chybná koncepcia, ktorá napriek tomu, že už v máji 1941 bola kritizovaná moskovským vedením KSČ, v KSS pretrvávala takmer tri roky.

Zatiaľ čo v medzivojnovom období bola KSČ len jednou – i keď silnou – z opozičných strán, v povojnovom období sa stala rozhodujúcim politickým subjektom, a to nielen z dôvodov svojej aktivity v národno-oslobodzovacom boji proti fašizmu, ale aj zásluhou svojej politiky v rokoch prvej republiky. Jej politickou a mocenskou oporou sa po roku 1945 stal pohyb nespokojných ľudových más.

Mocenské pozície KSČ zaručovali, že od Košického vládneho programu, vypracovaného a navrhnutého komunistami, už nebol možný návrat späť k predmníchovským pomerom - medzi iným ani k ideológii čechoslovakizmu vyznačujúcej sa neuznávaním samobytnosti Slovákov. Už moskovské vedenie strany pri rokovaniach s Edvardom Benešom prešlo otvorene na platformu spoločného súžitia Čechov a Slovákov v novej republike na základe uznania plnej svojbytnosti slovenského národa.

(Pokračovanie)

Autor je pracovníkom Ústavu politických vied SAV

Medzititulky Slovo

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
12. október 2011, 13:33
Vďaka za takýto pohľad na dejiny ľavice a komunistického hnutia.

Kedže som sám ako študent študoval "Dejiny medzinárodného robotníckeho hnutia", skratka MRH, viem, že nám študentom v sedemdesiatych rokoch najviac prekážalo, že to boli trochu prikrášlené dejiny víťazného pochodu históriou a nudilo nás, že všetko bolo "videné" očami "súčasníka", ktorý akoby predvídal, ako to dopadne.

Tým pádom to bola pre študentov často nuda a ak sa poobzerali okolo seba v realite sedemdesiatych rokov ( už po roku 1968) nemohli tí vnímavejší nevidieť, že niečo nesedí. Dnes zas pre zmenu môžeme definovať, čo nesedelo - bol to vznik tých nomenklatúrnych vrstiev byrokratického socializmu, straníckosti, kde by vlastne skutoční revoluční vodcovia robotníckeho hnutia v tých dňoch sedemdesiatych rokov pôsobili ako kverulanti a anarchisti, rozvratníci. Veď preto podľa mňa i došlo k tomu posunu vedúcemu až k roku 1989...

Lenže po roku 1989 a od novembra 1989 došlo k totálnemu obratu vo vnímaní robotníckeho hnutia, naopak, bola sem implantovaná antikomunistická ideológia o zločinnosti komunizmu a tým sme si pochovali možnosť na dlhé obdobie vidieť dejiny robotníckeho hnutia, ľavicového hnutia a históriu budovania socializmu objektívne. Povedalo sa "fuj, komunizmus" a bolo po...

Prekvapil ma prekvapený profesor Schweickart,AMERIčAN, ktorý argumentoval v časti svojej neformálnej diskusii o ekonomickej demokracii marxizmom a históriou komunizmu, keď sa dozvedel, že slovo "komunizmus" je u nás takmer nadávkou, resp. sám som mu to tlmočil, že je to "dirty word", teda neslušné slovo.

A tak máme čo robiť, aby sme redefinovali a objektívne vysvetlili, ale iba a iba v historických súvislostiach, prečo a ako bolo ľavicové a robotnícke a teda i komunistické hnutie vo svojich časoch pokrokové a keď treba, presne ako to Peter má na mysli, vyrovnali sa s minulosťou, posúdili kde to bolo a kde nebolo správne a šli konečne ďalej.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
12. október 2011, 14:24
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
12. október 2011, 18:57
"Pre pravicové vedenie sociálnych demokratov znamenal nárast ľavicových tendencií v strane hrozbu, nepripustilo preto konanie zjazdu, na ktorom by zostalo v menšine, ľavicovú väčšinu zo strany vylúčilo, získalo majetok strany, i podporu väčšiny odborových organizácií a za pomoci štátu zlomilo aj pokus o decembrový generálny štrajk..."

