Bez mobilu ani na krok

Modernú komunikáciu si už asi nikto z nás nedokáže predstaviť bez internetu a mobilného telefónu. Svet komunikácii sa vyvíja rýchlejšie a dynamickejšie než akákoľvek iná oblasť ľudského záujmu. Otvárajú sa nám dvere do multimediálneho mobilného priestoru. Telekomunikačné technológie dokázali doslova ovládnuť životy väčšiny ľudí. No každá minca má dve stránky.
Počet zobrazení: 1710
mobil.jpg

Len čo  sa vynájdu nové technológie, paralelne s nimi vzniká aj nová štruktúra správania či nové etické otázky. Človek 21. storočia je informačne náročný. Nové technológie a dôraz na informáciu ako totem dnešnej doby, kladú na človeka nároky vysokej adaptability. Sama o sebe technika nie je zlá, všetko závisí od kontextu a spôsobu použitia. Vzrastajúca závislosť sociálneho života na informačných a telekomunikačných službách, je však už alarmujúca. Telekomunikačné technológie dokázali doslova ovládnuť životy väčšiny ľudí. Nevynechali, samozrejme, ani mňa.
 


„Mobilné“ vzorce správania

Pre zamestnávateľa je dôležité spojenie so zamestnancom, pracovným partnerom, či klientom. V krízových situáciách, ako je napríklad autonehoda, je mobilný telefón dôležitým mostom k pomoci. Už si ani nedokážeme predstaviť, ako by sme bez neho takéto situácie riešili. Pritom mobilné telefóny tu až tak dlho nie sú na rozdiel od krízových situácií, ktoré sú tu od nepamäti. Ako ich riešili naši rodičia či prarodičia?

Zavedenie mobilných telefónov znamenalo aj vznik nových vzorcov správania, nových spôsobov nadväzovania, ale aj rozväzovania medziľudských vzťahov. Ľudia akoby mávnutím zázračného prútika začali zabúdať na určité pravidlá slušného správania najmä vtedy, keď si neuvedomia, že v nesprávne zvolený čas môžu svojím telefonátom niekoho vyrušiť. Niektorí ľudia považujú mobilný telefón za niečo výsostne súkromné. Poskytnúť svoje číslo pre nich znamená prekročenie hraníc ich intimity. Nájdu sa však aj iní ľudia, ktorých je oveľa viac a ktorí komunikujú „mobilne“ doslova úplne všade bez ohľadu na svoje okolie. Všetko toto spätne vedie k rôznym zákonným úpravám a normám o používaní mobilných telefónov. Ale s kým to vlastne udržujeme vzťah? S telefónom či s človekom? Táto otázka mi napadá hlavne pri pohľade na davy telefonujúcich ľudí na ulici či v autách. Naozaj musíme stále niekomu volať, posielať textové správy a tak si rýchlo potvrdzovať, že sme v takej uponáhľanej dobe pre niekoho skutočne dôležití?


Malý Veľký brat

Dôvody, prečo si kúpiť mobil, sú rôzne, od tých rýdzo praktických a racionálnych až po tie, ktoré človeku pomáhajú odstrániť pocity osamelosti. Rovnako silným faktorom je aj sociálny tlak. Ide o nepriame sociálne donútenie v zmysle napodobňovania správania ostatných členov skupiny. Zvláštnym typom motivácie na zakúpenie mobilného telefónu svojím blízkym je mať ich neustále pod kontrolou. Mobil sa dá prirovnať k maličkej kamere, ktorú môžeme zapínať, kedy sa nám zachce. Je to možnosť, ako si preveriť ľudí v úplne každom okamihu. Mnohým to dodáva pocit, že môžu kontrolovať životy iných ľudí.

