Honba za záchrannými člnmi: uspelo euro?

Kompromis bol politický, nie ekonomický, a jeho hlavný dôsledok bude politický. Čo sa eurozóne podarilo, bola záchrana eura ako jednotnej meny. Niektorí to považujú za zázrak, iní za katastrofu. Jadro veci je však v tom, že euro zachránili. A z hľadiska prebiehajúcich svetových geopolitických zápasov to znamená, že si Európa zachovala schopnosť byť významným hráčom.
Počet zobrazení: 1381
wallerstein.jpg

Pozornost světových médií je zaměřena právě na tyto veřejné debaty ve Spojených státech, eurozóně a také, nedivte se, v Číně. To ale neznamená, že stejnou starost nemají jiné státy, velké i malé, navenek rostoucí nebo stagnující, i když jsou často méně schopny manévrovat než největší hráči.

Zdá se, že eurozóna dosáhla v červenci za velkého dramatu jakýsi politický kompromis. Umožní to Evropské unii, aby si vedla „méně špatně“, než množství jejích konkurentů? Myslím, že je to možné. Abychom ale viděli, co se ve skutečnosti událo, musíme nechat stranou komplikovaná ekonomická rozhodnutí. Podle všeho neexistuje vůbec žádný souhlas v tom, co se vlastně dohodlo, a tím méně v tom, jestli to přinese něco dobrého pro řešení ekonomických dilemat, před nimiž stojí země eurozóny.


Kompromis byl politický, nikoli ekonomický, a jeho hlavní důsledek bude politický. Co se eurozóně podařilo, byla záchrana eura jako jednotné měny. Někteří to považují za zázrak, jiní za katastrofu. Jádro věci je ale v tom, že euro zachránili. A z hlediska probíhajících světových geopolitických zápasů to znamená, že si Evropa zachovala schopnost být významným hráčem.

V článku, který zveřejnil Der Spiegel, shrnul Carsten Volkery zmíněná rozhodnutí takto: „Evropští lídři prosadili (21. července) druhý záchranný balík pro dluhem postižené Řecko, na němž překvapuje vysoký podíl soukromé účasti. Kromě toho dostal nové pravomoci evropský záchranný fond, který tak začíná podezřele vypadat jako evropský IMF (Mezinárodní měnový fond).“

Předchozí ekonomická debata o řeckém dluhu (a dluzích jiných zemí eurozóny) měla všechny standardní přísady. Jednu krajnost představovali kazatelé naprosté víry v „trhy“ bez ohledu na důsledky. Nejextrémnější z nich chtěli vytlačit Řecko z eurozóny (i když z právního hlediska se to zdá skoro nemožné). Druhou krajnost představovali kazatelé ekonomické solidarity založené na neokeynesovském zdůrazňování obnovy nebo vytváření efektivní poptávky - hlasatelé „malého Marshallova plánu“.

Politickým problémem v pozadí byla vnitřní politika jednotlivých zemí. Keynesovské řešení je hluboce nepopulární v Německu a paní Merkelová se právem obávala volební katastrofy, pokud by s ním souhlasila. Neoliberální řešení by riskovalo vážné lidové nepokoje v Řecku, Španělsku a případně v mnoha dalších zemích. Jako velký tvůrce kompromisu se neprojevil nikdo jiný než francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který bojoval za přiznání nových pravomocí Evropské službě finanční stability (EFSF - European Financial Stability Facility) a veřejně tento krok oslavil jako počátky Evropského měnového fondu. Dokonce i paní Merkelová uznala, že toto srovnání není nevěrohodné.

Paní Merkelová získala ústupek, o který jí šlo - zapojení soukromých investorů. A své požehnání nakonec dala i Evropská centrální banka (ECB). EFSF bude vydávat své vlastní dluhopisy a ti, kdo drží řecké dluhopisy, je budou moci za ně směňovat, přičemž se předpokládá, že tyto nové dluhopisy budou mít nižší úrokovou míru. IMF prostřednictvím své nové ředitelky Christine Lagardeové vyslovil názor, že celkový dopad těchto opatření bude pro všechny pozitivní. Toto nové spořádaní samozřejmě umožňuje IMF, aby se méně angažoval v období, kdy se jeho vlastní zdroje tenčí. Kompromisu zatleskala dokonce i Velká Británie, které není členem eurozóny.