***************************

Nepripomína vám to pomery v buržoáznom Smere SD(Sociálna Demokracia) že ešte viac históriu predtým v vo Weisovej SDĽ?

Nech nikto netvrdí, že sa história neopakuje napr. s odbormi! Už teraz odbory môžeu len toľko koľko im smerácka sociálna demokracia dovolí (najmä proburžoáznou legislatívou). Už ako keby som počula Róbertka, že "len zákonný štrajk" tzn. taký aký si praje buržoázia!!!
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
#4
Milan Mašcuch
12. október 2011, 20:20
Dobrý článok. Nespokojná s ním bude pravica
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 03:24
Dnes je socialny konflikt nacisto individualizovany. Masove organizacie su stale menej a menej masove a v neoliberalizme uz nie su akceptovanym partnerom. Vzhladom na to, ze riadeny kapitalizmus skoncil v 70tych rokoch, nie je potreba vyjednavat s pracujucimi o tom, ako zabezpecit ziskovost kapitalu.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
13. október 2011, 04:00
Alebo studia?

Chyba mi tam napr. Eduard Bernstein, na zaklade koho "revizionizmu" v podstate v pamflete "Čto delať" (1902) Lenin vstupil do polemiky v Europe a predstavil svoju viziu marxistickej revolucnej strany.

Myslim, ze je to hodne, az velmi moc dolezite.

Dolezitost objasnuje kratka udalost. Ked Lenin odchadzal do Finska, diskutoval s bratom Dmitriom na stanici o Bernsteinovi a pod. a ten vravi Iljovi ohladom revolucnej strany, ze v Rusku niet robotnickej politickej zakladne pre revoluciu. Lenin odvetil, ze vie: "a tak si ju vyrobime".

Nuz, vieme co tieto slova znamenali v nasledujucej praxi. S tou leninovou (marxistickou, urcite?) revolucnou stranou, ako ukazali dejiny, to bol v podstate mrtvy projekt, nech sa na mna nikto nehneva. Treba skumat preco.

No a este mi tam urcite chyba, ze bolsevizacia KS znamenala aj boj so zidovskymi clenmi. U nas to bol Gottwald kontra Smeral. Tento boj sa prerusil vojnou a dokoncil potom aj v osobe Slanskeho a dalsich osob zdanlivo nemajuce s tymto konfliktom nic spolocne, ako Clementis. Preco aj dalsi? Svedkovia uz su po smrti a nikto to uz neobjasni presne, takze to necham tak. Kazdopadne tam bolo nieco hlbsie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 07:41
kde sa Lenin vyslovil v takomto zmysle. Súvislosti totiž na nič také nepoukazujú. 1. Lenin sám zadefinoval potrebu objektívnych podmienok pre revolúciu, na rozdiel od anarchistov to aj rešpektoval. 2. Nie som historik, ale nepovedal by som, že tam neexistovala robotnícka politická základňa pre revolúciu. Soviety ako orgány moci vznikali mimo Lenina a jeho boľševickej strany. On len zovšeobecnil ich skúsenosti a význam.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 07:50
Peter, priveľa subjektivizmu vnášate do svojho pohľadu na dejiny:-). Práve naopak, jeho strana vydržala počas celej histórie klasického socializmu. Lenin dobre založil svoju stranu. Skôr by som povedal, že v 70-tich rokoch ju bolo potrebné spružniť, dynamizovať, vyzbrojiť lepšou teoretickou výbavou, ale to už nebol problém Lenina. * Socializmus ako mŕtvy projekt vystupuje len v mysliach subjektívne uvažujúcich ľudí, ktorí si ho zamieňajú s nadpozemským rajom. On bol vcelku v poriadku, len naše predstavy bez dostatočnej teoretickej výzbroje sú problémom:-).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 08:51
To je popularizujuci clanok? Alebo studia? Chyba mi tam napr. Eduard Bernstein, na zaklade koho "revizionizmu" v podstate v pamflete "Čto delať" (1902) Lenin vstupil do polemiky v Europe a predstavil svoju viziu marxistickej revolucnej strany. Myslim, ze je to hodne, az velmi moc dolezite.

