Nórska tragédia alebo o novej podobe fundamentalistického terorizmu

Nevypočítateľnosť hrozby terorizmu v súčasnosti sa prekvapujúco prejavila v štáte, ktorý sa považuje za jeden z najpokojnejších na svete. V roku 2007, kedy bola prvýkrát zverejnená správa o Globálnom mierovom indexe [1] (Global Peace Index) bolo Nórsko najmierumilovnejším štátom na svete. Jeho pozícia sa postupne zhoršovala a v tohtoročnej správe sa ocitlo už na deviatej priečke. [1] http://www.noveslovo.sk/c/26891/O_mieri_vo_vojnami_a_nasilim_presiaknutom_svete
Počet zobrazení: 3228
vlajka.jpg

Bezpečnostní analytici a „mediálni experti“ v oblasti terorizmu odchovaní skrytou agresivitou zmesi ideí neoliberalizmu a neokonzervativizmu (v teórii medzinárodných vzťahov sa hovorí o neo-neo syntéze - prelínaní teórií neoliberalizmu a neorealizmu) zostali v koncoch s naučenými frázami o nebezpečenstve fundamentalistického terorizmu, ktorý mohol mať len prívlastok islamský. Aj v slovenských médiách (najmä elektronických a dnes - po teatrálnej a špekulatívnej reorganizácii bývalej STV - je už skoro úplne jedno, či sú súkromné alebo verejnoprávne) nájdeme niekoľko samozvaných odborníkov, ktorí v tomto duchu radi a zanietene odpovedajú na prostoduché otázky moderátorov, čo akože majú byť zaujímavé pre recipientov. Niekedy sa zdá, že týchto „odborníkov“ sa ani netreba pýtať na problém, lebo na všetky otázky majú rovnakú odpoveď.

V snahe presvedčiť verejnosť o neotrasiteľnosti takejto interpretácie terorizmu sa hneď po správe o výbuchu vo vládnej štvrti v Oslo začala hľadať „osvedčená“ islamská stopa. Najviac sa poponáhľali New York Times, kde sa objavila informácia, že k činu sa prihlásila teroristická organizácia Pomocníci svetového džihádu (Ansar džihád alámí), ktorej sa pripisuje aj zlyhaná teroristická akcia v decembri 2010 v Štokholme. Všetka česť nórskym médiám a expertom, ktorí od samého začiatku informovania o tragédii uvažovali aj o jej možnom pravicovo-extrémistickom pôvode.


Dve zreteľné línie násilia

Foto: Youtube - Boaxcam
Pozrime sa na tragédiu postmoderným pohľadom - s jeho dekonštrukciou, jazykovými hrami atď.. Francúzsky postmodernista G. Lipovetsky uvádza, že v postmodernom svete sa takmer všetko, napr. aj politika a médiá, stáva oblasťou zábavy. Násilie ani teror však do toho zahrnúť nemôžeme a tak v nórskej tragédii zachytíme čosi také, čo možno nazvať zlým svedomím. Dôvod akcie sa začal „prirodzene“ hľadať v tom, že Nórsko sa zapojilo do invázie proti Afganistanu, Iraku i Líbyi. Vytiahla sa aj kauza obrázkov Mohameda či vypovedanie radikálneho islamského duchovného z krajiny. Médiá akoby počítali s tým, že takáto reakcia je „normálna“, treba s ňou kalkulovať a tento spôsob informovania ďalej „živiť“.

Na veci je potrebné pozrieť sa v postmodernom svete aj ináč. Na tom, čo sa stalo, má, žiaľ, nezanedbateľný vplyv bezpečnostná politika USA a NATO, prípadne tej časti Západu, ktorá po rozpade bipolarity v medzinárodných vzťahoch bezohľadne presadzuje neoliberálnu globalizáciu, škodiacu aj ľuďom, ktorí k nemu patria alebo sa k nemu hlásia. Nečudujme sa preto, že človek neokonzervatívne mysliaci a neoliberálne konajúci zoberie spôsob riešenia problémov svojho „malého“ sveta do vlastných rúk, keď vidí príklady od „najmocnejších vo veľkom svete“, ktorí môžu byť aj jeho vzormi.

