Česká lekcia slovenským odborárom

V celej Európe rastie mocenská arogancia pravicových vlád, ktoré presadzujú svoje zámery bezohľadne voči verejnosti. Lenže, ak toto privedie odborárov k pasivite, bude to vážny signál pre každú ďalšiu vládu. O tom, že odborárov možno nebrať do úvahy. Pretože nepredstavujú silu, ktorá by spoločnosť „postavila do pozoru“. I o tom, že pravicové „reformy“ nie je nevyhnutné meniť.
Počet zobrazení: 2223
protest-pochod-odbory-strajk-Ceskomoravska konfederacia odborovych zvazov.jpg

Viacero protestov sa doteraz predsa uskutočnilo. Na jeseň bolo asi 3000 pred parlamentom proti vládnym „sociálno-ekonomickým opatreniam“. V máji bol vyše 2-tisícový pochod pred úrad vlády proti ZP a menšie regionálne akcie zorganizovali „kováci“ za pomoci najmä Integrovaného odborového zväzu („dopraváci“). Prednedávnom zastavili časť vlakov strojvodcovia. Tieto aktivity boli viditeľné, ale veľký tlak na vládu nevyvinuli. Rozdiel medzi účinkom protestného zhromaždenia a štrajku je zrejmý.

Hoci s Čechmi navždy zostaneme navzájom najbližšími národmi v Európe, čosi nás predsa len rozdeľuje. Možno to je mentalita – Slováci majú o čosi mierumilovnejšiu, „holubičiu“ povahu. A terajšia sociálno-ekonomická situácia ľudí výrazne odrádza od protestných aktivít. V zlepšenie verí len málokto a 20-ročná kontinuálna strata istôt nás naučila, aby sme sa „tešili“ aspoň z tých, ktoré ešte máme. Takže si ich „bránime“ výlučne pasívne – neprotivíme sa a veríme, že to pre „pánov“ bude dostatočný dôvod, aby nám na ne nesiahali.
 


Železničiari – lídri štrajku. Ale nie u nás

Pohľad do Európy ukazuje, že slovenské odbory patria medzi najzakríknutejšie na kontinente. Naša vláda robí rovnaké experimenty na živých ľuďoch ako iné v Únii, ale nikto tu neštrajkuje, ani sa nebúri. Situácia sa dokonca zhoršuje. Pred takmer 10 rokmi vstúpili železničiari do ostrého neobmedzeného štrajku kvôli rušeniu niektorých regionálnych tratí. Bolo s tým spojené i prepúšťanie, ale malo ísť o zopár stoviek ľudí a oveľa horšie dopady sa čakali na dopravnú obslužnosť daného regiónu. Tento rok vláda začala realizovať zámer prepustiť 5000 ľudí a železničiari sú ticho. Dokonca zatiaľ čo strojvodcovia išli do štrajku, ostatné odborové organizácie v sektore ich nechali v štichu. Ani len zo solidarity sa k nim nepripojili.

O ostrom štrajku pritom železničiarske odbory hovorili najhlasnejšie na prelome rokov, kedy vláda schvaľovala škrty. Kabinet trochu ustúpil (hoci viac vlastným ľuďom v samosprávach, než odborárom) a odborárski lídri „vyrokovali“ sociálny program, na ktorý sa vláda vykašľala okamžite, keď odborárov učičíkala. Hoci prví železničiari už prichádzajú o prácu, sľubované rekvalifikačné kurzy nie sú ešte ani len naplánované. Pritom ide len o gesto, lebo nikto neverí, že si 5000 železničiarov po akejkoľvek rekvalifikácii nájde prácu. Odborníci na informačné technológie, pracovníci výskumu a vývoja či podobne žiadaní špecialisti z nich po kurzoch určite nebudú. A hoci firmy hlásia nedostatok „šoférov“ vysokozdvižných vozíkov či zváračov alebo kvalifikovaných obrábačov kovov, väčšina železničiarov príde o prácu v regiónoch, kde tieto miesta voľné nie sú. Pritom s ich mobilitou sa im nikto pomôcť ani len nechystá.

Zatiaľ čo naši železničiari neštrajkujú ani proti konkrétnemu prepúšťaniu obrovského množstva z nich, českí sa stali lídrami všeobecného štrajku. Išli doň viaceré odborové zväzy v doprave, ale jedine železničiari (a pracovníci pražského metra) na 24 hodín úplne zastavili prácu. Dokáže niekto rozdiel medzi slovenskými železničiarmi, ktorým ide o krk a českými, ktorí protestujú všeobecne proti politike vlády vysvetliť?


Vláda si z odborov robí žarty

Zaujímavým poznatkom z Česka je, že celoštátny štrajk nezorganizovala odborová centrála, ale konkrétne odborové zväzy a združenia. Aj u nás je jeden odborový zväz (KOVO) akčnejší, ako zvyšok konfederácie. Pritom brzdou nie je ani postoj vedenia odborovej konfederácie, to by skôr privítalo razantnejšie postupy. Ale jednoducho, keď príde na lámanie chleba viaceré odborové zväzy radšej do žiadnej – ani spoločnej – akcie ísť nechcú. Prečo?