***************************

Neviem čo majú spoločné buržoázni oportunistickí revizionisti akými nepochybne boli Lassalle, Kautský a Berstein s robotníckym hnutím na Slovensku?

Ak má byť jediným spôsobom politického boja proletárov schopnosť využívať parlamentné inštitúcie robotníkmi (Kautského ideológia), tak skončíme opäť tam, kde súčasné odbory, ktoré napr. na včera t.j. 12.10.2011 organizovali demonštráciu, ale buržoázny Smer im povedal jasné nie, lebo padla bábková pracicová vláda marionety Radičovej, čiže sociálna demokracia dosiahla svoj cieľ a proletárske záujmy sú im už ukradnuté!!! Jednoducho ich biedu zneužije na dosiahnutie vlastných cieľov a potom sa im vykašle na hlavu*!!!

Robotnícke hnutie, či lepšie povedané proletárske (bez rozdielu vo vzdelaní) nemôže byť vedené umiernenou buržoáziou = sociálnou demokraciou, lebo tá ich potrebuje len na získanie, alebo upevnenie si moci v štáte, alebo dosiahnutie vlastných parciálných cieľov, napr. vytvoriť tlak z ulíc prostredníctvom zotročených a neústale vykorisťovaných proletárov na pravicovo-buržoáznu vládu! Takže tu nejde vôbec o záujmy pracujúcich, ale výslovne o dosiahnutie parciálnych politických cieľov buržoáznych soc. demokratov, alebo skôr o presadenie egoistických záujmov oportunistických vedúcich členov politbyra SD, čo platí permanentne od konca 19. storočia až po súčastnosť!!!

RESUME:Odbory podriadené pod vedúcu úlohu sociálnej demokracie je cesta do pekla, nie k výraznemu zlepšeniu postavenia proletárov na Slovensku!!!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 09:11
"Nuz, vieme co tieto slova znamenali v nasledujucej praxi. S tou leninovou (marxistickou, urcite?) revolucnou stranou, ako ukazali dejiny, to bol v podstate mrtvy projekt, nech sa na mna nikto nehneva. Treba skumat preco."

********************************

Neviem čo chcete skúmať? Všetko je jasné a zrozumiteľné! V neskoršom vývoji prestalo existovať boľševické hnutie riadené z dola robotníckymi radam a ich postavenie prevzalo hegemonistické komunistické politbyro! Na tento fakt veľmi dôrazne upozorňoval Lenin už v jednej zo svojich posledných prác "Najbliššie úlohy sovietskej moci". Tam jednoznačne a veľmi dôrazne poukázal na fakt, že komunistické politbyro si uzurpovalo čoraz väčšiu moc! Varoval pred čoraz väčšou diktatúrov hegemonistickej byrokracie. Zdôrazňoval význam učasti obyvateľstva (proletariátu) na správe a riadení štátu ako rozhodujúceho prostriedku upevnenia socializmu. To sa žiaľ nestalo, lebo chorí Lenin čoskoro umrel a Stalin presadil etatistický štátny kapitalizmus riadený centralistický z hora komunistickým politbyrom.

Tento hegemonistický trend sa presadil u nás markantným spôsobom najmä v čase tzv. normalizácie.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 09:17
Bez pátosu a ideologického nánosu. Fakty. Dobrý článok. Nespokojná s ním bude pravica Milan Mašcuch"

*************************

Áno máte pravdu. Nespokojné bude najmä pravicové vedenie sociálnych demokratov! Článok ich odhaľuje v ich historickej nahote!

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 09:45
"Lenin dobre založil svoju stranu. Skôr by som povedal, že v 70-tich rokoch ju bolo potrebné spružniť, dynamizovať, vyzbrojiť lepšou teoretickou výbavou, ale to už nebol problém Lenina.!

***********************************

Žiaľ v tomto máte hlbokú pravdu.