Foto: Youtube - MartinGocsWild
Vo vývoji násilia a s ním úzko spojeného terorizmu možno vidieť po krvavom júlovom piatku v Nórsku dve zreteľné línie. Prvá je veľmi známa: mudžahedíni proti sovietskej invázii do Afganistanu - al-Kajdá - 11. september 2001 - Madrid, marec 2004 - Londýn, júl 2005. Druhá bola menej pertraktovaná: západný pravicový terorizmus 20. storočia - invázia do Afganistanu (a jej vystupňovanie v roku 2009) - invázia do Iraku (2003) - vojna proti Líbyi pod kepienkom vytvorenia bezletovej zóny - zabitie Usamu bin Ládina - Nórsko 2011 (Oslo a Utöya).

Spôsob prípravy a uskutočnenia „dvojičkového“ teroristického aktu na prvý pohľad svedčí o tom, že ho vykonal fanatik - fundamentalista, ultrapravičiar, ktorý nie je „psychicky narušený“ (hoci jeho správanie je neštandardné), ale je ideovo (i politicky) presvedčený o správnosti svojho konania. Nemožno ho teda zaradiť medzi šialených strelcov (ktorí sú tiež novým prvkom bezpečnosti v podmienkach postmoderného štádia vývoja spoločnosti rozšíreným najmä na Západe a v jeho „kultúrnom okruhu“).

Dá sa súhlasiť s výrokom slovenskej premiérky I. Radičovej, že akcia je útokom proti demokracii a jej princípom. Ako profesorka sociológie (zo svojej minulosti) by však mohla dodať, že na jej vzniku sa levím podielom podpísal aj spôsob, akým sa táto demokracia uplatňuje po rozpade bipolarity (vrátane jeho súčasného slovenského variantu, keď nieto na svete lepších, spravodlivejších, múdrejších a šikovnejších ako sú členovia vlády, ktorá nastúpila v roku 2010). Táto podoba demokracie totiž súčasné spoločnosti skôr rozkladá a rozleptáva, ako by ich spájala.


Osamelý vlk či precízne zorganizovaná akcia?

Foto: Youtube - MartinGocsWild
Informácií o nórskej tragédii je síce veľa, ale zatiaľ sú príliš senzitívne a neusporiadané. Táto tragédia bude ešte dlho predmetom úvah, analýz a expertíz, lebo predstavuje nový fenomén v terorizme 21. storočia. Nadväzuje však na líniu západného pravicového terorizmu, z ktorej spomeniem najmä výbuch v auguste 1980 na železničnej stanici v Bologni, kde zahynulo 85 ľudí a výbuch v apríli 1995 vo federálnej budove A. P. Murraha v Oklahoma-City, kde bolo zabitých 168 osôb.

Zatiaľ sa dá uvažovať o dvoch hlavných spôsoboch uskutočnenia akcie. Prvým je ten, ktorý sa uvádza ako neoficiálna verzia, že ide o akciu jednej osoby. Ak by to skutočne bolo tak, treba povedať, že ide asi o „najlepšieho“ teroristu všetkých čias („árijského supermana“?). Uskutočnenie možno viacerých výbuchov v centre hlavného mesta s veľkými škodami (na ľuďoch i budovách) a potom poldruhahodinová streľba s niekoľkými desiatkami obetí je zatiaľ, našťastie, unikátom (tragickým „svetovým rekordom“) pôsobenia teroristu individualistu (osamelého vlka, ako sa tento fenomén označuje v Europole), ale táto verzia príliš dôveryhodne nevyzerá.

Naopak akcia naznačuje skôr vysokú precizovanú a zorganizovanú profesionalitu ako zhodu náhod v činnosti amatéra, ktorá viedla k takým katastrofálnym následkom. Druhá verzia preto je, že ide o činnosť viacerých osôb (možno aj sprisahaneckej organizácie). Bolo by to pre svet omnoho nebezpečnejšie, ale predstavuje to prijateľnejší spôsob vysvetlenia. Táto interpretácia vytvára aj priestor pre rozširovanie konšpirologických teórií, ktoré môžu doplniť a rozvinúť to, čo sa v nich vzťahuje k 11. septembru 2001, dodnes neuspokojivo objasnenému.