Ťažko uveriť, že by českí pracujúci boli uvedomelejší než naši. Odborárskym lídrom však asi chýba dostatočná razancia a vodcovstvo. Pocit hnevu medzi ľuďmi stúpa, ale nemožno očakávať, že sa sami začnú organizovať. Veď na to majú práve odborárske organizácie. Lenže ak už podnikový predák bárs aj v neformálnom rozhovore so svojimi členmi mávne rukou, že „všetko je to na nič“ a „čo už my s tým urobíme“, ťažko čakať, že ich neskôr vyburcuje k nejakej akcii.

To by v nejakom konkrétnom prípade (ako teraz pri ZP) nebola veľká tragédia, lebo ani od odborov nemožno očakávať, že budú mohutne protestovať či dokonca plošne štrajkovať niekoľko krát do roka. Problém je v tom, že odbory takto viac a viac strácajú spoločenskú silu. V Slovinsku si dokázali vynútiť dokonca referendum o dôchodkovej reforme, ktoré napokon aj vyhrali. U nás si z nich vláda robí žarty, keď minister práce v parlamente podporuje také zmeny v Zákonníku, ktoré na tripartite – zoči – voči odborárom – odmietal a minister hospodárstva (tiež člen tripartity) už vopred oznámil, že postoj odborárov nebude vôbec rešpektovať.


Horúca jeseň?

Tento vývoj bude mať dlhodobo negatívne následky. Nový ZP oslabí postavenie odborov na podnikovej úrovni, čo môže zhoršiť dôveru pracovníkov, že ich dokážu ochrániť. Ešte horšie bude, že politici sprava i zľava postupne prestanú brať odborárov vážne. V celej Európe možno badať nárast mocenskej arogancie pravicových vlád, ktoré presadzujú svoje zámery (mnohé z nich nad rámec volebných programov) bezohľadne voči verejnosti. Francúzskom otriasali nevídané protesty proti dôchodkovej reforme, ale prezident Sarkozy otvorene hovoril , že názor verejnosti nebude rešpektovať. Nečasova a Radičovej vláda postupujú rovnako a je nepravdepodobné, že sa svojich zámerov vzdajú, aj keď odborári budú protestovať radikálnejšie.

Lenže, ak toto privedie odborárov k pasivite, bude to vážny signál pre každú ďalšiu vládu. O tom, že odborárov možno nebrať do úvahy. Pretože nepredstavujú silu, ktorá by mohla spoločnosť „postaviť do pozoru“. I o tom, že pravicové „reformy“ nie je nevyhnutné meniť, aspoň nie rýchlo, lebo ak ich prijímanie nevyvolalo poriadne zemetrasenie, ich ponechanie ho nevyvolá určite.

Zdá sa, že rozhodujúca bude jeseň. Dopady ZP sú asi predsa len ťažšie zrozumiteľné, ako dopady zdražovania, prepúšťania, zvyšovania daní a poplatkov. „Úsporné opatrenia“ vlády sa takto naplno prejavia práve na jeseň, keď ľudia opäť „nastúpia“ do kolotoča každodenných starostí. Navyše po trištvrte roku už bude každému jasné, že dialóg s vládou k ničomu nevedie. Koniec trpezlivosti avizujú lekári, zdravotné sestry, o štrajku hovoria učitelia, železničiari sa naplno presvedčia, že ich kolegovia končia na dlažbe. A lídri odborárskych organizácií by mohli leto využiť na konzultácie so svojimi  českými kolegami.

