Katy Perry a diagnostika spoločnosti

Hudobní interpreti nenechávajú hodenú rukavicu speváčky Lady Gaga dlho na zemi a kolotoč extravagancie a absurdity sa točí čoraz rýchlejšie. Vezie sa na ňom aj video k najnovšiemu hitu americkej popovej speváčky Katy Perry. Videoklip Last Friday Night obnažuje postmoderné kultúrne parametre v úplnom slova zmysle. Čo si z takéhoto „návodu na život“ môžu vziať jeho mladí konzumenti?
Počet zobrazení: 1796
style mtv com.jpg

Asi to tak bude, že kto chce dnes na popovej scéne zarobiť a predať sa, musí šokovať. Staré metódy „ukazovania sa“ už neplatia, respektíve nie sú ziskové. Túto skutočnosť dobre pozná napríklad speváčka Lady Gaga a patrične sa tomu prispôsobuje. Jej kostýmy, ktoré divák môže na obrazovke zhliadnuť, sú všakovakého druhu. To, že by jej zjavne nerobilo problém na seba obliecť kožu z hrocha alebo z tučniaka, zaiste korešponduje s jej extravagantným naturelom. Asi poslednou kvapkou pre mnohých bola garderóba ušitá zo surového hovädzieho mäsa, ktorú si obliekla (ak sa také šaty dajú aj obliecť) pri príležitosti odovzdávania hudobných ocenení MTV. Čuduj sa svete, aká kreativita a drzosť. Všetko je v poriadku, je to kultúrne legitímne, len akosi tá hranica medzi vkusom a nevkusom, nielenže sa už zotiera, ona už vymizla.
 


Katy Perry konkuruje

Keďže je na popovom nebi, čo sa konkurencie týka, pomerne horúco, ostatní interpreti nesmú za Lady Gagou zaostať. Preto treba vymýšľať nové a nové nezmysly. Čím originálnejšie a absurdnejšie to bude, tým lepšie pre daného jedinca na hudobnom trhu. Jednou z autoriek, ktorá k takýmto konkurenčným výzvam pristúpila (alebo ju k tomu dotlačili producent s manažérom) je americká speváčka Katy Perry. Jej popové skladby sú svetoznáme a hrajú ju zrejme aj rádiá v subekvatoriálnej Afrike. K najnovšiemu singlu „Last Friday Night“ (viď: http://www.youtube.com/watch?v=KlyXNRrsk4A), ktorý vyšiel 6. júna tohto roku,  predstavila aj dlhší videoklip. Ideovou inšpiráciou bol zrejme americký seriál Škaredá Betty. Obrazová stopa trvá vyše osem minút, z čoho vyplýva, že ide o neštandardnú dĺžku komerčného videa. Videoklip už od začiatočných sekúnd napovedá, akým smerom sa bude uberať jeho obsah a forma. Klasicky obnaží postmoderné kultúrne parametre v úplnom slova zmysle.


Bujará piatková noc

Hlavná postava (Katy Perry) sa zobúdza na ranné kikiríkanie kohúta, ktorý jej sedí na posteli. Prvým neprehliadnuteľným faktom je výzdoba hlavy. Celé jej ústa lemuje strojček na zuby, pričom je upevnený na umelohmotné držadlá obopínajúce celú hlavu. Na očiach má dioptrické okuliare s veľkými hnedými rámami. Po zobudení sa správa prihlúplo. Ďalej sú tu dvaja zástupcovia mužského pohlavia. Jeden je vykreslený veľmi podobne ako ona. Tiež má strojček na zuby, obrovské okuliare, je konvenčne oblečený, knihomoľ. Druhý protagonista vyzerá ako idol všetkých amerických tínedžeriek. Robustný, uhladený, pravdepodobne hráč amerického baseballu s veľkým céčkom na hrudi. Chlapec so strojčekom na zuboch zasnene túži po hlavnej postave. Avšak hlavná postava má oči len pre pekného svalovca. Pekný svalovec naopak o hlavnú postavu pohľadom ani nezakopne. Všíma si iné dievča, vyfintené, bez zubného aparátu a podobne. Keďže hlavná postava zisťuje, že si pekného svalovca nezíska svojou prirodzenosťou, podnikne kroky k zmene svojho vizuálu. Jednoducho sa premení na moderné sebavedomé dievča, obohatené o sexappeal. Síce bez retardovaného správania, ale zato s väčšou maskou a s iným typom strojčeka na zuby. Následne nato začne pekný svalovec šalieť, tentoraz po nej.