V 70-tých rokoch sme tu mali cca pol milióna sovietskych vojakov a hromady politických poradcov (hegemonistických sovietskych politrukov)a dôrazne fungujúca ŠTB, tak niet divu, že disent proletárov nemohol existovať. Neomarxistické teórie praktický neexistovali, lebo neboli pre to vytvorené vhodné podmienky. Nevytvorilo sa podzemné hnutie revolučného proletariátu, ktoré by bolo po prevrate v 1989 schopné prevziať moc a vykopnúť resp. odstaviť na "večné časy" buržoáziu od moci.

Napriek tomu, že od buržoázneho prevratu ubehlo takmer štvrť storočie, tak až po cca 20 -tich rokoch sa začínajú formulovať teórie neo-proletárskeho hnutia.

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 10:15
O Milankovej téze "Lenin dobre založil svoju stranu. Skôr by som povedal, že v 70-tich rokoch ju bolo potrebné spružniť, dynamizovať, vyzbrojiť lepšou teoretickou výbavou, ale to už nebol problém Lenina" napísala Inguška, že má hlbokú pravdu. Tým, čo píše ďalej však túto tézu vyvracia. To je veľa aj na môj dialiktický prístup. Keďže hlavným kritériom pravdy je historická skúsenosť, tak potom tá moja s revolučným predvojom proletariátu v ČSSR a hlavne z rôznymi tajomníkmi typu Biľak, Husák a stovky ďaľších podobných ma aj po 22 rokoch núti k zvracaniu. A svet ide ďalej a život ľudskej spoločnosti sa socializuje a potvrdzuje, že všetko čo tu človek má , len práca dáva statočná.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 10:47
nuž, keď už uvažuješ v tomto štýle, aj z Teba môže byť niekomu na zvracanie:-). Si figúra, ktorá vyslovuje stále len svoje pocity, žiadne fakty, údaje. Figúra, u ktorej nie je vôbec jasný jej postoj, z akých základov vlastne vychádza. Prihlásil si sa k dialektickému materializmu. ale všetky Tvoje pocitové vyhlásenia sú jeho priamym poprením. Takto si autoritu príspevkami nezískaš, Danko:-).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 11:04
ale skôr v našom chápaní jej funkcie v dejinách. Už som to napísal, že sociálna demokracia je systémovou stranou kapitalizmu (sbujektom jeho evolučného pokračovania, evolučnej nadstavby po kríze a zániku klasického kapitalizmu), kapitalistickým ľavicovým politickým subjektom.
Keďže v epoche socializmu (1928 - 1998) boli nútené aj kap. krajiny zavádzať niektoré socialistické prvky, vznikol mylne dojem, že práve sociálne demokracie by mohli zaviesť socializmus.
Naopak, komunistické strany sú systémovými stranami socializmu, preto ich buržoázna propaganda, aj sociálna demokracia označuje za extrémistické, nedemokratické strany. Určite, z hľadiska kapitalizmu sú extrémistické, z hľadiska socializmu systémové, závisí to od postavenia pozorovateľa.

Z rozdielnosti funkcií vyplývalo nepriateľstvo medzi týmito stranami. Komunistické strany však v socializme dospeli ku koncepcii spolunažívania medzi oboma systémami, teda aj k potrebe spolupráce. Nikdy nepovažovali kapitalizmus za chybný systém, omyl dejín. Sociálna demokracia k tomuto nedospela dodnes. A dodnes nemá poriadne vyjasnené svoje spoločenské funkcie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. október 2011, 18:26
"Keďže hlavným kritériom pravdy je historická skúsenosť, tak potom tá moja s revolučným predvojom proletariátu v ČSSR a hlavne z rôznymi tajomníkmi typu Biľak, Husák a stovky ďaľších podobných ma aj po 22 rokoch núti k zvracaniu. A svet ide ďalej a život ľudskej spoločnosti sa socializuje a potvrdzuje, že všetko čo tu človek má, len práca dáva statočná.>Dano"