Autor je politológ

Foto: Českomoravská konfederácia odborových zväzov

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
17. jún 2011, 09:42
Hoci s Čechmi navždy zostaneme navzájom najbližšími národmi v Európe, čosi nás predsa len rozdeľuje. Možno to je mentalita ? Slováci majú o čosi mierumilovnejšiu, ?holubičiu? povahu.*********** Vidím hlavný problém úplne inde: 1, Nie je to v holubičej povahe Slovákov, ale v ovládnutí odborov s cca 350 000 členmi (čo činí len cca 15% zo všetkých pracujúcich) stredovým prevažne buržoáznym Smerom. Smeru vôbec nejde o výraznejšie zlepšenie postavenia proletárov (námezdných pracujúcich bez rozdielu vo vzdelaní), ale o udržanie sociálneho zmieru a tzv. STATUS QUO, ktorý bol dosiahnutý za Ficovej vlády! Pretože drvivú väčšinu regionálnych štruktúr a štruktúr strany na vyšších úrovniach vrátane politbyra na Súmračnej ovládajú pôvodne väčší živnostníci a menší podnikatelia, teda malá a stredná buržoázia. Sponzori Smeru sú z radov veľkoburžoázie. Zvyšných 85% proletárov nie je vôbec organizovaných v odboroch. Pretože nemožným odborom pracujúci vôbec neveria a nemienia sa skladať členskými príspevkami na vysoké platy odborárskych bossov z povolania. Ak je jedinou parlamentnou "ľavicovou" stranou buržoázny Smer, tak sa ani nemôžeme čudovať, že to vyzerá tak ako to vyzerá so štrajkami.*** 2, Ďalším výrazným rozdielom je totálna neschopnosť Komunistickej strany na Slovensku. Kým v ČR KSČM dosahuje volebné výsledky od cca 13% (posledné voľby) do 18% tak na Slovensku KSS 20 násobne menej (0,6%). KSS sa stala intelektuálnym klubom pamätníkov na dobré časy, ktorí už len nostalgický spomínajú ako im bolo dobre keď hegemonistický ovládali štát! To že by sa aspoň pokúsili získať na svoju stranu aspoň 1/3 z tých 85% neodborárov z radov proletariátu ich ani vo sne nenapadne. Paradoxne sa nikdy nezabudnú vyhlasovať za vedúcu sili proletariátu. Ale koho vedú? Ak tak jedine kolegu komunistu z krčmy.*** 3, Taktiež je pomerne veľký rozdiel v organizovaní štrajkov a ich podpore medzi stredovými buržoáznymi stranami ČSSD a Smerom SD. Takmer nikdy som nevidel čelných predstaviteľov Smeru (až snáď na jedinu vínimku a to veľmi, veľmi dávno, keď Robo Kaliňák sa zúčastnil na podporu odborárského bossa Litvu, keď ho vykopol minister vnútra) Lenže nikdy tam nebol pokiaľ viem Paška, Počiatek, Glvač, Flašíková-Beňová, Kažimír,... a ani tí ktorí deklarujú, že majú k proletariátu blízko ako Robo Fico a Boris Zala. Tak čomu sa divíte? *** 4, na zorganizovanie celoštátneho tzv. generálneho štrajku je potrebné mať v odborch aspoň 2/3 proletariátu, ktorí by vedeli účinne eliminovať aktivity štrajkokazov a pravicovo naladeného obyvateľstva väčšich miest ako napr. Bratislavy.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
17. jún 2011, 09:51
kedže i dnes sa novinári snažia podávať informácie o štrajku v ČR takto, že... štrajk prebehol bez väčších komplikácii, ale už sa aj počítajú škody na ekonomiku. tak čo čakáte, že ludí viac chytí za srdce? no presa ešte väčší odpor k odborom. už je čas, aby sa konečne naučili ako nato. respektíve ak sa nezmobilizujú spolu s celou EU nebudú mať šancu vôbec niečo obhájiť v mene občanov celej EU. ved aj 89 nám tu zorganizoval západ a tí riadili celú činnosť. z Británii, Francúzka atd. čo nemáte žiadnych kamarátov odborárov v Británii či vo francúzsku? celá nežná revolúcia bola platená - bandou starých spráchnivených veľkostatkárov, ekonomickými emigrantmi a ešte kadejaká lúza umelecká. a celá plejáda cirkevných hodnostárov. ak niet ani jediného europoslanca čo by sa postaral o to, aby sa občania zmobilizovali tak začo sú platení? , ved nás stoja také peniaze že z toho platu by sa dalo financovať viac ako si dokážu ludkovia v SR aj ČR prestaviť. stačilo by kedy boli europoslanci ochotní sa vzdať jedného svojho platu na takúto akciu ale dá sa od nich niečo čakať? nedá! S novinármi a médiami sa počítať tiež nedá! - to nie je ako pred 89 -vtedy štvala a huckala slobodná Europa. aj všetci tí čo boli vlastníci zahraničných médii, pretože iba chceli preniknúť na panensky netknutý trh s médiami. preto bola toľká ochota zo západu. dnes už tieto - svine nenažraté nemajú prečo takzvane obhajovať ľusdké práva svojich spoluobčanov. - lebo táto - lúza - podnikateľov je spokojná. lúza obchodnícka vraj prišla o tržby - a čo tieto svine ešte chcú aké chcú mať tržby? banda jedna - to že, je už niekoľko rokov nízka kúpyschopnosť obyvateľstva -to na ich tržby nemá vplyv celoročne? ale štrajk vraj áno. dosť čudná filozofia obchodníkov, ked ich netrápi kúpyschopnosť obyvateľstva, lebo kedy bola kúpyschopnosť vyššia - tak by nemuseli obchodníci - vrešťať ako hladné svine pri válove.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
