Dnes bude rozsiahly štrajk proti zmenám v penziách

Očakáva sa, že tretina škôl bude zatvorená a až dve tretiny univerzít zrušilo prednášky. Nebudú sa vyplácať sociálne dávky, súdy odložia pojednávania a letiská sa pripravujú na davy čakajúcich cestujúcich. Líder odborového zväzu pracovníkov verejných služieb hovorí, že to je najdôležitejší štrajk v histórii odborového zväzu, lebo „všetko, pre čo sme pracovali je pod útokom“.
Počet zobrazení: 1470
transparent-recnik-detail-Elizabeth Washburn.jpg

Očakáva sa, že tretina škôl bude zatvorená a až 2/3 univerzít zrušilo prednášky. Nebudú sa vyplácať sociálne dávky, súdy odložia pojednávania a letiská sa pripravujú na davy čakajúcich cestujúcich. Líder odborového zväzu pracovníkov verejných služieb Mark Serwotka hovorí, že to je najdôležitejší štrajk v histórii odborového zväzu, lebo „všetko, pre čo sme pracovali je pod útokom“.

Vláda sa usilovala obhájiť svoje kroky, aby upokojila situáciu. D. Cameron v parlamente povedal, že „to, čo navrhujeme je férové, je to férové k daňovým poplatníkom, ale je to férové aj k pracujúcim vo verejnom sektore, lebo chceme udržať silný dôchodkový systém vo verejnom sektore.“ Zároveň obvinil labouristov, že sa odťahujú od situácie, lebo „sú platení odbormi, tak s nimi nemôžu diskutovať“. Skutočne, Labou party má čosi, čo u nás neexistuje. Je to otázka historického vývoja. Strana má tzv. afilovaných členov, ktorými sú najmä odborové organizácie. Lenže denník The Guradian včera upozornil, že práve tie štyri odborové zväzy, ktoré dnešný štrajk vyhlásili – s členmi na školách, univerzitách a vo verejnom sektore – afilovanými členmi Labou party nie sú.

Situácia sa môže vo Veľkej Británii ešte vyhrotiť, lebo sa očakáva, že ak sa problém s penziami  pre verejných zamestnancov nevyrieši, do konca roka sa ku štrajkom pridajú aj ďalšie odborové organizácie. Tisíce pochodujúcich ľudí dnes zaplnia cesty v centre Londýna. Akcie v hlavnom meste ohlásilo niekoľko skupín vyzývajúcich na občiansku neposlušnosť. Podľa informácií z internetu sa môžu na tieto akcie zamerať anarchisti.
 


Úrad britského premiéra však očakáva, že do štrajku sa zapojí len každý piaty z pol milióna pracovníkov vo verejnej sfére, že tretina z 24 600 anglických škôl bude zatvorená, tretina len čiastočne a zvyšná tretina nebude štrajkom zasiahnutá vôbec. Podľa informácií denníka The Guardian asi 8000 škôl už oznámilo, že sa k štrajku pripojí a najvýraznejšie to pocíti Liverpool, kde sa to bude týkať až dvoch tretín škôl. Podobne to bude v Newcastle a v Manchesteri a v Birminghame by mala štrajkovať polovica škôl. Do 20 000 učitľov súkromných škôl by malo vstúpiť do štrajku tiež.

Britské aerolínie očakávajú problémy kvôli plánovanému vstupu 14 000 pracovníkov hraničnej kontroly do štrajku. Vedenie tohto úradu preto vydalo výzvu, aby si cudzinci radšej rozmysleli  plány priletieť do Británie. Spoločnosť Ryanair, ktorú poznáme aj zo Slovenska ako tzv. nízkonákladového prepravcu, dokonca vyzvala vládu, aby pracovníkov hraničnej kontroly i colníkov nahradila na nevyhnutný čas vojakmi, prípadne policajtmi. 

Vláda tvrdí, že verejnosť tento štrajk neprijme, lebo práve prebiehajú vyjednávania s odborovými organizáciami o budúcnosť dôchodkového systému a „keď žiadali o rozhovory, seriózne sme im ich ponúkli“. Ale generálny tajomník odborovej centrály TUC Brendan Barber vyhlásil: „Naše odhodlanie je absolútne a chceme tak dosiahnuť spravodlivé a férové riešenie, hoci nikto nechce vidieť naše školy a úrady práce zatvorené“.

Tak vláda, ako aj odbory chcú vyskúšať aj toleranciu verejnosti k takémuto protestu, aby podľa toho „nastavili“ svoju ďalšiu stratégiu. Nemenovaný, ale vysoko postavený predstaviteľ vládnucich konzervatívcov pre The Guardian povedal, že vláda to berie ako skúšku, pretože ľudia „vo vnútri“ sa obávajú, že ak by štrajky prerástli do dlhodobých, mohlo by to ohroziť oživenie ekonomiky: „Čakáme na reakciu verejnosti a naša stratégia by mala byť nekonfrontačná, budeme argumentovať verejnosti, ale nie provokovať odborárov.“

Ekonómovia varujú pre negatívnymi dopadmi na ekonomiku, keďže po zatvorení škôl budú stovky tisícov rodičov školopovinných detí nútené zostať doma a nepôjdu do práce.