Očividne ide o klasický príklad videa s tínedžerskou problematikou. Príbeh pôsobí fádne, umelo, sterilne a poburujúco. Niečo pre 16-ročné Amerikou vychovávané dieťa, nepoznajúce, čo sa udialo vo Vietname, v čom spočívala invázia do Iraku, že takmer polovica zeme žije v permanentnom hlade a kto bol americkým prezidentom v rokoch 2001–2009. Pozná len chuť bezodného čerpania kreditnej karty a akú „prasačinku“ bude zase MTV vysielať v sobotu o polnoci. Svet je gombička, hlavne že je zabáva v plnom prúde. Dej videoklipu je doplnený o vsuvky, zobrazujúce divokú párty, typickú pre „american culture“ (balóny, konfety, žiarivé svetlá, plno odpadkov, kapela hrajúca na dvore, a tak ďalej). Videoklip ukáže i požívanie alkoholu a povestné vracanie, tentoraz originálne do korčule, v podaní hlavnej aktérky už premenenej v sexbombu. Okrem toho sa hemží sexuálnymi symbolmi a kontextami, ktoré sú prejavované doslova explicitne – od fyzických dotykov cez jazyk, banán, cmúľanie prsta a „cucflek“ až po viskózne tekutiny na tvári.


Odlišnosť sa nenosí

Nemenej podstatný je v rámci analýzy takéhoto umeleckého diela jeho implicitný odkaz a to, čo zostáva vždy nejakým spôsobom skryté, ale rozhodujúco štruktúruje vedomie a podvedomie diváka. Pri podrobnom čítaní uvedeného materiálu sa ukazujú jednotlivé sémantické symboly. Po prvé to je prototyp „správneho“ chlapa v podaní pekného svalovca. Očarujúci chlap musí zrejme spĺňať kritériá v podobe vypracovaných svalov a členstva vo vychytenom športovom tíme. Po druhé, prototyp očarujúcej a „cool“ dievčiny pozostáva z výrazného mejkapu, výstredných odevov, afektovaného a zároveň naivného správania a podriadenia sa falocentrizmu v plnej forme. Iné obrazy a prejavy odlišného správania a záujmov nemajú šancu. Jednoducho by vyčnievali z rámca a nepasovali by do daného subkultúrneho vzorca. Preto hlavná postava, ktorá na začiatku klipu lúštila sudoku, vyzerala príliš intelektuálne, rovnako ako jej obdivovateľ so strojčekom. Komornejší prejav a intelektuálny imidž je v tomto klipe redukovaný na retardovanosť. Hĺbavosť či iná odlišnosť sa v takejto spoločnosti nenosia.


Rýchlo na ďalšiu „haluz“

Horšie je, že takého obrazy konštituujú myslenie a správanie mládeže, ktorá tento videoklip zhliadne. Vytvára sa tu priestor pre kódy, ktoré sú mocensko-kultúrne dominantné. A tým sú „správne“. Akoby sa každý človek musel nejakým spôsobom štylizovať, lebo inak nezapadne. Keď sa pije, tak bude piť, keď sa vracia, tak bude vracať, keď sa tancuje a natriasa, tak bude robiť to isté. Platí jasné motto: zabávaj sa, nestaraj sa, konzumuj, mlč a hlavne nemysli. Takýto prístup nielenže odpolitizováva problémy navôkol vo svete, ale je zámerne apolitický. A v neposlednom dôsledku krajne nekreatívny. Búra sa ním schopnosť imaginácie. Nečudo, že sa potom na školách učitelia tvária prekvapene a zhrozene, ak si dnešná mládež nevie nič predstaviť, vymyslieť, pospájať, doplniť, všeobecne uvažovať. V takýchto podmienkach to zrejme ani inak nebude, keď sa v podobe kultúrnych odkazov kladie dôraz na nemyslenie, pseudozábavu, prchavú zážitkovú kultúru bez akejsi pointy. Len rýchlo skonzumovať a ísť na ďalšiu „haluz“ v poradí, bez aktivizácie. Polopatisticky povedané, bez duše. Najhoršie na celom tomto kontexte je to, že tu nejde len o Lady Gagu, Katy Perry a videoklipový balast samotný, ale o celé kultúrne maškarné konštrukcie, ktoré sú pôvodcami a škodcami zároveň.  