17. jún 2011, 10:03
bez protestov lacno rozpredala strategicke podniky, temer bez protestov zaviedla do praxe zajacove reformy. v cechach si tamojsi minister zobral zajaca ako poradcu a pokusil sa tam o to iste, ale pohorel na celej ciare. v ceskej vlade su rozne rozpory, ale banky a DSS tam vladu nezostavuju ako u nas, nikde v europe si pravica nedovoluje to, co u nas. priemerny obcan slovenska drzi hubu a krok. podpriemerne zorientovany obcan slovenska nadava na SMER a na Fica, ze tie veci za neho nevybavi aby sa ON mal lepsie...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 10:13
A Inga ty sa nevyjadruj, lebo podľa všetkého čo som si prečítala tak už viackrát sa vo svojich príspevkoch preriekla či pririekol?( ako dvojitý agent bývalých štébakov a tiež takto to robili kedysi agenti CIA) lebo neraz tam máš uvedení mužský rod - takže si asi muž a iba tu na nás hráš svoju ženskú úlohu. no rada by som sa mýlila, ale všetko tak vyzerá, že patríš k úderke KDH alebo ešte - hádam, že samotný Matovič sem píše - lebo aj poslankyňu Belousovovú si tu nazval(a) Ančov a to robí len Matovič jeho poskokovia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 11:07
Vážená pani Viera Grajciarová, ja mám tak málo času, že nestíham opravovať pravopisné chyby v príspevkoch (niekedy sa až zhrozím koľko pravopisných chýb som urobila), nie to ešte reagovať na vaše invektívy. Ja som marxistická kresťanská socialistka a tým je povedané všetko. Pokiaľ tomu nerozumiete, čo sú to kresťanskí socialisti, tak si to naštudujte niekde na nete. Cez google toho nájdete dosť. Nepíšte nabudúce príspevky off topic (invektívne a totálne od veci) Vopred ďakujem za pochopenie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 11:26
to ste ma upokojili že ste žena, ale aj tak si myslím, že patríte k Matovičovi a sasu to je ich spôsob ako oslovovať ludí vo voľbách. to od nich som sa naučila takto škaredo písať. keby oni ako poslanci neboli tak vulgárni a arogantní tak ani ja by som nemala dôvod písať tak - ako píšem. a okrem toho dosť často používate slovník všetkých saskárov. a môže si Marxa brať ako len chcete ako obhajobu pre seba - i tak si myslím, že nepatríte k sulíkovcom.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 11:36
"podpriemerne zorientovany obcan slovenska nadava na SMER a na Fica, ze tie veci za neho nevybavi aby sa ON mal lepsie..." ***** Vôbec sa nepovažujem za podpriemerne zoorientovaného občana (pardón občianku, aby p. Grajciarová bola spokojná) a ani nenadávam na Fica. Smer pod Ficovým vedením vznikol ako stredová buržoázna strana väčších živnostníkov a menších podnikateľov, ktorá razila Blairovú "Tretiu cestu" ktorá podporovala nepopulárne opatrenia - napr. (spoplatnenie školstva (u nás aspoň diaľkového), účasť na vojnách napr. presunutie vojenského kontigentu z Iraku do Afganistanu, (hoci Bin Ladin žil v Pakistane). Po zlúčení s ex Dupčekovou (Zalovou) socialno demokratickou stranou sa stali zrazu "sociálnymi demokratmi" bez hodnôt a programových cieľov. Takže od nich nič neočakávam, lebo smerácki funkcionári sa výhradne starajú o to aby sa výhradne oni mali lepšie. Na miestach okresných predsedov sú zväčša neschopní ľudia, ktorí do úradov ( na kandidátky za Smer) dávajú výlučne svojich kamarátov a rodinných príslušníkov) a potom to v štáta a samosprávach tak vyzerá, že ľudia (ak použijem váš termín "podpriemerne zorientovaní" volia stranu Smer a nie tie pseudo osobnosti, ktoré sú kandidátke. Nakoniec ani nemajú nič lepšie na výber, lebo jeden kandidát je za 18, druhý 20-2! Tak z čoho si vybrať? Nakoniec takýto neschopní Smerácki funkcionári nie sú v regiónoch schopní zorganizovať žiaden štrajk! Ale nakoniec prečo by to robili,(Štrajk stojí nielen námahu, čas, ale aj peniaze a čo oni egoistickí buržuji by z toho nakoniec mali?) keď im to Fico nenariadí pod hrozbou výmeny vo vedení okresnej štruktúry, alebo stiahnutia z kandidátok do VUC, alebo do parlamentu. Potom takí okresní "kôrkovci" majú zabetónované pozície ak hodia pár tisíc eur na predvolebnú kampaň. Nakoniec prečo by to aj neurobili, veď podporujú takmer výlučne seba do parlamentu na zvoliteľnom mieste?! A ono o tom to je aj v odboroch pod smeráckou "hegemóniou"
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 11:50