Foto: Youtube - PanekPL
Bojovať proti terorizmu, ktorý by nemal len islamskú, ale širšiu náboženskú a fundamentalistickú podobu a je potenciálne prítomný (hoci len okrajovo) aj v určitých kruhoch Západu, bude ťažké. Nielen bushovská tragická globálna vojna proti terorizmu, ale aj na ňu nadväzujúce čoraz viac kontroverznejšie obamovské výnimočné operácie v zahraničí totiž v týchto podmienkach strácajú presvedčivosť a silu. Zahraničná a bezpečnostná politika USA po nástupe B. Obamu bola síce spojená s vyhlasovaním zmien, ale uskutočňovaná stále takým „kovbojským“ spôsobom, ktorý v nej zaviedol ešte v 80. rokoch minulého storočia R. Reagan a jej kontraproduktívnosť narastala. USA v posledných desaťročiach svet oveľa viac destabilizovali, ako prispeli k jeho bezpečnosti a to aj pre svoje vnímanie terorizmu a boju proti nemu.

Hasne aj protiteroristická hviezda NATO - Nórsko je členom NATO, ale v EÚ nie je. Nový generálny tajomník NATO A. F. Rasmussen ani nová strategická koncepcia NATO o takýchto situáciách neuvažovali a ani nie sú pripravení (ale ani schopní) riešiť ich. NATO nemôže byť všeobecným ani globálnym garantom bezpečnosti, nech by sa o to akokoľvek snažilo. Musí si uvedomiť, že bezpečnosť sveta, štátov i ľudí v ňom je o inom ako o vojenských operáciách, ozbrojených silách a výdavkov na ne. Bezpečnosť na začiatku 21. storočia je zásadne iná, ako bola obrana pred „zlým“ komunizmom z Východu v podmienkach bipolarity.


Nápadne podobné zdôvodnenia zabíjania

Foto: Youtube - RussiaToday
Nórska tragédia znovu nástojčivo poukazuje na potrebu zmeny vnímania a spôsobov riešenia problémov dnešného sveta nielen v bezpečnostnej oblasti, ale v celej šírke diania v ňom. Vyjadrenia súcitu a odsúdenie aktu sú pre postihnutých iste potrebné i povzbudzujúce. Zostávajú však len formalitou a gestom, ktoré mocní tohto sveta (najmä v západnom kultúrnom okruhu) vyžívajú na to, aby mediálne prezentovali svoj záujem o bezpečnosť ľudí.

Hlavným problémom zostáva široká škála zdrojov a príčin terorizmu a násilia, ktoré je jeho referenčným rámcom. Nielen pre humanistov tak môže vzniknúť otázka, aký je rozdiel medzi smrťou nešťastného mladého Nóra, ktorý zahynul rukou „neštandardného“ spoluobčana a smrťou mladého Afgánca či Líbyjca, ktorí zomreli v dôsledku vojen vedených USA a NATO proti ich krajinám? Žiadny z nich nemal nikdy nič proti tomu, kto ho zabil, len sa ocitol na nesprávnom mieste v nesprávnom čase. Chcel žiť a možno ani nesníval o bohatstve a moci, ale nechtiac prekrížil cestu niekomu a niečomu, čo sa nerozpakovalo zabiť ho.

Nórsky terorista podľa svojho advokáta pri výsluchu uviedol, že to, čo vykonal, bolo síce hrozné, ale nevyhnutné. Tieto vyjadrenia sú nápadne podobné tomu, ako vojenskí predstavitelia USA a NATO zdôvodňujú nevyhnutnosť kolaterálnych následkov násilnej inváznej činnosti v Iraku, Afganistane a Líbyi (alebo aj kdekoľvek inde vo svete vrátane tzv. protiteroristických akcií). Zároveň dodávajú, že to síce ľutujú a ospravedlňujú sa za to, ale nemôže im to prekaziť naplnenie „vyšších“ cieľov stanovených z popudu tých, čo si myslia, že jedine oni sú povolaní na, aby na základe svojho bohatstva a moci, rozhodovali o osudoch sveta a riešili jeho problémy.

Motívy konania teroristu, ktorý v ešte v deň svojho činu upravoval rozsiahly text umiestnený na internete, sa budú dlho skúmať a vyhodnocovať. Možno však povedať, že v pomerne tolerantnej krajine, kde ľudia zďaleka netrpia núdzou, tak ako to poznáme v strednej či východnej Európe, sa objavil človek, ktorý sa bál toho, že emigranti a cudzinci ako aj socialisti, ktorí im vychádzajú v ústrety, ohrozia jeho životnú úroveň (životnú úroveň jemu podobných), a to nie je dobré. Môže to spochybniť aj mýtus o automaticky pozitívnom vplyve ľudských hodnôt v západnej interpretácii v podmienkach neoliberálnej globalizácie.


