Globalizácia - pridrahá ilúzia

Globalizácia nebola taká prínosná pre priemerného človeka na Západe, ako sa to hovorí. Bývanie je jednou z hlavných príčin, prečo to môžeme povedať. Reálne mzdy nerástli, namiesto toho ľudia, ktorí mali prácu, sa dostali ľahšie do dlhov a nimi financovali bývanie. Jediní Západniari, ktorí majú zisky z globalizácie sú tí, ktorí vlastnia kapitál, nie tí, ktorí sa musia živiť prácou.“
Počet zobrazení: 1635
dambisa_moyo 0216b.jpg

Napríklad jej malý ohľad na ekologické aspekty by nejedného ľavičiara nahnevali a časť z nich by určite nesúhlasila s jej preferovaním jadrovej energetiky (hoci toto nie je vyslovene neľavicový postoj). Ľavičiarom sa nebudú páčiť ani niektoré jej odporúčania, smerujúce napr. k šetreniu v sociálnej oblasti. Napriek tomu sú však viaceré momenty jej najnovšej knihy zaujímavé aj pre ľavicových ľudí. Závery a odporúčania si môžeme urobiť vlastné, ale fakty, ktoré D. Moyo uvádza sú inšpiratívne.

D. Moyo tvrdí, že globalizácia nepriniesla ľuďom na Západe zďaleka toľko, koľko sa od nej očakávalo, či sa dnes prezentuje. Napr. za „pridrahú ilúziu“ označuje „posadnutosť Západu bývaním a povzbudzovanie k vlastníctvu domov a bytov, ktoré vlády vyvolávali rôznymi nepriamymi i priamymi nástrojmi“. Vychádza z porovnania obdobia od roku 1950 do roku 1980, keď boli štáty relatívne uzavreté a protekcionárske s obdobím v rokoch 1980 – 2000. Hospodárske rasty dosahovali v tom čase približne rovnakú dynamiku, ale reálne mzdy v druhej, globalizovanej ére boli výrazne nižšie vo V. Británii, Európe či v USA.
 


„Takže toto mi hovorí, že globalizácia nebola taká prínosná pre priemerného človeka na Západe, ako sa to hovorí. A mohla by som povedať, že bývanie je jednou z hlavných príčin, prečo to môžeme povedať. Reálne mzdy nerástli, namiesto toho ľudia, ktorí mali prácu, sa dostali ľahšie do dlhov, a práve nimi financovali bývanie,“ píše D. Moyo. „Pozrite sa na zloženie bohatstva v USA – 30% príjmu Američanov ide na bývanie, takže oni nemajú nič zo ziskov, ktoré priniesla globalizácia. Jediní Západniari, ktorí majú zisky z globalizácie sú tí, ktorí vlastnia kapitál, nie tí, ktorí sa musia živiť prácou.“

Moyo zjednodušene vykresľuje finančnú históriu posledného desaťročia takto: „Keby sme my, na Západe, použili peniaze, ktoré sme si požičali prevažne z Číny, na nejaké produktívne investície, nedostali by sme sa do problémov. Lenže my sme nimi vyrobili hypotekárnu bublinu, ktorá nám priniesla len trápenie.“ Z tejto „našej“ slabosti má úžitok iba Čína. Autorka knihy upozorňuje, že na Západe nie je nikto bez viny. Stredopravých a stredoľavých politikov viní z toho istého: „podporovali hrabivosť a zadlžovanie v mene abstraktného globálneho kapitalizmu“. Šetrili na vzdelávaní a infraštruktúre, zatiaľ čo okázalo míňali peniaze na „rovnostárske výstrelky, zbytočné projekty a choré zahraničné politiky“.

Dambisa Moyo kritizuje likvidáciu niekdajšieho priemyselného potenciálu európskych krajín a USA. „Tieto politiky kombinujú najhoršie prvky ideológie voľného trhu: presvedčenie, že prosperita môže len rásť, čo podporuje verejné výdavky bez skutočných obmedzení a presvedčenie, že spotreba bohatých krajín je to isté ako produkcia tovarov a kapitálu.“ Moyo ponúka mnoho zaujímavých štatistík. V roku 1952 predstavoval dlh domácností 36% ich príjmov, v roku 2007 to už bolo 130%. Dve tretiny britských podnikov v rokoch 1960 – 1990 zaniklo. Podľa Forbesu v roku 2009 na amerických univerzitách skončilo štúdium 41-krát viac právnikov bež inžinierov. A zatiaľ Čína podľa The Economist dala na rozvoj železníc 200 miliárd $ a indický občania majú vo švajčiarskych bankách viac peňazí než zvyšok sveta dokopy. 

