Dvaja majstri opery

V ten istý deň na sklonku júla, ibaže s desaťročným odstupom, sa narodili dve významné osobnosti slovenskej opery. Prvou je skladateľ Ján Cikker, jeden zo zakladateľov slovenskej modernej hudby, ktorý má 29. júla storočnicu, a druhou operný spevák Juraj Martvoň, vynikajúci interpret práve Cikkerových operných postáv, ktorý má v tento deň nedožité deväťdesiatiny.
Počet zobrazení: 1898
mince.jpg

Najúspešnejší slovenský operný skladateľ

Ján Cikker predstavuje spolu s Eugenom Suchoňom a Alexandrom Moyzesom zakladajúce skladateľské trio modernej slovenskej hudby. Kompozíciu vyštudoval v Prahe na konzervatóriu (u Jaroslava Křičku) a Majstrovskej škole Vítězoslava Nováka. Pedagogicky pôsobil od 1939 na Hudobnej a dramatickej akadémii pre Slovensko od roku a na VŠMU od roku 1951.Tvoril vo všetkých hudobných oblastiach - diela symfonické, komorné, vokálno-inštrumentálne, zborové, no predovšetkým bol najplodnejším a v cudzine sa najviac presadzujúcim operným skladateľom.

Len prvé dve z jeho deviatich opier, Jánošík a Beg Bajazid, kotvia v slovenskom prostredí (ich libretá sú dielom Štefana Hozu resp. Jána Smreka), potom si bral ako látky diela svetových velikánov - Shakespeara (Coriolanus), Dickensa (Tiene alebo Mister Scrouge), Tolstého (Vzkriesenie), Rolanda (Hra o láske a smrti), Kleista (Rozsudok alebo Zemetrasenie v Chile), Mikszáta (Obliehanie Bystrice) a Čapka (Zo života hmyzu). Na vlastné libretá vytváral moderné opery, v ktorých vokálna a inštrumentálna zložka tvorili nerozlučnú jednotu. Viaceré z jeho opier sa najprv premierovali v zahraničí, kde oceňovali jeho hudobné novátorstvo, no občas mu aj vyčítali naivný humanizmus spracovania predlôh. Súpis jeho scénických diel dopĺňajú dva fragmenty Meteor a Antigona.

V každom prípade bol najúspešnejším slovenským operným skladateľom, hraným vo Švédsku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Anglicku, Maďarsku a Juhoslávii. Jeho žiakmi na VŠMU boli Zeljenka, Bázlik, Beneš, Dibák a ďalší. Jeho hudobný odkaz pripomína  aj múzeum vo Fialkovom údolí, ktoré z podnetu jeho manželky zriadila v roku 2004 Nadácia Jána Cikkera. Storočnicu skladateľa si uctí v novej sezóne opera SND naštudovaním Mistra Scrouga, v Banskej Bystrici Štátna opera dokonca uvedie v Slovenskej premiére skladateľovho Coriolana, ktorý doteraz zaznel na Slovensku iba raz, a to v roku 1978 pri hosťovaní Národného divadla z Weimaru na BHS.


Unikátny interpret opery 20. storočia

J. Martvoň v titulnej úlohe
opery Mister Scrooge, 1963.

Juraj Martvoň, najprv absolvent farmácie, potom spevu na konzervatóriu, bol unikátnym interpretom opery 20. storočia. Z viacerých cikkerovských postáv si prvoradú pozornosť zaslúžil jeho Scrouge, Nechľudov zo Vzkriesenia a Courvoiser v Hre o láske a smrti, z ďalších pozoruhodných kreácií slovenských autorov spomeňme Kráľa v Benešových Cisárových nových šatoch, Holoubkovho Profesora Mamlocka, Dragomíra zo Suchoňovho Svätopluka či Deda z Urbancovej Pani úsvitu.

Počas 35-ročného angažmán v opere SND však Juraj Martvoň vytvoril množstvo postáv vo všetkých reperetoárových oblastiach. Viac než tie veľké zo známych opier (ako Nabucco, Scarpia alebo knieža Igor) mi zostávajú v pamäti skvele charakterizované postavy menšie (Monterone z Rigoletta, Budivoj z Dalibora, Krušina z Predanej nevesty), alebo kreácie z menej hrávaných opier (Lord Coocburn z Fra Diavola, Pucciniho Gianni Schicchi alebo Ravelov Ramiro zo Španielskej hodinky). Viackrát sa stretol na javisku so svojou manželkou Annou Hornungovou-Martvoňovou, azda najdojemnejšie v Debussyho Pelleasovi, v ktorom aj vďaka obrovskému výškovému rozdielu mohli stvárňovať otca a nedospelého synčeka. Psychologické herectvo Martvoňa vyvrcholilo mimo sféry opery v Balcovom filme Uhol pohľadu.

Úvodný obrázok: Pamätná minca k storočnici Jána Cikkera.

Foto: www.nbs.sk, www.jan-cikker.org, Encyklopédia Slovenska

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
02. august 2011, 19:57
Vďaka za tento článok. Aj za iné články autora o kultúre! Len viac takýchto vecí na stánky (Nového) Slova! Vždy keď sa vrátim v pamäti k "papierovému" Novému Slovu z rokov pred 1989 tak si spomínam na veľa článkov z histórie, kultúry, knižných recenzií, literárnych kritík, recenzií, reportov z výstav a koncertov. To sú veci, ktoré nás zušľachtia. Nie náreky nad gramatikou v buržoáznych médiách. To sú veci, ktoré okrem aktuálnych filozofických a politických problémov potrebujeme.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984