Mobilná komunikácia zaviedla aj nové spôsoby vyjadrovania medziľudských vzťahov. Zmenila zabehané predstavy o našom spolunažívaní. Kvôli nej prišlo veľa ľudí (niektorí aj radi) o svoje súkromie. Vyjadrovanie citov, či potreba zblíženia sa s niekým, na kom nám záleží, sa stali vďaka používaniu mobilov všednou záležitosťou, keďže sú ľudia zastihnuteľní všade a neustále a zo vzťahov sa tak vytráca kúzlo náhody. Textové správy, ktoré sú doménou hlavne mladých ľudí, poskytujú síce možnosť vyjadrenia vlastného názoru, no slúži taktiež na to, že mladí sa bez ostychu napríklad aj rozídu prostredníctvom esemesky. Nedávno som čítala, žejaponskí teenageri sú čoraz viac neschopní konať osobne tvárou v tvár. Mladí Japonci vytvárajú nový životný štýl 21. storočia založený na mobiloch, bez ktorých nedokážu existovať. Už vo veku medzi siedmym až dvanástym rokom života používa mobilný telefón približne jedna tretina detí. Vo veku, kedy začínajú navštevovať strednú školu, je to až asi 96 percent žiakov.


Náhradka za normálnu komunikáciu

Mobilný telefón sa tak premieňa z obyčajného sprostredkovateľa informácií na náhradu za normálnu komunikáciu, ktorá prebieha „tvárou v tvár“. Mnohí vďaka tomu získavajú pocit nenahraditeľnosti: sú stále online a myslia si, že sa nič bez nich nezaobíde. Používanie mobilov však prináša len relatívnu slobodu. Síce už nemusíme obmedzovať našu komunikáciu len na jedno miesto, no na druhej strane musíme komunikovať takmer úplne vždy a všade...

Medzi najviac známe závislosti patria asi cigarety, alkohol či drogy. Ale ako často sa zamyslíme nad tým, nakoľko ovláda náš denný kolobeh mobilný telefón? Pozeráme sa zvrchu a niekedy aj s opovrhnutím na ľudí trpiacich alkoholizmom, no pritom sami strávime niekoľko hodín denne surfovaním po internete, či vypisovaním sms správ.

Toto všetko, ale aj mnoho ďalších rizík so sebou prináša technológia a jej výdobytky. Ako zvykneme vravieť, že „všetko zlé je na niečo dobré“, v tomto prípade si dovoľujem tvrdiť, že „všetko dobré raz môže v neuváženej miere ublížiť“.

Foto: Bods

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
12. september 2011, 21:45
Na českom Rádiožurnále redaktorka Pavlína Spálená, dcéra kedysi v mojej generácii slávneho speváka Petra Spáleného ( spieval "Plakalo bejby") spovedala deti okolo 10-13 rokov, či vedia povedať, ako dlho je tu už mobil. Odpovede boli zaujímavé: "sto rokov", "neviem, vždy bol",
a keď sa pýtala, že ako vyzerali prvé mobily, odpoveď dostávala, "neviem, také malé, menšie?"

Relácia bola vysielaná k dvadsaťročným "narodeninám" mobilu, mobilky, handyho,v každom jazyku sa mu inak povie.

Uvádzam to preto, lebo na tej relácii je najviac vidieť v spojení s protagonistami relácie, ako sa svet rýchlo vyvíja a ako sa rýchlo deti "prispôsobujú" svetu, v ktorom vyrastajú:
1. My sme rástli vo veku, keď Petr Spálnený spieval svoj hit a mohli sme ho počúvať s novými modernými "tranzistorákmi" pri uchu,
2.Jeho dcéra Pavlína z inej generácie spovedá dnešné deti, ona zažila ešte klasický telefón, dnes je prirodzenou súčasťou jej sveta mobilný telefón, ale pravdepodobne sa ešte nehrala s "tamagočim", detskou japonskou hrou, ktorá "vychovala deti v 90.rokoch a dnešných dospelých k tomu, že majú malý prístroj, ktorý pípa, zvoní, s ktorým sa stále "hrajú", pre dnešné rozumberúce deti je už mobil nevyhnutnou súčasťou sveta a dokonca si myslia, že tu bol vždy...

Dobre to ten P.F.Drucker hovoril, že dnešní vnuci si už nevedia predstaviť svet, v ktorom žili ich dedovia. Nečudujme sa potom záludnej úprimnej otázke, keď sa vnúčik opýta dedka " no a keď ste vtedy zablúdili a nemohli sa dostať domov, prečo si babke nezavolal?"...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984