Je tohle nějaký druh kouzla, které „zachrání“ Evropu? Vůbec ne. Zaprvé existují pořád hráči, kteří se snaží dohodu zmařit. A jaké budou volební důsledky, to se teprve uvidí.

A proč se Sarkozy, postgaullistický dědic de Gaullea, stal architektem kompromisu, který posunul Evropu blíž ke struktuře společné správy? Ve skutečnosti jsou tu dva důvody. Na jedné straně po řadě politických neúspěchů vypadá z hlediska budoucích francouzských voleb dobře, když Sarkozy dosáhne něčeho v zahraniční politice. Francouzské průzkumy veřejného mínění skutečně ukazují, že se jeho hodnocení zlepšilo.

Druhý důvod je ovšem zcela gaullistický. De Gaulle se stavěl proti posilování federalismu v Evropě, protože se domníval, že to slouží zájmům USA na úkor Francie. Dnes ale slouží větší míra evropského „federalismu“ zájmům Evropy (a Francie) na úkor zájmů USA. Zhroucení eurozóny by vyřadilo Evropu z klubu největších hráčů mezistátního systému - a posílilo dolar v době, kdy je dolaru každá pomoc dobrá.

Hlasy na levici levice neustále namítají, že eurozóna je v základě neoliberální instituce chránící banky a poškozující malé lidi. To je do značné míry pravda. Nikdy jsem ale nepochopil, proč si vůbec někdo myslí, že se levici povede lépe v řadě zcela oddělených států. Zdá se mi, že kdyby měla Evropská unie zmizet, neoliberální síly by byly ještě mocnější.

Podtrženo a sečteno, Evropská unie a eurozóna si povedou lépe ve velké havárii, která brzo přijde. To možná není příliš velký výdobytek, ale v honbě za záchrannými čluny bude mít Evropa aspoň tu záruku, že s jedním vypluje.

© Immanuel Wallerstein, komentář č. 310, 1.8.2011: Z angličtiny přeložil Rudolf Převrátil.

Na fotografii: Autor Immanuel Wallerstein – montáž redakcia

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
02. august 2011, 09:30
Nerada klebetím, ale nedá mi nepísať jednu klebetu, ktorá sa mi dostala do uší. šepká sa, že USA sa už na jeseň toho roku (2011) rozpadnú. respektíve jednotlivé štáty zatiaľ ešte USA budú rozkúskované na 50(2)štátov s vlastnou samosprávou a vlastným rozpočtom bez vplyvu federálnej vlády. a všetky federálne úrady stratia svoju právomoc - teda už nebudú rozhodovať vôbec o ničom. takzvaní -Federáli si môžu pomaličky hľadať novú prácu, pretože už na jeseň( september, október) sa začne automatické škrtanie na výdavkoch štátu (US). ak toto "šeptanie" - bude realita - tak celá eurozóna, ale aj EU - bude mať približne rok, aby si všimli - možné dôsledky rozpadu USA. a aj ako to - ovplyvní silu US dolára - svetovú burzu a aj ich reálnu ekonomiku. USA začali už nenápadne pripravovať svojich daňových poplatníkov na rozpad federálnej vlády - našli si spôsob, že ako - celý vesmírny výskum (NASA) prechádza čo nevidieť do súkromných rúk. toto je prvý krok k celkovej likvidácii štátu. už len sa treba pozerať ako sa končí era USA. nuž, ale ked sa mohlo rozpadnúť v 90 rokoch 20 storočia ZSSR - tak aj USA si môže vyskúšať na vlastnej koži v 21 storočí - čo znamená v praxi rozpad štátu. a vraj že zaostávame za USA, ved my sme si to už dávno odžili - predbehli sme ich o celých 22 rokov. neviem - kto bude nakoniec spokojní, ale ak sme sa ešte nepoučili - tak je najvyšší čas - začať si chrániť celú Európu a posilniť ju - ako náš spoločný super štát -posilniť euro ako menu. ked príde v jeseni - na "lámanie chleba", aby sme mohli ekonomicky vyťažiť - čo sa dá z rozpadu USA.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
02. august 2011, 12:59
Možno to ešte nestihol napísať, alebo pan Převrátil ešte preložiť, ale "horúcejším" než kríza Eura a odvrátenie bankrotu Grécka sa nakoniec ukázala kríza okolo štátneho dlhu USA a "tesné" odvrátenie celosvetového prúseru, ktorým by bol bankrot najväčšej kapitalistickej mocnosti sveta - Spojených štátov amerických. O tom som písal i vo svojom blogu.