Inga a zas si nič nepovedala len trepeš pardon ty mávaš na konci svojich prípevkov - vždy nejaké tvoje resumé čiže veškré - žádné. a čo už aj dnes znamená meno Dubček? Ludia na neho zabudli. a všetci soc. demokratický vodcovia zahynuli rukou vraha. ako aj Olof Palmer to chcete tvrdiť, že to tak nieje? neviem čo neustále analyzujete? a prečo tak neustále útočíte na Smer? čím to je?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 12:34
Fakt nechce sa mi do nekonečná opakovať pravdivé, ale otrepané veci. Stačí si pozrieť niekoľko stránok a "vsjo jásno"! Napr.: http://www.jetotak.sk/editorial/nezradil-som-lavicu-lavica-zradila-mna Uvediem hlhší citát Eda Chmelára a to nie je kresťanský, ale liberálny socialita: "Prečo Smer nie je sociálnodemokratický? Pri téme zrady ešte zostaňme. Z tej nás totiž predstavitelia Smeru obviňujú najčastejšie, hoci my sme sa hodnotovo nepohli ani o milimeter. Je preto komické, ak Smer, ktorý začínal ako strana, ktorá sa k ľavici nehlásila a vo svojom logu mala hnedú šípku smerujúcu doprava, sa dnes pasuje za zástancu hodnôt tradičnej ľavice. Ten Smer (s tými istými predstaviteľmi), ktorý sa oficiálne riadil ideológiou Tretej cesty, ktorú sme my vždy odmietali a Ľuboš Blaha ju viní z úpadku ľavice. Každý, kto si nezatvára oči pred faktami, vie, že táto revolučná rétorika, s ktorou sa na nás vyrútil poradca Pavla Pašku, je bohapusté tárajstvo. Jeho svalnaté reči sa totiž rozchádzajú so skutkami. Je veľa dôvodov, prečo politiku Smeru nemožno nazvať ľavicovou. Najsilnejšia vládna strana má 12 ministrov zo 16, a napriek tomu nezmenila podstatu neoliberálneho režimu. V otázke sociálneho štátu neurobila ani len toľko, čo Blahom napádaní a pohŕdaní západoeurópski socialisti. Neobnovila progresívne zdaňovanie (bez ktorého nemá zmysel hovoriť o sociálnom štáte ? to dnes konštatuje aj bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová, tradične obviňovaná prívržencami Smeru z pravicovej úchylky). Neporadila si so zdravotnými poisťovňami. Nepohla s nastavením dôchodkového systému. Čo ju oprávňuje nazývať sa sociálnou demokraciou? Sociálna demagógia a bezbrehý populizmus? Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak zalepíte dôchodcom ústa 50 eurami a 500 miliónov posuniete pre J&T. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak zrušíte pre chudobných ľudí symbolický poplatok u lekára, ale ponecháte im nespravodlivé dane. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak svojim vyvoleným dáte viac ako všetkým ľuďom. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak kryjete korupciu, plytváte verejnými zdrojmi a okrádate budúce generácie. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak zamietnete všetky progresívne európske iniciatívy (napríklad environmentálne) a prijmete všetky konzervatívne. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak ako historicky jediná vláda v Európe zlikvidujete ministerstvo životného prostredia i parlamentný výbor pre životné prostredie. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak odmietate podpísať medzinárodný dohovor o zákaze kazetových bômb a do nezmyselnej vojny v Afganistane posielate bojové jednotky ? čo sa neodvážil ani premiér Dzurinda. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak obmedzujete slobodu vierovyznania a s katolíckou cirkvou uzatvárate také dohody, ktoré si nedovolila ani predchádzajúca konzervatívna vláda. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak odmietate odluku cirkvi od štátu a ako zástupcovia sekulárneho režimu preferujete riešenie, ?ktoré bude vyhovovať predovšetkým cirkvám? (minister kultúry Marek Maďarič). Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak z konceptu rovnosti vyčleňujete národnostné a kultúrne menšiny, ak si pod rovnosťou v našej vlasti predstavujete ?spoločenstvo rovných Slovákov a Sloveniek? (Robert Fico). Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak trpíte vo svojich radoch poslanca, ktorý sa podieľal na zostavovaní antológie oslavných básní na Jozefa Tisa a napísal k nej aj doslov. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak si nectíte antifašistické tradície a zahlasujete za štátnu kanonizáciu autoritárskeho ultrapravicového vodcu Andreja Hlinku. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak umožníte, aby sa na čelo Ústavu pamäti národa dostali ľudia, ktorí označujú Povstanie za ?začiatok terorizmu proti suverénnemu štátu?. Nemôžete sa nazývať ľavicou, ak paranoidne označíte obyčajných ľudí z Pezinka, ktorí nechcú vychovávať svoje deti v blízkosti skládky toxického odpadu a spontánne sa vzoprú bezohľadnosti veľkopodnikateľa, za ?najatých prívržencov opozície?.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 12:39
