Chce EÚ odhaliť pravdu o prepojení kosovských lídrov na mafiu?

H. Thaciho označovali za „veľkú rybu“ organizovaného zločinu v Kosove. Išlo o dokumenty pripravené pre NATO útvarmi tajného vojenského spravodajstva západoeurópskych armád. „Dokumenty NATO, označené ako „Tajné“, ukazujú, že USA a ďalšie západné mocnosti, ktoré podporujú kosovskú vládu mali rozsiahle vedomosti o ich prepojeniach na zločin už niekoľko rokov,“ napísal The Guardian.
Počet zobrazení: 1467
George Bush-Kosovo-Thaci-wikipedia org.jpg

Nejde pritom o maličkosti. Správa D. Martyho obsahuje mimoriadne závažné obvinenia, ktoré smerujú na najvyššie miesta. Predovšetkým ide o kosovského premiéra Hacima Thaciho. Podľa Martyho mal tento muž priame prepojenie na kosovskú mafiu prostredníctvom malej skupiny zvanej Drenica. Tá postupne ovládla Kosovskú oslobodzovaciu armádu (KOA) a urobila z nej nielen teroristickú organizáciu, ale i súčasť organizovaného zločinu. Martyho správa tvrdí, že Thaci bol priamo zapojený napr. do obchodovania s orgánmi ľudí.

Počas vojnového konfliktu v Kosove, ale pravdepodobne aj mimo neho, sa niektorí „vojaci“ KOA podieľali na únosoch zdravých ľudí. Týchto ľudí unášali do oblastí pod kontrolou KOA a tam ich zabíjali, aby mohli nelegálne obchodovať s ich ľudskými orgánmi. Motivácia tohto konania pritom nemusela byť etnická, lebo sa zdá, že unášaní neboli len Srbi. Napriek tomu sa ukazuje, že významná časť ľudí mali byť práve etnickí Srbi a ich unášanie „na orgány“ bolo súčasťou úsilia o etnické „vyčistenie“ kosovského územia. Jednotky NATO pri potláčaní vojnového konfliktu v Kosove našli v objekte KOA arabský manuál (návod) na obchodovanie s ľudskými orgánmi.


Mafián  – podpredseda parlamentu

Začiatkom tohto roka sa prestížny britský denník The Guardian dostal k tajným vojenským materiálom, ktoré H. Thaciho označovali za „veľkú rybu“ organizovaného zločinu v Kosove. Išlo o dokumenty pripravené pre NATO útvarmi tajného vojenského spravodajstva západoeurópskych armád. „Dokumenty NATO, označené ako „Tajné“, ukazujú, že USA a ďalšie západné mocnosti, ktoré podporujú kosovskú vládu mali rozsiahle vedomosti o ich prepojeniach na zločin už niekoľko rokov,“ napísal The Guardian. Dokumenty obsahovali konkrétne informácie o prepojení na organizovaní zločin aj v prípade ďalších vysokopostavených kosovských politikov, v niektorých prípadoch má ísť o ľudí, ktorí majú významný vplyv na kosovského premiéra aj v súčasnosti.

Martyho správa obviňuje zo zločinov viacerých politikov vládnucej Kosovskej demokratickej strany. Jej poslanca Azema Sylu, exministra dopravy Ftamira Limaja, bývalého šéfa rozviedky KOA Kadriho Veseliho i poslanca a bývalého hlavého zdravotníckeho koordinátora KOA počas vojny MUDr. Shaipa Muju. Najnebezpečnejším má byť podpredseda kosovského parlamentu Chavit Haliti.

Ten má vraj prepojenie na kosovskú mafiu i v súčasnosti a podľa Martyho správy má Thaciho „plne pod palcom“. Dokument NATO zasa upozorňuje, že pri sebe nosí „českú 9mm pištoľ“ a považuje ho za vysokopostaveného šéfa v organizovanom zločine. Doň sa mal zapojiť ešte ako „šéf logistiky KOA“, keď bolo jeho úlohou „prečistiť“ peniaze pre túto organizáciu a časť si z nich si nechal pre seba. Podľa NATO bol „vysoko zapojený do prostitúcie, pašovania zbraní a drog“. Haliti dokonca používal falošný pas na cestovanie do zahraničia, keďže je v niektorých krajinách – vrátane USA - na čiernej listine.


Úkladné vraždy, únosy a zastrašovanie, fyzické násilie

Halitiho tiež spájajú s likvidáciou politických oponentov v Kosove a dvoma vraždami koncom 90. rokov, kedy boj KOA viedol k mnohým zabitiam. Jednou obeťou bol politický poradca, ktorého našli „mŕtveho na kosovskej hranici“, potom čo mal spory s Halitim. Ďalšou (z roku 1997) má byť mladý novinár Ali Uka, brutálne zabitý v albánskej metropole Tirane. Uka podporoval hnutie za nezávislosť Kosova, ale vyjadroval sa k nemu aj kriticky. V tom čase bol jeho spolubývajúcim práve Hashim Thaci. A podľa Martyho správy Haliti počas vojny a bezprostredne po nej objednával a v niektorých prípadoch aj osobne asistoval pri úkladných vraždách, únosoch, fyzickom násilí (bití) a vypočúvaní „nepriateľov“ KOA.