Tu reagujem iba na tú myšlienku, že "ľavicoví politici" by pristúpili na ochranu vo svojich národných štátoch, pretože eurokoncept je liberálnym projektom.

Vážne nemám rád, keď sa za všetkým hľadá ideológiá, pretože koncepcia hospodárskeho zoskupenia Európskej Únie vznikala a rožširovala sa postupne, odborným slovom inkrementálne, až do dnešných čias, keď existuje Eurozóna, teda zóna krajín so spoločnou menou a centrálnou menovou politikou, existuje spoločná hospodárska politika, spoločné hranice, spoločné prerozdeľovanie daňových fondov jednotlivým krajinám za účelom práveže zlepšovania verejných finanncií a celkového vylaďovania verejného života v jednotlivých členských krajinách EÚ. Jednoducho okrem dobrých vízií to tak život priniesol, vyžadovali si to posuny v ekonomike, technológiách, nutnosť spoločne odpovedqať na výzvy globalizujúcej sa ekonomiky.Raz prevažovali liberáli, raz konzervativci, raz socialisti. Bodka.

Obráťme pozornosť nazad na Spojené štáty americké.Naschvál nepíšem USA, nech to udrie do očí. Áno, federálna vláda ovláda federálne zdroje, ovláda federálny štátny rozpočet ( ten, ktorý je zadĺžený 14,5 biliómni dolárov), ovláda legislatívu. Ale iba so súhlasom všetkých členských štátov a vieme, že v niektorých členských štátoch USA už tiež vznikli ohníčky osamostatňovania sa, čo ten Michigan, ktorý zrušil vyplácanie štátnej administratívy, keď mu federálny rozpočet nechcel navýšiť rozpočet? V jednotlivých amerických štátoch rastie napätie, ktoré my dobre poznáme z čias "pomlčkovej vojny", to znamená, dvíhajú sa hlasy, kto na koho dopláca. A každý štát má svoju administratívu, svoj parlament, i keď, prirodzene, mocenské štruktúry sú tuho centralizované.

Čo by sa stalo, ak by sa kongresmanom nepodarilo dohodnúť a odvrátiť bankrot americkej ekonomiky? To by ma zaujímalo, čo na to I.W.