Čo však s tým všetkým?


Foto: Youtube - RussiaToday
Svet sa napriek nesmiernej tragickosti nórskeho krvavého júlového piatku nezmenil, len pribudol ďalší škaredý šrám s nevinnými obeťami na jeho dnešnej tvári. Možno uvažovať o rôznych reakciách na tento čin.

Prvou reakciou je tá, že sa vlastne ťažko dá niečo proti takýmto akciám urobiť a absolútne im zabrániť. Nedá sa povedať, že išlo o zlyhanie nórskej polície a spravodajských služieb. Po vyhodnotení všetkých faktov a ich súvislostí sa prijmú opatrenia, ktoré budú iste racionálne a potrebné (a budú sa dať uplatniť aj v iných štátoch). Napriek tomu však nedokážu zabrániť ďalšej podobnej anomálii, lebo reagujú na dôsledky a nie na príčiny.

Druhá reakcia spočíva v tom, že sa pristúpi k ďalšiemu sprísneniu vytypovaných oblastí bezpečnosti (ale aj celého spoločenského života). Môžu sa týkať napr. možnosti držania strelných zbraní, prístupu k niektorým látkam, ktoré sa dajú použiť na „domácu“ prípravu výbušnín, zvýšeného sledovania „rizikových“ osôb a činností a pod. Opatrenia v tejto oblasti majú však slabiny. Je to jednak ich obsahová (právno-legislatívna) stránka - ako toto všetko vyjadriť a dosiahnuť jeho realizovateľnosť, a jednak stránka formálna - ako a kým sa stanovené princípy a normy (ktorých je už dnes priveľa) budú napĺňať a k čomu povedú. Obavy vzbudzuje aj možná zneužiteľnosť takto získaných údajov na iné ako na spoločensky prospešné bezpečnostné ciele.
 


Jediné riešenie je, žiaľ, zatiaľ utópiou

Tretia reakcia možno zaváňa utópiou, ale skutočne je potrebné zásadne zmeniť usporiadanie bohatstva a moci v dnešnom a budúcom svete, ktoré je základnou príčinou násilia i terorizmu v ňom. Bezpečnosť sveta je nedeliteľná, ale má asymetrický charakter. Bezpečnosť by sa preto nemala merať počtom rakiet, lietadiel, lietadlových lodí a pod., výškou výdavkov na vojenské účely. Nemalo by sa snažiť zaistiť bezpečnosť (videnú zo Západu) za cenu toho, že tým ohrozíme zvyšok sveta. Rečiam o zmysle rozširovania NATO ako globálneho garanta bezpečnosti veria len tí, ktorí majú z toho zisk a využívajú to na masívne „investovanie“ do mediálno-politického presvedčovania všetkých ostatných.

Aj keď slovenské príslovie hovorí, že sýty hladnému neverí, nemalo by sa pokračovať v ceste, ktorá zväčšuje priepasť medzi bohatými a chudobnými tak v rámci celého sveta ako aj vnútri štátov. Nemalo by sa pokračovať v plytvaní zdrojmi (najmä v záujme dosahovania ďalších ziskov bohatých), ani v inom devastovaní životného prostredia.

Ľudia vo svete aj bez globalizácie sú čím ďalej tým viac od seba závislí. Sociálno-ekonomický fenomén migrácie je obojstranný. Bohatý a silný Západ by bez migrantov nevznikol tak rýchlo a pevne a migrantov stále potrebuje. Nejde však len o pracovníkov so špičkovou kvalifikáciou v oblasti výpočtovej techniky či vedeckého výskumu v chémii, biológii a pod. Mnoho nekvalifikovanej, ťažkej a slabo platenej práce v rozvinutom svete robia stále cudzinci - migranti. Bezpochyby multikultúrny svet prináša viaceré ťažkosti, ale nemožno ho zrušiť tak ako slovenské tankové vojsko v sile jedného práporu (lebo naň nemáme peniaze) či prekonať vybudovaním obdoby Beverly Hills v Záhorskej Bystrici (mysliac si, že peniaze môžu všetko zaistiť).