Odhalenia Dicka Martyho podporila aj bývalá šéfka haagskeho tribunálu Carla Del Ponteová. Marty pritom píše aj o neospravedlniteľných zločinoch srbských vojenských jednotiek počas bojov v Kosove, ktoré na útoky KOA reagovali zabitím 10-tisíc ľudí. Lenže zatiaľ čo Slobodan Miloševič, ktorý tieto akcie nariadil, sa dostal pred medzinárodný tribunál pre vojnové zločiny, kde aj zomrel, Marty požaduje rovnaké prešetrenie zločinov kosovských lídrov.

Európske inštitúcie ubezpečujú, že vyšetrovanie špeciálneho tímu bude úplne nezávislé. Podporu by mu mala poskytnúť misia EULEX – policajné jednotky EÚ v Kosove. Vyšetrovanie by sa malo dotknúť nielen prepojenia kosovských politikov na tamojšiu mafiu, ale aj vojnových zločinov KOA. Podľa prestížneho vojenského magazínu Jane’s Defense KOA používala „úkladné vraždenie srbských úradníkov či policajtov a civilistov zo srbskej menšiny v Kosove. Zahŕňalo to útoky ostreľovačov, vyťahovanie Srbov z áut a bitie, zároveň s nátlakom, aby opustili svoje domovy.“


Samostatné Kosovo – ohrozenie bezpečnosti v Európe

Európska únia zareagovala na správu, ktorú Parlamentné zhromaždenie Rady Európy napriek tlakom Albánska oficiálne prijalo, až po pol roku. Pripomeňme, že Medzinárodný tribunál pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii (ICTY) už nejaké obvinenia z Kosova riešil, ale napríklad dvoch z troch obvinených kosovských bojovníkov v roku 2005 zbavil obvinení po tom, čo traja svedkovia boli zabití a ďalší vzápätí odvolali svoje svedectvá. Niektorí to prokurátorovi vysvetlili výhražnými strelami a inými vyhrážkami na adresu ich detí.

Martyho obvinenia kosovskí lídri jednotne odmietajú a považujú ich za politické s cieľom zdiskreditovať KOA a terajšie kosovské vedenie. Jeden z lídrov niekdajšieho separatistického hnutia kosovských Albáncov Adem Demaci dokonca pre známu nezávislú srbskú rozhlasovú stanicu B-92 vyhlásil, že „etnickí Albánci neakceptujú obvinenia Albáncov z akýchkoľvek zločinov, lebo Albánci boli vtedy v povstaní.“ A hovorca americkej diplomacie na Philip Crowley na Martyho správu reagoval, že „OSN a ICTY preverovali obvinenia z obchodovania s orgánmi v roku 2004 a nerozhodli o žiadnej následnej akcii“.

Pre západných politikov je to, samozrejme, nepríjemná situácia, lebo terajších kosovských lídrov plne podporovali a podporujú dodnes. Preto zostáva otázne, či naozaj majú záujem na skutočnom preverení správy Dicka Martyho a vyšetrení nielen prepojení Thaciho a spol. s organizovaným zločinom, ale aj vojnových zločinov KOA. Jeho výsledky by totiž mohli otvoriť ešte závažnejší problém a tým sú hrozby, ktoré pre bezpečnosť v Európe vytvára uznanie samostatného Kosova. Nie pokiaľ ide o stabilitu na Balkáne, ale o prenikanie a prekvitanie kosovského organizovaného zločinu na starom kontinente.

Zdroj foto:wikipedia.org

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
08. august 2011, 09:02
boli v Kosove beznymi praktikami o ktorych vsetci vedeli, nic z toho nebolo tajne. bol skor problem si to nevsimat. preco? lebo ludia co to pachali alebo sa na tom podielali politicky vyhovovali a to bolo hlavne a najdolezitejsie pre "slobodu a demokraciu". pred sudny tribunal v Haagu nebudu nikdy postaveni...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
10. august 2011, 21:11
potom, čo svedkovia boli zabití. K tomu možno povedať len toľko, že po takomto rozhodnutí mala podať demisiu celá komisia EÚ, pretože vlastne vyhovela organizovanému zločinu. Alebo ho vari aj kryje? Ako zvyčajne, na kapitalistickom Západe nič nové. A začína byť čoraz viac prepojený s organizovaným zločinom. Vari nie je organizovaným zločinom nelegitímna agresia voči Juhoslávii, Iraku, alebo Líbyi? Má plné znaky organizovaného zločinu - bezprácne, zločinné privlastnenie si majetku iných ľudí. Veru tak, pred súdy by mali ísť aj mnohí európski a americkí politici, ktorí sa podieľali a podieľajú na zločinnej politike. A nech si nemyslia, že toho sa svet nedočká. Západ bude padať do čoraz hlbšej krízy, nielen ekonomickej,ale ako ukazuje aj Anglicko, do rozkladu spoločnosti, ktoré ju totálne oslabí.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984