Ak by totiž bolo došlo k bankrotu, dolár by sa asi skutočne znehodnotil a uskutočnili by sa tie vtipy o tlačení stodolároviek na toalietný papier, ktorý by mal ako úžitková hodnota vyššiu cenu. Čo by tak v tej chvíli urobili parlamenty jednotlivých členských štátov Spojených štátov amerických? Nemyslím, že by vyhlasovali zvrchovanosť a samostatnosť ako my v roku 1992, ale pravdepodobne by si ohraničili a uzavreli systém financovania. odvodov a financovania verejných rozpočtov do vnútra svojho štátu. A to by bol koniec USA ako sme ich poznali...Preto ma zaujala tá veta v článku, že EU by veľké krízy prežilia lepšie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. august 2011, 22:51
Európska integrácia nie je o ideológii, je súčasťou všeobecnejšieho integračného, globalizačného trendu. Je spojená s prehlbovaním celosvetovej deľby práce, odstraňovaním zbytočných (niekde duplicitných) nákladov - na hranice, bezpečnosť, ekológiu, vedu a výskum, napr. výskum vesmíru, morí, atď. Prakticky jej potenciál v tomto zmysle nevyužívame, pretože stále rozmýšľame len v rozmeroch národného štátu, čo platí v prvom rade pre tzv. vedúcu krajinu - USA. Stále príštipkária len na svojom národnom políčku, hoci radi vyhlasujú zodpovednosť za celý svet, jeho bezpečnosť. Čo sa týka prirodzenosti integračného procesu, stojí za povšimnutie vzťah slovenskej verejnosti k EÚ a k NATO. Vstup do EÚ spontánne schválila a prijala väčšina slovenských občanov, naopak, vstup do NATO neprijala.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. august 2011, 08:42
Milan ale v USA je už celé desaťročia pri moci a aj vládne- (ako piate koleso na voze) - tretí sektor - ide si svojou cestou bez ohľadu - kto je práve pri moci. nezdá sa vám, že práve tretí sektor - "dohnal" Obamu všetko dať do súkromných rúk - bohatých a ešte bohatších (rozumej) blbých a ešte blbších - nadutých milionárov . ved si len preložme slovo - mimovládky ( nie nadarmo je tento názov tretí sektor - mimovládka ale paradoxne - vládnu oveľa väčšou silou ako si dokážeme vôbec pripustiť ani len neuvažujeme, že to tak naozaj je) mimovládky - si hľadajú dobre situovaných sponzorov, a preto tak veľmi potrebujú takzvanú šľachtu teda bohatú elitu. nepotrebujú štát ako duplicitu - oni si totižto vystačia -sami so sebou a iba pre seba. a čím viac chudoby a hladu, chorôb atd. - tým viac sú oni oslavovaní. šľachta sa skrýva za nadácie a ako sa hovorí - ruka ruku myje. paradoxne a ešte im bežní smrteľníci poďakujú za všetko - čo by mohli mať aj bez nich (čiže bez nadácie). to isté platí o všakovakých amerických cirkvách a sektách. títo tam prichádzajú k moci. to nie je o rozpočte - ani o dlhu USA.... je to o tom, že USA sa vrátila späť v čase a priestore. ved už sa modlia pri každom bombardovaní. požehnávajú si zbrane, ked im to vyhovuje atd. do vesmíru( jeden súkromný americký miliardár) už v roku 2008 vyviezli ľudskú DNA - vraj aby mohli mimozemšťania v prípade vyhynutia ľudskej rasy poskladať novú ľudskú rasu. - vyviezli tri druhy teda jedného múdreho človeka , jedného umelca a jednu ženu - pre istotu modelku- aby mimozemšťania mohli asi povedať, že ľudská rasa sa skladá z.... inkubátora -žena je iba pekná a užitočná( rozumej) len na vynosenie mláďat. a muži sú - nositelia rozumu a aj umelci duše. teda(rozumej) stelesnenie ušľachtilosti ľudskej rasy. ved už toto musí byť každému jasné že ako sú "schopní" Američania trepať a koľko ludí sa už chytilo na ich drísty.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. august 2011, 10:59
a ešte som zabudla na jednu teóriu. zatiaľ sa Američania najviac boja konca sveta - vychádzajúca z mayskej kultúry teda na rok 2012. práve preto, sa bohatá elita domnieva, že ľudská rasa vyhynie. a preto sa už chytajú slamky -...a to je vesmírna stanica ISS. ale zabudli na obyčajné zákony prírody a to je biologický rozklad človeka po smrti. teda ak sa začne proces rozpadu okamžite a vymizne ľudská rasa naraz a úplne zo zeme.- ani vesmírna stanica ISS - nebude žiadna záchrana ľudskej rasy. to zanemená, že... ak čisto hypoteticky (a ak existujú) mimozemšťania si nenájdu čas a chuť čosi - či kohosi zachrániť do troch rokov od vyhynutia ľudskej rasy... po troch rokoch bez riadenia zo zeme (ludmi a PC teda elek. energie) -... sa ISS začne pomaly dostávať nižšie a nižšie- teda stratí tú správnu výšku, ktorá drží ISS v bezpečí. dostane sa do stratosféry a zhorí ako fakľa.... nezostane z nej nič - iba prach teda popol.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
03. august 2011, 11:21
Pani Viera, kto toľko komunikuje všetky tie "potenciálne hrozby zániku", dáva sám najavo, že sa bojí...
Nebojte sa, nie u nás, ale zas vo svete už existujú myšlienkové schémy a analýzy, čo bude ak sa zrútu kapitalizmus, oni už nepolemizujú, či áno alebo nie, oni už len odhadujú, kedy a v akom rozsahu, takže netreba sa báť, že tým zanikne civilizácia.