Inga, mám taký pocit, že vy ste z KSS videli asi len minilogo uverejňované pri výsledkoch v parl. voľbách. V inom prípade by ste nemohli písať takéto nezmysli. "KSS sa stala intelektuálnym klubom pamätníkov na dobré časy, ktorí už len nostalgický spomínajú ako im bolo dobre keď hegemonistický ovládali štát! To že by sa aspoň pokúsili získať na svoju stranu aspoň 1/3 z tých 85% neodborárov z radov proletariátu ich ani vo sne nenapadne." To rozhodne nie, robíme množstvo akcií, sme na pracoviskách medzi ľuďmi aj na odborárskych protestoch. Lenže kamery nezachytia všetko a ak hej, tak vedenie KOZ sa v rozlase oficiálne dištancuje. To j však jedno, pretože my nepotrebujeme Gazdíka a Machynu, my chceme byť medzi ľuďmi a to sme. Môžem ale básniť koľko chcem, ťažko mi uveríte, lepšie ako sto krát počuť (čítať) je raz vidieť preto vám sem hodím linky na nejaké videá a fotky. http://www.youtube.com/watch?v=gHve5_h5TxA - činnosť za posledné dva roky http://www.youtube.com/watch?v=L2dDTGmzC80&feature=related - odborársky protest 12.10.2010 http://www.youtube.com/watch?v=yJA7k4VVZEo&feature=related dištancovanie sa KOZ od komunistov http://www.youtube.com/watch?v=f-Yf6WjN14Q&feature=related - protest odborárov 1.10.2010 http://www.youtube.com/watch?v=Yz2HS6KY6M8&feature=related - protest odborarov v KE http://www.youtube.com/watch?v=VJ2JVc42weM&feature=related - 1. máj v Košiciach takisto sme sa zúčastnili aj štrajkov v Hencovciach aj protestu pred firmou Yazaki, ale to sa nedozviete v médiách, pretože tie potrebujú zachovať súčasný systém a súčasnú "ľavicu" (SMER), akoste to pekne popísali.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 13:29
inak by ste nehladali reprezentata Tretej cesty za prielivom La Manche, ale nasli by ste ho u nas v podobe Alexandra Dubceka. Alexander Dubcek je ovela blizsie ako Blair a este je aj nas a este to je tradicia, ktorou sa nemoze len tak niekto pochvalit. samozrejme, ze strana SMER Tretia cesta je lavicova. ak z vasho proklamovaneho anarchosyndikalistickeho pohladu sa javi od vas napravo, to este neznamena, ze je pravicova a burzoazna. slovensko sa nachadza v urcitej geopolitickej situacii, nemoze si dovoli prilisnu lavicovu orientaciu a vrcholovi predstavitelia strany SMER to velmi dobre vedia a tak sa politicky orientovali na lavy stred. z tohto miesta mozu pre Slovensko a jeho obcanov urobit ovela viac ako lavicovi anarchisti, ktori mavaju davno vyblednutymi heslami o proletariate. viem ze ste z bratislavy, chodte niekedy do Umelky na pivo/kofolu, tam uvidite koho treba oslovovat heslami, kto je prirodzenym nepriatelom sucasneho systemu. len nikomu nehovorte ze je proletariat, lebo to vacsina z nich bude povazovat za nadavku. mozno ste krestanska sionistka, ale urcite nie krestanska socialistka, od tej mate sakramentsky daleko...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 13:30
Aby vám to pán anton b. došlo uvediem článok Peťa Vitteka a ani ten nie je kresťanský socialista ani komunista: http://www.jetotak.sk/editorial/spat-do-nicoty-alebo-preco-nie-som-socialny-demokrat0 ***** "Rok 1968 znamenal porážku emancipačného hnutia a začiatok konzervatívnej kontrarevolúcie. Sociálna demokracia k tejto porážke výrazne prispela. Odvtedy je permanentne v defenzíve. Zmieruje sa s každým krokom konzervatívcov a nesnaží sa o zvrat. Prizerala sa, ale aj aktívne pomáhala, riešeniu krízy ziskovosti presunom výroby do krajín s nižšími mzdami a bujnením finančného sektoru. Nezakročila proti plíživej likvidácii sociálneho štátu ? privatizácii a komodifikácii vzdelania a iných dôležitých verejných služieb. Nakoniec sa jej podstatná časť priklonila k neoliberalizmu a otvorenej podpore imperializmu. Príznačné je konanie slovenského Smeru-SD, dnes údajne najradikálnejšej európskej sociálnodemokratickej strany. Dve neoliberálne vlády Mikuláša Dzurindu doslova zdecimovali sociálny štát a sociálne istoty väčšiny občanov. Smer napriek svojej rétorike nedokázal zvrátiť ani ich najasociálnejšie výstrelky, ktoré v Európe vo chvíli zavedenia nemali obdobu ? privatizáciu zdravotného a dôchodkového poistenia. Nepresadil návrat k progresívnemu zdaňovaniu, bez ktorého sú výroky o budovaní sociálneho štátu a prerozdeľovaní prázdnymi rečami. Súhlasil s navýšením počtu slovenských vojakov v Afganistane, čím sa prihlásil k politike imperializmu. Ficova strana je preto dokonalou ukážkou impotencie