VIDEO: Kríza sa neskončila, verejné financie sú neozdraviteľné

Počet zobrazení: 1846

Kríza sa neskončila, pretože politici neriešia jej fundamentálnu príčinu – obrovskú príjmovú polarizáciu. Pokiaľ 5 percent obyvateľstva kontroluje 90 percent zdrojov, nie je pre koho vyrábať a komu predávať, varuje známy slovenský ekonóm Peter Staněk. Svoje neraz kontroverzné názory prezentoval pred časom na medzinárodnej konferencii Jak úspěšně podnikat v příhraničních regionech jihovýchodní Moravy. Organizovala ju 1. súkromná vysoká škola na Morave Európsky polytechnický inštitút.

Podľa prof. Staněka nečakajú podnikateľov (v Európe) nijaké zlaté časy, dokonca ani nie návrat pred krízové obdobie. Jedným z dôvodov je, že bez fundamentálnej zmeny v príjmovej polarizácii obyvateľstva nebude možné ozdraviť verejné financie. Pravicové vlády sa o to pokúšajú prenášaním časti doteraz verejných výdavkov na plecia ľudí. Lenže ich príjmy sú také nízke, že to povedie k ďalšiemu zníženiu spotreby domácností.

Alebo bude (dočasným) riešením nové kolo zadlžovania sa zo strany občanov. Z tohto hľadiska zatiaľ v Česku a na Slovensku nedosahujeme úroveň západných krajín, preto sme – podľa Staněka – stále „príležitosťou“ pre finančné inštitúcie. Ťažko však – vo svetle toho, čo sa stalo pred tromi rokmi – veriť, že toto je udržateľná cesta. Tak pre ekonomický rast, ako aj pre zníženie verejného dlhu.



K rizikám najbližšieho vývoja prof. Staněk ráta aj ceny energetických zdrojov, napr. ropy. Ich potenciálny rast však nevyvolá ani tak rastúca spotreba, ako skôr špekulácie na burzách, keďže napr. hedžové fondy potrebujú „vymazať“ straty z predošlých troch rokov a regulátori im to opäť umožňujú.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
03. august 2011, 14:19
Činím tento výrok v nadšení aké bolo v roku 1989:
Ak nejakú významnú osobnosť "na Hrad", teda do čela spoločnosti, osobu, ktorá VIE čo sa deje a hlása túto PRAVDU, ak VIE, čo treba robiť a DOKÁŽE TO, tak potom do čela spoločnosti s ňou. Dnes je takou osobnosťou vedec a dostatočne erudovaný prezentátor, ktorého by ľudia, verejnosť, počúvala a ktorý by vedel určiť smer, ktorým sa treba uberať.

Máme neskutočne nešťastnú históriu - vedec M.R.Štefánik, ktorý VEDEL a mal VÍZIU, zahynul skôr, než svoju víziu naplnil. A.Dubček, ktorý vedel a chcel, nemohol. A dnes tu máme Petra Staněka z Ekonomického ústavu SAV, ktorý VIE, CHCE a MôŽE, ale verejnosť o ňom nevie, lebo vie viac o Martinke z Turca...

Kde sú všetci novinári, kde ste, Jano Fulle, Zdenko Cho a všetci, ktorí chcú tak veľmi hlásať verejnosti novinársku pravdu?
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
05. august 2011, 11:51
Rád by som s Vami o tom hovoril.

Pomenúvate súčasný vývoj veľmi presne - ide o permanentný turbulentný tok kríz od hypotekárnej cez dlhovú, zadĺženie obyvateľstva, krízu odbytu, až krízu verejných financií a sociálnych systémov. Ak by sme hovorili o človeku a nie o civilizácii, uviedli by sme jediné slovo: KOLAPS, po ktorom už existuje iba SMRŤ. Tvrdíte, že verejné financie sa neozdravia, nemajú z čoho. Tvrdíte, že príčinou je, že nerovnomerné a vlastne deformované rozdeľovanie príjmov, keď 90 percent príjmov "zozbiera" päť percent obyvateľstva, tj. už niet komu vyrábať, pretože ostatní si spotrebu nebudú môcť dovoliť, čo spôsobujew podľa mňa uzatvorenie cyklov tak populárneho životného toku kapitalizmu založeného na trhovom vyrovnávaní ponuky a dopytu. Toto prestáva fungovať.