Východiská Dambisi Moyo ukazujú, že globalizácia na báze voľného trhu nie je dobrou cestou. Ponúka celú paletu riešení. Ľavica by však mala prísť s vlastnými. Takými, ktoré nebudú ignorovať nesporné fakty. A budú zároveň reálnou alternatívou.

Autor je ekonomický publicista

Úvodná fotografia: Dambisa Moyo
Zdroj foto: http://www.dambisamoyo.com/

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
08. júl 2011, 09:24
Boli sme pod vplyvom Tofflerovcov a ich diel Šok z budúcnosti a Posun moci nadšení, že svet v 21.storočí smeruje síce k inej realite, ako sme ju poznali doteraz, ale že bude plný posunu moci od kapitalistov a finančníkov k ľuďom ovládajúcim vedomosti a k odborníkom všetkého druhu.Nestalo sa tak.

Finančná kríza a následne systémová kríza kapitalizmu nám odhalila veľmi rýchlo, že sa globalizácia môže tiež zvrhnúť tak ako neškodné materské znamienko na karcinóm. Kapitalizmus fiškálnych globálnych hier a finančných fondov dnes už nepotrebuje živú pracovnú silu ani hmotné zariadenia kapitálovo ocenené, takže sa ich zbavuje. Najnovšie sa ukazuje, že honba za ziskom sa preniesla ponad mapu sveta do virtuálneho sveta, ktorý je "zglobalizovaný" a nepotrebuje sa usadiť tu dolu na Zemi. Globalizácia sa zvrhla, pôsobí ako hurikány, tu zoberie všetko a tam dá mimoriadne zisky. Najlepšie je, že to trápi už aj samotných dejateľov v kapitalizme - prtestali ju ovládať...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
09. júl 2011, 16:31
Dušan, je to veľmi dobré, ak nachádzate a sem privádzate autorov kníh, ktorí sa vážne zaoberajú tým, čo spôsobuje globalizácia. Nie som si istý, či o takýchto nových dielach vedia naši slovútni profesori na ekonomických fakultách univerzít a vysokých škôl, ktorí zostali niekde na úrovni oslavných opakovaní ekonomického pokroku prinášajúceho globalizáciou.
Už som vyššie objasnil, že mnohí sme boli nadšení, dnes sme ale všetci triezvo uvažujúci zhrození, kam nás v ekonomických dôsledkoch globalizácia ťahá.

Ak by bolo možné sem uviesť názory nášho mysliteľa, ktorý ku problematike globalizácie spracoval už niekoľko diel, pracovníka EU SAV Petra Staněka, dávno by sme získali prehľad o trendoch, kam globalizácia smeruje. Jeden môj známy povedal na základe analýz P.Staněka, že to je muž, ktorý by patril "na Hrad", nielen kvôli jeho poznaniu reality, ale hlavne kvôli tomu, že neideologizuje voľný trh a kapitalizmus ako naši novodobí "experti".

Autori ako Dambisa Moyo a vedci ako Peter Staněk nás varujú, že cunami a klimatické zmeny sú iba krátkodobými "búrkami v pohári vody" zvanej planéta Zem, globalizácia dnes predstavuje riziko oveľa horších ekonomických a spoločenských dopadov.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
11. júl 2011, 08:57
"30% príjmu Američanov ide na bývanie, takže oni nemajú nič zo ziskov, ktoré priniesla globalizácia. Jediní Západniari, ktorí majú zisky z globalizácie sú tí, ktorí vlastnia kapitál, nie tí, ktorí sa musia živiť prácou."*********** Presne o toto ide, ale nikto nechce pochopiť, že pokiaľ proletariát nebude vlastniť výrobné prostriedky a pôdu, tak sa nič k lepšiemu nezmení. Pokiaľ neprebehne totálna decentralizácia a vzdelaní proletári na regionálnej úrovni nebudú riadiť z dola štát a investovať do prosperity regiónuu v ktorom sa zisk vytvoril, tak sa tiež nič k lepšiemu nezmení. Takže musia vlastniť výrobné prostriedky tí, ktorí s nimi a na nich pracujú. Inak sa zisk neinvestuje do výroby a do ľudí v regióne, ale sa "vyvezie" zo štátu ako nezdanené dividendy. Preto majú zisky z globalizácie tí, ktorí vlastnia kapitál, čo je veľmi správne v článku vystihnuté.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984