dnešnej sociálnej demokracie. Jej reprezentatívna organizácia ? Socialistická internacionála ? sa môže hrdiť členstvom strán ako Demokratická strana USA alebo britská Labour party. Nečudo, že topiacu sa loď konzekventní pasažieri opúšťajú. V Nemecku vznikla ako odpoveď na slabosť SPD strana Die Linke, vo Francúzsku sa po odchode 3000 aktivistov zo Socialistickej strany a Strany európskych socialistov etablovala Parti de gauche. Keď Hugo Chávez v Caracase v novembri minulého roku ohlásil snahu založiť 5. internacionálu ako ?priestor, v ktorom strany, hnutia a prúdy so socialistickou orientáciou budú spoločne koordinovať stratégiu boja proti imperializmu, za zvrhnutie kapitalizmu a za socializmus?, Európu zastupovali práve tieto dve strany a portugalský Ľavicový blok. Možno vás to zaskočí, ale ?najradikálnejšia európska sociálnodemokratická strana? sa na stretnutí nezúčastnila. S tradičnou sociálnou demokraciou Chávez a jeho spojenci nepočítajú, súdny človek ju za socialistickú silu už dlhšie považovať nemôže."
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 13:41
Teta, ale ste sa dostali na parametre. Ak by ste sa namiesto písania venovali nejakému dieťaťu z okolia, tak by ste si niečo zarobili a štát a obce by nemuseli platiť jasle a škôlky.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 13:50
"Alexander Dubcek je ovela blizsie ako Blair a este je aj nas a este to je tradicia, ktorou sa nemoze len tak niekto pochvalit. samozrejme, ze strana SMER Tretia cesta je lavicova. ak z vasho proklamovaneho anarchosyndikalistickeho pohladu sa javi od vas napravo, to este neznamena, ze je pravicova a burzoazna." ****** Rada by som videla nejaké dokumenty od Dubčeka (ako znalec na jeho dielo to určite máte?)kde Dubček explicitne píše o rozdelení 100% pocielu v štárnch podnikoch proleteriátu formou akcií. Tak aby sa naplnilo, že výrobné prostriedky a pôda patria tým, ktorí s nimi a na nich pracujú a nie chamtivej buržuázií. Alebo kde Dubček lobuje za laických veriacich tak ako to robili socialisti v Latinskej Amerike v 60-tých rokoch 20. storočia. Viac v článku, ktorý napísal Štěpán Steiger http://blisty.cz/art/43190.html ****** http://blisty.cz/art/43191.html ***** Uvediem krátky citát: " Po celé Latinské Americe si katoličtí teologové vzpomínají na biskupskou konferenci v kolumbijském Medelínu, na níž se v srpnu a září 1968 shromáždilo 146 biskupů a která je považována za okamžik zrodu teologie osvobození. Třebaže se tehdejší výrazná formulace ?volba pro chudé? neobjevila doslova v závěrečných dokumentech, vyvolala tato teologie brzy pohoršení jak ve Vatikánu, tak v církevním establishmentu celé Latinské Ameriky. Paulo Suess, jenž vyučuje na jezuitské universitě v jihobrazilském Sao Leopoldo, charakterizoval v těchto dnech onen vývoj takto: ?Medelín znamenal začátek církve latinskoamerické v protikladu ke koloniální církvi misionářské.? Biskupové tehdy jasně jako nikdy předtím prohlásili: ?V Latinské Americe vládne institucionalizované násilí. Celým vrstvám obyvatel se nedostává to nejnutnější.? Požadovali po církvi, že ?musí podporovat veškeré úsilí lidu o vzdělání a rozvoj vlastních základních organizací." **** Som si istá, že Dubček nemal ani poriadnu šajnu aké výrazne zmeny nastávajú v Latinskej Amerike. V tomto období ak by bol Dubček nastúpil "ideologický do "správneho vlaku" a nie do toho opačného na kapitalistický západ, tak nemusel socializmus "s ľudskou tvárou" padnuť v 1968 a ani nemusela buržoázia prebrať moc v 1989, lebo bol by mal proletariát už dávno rozdelený štátny majetok formou zamestnaneckých akcií. Potom by skutočné "Ľudové milície" so samopalmi v ruke bránili svoje továrne a kooperatívne družstva! Buržoázia by si v novembri 1989 nedovolila ani hubu otvoriť aby neštrngali kľučani dozorci na ich celách!!!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 13:59
ale Dano ideš voľakde. ja som si deti chovala sama teda myslím tým poctivo som sa snažila im venovať ako ich mama. a cudzie deti nech mi boh odpustí ma vôbec - nezaujímajú. to bude tým, že som sa ich nazabávala až až ako aj ako mladé dievča. a potom neskôr ako mama svojich detí som aj netere a synovcov nazabávala viac ako dosť. a okrem toho čo sa zas pletieš do môjho života? hádam mi ty chceš povedať, že ženy sú len na zabávanie detí? každá mama nech si ich pekne krásne pestuje ako vládze a vie. nemám záujem aj preto, že deti sú veľká zodpovednosť a to ani tieto mladé mamy neplatia tak ako si ja predstavujem teda to znamená, ja som dosť drahá teta. vieš Danko to ty môžeš robiť ked chceš tak veľmi zabávať deti- máš moje požehnanie ved aj starí ujovia môžu zabávať len nesmú mať sklony k pedofílii.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 14:37