Parafrázovane slovami Jána Smreka, sme odsúdení k večitému „životu v podmienkam multikulturality“. Opakovaniu nórskej tragédie účinnejšie ako reformy polície a spravodajských služieb a zvýšené výdavky na bezpečnosť zabráni väčšia tolerantnosť medzi národmi a náboženstvami, ale predovšetkým úsilie o väčšiu spravodlivosť a dôstojný a plnohodnotný život všetkých ľudí, v prvom rade zlepšenie jeho podmienok pre tých, čo sú slabí a chudobní.

Autor je vysokoškolský pedagóg

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
25. júl 2011, 11:50
Bezvýhradne súhlasím so závermi.Presne ste pomenovali príčiny a súvislosti. A platí to nielen pre bezpečnosť sveta a každej osoby. Zmena myslenia a konania oproti vládnucim politicko-mediálnym predstavám je potrebná vo všetkých oblastiach života spoločnosti a človeka. Preto sa musíme pokúšať o načrtnutú utópiu. Som proti tvrdeniam, že existuje jedna jediná, tá správna cesta. Ale spomínaná utópia je možná a prijateľná cesta a vždy podporím jej realizáciu.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
25. júl 2011, 12:58
napriek tomu, ze autor je vysokoskolsky pedagog, neubrani sa amaterskych chybam. jednouz nich je tzv. Straw Man Fallacy. Inymi slovami: subjekt A ma postoj, nazor X. Autor zadefinuje, ze subjekt A ma postoj Y a nasledne tento postoj Y roztrha, zneguje, dokaze ze je nepravdivy a PRETO je nespravny postoj subjektu A. Teda sa pytam: skadial ma autor myslienku, ze "NATO nemôže byť všeobecným ani globálnym garantom bezpečnosti, nech by sa o to akokoľvek snažilo. Musí si uvedomiť, že bezpečnosť sveta, štátov i ľudí v ňom je o inom ako o vojenských operáciách, ozbrojených silách a výdavkov na ne. Bezpečnosť na začiatku 21. storočia je zásadne iná, ako bola obrana pred ?zlým? komunizmom z Východu v podmienkach bipolarity." Preco nam autor podsuva myslienku, ze NATO chce byt vseobenych a globalny garantom bezpecnosti????? k meritu: to, co vykonal, je neodpustitelne. ano, je to utok na demokraciu. je to ukladny vrah. asi taky, ako visi alebo visel Ficovi v kancli na stene ci dverach, tky, ktory je obdivovany Blahom a ma ho kazdy treti pojaseny teenager na tricku.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. júl 2011, 15:22
Je to tak pán profesor-Chlapec uvažoval ako píšete-je odchovaný Reaganom, Buschovcami a Obamom a podobnými neokolonialistami zo záhrobia a ich mediálnym svetom. Uvažoval ako oni-je to hrozné, ale je to menšie zlo.NO A ČO...pár desiatok mŕtvych.To isté robí USA a iní už desiatky rokov-ale nemajú súpera tak vyvádzajú.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. júl 2011, 15:33
skúste sa do diskusie zapojiť aj bez toho, čo je charakteristické pre všetkých diskutujúcich vášho druhu, že skončíte pri Ficovi nech už je predmetom článku čokoľvek, hoci aj výskyt hlodavcov na poliach pri Kotešovej. Okrem posadnutosti menovaným ste však prejavili zvrátenosť, na ktorú sa nedá nereagovať. Hodili ste do jedného vreca tohto masového nórskeho vraha a človeka "ktorého nosí na tričku každý tretí pojašený tínedžer". Autor článku veľmi správne vystihol hlavnú príčinu terorizmu a čo treba zmeniť: usporiadanie bohatstva a moci v dnešnom a budúcom svete. Che Guevara tomu zasvätil svoj život a hoci vtedy to nakoniec v Bolívii skončilo jeho zavraždením, dnes jeho myšlienky realizuje skoro celá Latinská Amerika. Odstraňovanie biedy je tam síce beh na dlhé trate ale darí sa. A div sa svete aj bez Svetovej banky a MMF a bez bratskej pomoci USA. Mimochodom, mnoho z takýchto "pojašených tínedžerov" práve tento patologický netvor povraždil, boli to účastníci stretnutia mladých ľavičiarov. A škandinávsky model štátu by bol Guevarovi určite blízky. P.S. Jedno také tričko nosím aj ja, ako 59 ročný tínedžer.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. júl 2011, 15:43