Foto: Elizabeth Washburn

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
30. jún 2011, 16:43
pritom sa maju desat krat lepsie (co do materialnej stranky) ako my. my nestrajkujeme, nie sme zvyknuti bojovat za svoje prava. su aspon priklady individualneho vzdoru - vid primar Nabelek a jeho otvorena vypoved zamestnavatelovi...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
30. jún 2011, 23:37
Anton, oni v Británii sú si vedomí, že zastavenie rastu ich platov či premenené podmienky na penzie sú iba úspornými okamžitými opatreniami liberálnej pravicovej vlády a nemajú nič spoločné s dlhodobým výhľadom, akurát že si takto rieši súčasná vláda okamžité problémy v britskom štátnom rozpočte. Práve preto tak razantne vystúpili na obranu svojich práv. Nakoniec, sú to učitelia a teda vedia si inteligentne premyslieť, že všetky tie škrty a opatrenia idúce na úkor ich životnej úrovne sú robené iba preto, lebo inak by musela vláda siahnuť oveľa viac na bankový semtor a to by politicky vláda neprežila.

Veľmi presne vnímajú i tú donebevolajúcu manipuláciu, že budúceich dôchodcov neuživia dnešní pracovníci. Vyhovráranie sa na starnutie a demografickú krízu je veľmi obľúbeným manipulačným tvrdením i našich pravicových politikov. lenže Británia je plná prisťahovalcov a domestifikovaných Indov, imigrantov z celého bývalého Commonwealthu, teda Britského spoločenstva národov, dnes už i z bývalej Východnej Európy, takže rozhodne im nehrozí, že by "na dôchodcov nemal kto robiť". Popierajú tým i ekonomické zákonitosti v produktivite, keby tak zmýšľali naši deovia, museli by nás "nasekať" päť-šesť detí, lebo by zmýšľali ako starí gazdovia, ktorí by sa báli, že na staré kolená nebude mať kto políčka obrábať. Medzitým sa poľnohospodárstvo zmenilo na produktívnu oblasť s minimom ľudí, čo sú to za pitomé strašiaky s tými argumentami o tom, kto bude robiť na dôchodcov.

Skôr sa pýtam, prečo nejdeme my protestovať, ak nám Mihál a Mikloš menia budúcnosť dôchodkov, tiež iba preto, aby ušetrili pár drobných do tohoročných rozpočtov a aby odľahčili ťažký údel bankám pri zarábaní ich ziskov. Takisto tie manipulácie o demografickej g´hrozbe sú nanič.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. jún 2011, 23:39
Píšem iba vo svetle obrazovky a preto s preklepmi, pardon.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. júl 2011, 07:28
Ak sa konštatuje, že aj kapitalizmus môže existovať iba odtiaľ-potiaľ, tu je ďalšia ukážka konkrétneho mechanizmu utvárania jeho hranice. Vzdelanie, veda a výskum majú vysoko rozvojový, produktívny charakter. Ak ich vláda silne obmedzuje, vytvára tým hranice rozvoja kapitalizmu. Naopak, banky plnia rozvojovú funkciu len malou časťou svojich operácií, pokiaľ pomáhajú financovať rozvoj ekonomiky a spoločnosti. Väčšina ich operácií však ide mimo tejto funkcie, rôzne na seba nabaľované finančné produkty nemajú nič spoločné s financovaním reálnej ekonomiky. A bankový sektor slúži vo veľkej miere najmä dobrým zárobkom pracovníkom a hviezdnym zárobkom jej topmanažérov, ale je úplne mimo rozvojovej funkcie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. júl 2011, 07:44
?V situácii, keď o osudoch Slovenska rozhoduje garnitúra ochotná zapredať dôstojnosť, zdravie a životy svojich spoluobčanov za svoje ničomné zisky, nevidím priestor pre zmysluplné pokračovanie vo výkone zdravotníckeho povolania. Rozhodol som sa svoju profesionálnu kariéru ukončiť. Môj otec mi raz povedal: ?Lučo môj, s kurvami sa nebav a s hlupákmi sa nehádaj". Držím sa tohto ponaučenia. Na druhej strane, je možno potrebné, aby každý občan Slovenska na vlastnej koži prežil a navždy si zapamätal, že vláda pravice prináša pre obyčajného človeka nielen zbedačovanie, chudobu a hlad, ale aj chorobu, utrpenie a smrť... MUDr. Ludvik Nábělek, PhD. primár Psychiatrického oddelenia FNsP FDR Banská Bystrica
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. júl 2011, 08:56
Preto je aj tu možné čítať, kto tentoraz prvý dvíha hlavu:
Je to inteligencia, sú to učitelia v Británii, je to lekár na Slovensku. Mimochodom, názor tohto lekára nie je osamotený, a to lekári vždy patrili skôr k tej majetnejšej a elitnejšej časti, takže niečo sa i na Slovensku pokazilo a deje sa nesprávne.