Ak ste už počuli i čítali tu na webe Slova o ekonomickej demokracii, tak táto sa vie dosť dobre postarať o skrachovaný štátny rozpočet, to znamená, že už dnes je tento model schopný urobiť riskantný krok od súkromných investícií, zastavenia špekulatívnych burzových obchodov a zdanenia virtuálnych príjmov z ekonomiky, ktorá už nepotrebuje ani kapitál ani prácu ľudí, k tomu, aby sa do verejných zdrojov dostali financie z fungujúcej podnikovej, teda firemnej produkujúcej sféry.

No a čo sa týka pohľadu na Európu a eurozónu, čo myslíte, kto by si znova ako vždy "privyrobil" pri uvedení niektorých štátnych rozpočtov do bankrotu a kto by na to doplatil. Ale teraz bez filozofovania, definujte ich...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. august 2011, 11:45
pri bankrote štátu najviac získa súkromný sektor teda banky. majú totižto garantovaný zisk -za každú cenu a vždy. (šľak aby to trafil aj s celým kapitalistickým systémom). a kto by najviac doplatil? - no predsa my ludkovia čo neustále dúfame, že ked budú voľby každé 4 roky, že bude napravené to - čo pokazili politici pred nimi. ekonomická demokracia nám dáva novú podobu systému ale bude fungovať?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. august 2011, 13:34
Bankrot štátnej kasy za súčasného právno-finančného rámca je skutočne "dobrým biznisom" pre súkromné banky a nadnárodné finančné korporácie:
to, čo im totiž dlží verejný sektor a teda štátny rozpočet neustále sa zvyšujúcim čerpaním dlhov, kde štát, povedzme i Slovenská republika, vlastne už dnes namiesto splácania dlhov platí v rámci dlhovej služby už iba úroky z "istiny dlžôb", to z dlhodobého hľadiska nadobúda pre finančné skupiny riziko "nedobytných pohľadávok", ak sa vyčerpajú možnosti v rámci kapitalistického systému žmýkať v občanov čoraz viac a "nebude už z čoho".

A tak, bolo by to pekne vidieť na prípade bankrotu USA, že by si finančné nadnárodné korporácie prostredníctvom bánk uplatnili veriteľské právo nadobudnúť namiesto "istiny dlhu" okamžité a prednostné splatenie svojich pohľadávok, a to znamená, že by to bolo o majetkovom výpredaji aktív, ktoré patria štátu. V prípade USA si to ani neviem predstaviť, viete si predstaviť, že by budova Bieleho domu, alebo areál Pentagonu, boli predané a banka by inkasovala "cash" peniaze? Skôr si myslím, že by natoľko klesol kurz dolára, respektíve hodnota dolára, že by prišla vysoká, možno sto i viac percentná inflácia...

Už som to niekde spomenul, že v prípade Grécka by to bolo výnosnejšie - štát vlastniaci ešte podstatnú časť aktív v priemyselných podnikoch, v obchode, energetickej i dopravnej infraštruktúre, by tento majetok predal do súkromných rúk, Euro by síce pokleslo, ale zas až tak nie ako dolár v prípade bankrotu.