ironia nepochopena. pokial niekto moze odovodnit masaker v norsku tym, ze "sak co, ved to vidi ako to robi jeho vzor, USA", tak si nemyslim ze by sa moje odbocenie vymykalo normam, nastavenym tymto clankom. autor sa ani len nepozastavil, ci USA boli vzorom pre toho mladeho nora alebo ci nie. proste to skontatoval. teda pokial sa vam nepaci moja nadhodena floskla o ficovi, jasne tym davate najavo, ze sa vam taketo pisanie nepaci - teda aj ten clanok :D prajem pekny, hoc aj uprsany den.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. júl 2011, 15:54
len este jedna vec vam nepasuje do vasho ramceka. moslimsky terorizmus nema nic splocen s distribuciou bohatstva. siiti a sunniti sa krvavo masakruju uz dlhe desatrocia, ale nakolko sa to do srpav nedotalo, podliehame dojmu, ze to neexistuje. arabsky terorizmus nema nic spolocne s distribuciou bohatstva. ak by to tak bolo, pred desatrociami by padli diktatori v arabskom a perzskom svete. arabske krajiny su neskutocne bohate, teda ak by platila vasa premisa, ze extremne nerovnovazna distribucia bohatstva generuje terorizmus, tak saudi su dole uz davno. naopak, oni casto financuju teroristov. pokial by slo o peniaze a bohatstvo, takemu terorizmu by sa vedela europska civilizacia branit, vedela by ho riesit, lebo mamonu zapadna civilizacia rozumie az privelmi dobre. tu ide vsak o nieco silnejsie ako mamon, o vieru a presvedcenie, nabozensku nadradenost v cistej krystalikej forme.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. júl 2011, 16:45
jednokto trepete ako vždy. a tá vaša "floskula" je výraz našich politikov z mostu - hídu. to oni radi používajú toto slovíčko floskula, falus a pod. tak nenávidia toho čo visel na stene u Fica, že všetku nenávisť - prenášajú na svojich voličov. v akej náboženskej kryštalickej forme strieľal nor do detí? ved sa stýkal s nórskymi vojakmi.- a priam ho fascinovala uniforma vojaka. pričom nikdy vojakom nebol. zháňal C4 - to znamená, že hľadal niekoho medzi vojakmi- čo by mu mohol zoznať C4. tak a ešte ked prebehne jeho výsluch potom sa uvidí, ktorí vojaci mu možno aj nechtiac medzi rečou v krčme dávali "radu do života". ten jeho 1500 stanový manifest nestál ani za fajku - močky. a v konečnom dôsledku psychológovia už vedia, že otec si vyvaľoval šunky vo Francúzku - užíval si norsky dôchodok a opustil ich. zostal sám s mamou - to znamená, že ho už pomaličky zatiaľ hypoteticky spájajú s "Hitlerovským" syndrómom - chýbal mu milujúci otec. a hral sa na templára. - okrem toho - templári vymreli ako po meči tak i po praslici.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. júl 2011, 18:36
"Teda sa pytam: skadial ma autor myslienku, ze "NATO nemôže byť všeobecným ani globálnym garantom bezpečnosti, nech by sa o to akokoľvek snažilo. Musí si uvedomiť, že bezpečnosť sveta, štátov i ľudí v ňom je o inom ako o vojenských operáciách, ozbrojených silách a výdavkov na ne. Bezpečnosť na začiatku 21. storočia je zásadne iná, ako bola obrana pred "zlým" komunizmom z Východu v podmienkach bipolarity." Preco nam autor podsuva myslienku, ze NATO chce byt vseobenych a globalny garantom bezpecnosti?????"************ Autor nám nič nepodsúva! NATO nemôže byť garantom pomalý ničoho! Svet je od r. 1995 opäť bipolárne rozdelený a NATO si ani "prdne" na územiach pod jurisdikciou Šanghajského paktu. Ak chcú USA, alebo NATO zrealizovať nejakú intervenciu vo sfére vplyvu SCO, alebo na jeho hranici, tak musia to konzzultovať so štátmi SCO. Spomeňme si na jednania vládnych presdtaviteľov USA s Ruskom a Čínou pred intervenciou do Lýbie.**** Veľmi by som rada vedela v čom je "Bezpečnosť na začiatku 21. storočia je zásadne iná"?????????