Ex nihilo nihil fit

S týmto problémom bude musieť zápasiť aj slovenská societa a bude ju to stáť nemalé finančné prostriedky. Kreativita a schopnosť imaginácie sú základným predpokladom, aby sa spoločnosť vymanila z okov lacnej pracovnej sily a postúpila na úroveň spoločnosti znalostnej a informačne produktívnej. Ako chce spoločnosť vytvárať inovácie, keď jej potenciál v podobe mládeže je kreatívne senilný? Ako sa môže potom spoločnosť spoliehať na pamäť v horších časoch, keď sama netuší, ako s ňou naložiť? Pri strate kreativity a heterogenity sa menia významové súradnice pojmu história, rozpadajú sa sociálne a politické väzby. Zostávajú fragmenty, ktoré už nepatria celku. Osamotene sa pohybujúce spoločenským časopriestorom bez vízie a nápadu. Často bez rešpektu, úcty, pokory a lojality. Povrchne tápajúc. Sami za seba, s nikým a pre nič. 

Autor je doktorand politológie

Katy Perry na začitku klipu, škaredá a "pribrzdená"
Zdroj: style.mtv.com

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
23. jún 2011, 15:41
Nič v zlom, ale komu je tento článok adresovaný? Akosi som nepochopil význam spojenia rozboru Kate Perry, tínskej celebritky a dnešného šokingpopu s politológiou.

Mal by som možno s Vami vrelo súhlasiť a rozhorčovať sa, pretože mám 55 rokov a mal by som sa považovať za starého i keď socialistického konzervativca. Lenže moje dcéry, ktoré sa vyznajú v dnešnom showbusinesse (šoubiznis po slovensky), by Vás potom orientovali, aby ste skúsili doktorandský rozbor Lady Gaga alebo Marylina Mansona,tam by to bolo drsnejšie...

Nie, vážne, už antickí filozofi sa rozhorčovali nad "pokazenosťou dnešnej mládeže" a jej nemravnosťami, takže meškáte asi dva a pol tisíca rokov. Faktom je, že vtedy sa masovokomunikačné prostriedky tak nešírili.
Nuž, rada do života: stačí zástrčku vytiahnuť z prúdu a je to. Alebo stačí preladiť na iný kanál...

A keď už sme pri tom, v čase mojej mladosti boli škandálnymi nejakí Paul, George, John a Ringo, bolo to nehorázne, že nosili vlasy s ofinou a dlhšie cez uši a pri koncerte o tom, že "ťa ľúbim, jé,jé" jednému padli i gate dole... a celý ústredný výbor KSČ preto prijal rozhodnutie o blokovaní tejto muziky u nás...

čo by ste na nich povedali dnes? Nebúrili sa oni tak proti zúfalosti skostnatených dogiem svojich rodičov? Neprotestovali oni proti súčasnému establišmentu? Nebol dokonca John zasttrelený, keď začal spievať neskôr už po svojej revolte s Japonkou Yoko-Ono, že "môžeš povedať, že som iba snílkom, ale nie som sám, dúfam, že jedného dňa bude svet bez hraníc a zjednotený láskou?".