Tak na čo čakať? Iba nedávno tu na Slovensku bola konferencia k alternatívam kapitalizmu, kde bolo predstavené dielo Davida Schweickarta Po kapitalizme- ekonomická demokracia. Isteže, číta sa to trochu ťažko a chaoticky, vyzval som ľudí na konferencii, aby sme založili pracovnú skupinu, ktorá by sa zaoberala modelovaním ekonomického modelu ekonomickej demokracie.

Zatiaľ je ekonomická demokracia víziou, ktorá dokonca prichádza z akademického prostredia USA, okrem Schweickarta i naši emigrovaní ekonómovia Jaroslav Vaněk a Jan Švejnar, áno, ten kandidát na prezidenta ČR.

Nebudem teraz definovať samotnú podstatu ekonomickej demokracie, je ale reálnejšia ako tie o parecone a podobne.

Podstatné je, že Schweickart v nej načrtol reálnu a schodnú cestu ako dostať pod kontrolu virtálne finančné trhy ( používa i neúspešne predsadzovanú Tobinovu daň) a v ďalších krokoch ako vôbec zastaviť špekulatívne burzové obchody a zrušiť trh v oblasti súkromných investícií.
Pekne teoreticky zdôvodnené má i to, že pre výrobu a ekonomickú produktivitu dokonca nie sú potrebné súkromné úspory obyvateľstva, ktoré sa dajú obrátiť smerom na vytváranie súkromnej osobnej spotreby a teda i dopytu v oblasti sociálnych služieb, zdravotníctva, vzdelávania, kultúry, atď.
Definuje možnosť zrušenia trhu súkromných kapitálových investícií, pričom uvažuje o zdanení podnikov jedinou daňou zo základných prostriedkov, čiže zdanením výrobných prostriedkov tak, aby tieto dane sa stali verejnými daňami, tiekli by do verejných bánk a tie zas rozdelia príslušné verejné investície systémom grantov cez verejné bankovníctvo tak ako´sa dnes rozdeľujú finančné prostriedky v eurofondoch ( teda podobne, bez tých zádrhelov a problémov) kaskádovite od celého ekonomického regiónu, povedzme EU, do jednotlivých krajín, až na jednotlivé regióny a kraje v rámci štátu, až na okresy a až na lokálnu úroveň. Ide o verejné financie rozdeľované verejným spôsobom, ktoré nebudú používať súkromný kapitál.

Nezmienil som sa, že podmienkou je prechod k demokratickému podniku, teda podniku, ktorý nebude mať majiteľov kdesi v daňových rajoch ( ktoré zaniknú), ani správnu radu zloženú z dedkov vlastníkov či z roztrúsených akcion árov rôznych fondov, ale že rozhodovať bude zamestnance na základe ekonomickej demokracie jeden zamestnanec rovná sa jeden hlas, k čomu má najbližšie družstevný ekonomický subjekt. Ale i dnes už existujú podniky vlastnené zamestnancami (ESOP) i v USA a v EU sú to EFES (European Federation of Employed Shareholders), teda legislatívne podporovaná celoeurópska organizácia na podporu zamestnaneckej participácie. Jednoducho, sú tu reálne možnosti, ako prinútiť podniky daňou vytvárať verejné investície a zastaviť to nerovnomerné obohacovanie sa kapitálových investorov.

Rád by som Vás v takejto skupine expertov privítal.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
05. august 2011, 16:47
Ešte sme ani nestačili spropagovať ekonomickú demokraciu, trend šíriaci sa z USA, a už hrozilo, že si možno budú musieť niektoré jej prvky odskúšať aj v USA, ak by nastala situácia bankrotu federálneho štátneho rozpočtu a ak by Obama počúval ľudí z univerzitného prostredia a zaviedlo povedzme Tobinovu daň z virtuálnych ekonomických transakcií, doteraz neszdaniteľných...