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
25. júl 2011, 19:16
"Možno však povedať, že v pomerne tolerantnej krajine, kde ľudia zďaleka netrpia núdzou, tak ako to poznáme v strednej či východnej Európe, sa objavil človek, ktorý sa bál toho, že emigranti a cudzinci ako aj socialisti, ktorí im vychádzajú v ústrety, ohrozia jeho životnú úroveň (životnú úroveň jemu podobných), a to nie je dobré." Zarazilo ma, že na túto tragédiu vôbec nereagoval Vatikán. Ako by RKC takýto pravicovo konzervatíny fanatik úplne vyhovoval. Veď toto zvrhlé indivídum (ak mám byť slušná) vraždilo úhlavných nepriateľov RKC marxistov a prisťahovalcov, ktorí odčerpávajú časť z daní, ktoré mohli byť použité z ich hľadiska efektívne a nie premrhané na prisťahovaleckú lúzu. Ale autor zrejme v týchto intenciach nedokáže uvažovať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. júl 2011, 21:18
inga skuste viac rozmyslat kym nieco napisete. minule som cital, ze mladi slovaci maju problem porozumiet pisanemu textu. ako vidim, mladi v tom nie su sami. NATO NIKDY nemalo tendenciu ani ciel byt globalnym vseobecnym garantom bezpecnosti. to len pan autor si to mysli a nasledne tuto mylnu predstavu huzevnato kritizuje :)
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
25. júl 2011, 21:25
co je potom vpad do Iraku, vrazdenie nevinnych civilistov ako collateral damage, co je potom sucasne institucionalne bombardovanie Libye, co je potom humanitarne bombardovanie Srbska (terminus technicus humanista Vaclav Havel) ??? zabijanie ludi by malo byt v postmodernej spolocnosti to najvyssie tabu a ak to tak nie je, ak je institucionalne zabijanie povolene a tolerovane, tak sa potom necudujme, ze sa najdu jednotlivci, ktori sa na ludsky zivot pozeraju len ako na relativnu hodnotu...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. júl 2011, 21:41
Jednokto,ty hlúpy človiečik,keby si mal prečítať hlboké myšlienky Marxove, celý život by si tým strávil a aj tak by si neobsiahol šírku a hĺbku jeho filozofických postojov. Pochybujem, že si vôbec v živote prečítal toľko strán z akejkoľvek literatúry, koľko obsahuje Kapitál. Si len ďalší úbohý produkt ignorantskej a egoistickej namyslenosti, ktorý si nedostatok spoločenského uznania supluje nerozumnými výlevmi na fórach a parazituje na ľuďoch, ktorí sa snažia veci vo svete interpretovať reálne, na rozdiel od kadejakých mainstreamových ideologických neoliberálnych paberkov. Skromnosť a úcta sú prejavom múdrosti, nie hrubá namyslenosť,ktorá prezrádza plytký a nevzdelaný charakter!Uč sa, uč sa, uč sa a nepapuluj:)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. júl 2011, 07:33
Vpád do Iraku-kto im dal právo takto konať,,,,bombardovanie Líbye-kto im dal na toto právo a hlavne TAKTO-proti civilstom a to nehovorím o tom prepáčte za výraz HAJZLOVI HAVLOVI-už keĎ bol ČSFR prezidentom a keď bol disidentom som si o ňom myslel , že je to čo píšem vyššie-humanitárne bombardovanie Srbska-kto im na toto dal právo,,,KTO....A potom si nejaký somár osvojí ich reganovsko-buschovsko-obamovské správanie kovboja a satriela a striela. Môžu oni, môžem ja, že....Ak Havlovi-pamätám sa ako sa ten disident fotil na hroboch mŕtvych-a upútal západné médiá-a naše médiá na to zabudli čo stváral.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. júl 2011, 08:47