Mslím, že sú aj serióznejšie témy pre mladého doktoranda píšuceho do ľavicového intelektuálneho webu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. jún 2011, 17:08
"Nič v zlom, ale komu je tento článok adresovaný? Akosi som nepochopil význam spojenia rozboru Kate Perry, tínskej celebritky a dnešného šokingpopu s politológiou." ***** Peťo buďte v pohode, lebo vždy je lepšie ak rozoberá, či analyzuje politologická "elita národa" výstrednosť Kate Perry, alebo Lade Gaga ako tému No 1, "ľavicových socialistov" homosexuálne "práva" aberačnej pseudo minority, lebo iné témy nemajú! V skutočnosti deti zazobaných rodičov si robia to čo chcú a aj tak dosiahnu tituly na politológií PhDr.xy PhD. a budú na intelektuálnej úrovní Lady Gaga. Veď politológovia s PhDr. a tričkom Madony to dotiahlo až do EP. Potom takáto "elita národa" Slovensko z buržoáznej biedy nevytrhne! Nakoniec aj prečo, veď sa o nich ich rodičia postarali na dlhé, dlhé roky, alebo sa aspoň 2x zlatokopecký vydajú, či oženia....? A ono o tom to je. Nie nadarmo napísané je, že "kde je srdce, tam je aj mysleľ" a naokoniec tam aj smeruje záujmy a tvorba dotyčného!
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
24. jún 2011, 13:51
povedie este k horsim formam, autor to spravne vystihol v ponati ako "kodovanie mladeze". tieto trendy boli pritomne v casoch hippies, beatlemanie, lenze vtedy este posobili aj konzervativne protitrendy, takze ziadna katastrofa ani kolaps sa nekonali. dnes je to uz trochu ine, proti pakulture uz neposobi ziadna ina kultura, krestanstvo je na ustupe, komunisticke myslienky su oznacovane ako kacirske a totalitarne a nic ine nie je, jedine co je, to je kultura penazi a ta na kulturnom nihilizme bez problemov zaraba - tak preco by bola proti. pokial sa nic nezmeni, tak vysledok "kodovania" v duchu american paculture bude pre civilizaciu dost znicujuci. nase deti a deti nasich deti sa maju na co tesit...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. jún 2011, 15:46
"dnes je to uz trochu ine, proti pakulture uz neposobi ziadna ina kultura, krestanstvo je na ustupe, komunisticke myslienky su oznacovane ako kacirske a totalitarne a nic ine nie je,...dnes je to uz trochu ine, proti pakulture uz neposobi ziadna ina kultura, krestanstvo je na ustupe, komunisticke myslienky su oznacovane ako kacirske a totalitarne a nic ine nie je,..." To kde ste na takú "múdrosť" došli, že kresťanstvo je na ústupe? Zrejme jedine ak v KSS, SaS a Smere je kresťanstvo na ústupe? Jedná nonkonformná sex. aberantka napísala článok a od viac ako 40 čitateľov dostala na "frak" a to reagovali prevažne katolíci. Viac na: http://www.jetotak.sk/editorial/katolicka-nadpraca
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. jún 2011, 17:08
keby som vedel, ze to budete aj vy citat, tak by som ten text urobil prehladnejsi s PODROBNYMI vysvetlivkami. na jedneho krestansky orientovaneho cloveka na internete pripada asi tak 7 pasivnych, ktori to maju na haku a traja tvrdi antiRKC... zial, taka je skutocnost. co sa tyka vasej judaistickej orientacie su tieto pomery este nepriaznivejsie (7 ludi tvrdo anti a 3 pasivni).... .... .... PS: na google vsetko nenajdete, skuste suvislejsiu odbornu literaturu, mnohe dobre tipy su aj na tychto webovych strankach...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. jún 2011, 18:05
"mila Inga, opat subjektivna hlupost jak ten vas email,..." Len si poslúžte,...Zrejme tie vaše vysvetlivky by boli treba menej inteligentným, lebo nespoznajú pod "vašou" pakultúrou termín subkultúra, ktorý sa bežne používa.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. jún 2011, 18:46
ze neviete co je email, to chapem. ze neviete co je pakultura, tiez chapem. ale ze citate moje meno anton ako milan uz zacina byt mimo hranice mojho chapania :o) ...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. jún 2011, 08:09
Opäť ste ma pobavili. Pozrite si do slovníka cudzich slov, či tam nájdete termín pakultúra? Asi ťažkom, lebo vaša skomolenina s predponou pa- je určená skôr pre biológiu napr. pagaštan, pakôň, alebo princátka Herryho pre Pakistancov v armáde USA = pakoš, alebo aj pre ...?) Lenže ak dáte do google slovo subkultúra, tak zistite, že sa toto slovo bežne používa a dokonca bol na túto tému vydaný vedecký zborník. Viac na: http://www.vyskummladeze.sk/index.php?option=content&task=view&id=84
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. jún 2011, 09:22
http://www.kultura-fb.sk/new/old/stare/uvodnik-1.1.htm ... tu je to pekne rozpisane a dokonca po krestansky
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. jún 2011, 20:15
Reagujem na komentár pána Zajaca-Vanku tiež nie v zlom. Zrejme je problém v tom, že si väčšina ľudí myslí, že politológia pozostáva iba z analýzy volebných výsledkov, preferencií politických subjektov a komparácie politických systémov. To je omyl! Pán Zajac-Vanka nenapadlo Vám, že existuje i transdisciplinárne nazeranie na problematiky, ktoré sú komplexne rovnocenné? Niečo ako politická filozofia alebo kulturálna reflexia cez politickú prizmu. Prostredníctvom takéhoto nazerania, si myslím, že sa Vám zmysel mojej analýzy videoklipu dostaví. Čo sa týka vašej rady vytiahnutia zástrčky z prúdu, asi toľko, že keby ste sa na veci pozerali z pohľadu "myslenia vzťahov" nedošli by ste k takému záveru, aký ste napísali. Ak vnímate spoločenské subjekty a ich pohyb ako "vedomie niečoho" tak dostanete záver: vytiahnutia zástrčky alebo prepnutia kanálu ako slobodnej voľby. To je exemplárny rozdiel akým Vy vnímate subjektivitu a akým ja. Takýmto idealistickým poňatím by sme dostali výsledky typu - človek bez práce s titulom Ing. na východe Slovenska sa slobodne rozhodol odísť za manuálnou prácou do BA, zároveň opustil svoju manželku a malé hladné deti. On sa tak rozhodol vedome a slobodne... Myslím si, že takéto uvažovanie nestačí, ak chceme veci správne ilustrovať čo sa deje, prečo sa deje a ako sa deje. Bez štrukturalizmu to nepôjde pán Zajac-Vanka. V článku mi išlo hlavne o to, vystihnúť mocenské prepojenie štruktúr a ich dopad na ľudskú psychiku v rámci politického opisu a tvorby "habitu" ako by povedal P. Bourdieu. Katy Perry sa nebúri ani proti establišmentu, ani voči korporáciám, ani voči devastácii ekosystémov, ona si robí svoju agendu za účelom väčšej slávy a vyššieho zisku. Konkurenciu má. Nie ako ste pre porovnanie naznačili Ringa, Georga, Johna a pod. Na záver asi toľko, že ja Vám pán Zajac-Vanka nepodsúvam moje pocity ako by ste Vy mali koučovať seniorov a ani sa nesnažím usmerňovať Vašu profiláciu, teda ktorými zaujímavejšími témami sa máte zaoberať a písať o nich. Ďakujem. PS: 29. apríla v rámci sympózia "Systémových alternatív ku kapitalizmu" sa mi páčil Váš výstup.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. jún 2011, 22:51
tým sa viac vyrieši, Ján, inak ďakujem za postreh z konferencie, škoda, že pán Schweickart nedoletel z USA a nemohli sme ho vyspovedať z jeho myšlienok o ekonomickej demokracii.

