K jednému výročiu - Edison a Nezval

My Slováci nemáme veľa svetoznámych osobností a aj tých pár si nie vždy dostatočne vážime. Bratislava, ktorá bola od 13. storočia multietnickým mestom, je na tom predsa o čosi lepšie, lebo sa v nej narodili alebo tu pobudli popri Slovákoch aj ďalší Prešporčania, ako skladateľ Hummel, vynálezca Segner, sochár Messerchmidt. Ďalšie významné osobnosti sa tu aspoň na skok zastavili.
Počet zobrazení: 1455
Edison.JPG

Dňa 12. septembra 1911, teda práve pred sto rokmi navštívil Bratislavu aj významný vynálezca Thomas Alva Edison. Z obrovského množstva (cca tisícky) jeho vynálezov je všeobecne najznámejšie vynájdenie eletrickej žiarovky a fonografu, predchodcu neskoršieho gramofónu. Tak ako sa v prvých desaťročiach minulého storočia stal Freud symbolom odhaľovania zákutí ľudskej duše a psychiky, tak Edison zosobňoval odvekú túžbu po poznaní a obohacovaní sveta pomocou technických vynálezov.

V tých časoch český básnik Vítěslav Nezval napísal v prvom verši  básne pomenovanej po veľkom vynálezcovi (Edison, 1927), že „naše životy jsou truchlivé jak pláč“, no práve vďaka výdobytkom techniky dospieva v poslednej piatej časti zbierky k optimistickejšiemu variantu vyššie uvedeného verša, a to, že „naše životy jsou těšivé jak smích“.
 


V roku 1931 sa Nezval ešte raz vrátil k Edisonovi pri príležitosti jeho smrti (18. októbra uplynie od nej 80 rokov) a venoval jeho pamiatke v porovnaní s Edisonom menej známu zbierku Signál času. Hoci na prvý pohľad sa môže zdať, že básnikovi poetizmu ide iba o hru rýmov, báseň je popri konštatovaní tvrdej sociálnej reality (napríklad vo verši „zŕno hnije, ty jdeš světem o hladu“) aj vzdaním holdu ľudskej tvorivosti či už technickej alebo umeleckej („každá písnička je drobný vynález“).

Napriek viere v lepší osud ľudstva sa český umelec nedokáže zbaviť existenciálnej úzkosti. Napríklad jeho verš „naše životy jsou sto let dlouhá smrt“ je hoden veľkého španielského barokového básnika smrti Francisca Queveda („čo včera bolo snom, zajtra bude len prsť hliny“). A to ešte Nezval v ére pred Hitlerom a pred Hirošimou nemohol tušiť, že aj technika a vynálezy môžu byť zneužité a ohrozovať dalšiu existenciu ľudského rodu. Toto všetko by sme si mali uvedomiť pripomínajúc si storočnicu návštevy veľkého amerického vynálezcu Edisona v našom hlavnom meste.

Foto: T. A. Edison, detail, National Portrait Gallery, Washington, D.C.
Zdroj: wikipedia.org

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
13. september 2011, 01:52
To pekny clanok, ja mam velmi rad Nezvalovho Edisona a toto som si precital s nadsenim. Diky pan Blaho!
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
13. september 2011, 13:40
napriklad taky Filip Eduard Anton von Lenard, nositel Nobelovej ceny za fyziku tusim z roku 1905. bezne si ho prisvojuju madari a uvadzaju ho ako madarskeho nositela NC, hoci po madarsky nevedel, ale sa narodil sa posobil v Uhorsku, ktore si madari tiez prisvojili (aj so slovakmi, chorvatmi, srbmi, nemcami, rusinmi a dalsimi prislusnikmi narodnostnych mensin). v bratislave je na Lenardovu pocest od roku 1993 pomenovana ulica v Petrzalke, v roku 1942 dostal cestny doktorat od vtedy este Slovenskej univerzity ..
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. september 2011, 15:06
ktorí neskôr pôsobili v zahraničí, alebo aj na Slovensku. Mám rozpracovanú malú štúdiu v tomto smere, nazval som ju Prínos Slovákov pre civilizáciu. Teda nielen čo sa týka osobností, ale aj produktov, vynálezov, poznatkov, ap. Myslím, žeby stálo za to, uverejniť to ako sériu článkov. Nie som historik, nerobím si nárok na úplnosť, ale možno by sa našiel niekto, kto by pomohol doplniť a upresniť niektoré údaje. Prípadne to aj pripraviť do podoby článkov, mám teraz málo času. ***** V tejto súvislosti ma napr. veľmi zaráža, že taká SNS nemá takú štúdiu spracovanú. Na svojej stránke má tuším jednu alebo dve osobnosti.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. október 2011, 20:41
"Die Mutter von Karl Marx, Henriette, geb. Presburg, wurde am 20. September 1788 als tochter des Issac Presburg und der Nanette, geb. Cohen, in Nymwegen geboren. Ihre Vohrfahren waren im 16. Jahhundert aus Pressburg nach Nymwegen gekommen." (Z brožurky Hainz Monz: "Karl Marx und Trier, Trier 1964.) "Matka Karola Marxa, Henrietta, rod. Presburgová, narodila sa 20. septembra 1788 a bola dcérou Izáka Presburga a Nanetty, rod. Cohenovej. Jej predkovia prišli v 16. storočí z Bratislavy (originále aus Pressburg) do Nymwegenu."

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984