pýtal si sa, "Preco nam autor podsuva myslienku, ze NATO chce byt vseobenych a globalny garantom bezpecnosti?????" nechcel by som útočiť na tvoje rozoznávacie schopnosti, lebo (podľa môjho úsudku) je zrejmé, že autor nič nepodsúva a už len zo zásahov NATO ktoré sú pre NATO prípustné už pomaly kdekoľvek na svete je zrejmé, že NATO si uzurpuje pozíciu globálneho garanta bezpečnosti. Preto ti len posielam link na vlastný dokument NATO týkajúci sa výziev globálnej bezpečnosti a odpovede NATO. Na, tu máš, žer: http://www.nato.int/ims/opinions/2008/o080708a.html A k autorovi : Gratulujem! Výborný článok spracovaný v extrémne krátkom čase, za čo si autor zaslúži jednoznačné uznanie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. júl 2011, 09:31
malo na poznas Pištike. ale nevadi, vyborne, podme sa bavit o Kapitali Pištike. V casti 2 pri vysvetlovani svojho konceptu nadhodnoty, pise o transoframcii hodnoty vlny a vretena do priadze. nasledne konstatuje, ze hodnota priadze je presne taka ista ako hodnota vstupov. hodnota sa nezvysila, je na urovni vstupov. kedze tu pises, ako keby si si cital z marxa kazdy vecer pred spanim, vies mi povedat, kde tu marx spravil chybu? dalej - spomina pracu robotnika, jej uzitkovu a zmennu hodnotu. vies, ze tam marx pise, ze nie je nespravodlive pre robotnika, ak sa mu zaplati za celodennu pracu, hoc jeho praca ma uzitkovu hodnotu vacsiu?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. júl 2011, 09:34
prosim? "už len zo zásahov NATO ktoré sú pre NATO prípustné už pomaly kdekoľvek na svete" viete mi dat priklady ze kde kdekolvek na svete NATO zasahuje?????? toto uz skutocne je silna kava, ked si vycucate z prstu tvrdenie a na jeho zaklade, zjavne nepodlozneom staviate dalsie svoje chimery. takze este raz - kde vsade vojska NATO zasahovalo v poslednych 40 rokoch? a poslednych 20?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. júl 2011, 09:37
kto im dal pravo konat v Iraku. bombradovanie Lybie (k tomu je plemika, do akej miery a co mozno na zaklade rezolucie bombardova - vid starsie clanky Ondrusa a diskusiu k nim)... poznate take nieco ako rezolucie OSN? tej organizacie, ktorou sa inak radi laviciari ohanaju, lebo tam diktatorskych rezimov je viac ako demokratickych? a inak zaujimave, asi sa k vam nedostali instrukcie z ustredneho vyboru, Obama je kamarat. Obama je dobry, je laviciar. tak neslobodno kritizovat.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. júl 2011, 16:51
"podme sa bavit o Kapitali Pištike. V casti 2 pri vysvetlovani svojho konceptu nadhodnoty, pise o transoframcii hodnoty vlny a vretena do priadze. nasledne konstatuje, ze hodnota priadze je presne taka ista ako hodnota vstupov. hodnota sa nezvysila, je na urovni vstupov. kedze tu pises, ako keby si si cital z marxa kazdy vecer pred spanim, vies mi povedat, kde tu marx spravil chybu?" ************* Ak budete písať z kontextu vytrhnuté myšlienky, tak je veľmi ťažké sa o niečom s vami "baviť" Napíšte konkrétny citát, kde uvediete aj stranu na ktorej sa to nachádza (a aj vydanie Kapitálu). Z toho čo ste napísali by nebol múdrejší ani sám Marx, a veľmi ťažko by dokázal na to reagovať. Pokiaľ viem, tak Marx nikde neurobil chybu, (môžno nejaké pravopisné, alebo štylistické).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. júl 2011, 17:50
pripájam sa, veľmi dobrý článok!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. júl 2011, 07:52
jednokto-chlapče-vinný je Fico aj za Irak aj za zabíjanie civilistov v Líbyi. Dobre...Ako píšeš v prvej reakcii. TAK TERAZ: Irak nebol pokrytý rezolúciou BR OSN-doštuduj si to....A Líbya-prepáč-aký problém Libye-majú pomáhať civilstom a nie ich vraždiť letecky. Ak je len JEDNA OBEŤ-rezolúcia je porušovaná-Ale veď je to jedno. Lebo Fico.A kamarát tak ti niečo porovnám-koaličné rady za Fica zasadali tak raz za polrok, veď Mečiar si za to vyplakával. A teraz táto vláda-čo týždeň to zasadnutie ÚV-prepáč koaličnej rady.A Obama je prezident USAje ako každý ich prezident-NEOKOLONIÁLNY AKO BIČ.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984