Viete, možno je užitočné pre Vás "brúsiť" si myšlienky o súčasnej masmediálnej manipulácii práve na popovej speváčke, ale patrí to na webstránku ľavicového intelektuálskeho Slova?

Určite sú aj iné možnosti blogovania, ale aby som k Vám tak prísny nebol, aj ja sa snažím na blog do webu noveslovo dávať učesané myšlienky a kontrolujem sa, pretože je mnhoooooho tém, ktoré by som tam denne mohol napísať.

Čo nás trápi, to je marazmus slovenskej politiky a to, že ani dvadsaťjeden rokov od PREVRATU, prepáčte, to je môj názor, sa nevie verejná mienka zobudiť a stále spí uspatá akýmsi omamným pozlátkom, že "sme preč od komunizmu, sme v kapitalizme a vezieme sa na tej istej lodi ako Nemci, Francúzi, Američania. Viete, ako sa to dá rýchlo zmeniť v katastrofu, však? Tak o tom píšte. Veď to študujete.

Čo poviete na najnovší priesak do verejnosti, že Radičovej pomoc múkou sa minula účinkom?

Čo poviete na fakt, že nemocnice rušia lôžka pre prestárlých pacientov iba z titulu šetrenia financiami? Veď tá babka či dedko môžu byť aj Vaši.

Čo poviete o Orbánovkých snahách vytvoriť pracovné tábory pre nepracujúcich, pod dozorom bývalých policajtov? Veď študujete politológiu, skúste sa k tomu vyjadriť, nepripomína nám to déjá vu, navrat niekam do tridsiatych rokov a nadšenie z fašizmu?