Ak mysliteľ v manažmente Drucker predvídal, že sa spontánne začne tvoriť "nová trieda" vo vzťahu k vlastníctvu výrobných prostriedkov, a tými bude inteligencia vlaatniaca vedomosti, doplním, že konečne sa tak stáva a ľudia dvíhajú hlavy. Nie preto, že by boli nejakými moc socialistickými, ale preto, lebo vidia, čo za diletantov a hlupákov spravujú naše veci verejné a prestáva sa im to páčiť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. júl 2011, 15:09
zabudol.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. júl 2011, 22:13
Hotove nestastie.Vlada, ktora nevie zdroje tvorit ,pusti sa do setrenia.Nic ine jej totiz neostava.Setrit na sebe je priam nemozne .Setrit na inych je to najjednoduchsie .Pohromou je ak vlada nevie ani to .A este sa tym chvali.Ak si pomaly zabija kravu ,ktoru doji.A co krava ?Dobre jej tak! Porodila vola co tu vladu volil.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. júl 2011, 13:04
absolutne zle. neskutocne. vzdelanie, veda, vyskum. najviac sa im dari v demokratickom kapitalizme. kde sa posuvaju technologie dopredu, v Silicon Vallye, v Tokyu, CERN-e, alebo v Severnej Korei, Kube? aj v minulosti to bolo takto. Sovietsky blok skoncil na technologickej zaostalosti a neschopnosti uspoojvat materialne potreby ludi. miesto televizorov, aut, tlaciarni, praciek sa vyrabali tanky, lietadla, rakety atd. a k tomu vzdelaniu - zakladom vzdelania je nie naucit kazdeho muzicka dostojevkeho, hemingweya atd, ale pisat a citat. zvysok je na nom. a aj u nas za sociku bolo kopec ludi co nevedeli pisat ani citat a to sa zamlcovalo. basy ich boli aj su plne. banky su mimo rozvojovej funkcie? preboha ved oni su v jej CENTRE. nikdy, ani za faraonov, Alexandra Velkeho, Cezara, Napoleona, Marie Terezie, Marxa, Lenina, Roosevelta, Gottwalda, Husaka ani za Fica ci Radicovej sa ziaden velky projekt nezaobide bez kumulacie zdrojov, najma finacnych. kolko penazi stalo postavenie pyramidy? postavenie napoleonovej armady? krvave nasilne presidlenie rolnikov v sovietskom rusku na vytvorenie tazkeho priemyslu tiez nemozno bez kumulacie kapitalu. pre kazde z tychto historickych dob plati to, ze kumulovat kapital mozno len z kapitalu, ktore nazhromazdia ludia. a su dve moznosti - bud im ich diktator zoberie (viac ci menej sofistikovanym sposobom), alebo je potrebne kapital od ludi kupit na zaklade dobrovolnej zmluvy. a banky maju ROZHODUJUCI rozvojovy impluz v rukach. oni povedia, komu pozicaju peniaze, ktore vlastne srpavuju pre cudzich. oni povedia, ktory projket ma sancu na uspech a ktory nie. ci je to dobre? no ja si myslim ze ano, lebo ine riesenia co boli vpraxi sa neosvedcili co sa tyka efektivity vynakladanie obmedzenych zdrojov. lebo na tom stoji zakladny postulat demokratickeho kapitalizmu a aj jeho najvacsia vyhoda oproti socializmu - efektivne nakladanie s obemdzenymi zdrojmi tak, aby bol zaezpeceny najvacsi vysledok.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. júl 2011, 13:07
ako vlady tvoria zdroje? co pojde fico okopavat vinicu ci radicova predavat zemiaky? vlada nema svoje zdroje. vlada spravuje to, co nam zoberie. NAM. hodnoty a zdroje tvoria ludia, nie vlada. ldia to robia rukami, hlavou. vlady znu to, co nesiali.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. júl 2011, 19:43
lucko moj. to myslis naozaj s tou medicinou? na teba si dost casto spominam, a davam za priklad, ze na slovensku inteligentni ludia isli na psychiatriu a chuji na chirurgiu. V U.S. je to naopak. Zo mna sa stal nekompromisny praviciar, i ked v privatnej praxy odpustam mesacne platby chudobnym, ktore by zaplatili 5 slovenskych lekarov. Socialne systemy su nehorazne zneuzivane a progresivne dane, ktore ta oberu o 60% mzdy nerobia lavicu a lotra Obamu sympatickejsich. Ja tiez pomyslam vykaslat sa na medicinu. Mam pilotsku licenciu, budem vozit kokain z Colombie.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984