A tu nastupujú možnosti uplatniť niektoré ( najschodnejšie) systémové prvky ekonomickej demokracie:
1. Pred bankrotom v štáte zdaniť virtuálne burzové a finančné operácie ( už je to známa tzv.Tobinova daň), pretože tieto obchody, ktoré sami seba charakterizujú ako špekulatívne, vôbec nepodliehajú zdaneniu, stačí k tomu licencia obchodovania na burze a dobrý počítač, bankvá záruka a pevné nervy vystihnúť, keď sa dá lacno nakúpiť a draho predať kliknutím na počítačovú myšku. 2. Legislatívne vstúpiť ako štát do súkromných finančných fondov účelovo vytvorených na poisťovanie, zdravotnícke zabezpečenie, penzijné zabezpečenie a preorientovať finančné toky v nich nie k úniku ziskov a nákladov do súkromného sektora, ale vrátenie všetkých finančných tokov zbieraných obyvateľstvom daného štátu späť do systémov verejného financovania zdravotníctva, sociálnych systémov, dôchodkov. Po slovensky povedané, zdrvotné poisťovne by sa vrátili k stopercentnému financovaniu zdravotníctva a neodčerpávali by verejné odvody na svoje zisky a iné náklady, "druhé piliere" dôchodkového sporenia by sa vrátili z kapitalizácie do priebežného systému rešpektujúceho medzigeneračnú solidaritu a kapitálové poistenia b& boli zrušené, resp. veľmi účelovo zamerané. 3. Teraz ani netreba hovoriť, čo by sa dialo s podnikmi, ktoré by sa ocitli v platobnej neschopnosti - systémy ESOP a EFES už existujú, je to o prevzatí skrachovanej firmy zamestnancami pomocou bankových zábezpek, zamestnanci namiesto fondov by sa stali podielovými vlastníkmi, toto už funguje i v USA, ale je to len systémový medzikrok. 4. A ak by banky nechceli "poslúchať", pravdepodobne by mal štát právomoc "znárodniť" ich - teda zaviesť na svojom území štátnu správu bankového systému, uvažuje sa o cieľovom systéme verejných bánk, my máme napríklad takú verejnú banku i dnes, je to Slovenská záručná banka, poskytujúca záruky a poisťovanie v medzinárodnom obchode a v podstate je to štátny podnik.

Ekonomická demokracia má oveľa vyššie ciele, ale ako vidíte, tieto kroky by okamžite narobili poriadok v systéme štátneho financovania a v systéme tvorby zdrojov pre verejné financie. Ale isteže, toto nebude Miklošova parketa, možno Počiatkova...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. august 2011, 14:15
dakujem vám Peter za odpoved. dokedy odhadujete, že sa budú snažiť udržať sa tento zaostalý spôsob kapitalistického systému? včera bol Mikoš v TA3 a nebol schopný povedať, že prečo ešte nezdanil banky. nechce ani nemôže - vyzerá to akoby ho niekto držal na uzde. Čo vám hovorí Cypus a banky? už sa cyprus chystá požiadať EU o finančnú pomoc- prečo asi tak? a čo také Monaco - toto kniežatstvo kto drží nad vodou - ked patrí do danových rajov? respektíve EU sa bohužiaľ ešte stále skladá z rôznych systémov. máme medzi nami republiky, kráľovstvá aj kniežatstvo. paradoxne pravicový Nemci volajú o zachovanie a zvýšenie minimálnej mzdy len aby sa zvýšil kúpysponosť obyvateľstva a tým aj ich ekonomika. a my tu ideme v ústrety najväčšieho otrokárskeho spoločenstva teda späť do feudalizmu. možno preto, náš prezident republiky podpísal ZP. a úplne stačilo niečo nevídané - v demokracii prešiel zákon so 74 hlasmi za. asi sa prezident chce stať novodobým kráľom - nového singapurského pardon slovenského kráľovstva. a radičová má asi sľúbené, že prevezme záštitu( odborníčka na tretí sektor a hladomor/ nad Somálskom pardon zas som chcela napísať, že SR. ale to už iba zo zvyku, inak si pomaly začínam zvykať - onikať novým pánom veľkomožným, lebo feudalizmus tu už máme 20 rokov.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984