***********************************

Pokiaľ by ste si pán Dano prečítali môj príspevok nižšie, tak by ste pochopili, že už v r. 1922-23, tzn. tesne pred Leninovov smrťou bolo jasne, že byrokratické komunistické politbyro prestávalo byť vedúcou silou proletariátu, ale si nad nim uzurpovalo moc. Stalo sa to v relatívne krátkej dobe cca 4-5 rokov po VOSR. Politbyro uzurpovalo moc v zmysle Gransciho hegemonistickej ideológie. Z komunistov sa stali hegemonistický vládnuci a z proletárov ovládaní

Práve v týchto šlapajach išli hegemonistické osobnosti KSČ, resp. KSS ako G. Husák a V. Biľak. Boli typickým príkladom vládnucich komunistov hegemonistického politbyra, ktoré si uzurpovalo moc nad proletariátom v štátno-kapitalistických podnikoch!

S poslednou časťou vášho príspevku môžem len súhlasiť: "...všetko čo tu človek má, len práca dáva statočná"
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 08:47
je otazne, ci jestvuje nejaka "antikomunisticka ideologia", su to skor take heslovite provincne vykriky sprevadzane vykricnikmi, ktore radi pouzivaju ti, ktori sa nevedia dostat pod povrch obsahu, ktory to nesporne prinasa. v sirsom slova zmysle bol komunista aj Kristus, aj mnohi staroveki a stredoveki panovnici. a naopak, historia po 1968 roku ukazuje, ze komunistami neboli mnohi, ktori sa za komunistov oznacovali, u ktorych "dirty word" nebolo aktualne...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 09:23
"...buržoázna propaganda, aj sociálna demokracia označuje za extrémistické, nedemokratické strany. Určite, z hľadiska kapitalizmu sú extrémistické, z hľadiska socializmu systémové, závisí to od postavenia pozorovateľa. Z rozdielnosti funkcií vyplývalo nepriateľstvo medzi týmito stranami. Komunistické strany však v socializme dospeli ku koncepcii spolunažívania medzi oboma systémami, teda aj k potrebe spolupráce. Nikdy nepovažovali kapitalizmus za chybný systém, omyl dejín. Sociálna demokracia k tomuto nedospela dodnes. A dodnes nemá poriadne vyjasnené svoje spoločenské funkcie. Milan Antal"

*****************************

Čo iné očakávate od buržoáznej strany? Všetky strany buržoázneho razenia sú utilitaristicko-oportunistické a ich jedným záujmom je zmagoriť masy tupovoličov pred voľbami a ľúbivým populistickým prosociálnym programom, ktorý sa povoľbách ukáže ako predvolebný bonmot! Smerovanie sociálnej demokracie je jasné od počiatku 20-tých rokov 20. storočia!

Viacerí autori to veľmi výstižne popisujú. Ako príklad uvediem citát Ľ. Blahu: "... na III. Kongrese Socialistickej robotníckej internacionály v roku 1928 prijala programový dokument, v ktorom sa vzdala zrušenia kapitalistického vlastníctva, no apelovala na kontrolu výroby zo strany robotníkov. Nečudo, že základné heslo švédskych odborov z 30. rokov znelo: "Demokracia sa nemôže zastaviť pred bránami tovární." viac nájdete TU alebo aj TU

RESUME: Nad slnko jasnejší je fakt, že sociálna demokracia nie je proletárskou, ale výslovne umiernenou buržoáznou stranou!!! Jej záujmom je oportunistický blahobyt politbyra a udržanie sociálneho zmieru medzi vykorisťovateľskou buržoáziou a vykorisťovaným proletariátom, ktorý umožní udržanie si moci a dosahovanie štátnych kšeftov pre vlastných funkcionárov a sponzorov plynúcich zo získanej moci

Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 09:31
TU aj TU http://www.akademickyrepozitar.sk/sk/repozitar/vyrobna-samosprava.doc http://leccos.com/index.php/clanky/socialisticka-internacionala http://www.masarykovaakademie.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=38
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. október 2011, 20:34
Už K.Marx upozorňoval a varoval pred kasárenským komunizmom. Predvídal možnosť zneužitia moci.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984