O mládež a jej vzory sa nebojte. Aj mne súdruh profesor rečnil o škodlivosti bigbítu na morálku mladého chlapca a také Children of the Reolution od T.Rex či i I can´t get satisfaction od Rolling Sones poburovali pracujúcich idúcich z nočných zmien, ak boli púšťané nahlas z vysokoškolských reprákov na Horskom Parku v sedemdesiatych rokoch.
Takže, píšte, ale porozmýšľajte, o čom.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. jún 2011, 08:44
urcite by som nedaval rovnitko medzi produkciou lady gaga, katy perry, mansona a produkciou beatles. byval som na internate, som priamym svedkom toho, ze to bola hudba s nedestruktivnymi relaxacnymi funkciami a v tom slova zmysle pozitivna napriek tomu, ze vtedajsi rezim tomu z ideologickych dovodov neprial (nepomohlo). bola to hudba ktora nestracala svoje atributy. na rozdiel od niektorych dnesnych produkcii horemenovanych, kde hlavnou funkciou uz nie rusenie tabu, ako tomu bolo este pred par rokmi, ale jednoznacne ide o dalsi stupen, o sokovanie divaka, posluchaca, percipienta. obavam sa ze hudba je v pozadi, ze vobec nejde o hudbu, aj ked uznavam ze lady gaga ma velmi zaujimave skladby, cize svoje remeslo ovlada. ci je to len neskodnym excesom, to presne ukaze az cas (zavisi aj od dalsich okolnosti), ale priklanam sa k nazoru, ze tentoraz ide o rozklad, upadok, evokovanie toho najhorsieho, co v cloveku je, o podlahnutie instinktom smrti, ako o tom jasnozrivo pisal Erich Fromm pred sto rokmi...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
29. jún 2011, 14:31
Ako krestan v sucasnom hudobnom priemysle vidim jediny ciel a to je odvratenie ludi od Pana Boha. Je to premysleny tah satana aby sa takto vysmieval Bohu, cez ludi, ktori to publikuju, sleduju a rozsiruju. Ako tu uz niekto pisal, je to kodovanie osobnosti. V tychto klipoch vacsinou dominuje tematika: peniaze, sex, nenavist, nasilie a teda vsetko to co sa Bohu nepaci a naopak co vyuziva satan aby nas zviedol od spravnej cesty. Tento klip je len maly vrch ladovca na hudobnej scene. V sucasnosti je na scene velmi vela spevakov, ktori doslova podpisali zmluvu s diablom. Napr. Rihanna - Umbrella (alebo dalsie jej pesnicky), Eminem, Jay-Z, Kanye West, Katy Perry, Lady Gaga (Alejandro, Judas, Bad romance atd.), kedysi aj DMX atd. Pre lepsie pochopenie odporucam dokument o hudobnom priemysle: Odhalenie hudobneho priemyslu (http://www.youtube.com/watch?v=-I72vfPMpX4&feature=related). Tiez odporucam stranku, kde sa aj jednotlive klipy rozoberaju: http://vigilantcitizen.com/ Vedzte, ze satan bol uz porazeny pred 2000 rokmi, ale ma este trochu casu aby so sebou stiahol niektorych chudakov, ktori sa aj takymto sposobom vzdialuju od Jezisa Krista. Jezis Kristus bol za nas ukrizovany a premohol smrt.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. august 2011, 10:31
Pán Zajac-Vanka, ano, Vami spomenuté témy sú vážne a treba o nich hovoriť, ale keď o nich bude polemizovať, resp. si ich uvedomovať len mimoriadne malá časť populácie a drvivá väčšina nebude vôbec schopná akéhokoľvek kritického myslenia, veľmi nám to nepomôže. Je príjemné, že autor odbočil od "štandardných" tém a možno trefne poukázal práve na to, prečo "tie podstatné" témy vníma a reflektuje tak málo mladých ľudí. Burcovať treba práve tie mozgy a duše, ktoré sú väznené a neslobodné, pohybujú sa v mantineloch kritizovanej pop-kultúry (a neporovnávajte Stones alebo Beatles s Katie, to sa nedá). Druhá vec je, či potenciálni adresáti článku čítajú noveslovo.sk, ale to je iná téma.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984