Sotva ste boli uverejnení, pán Staněk, tu na webe Slova a poukazovali na to, že ide o celý rad turbulentných kríz v súčasnom kapitalizme, dozvedáme sa z médií dnes 5.augusta o prepadoch na hlavných burzách a o panike, čo to spôsobuje...
Čomu vďačíme za tú nestabilitu? Nepodobá sa to nestabilným jadrovým reaktorom vo Fukušime? Môže to "rachnúť"?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. august 2011, 20:27
Fukušima je ešte stále takmer plná "paliva" - čiže ako sa hovorí je full plná. je teda viac ako možné, že ešte stále nie je pod kontrolou, aj ked sa tak málo o tom hovorí, aby sa zabránilo panike. ešte stále sa nameralo neuveriteľné hodnoty rádioaktivty. vypúšťaním -"odpadu" do mora bude mať za následok paradoxne veľké množstvo rýb. budú väčšie ako zvykli byť do výbuchu "jadra". čo v reálne znamená to isté s toxickými dlhopismi zadlžených štátov. teda ryby sa budú môcť konzumovať až po nejakom čase. je celkom možné, že poniektorí prechytralí Američania tušili, že bude padať burza a výkup štátnych dlhopisov mali od "niekoho" zaručení. teda zas len počkajú tí "správni" Američania a skúpia svoje dlhopisy späť aj z dobrým zárobkom. len som zvedavá, že ešte ktorí idioti nakupovali. len ak išli na to fifi - fifi. potom to dáva zmyslel celej tejto fraške na svetovej burze. to je ako s pomocou grécku - tých dusili dovtedy, kým nesúhlasili s podmienkami EU najmä s pani Merkelovou,... aj ECB a súkromní investori už môžu začať kupovať (výhodne pre nich samozrejme) všetko štátne načo sa ukáže prstom, že sa to oplatí najmä nemeckým, francúzskym investorom. dalej táto panika paradoxne prospela najmä pravicovým vládam ako je napríklad taliansko. len aby sa neukázalo, že nevedia ani ony gazdovať v štáte a takto predišli hanbe,. hanbe, ktorá by ukázala, že preto ECB rýchlo kúpila štátne dlhopisy španielska a talianska.... a na chvíli zahnali pochybnosti o tom, že budú potrebovať pomôcť cez euroval ten už nestačí. a tak "doženie" ECB tieto štáty(vlády) - časom kúpiť si späť "majetok" (dlhopisy) štátu. ale úrok už bude taký vysoký, že budú plakať ako malé deti. to znamená, že tento stav je nezvratný čiže "smrť". - a to je príležitosť pre ECB predať to neznámemu "dobrodincovi"( možno Nemci, Francúzi alebo súkromnej osobe čo dnes zarobila na tom, že sa prepadol rating USA. hádajte iste meno poznáte len porozmýšľajte - kto to môže byť, žeby niektorý filantrop???) čo rozhodne čo si nechá a čo predá.... dalej takto sa to bude nabaľovať.... až občania týchto štátov pochopia, že boli oklamaní ako malé deti - ich vlastnou vládou. (ale ešte medzi tým budú prezidentské voľby vo Francúzku a hádajte - kto je kandidát za pravicu a kto je jeho "krstný" otec?) že budú plakať ako dážď - to je ešte slabé slovo. to čo príde to si ešte musím nechať pre seba. ja viem že ste zvedaví... no ale na záver len dodám, že profesor Stanek je moja krvná skupina- páči sa mi ako vie vysvetliť ekonomiku. ale najviac mám rada, že ako úprimne hovorí. kiežby dostával viac priestoru v našich médiách.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
21. august 2011, 23:45
Pán Fico potrebuje ekonóma, nemá na nich šťastie, mal by vás zobrať vo vlastnom i slovenskom záujme a vy by ste namal odmietnuť. Ja som za politickú ekonómiu = reguláciu rozdeľovania bohatstva národov EU, ja som za sociálnu revolúciu v EU = zvýšenie produktivity práce sociálnymi medyiľudskými vzťahmi, ja som za individualizmus v ekonomike = dobrovoľné zapojenie sa a účasť v deľbe práce v ekonomike Slovenska, ja som amatér = nie som za to čo čítam platený. A tak škoda Slovo, že nie ste amatéri, lebo byť nepolitický je dobre platená profesionalita. Pán Stanek je nepolitický profesionál, to môže, lebo je ekonóm, vy Slovo ste informačný tok k ľuďom, ak ste nepolitický, tak ste profesionálne na strane kapitálu.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984