"ku KSS Inga, mám taký pocit, že vy ste z KSS videli asi len minilogo uverejňované pri výsledkoch v parl. voľbách. V inom prípade by ste nemohli písať takéto nezmysli. "KSS sa stala intelektuálnym klubom pamätníkov na dobré časy, ktorí už len nostalgický spomínajú ako im bolo dobre keď hegemonistický ovládali štát!"******* Nechcela by som tu na buržoáznej stránke rovíjať nevraživú diskusiu, ale sám ma provókujete k tomu. Mám podrobné informácie nielen o vašom "logu", ale aj hodnotení výsledkoch v parl. voľbách 2010. Neviem či ste túto analýzu vôbec videli? Vychádzam výlučne z informácií z vašich kruhov a to priamo od predsedu. Ako ináč by som sa k takýmto "interným dokumetom" dostala ako je "analýza UV KSS a predsedu KSS Jozefa Hrdličku o volebnom prepadáku v r. 2010" On je autorom týchto slov: "...v strane značne zmenilo, slušne povedané, intelektuálne a kultúrne prostredie."**** V celom znení si to prečítajte nižšie. "... žiaľ výsledky ktoré KSS dosiahla v parlamentných voľbách sú veľmi zlé. Nepredpokladal ich zrejme ani ten najväčší pesimista či odporca politiky KSS. Aj ja sa musím priznať, že zapôsobili na mňa priam šokujúco no sú realitou, s ktorou sa musíme vyrovnať. Pre ďalšiu činnosť a pôsobenie KSS je nevyhnutná veľmi dôsledná analýza príčin tohto neúspechu, ktorá si vyžaduje zapojenie straníckych kolektívov.... " Je medzi nami veľa klamstva, presviedčali sme sa ako je to u nás v okrese či kraji dobré, ba vynikajúce. V praxi sa ukázalo, že je nesúlad medzi počtom evidovaných členov a skutočne aktívnymi komunistami. Členská základňa je značne prestárla a aj preto nedokáže plniť požiadavky, ktoré sú pred ňu kladené. Nerád, ale musím skonštatovať aj to, že na základe donedávna uplatňovaného tzv. náborovania do strany, či umelého budovania masovej strany za každú cenu, sa v strane značne zmenilo, slušne povedané, intelektuálne a kultúrne prostredie. Absentuje uvedomelosť členov strany, pretrvávajú vžité stereotypy a formálnosť. Ukázalo sa aj to, že naša stranícka štruktúra nie je pružná a nezodpovedá požiadavkám súčasnej politickej práce. V strane absentuje skutočná uvedomelá disciplína, počnúc platením členských príspevkov, odberom a využívaním straníckej tlače či dokonca priamym porušovaním stanov a kolektívnych rozhodnutí jednotlivcami či skupinkami ľudí v strane. Uviedol som len niektoré a predpokladám, že tie rozhodujúce príčiny neúspechu KSS vo voľbách." ***** Takže mám, či nemám potrebné hodnoverné informácie o KSS? Spamätajte sa kým je čas a nenahovárajte si ako je to u vás v KSS perfektné, lebo váš predseda Hrdlička tvrdí pravý opak.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 15:30
nikto nehovorí, že je to u nás perfektné, s kritikou Hrdličku súhlasím, ale kritika sa netýka 100% všetkých členov, myslím, že máme jednu z najpočetnejších členských základní, no na výsledkoch sa to neukazuje, to je problém a to sa snažil aj predseda povedať. Ako ste videli (alebo aj nevideli) na videach nemame problem zorganizovať demonštraciu k vyročiu novembra kde pride tisícka ľudí...ohlas v médiach je však minimálny. Ak spravíme v Krompachoch demonštráciu proti chudobe kde príde 250 ludi, media su ticho, ak tam týžden na to pride kotleba so 150 vyholenymi hlavami, je to hlavna sprava...takže berte do uvahy prosim aj tento fakt. Znovu hovorim, že neviete ake pomery su v KSS, možno ste v kontakte s par ludmi, ktorí vam preposlu nejake materialy a na zaklade toh osi spravite nazor...zial, nespravny. máme problemy, máme nekativnu člensku zakladnu, ale pocet aktivnych je porovnatelny s aktivnymi v ostatnych stranach...mimochodom, boli ste uz na nejakom prvom maji Smeru v krajskom ci okresnom meste? nie je to ziadna slava..
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 18:11
"...máme problemy, máme nekativnu člensku zakladnu, ale pocet aktivnych je porovnatelny s aktivnymi v ostatnych stranach...mimochodom, boli ste uz na nejakom prvom maji Smeru v krajskom ci okresnom meste? nie je to ziadna slava..." ********* končiť parafrázovaný príslovým "ak mne zdochýna koza, tak aj susedová nie je o nič na tom lepšie" je alibistické. K tej členskej základní sa predseda Hrdlička jasne vyjadril, že je lenivá, prestárla,neloajálna hoci je v hojnom počte 8-9 tisíc členov. Treba pripomenuť, že polovica z nich je dvojitými členmi Smeru a ďalší sú ich "tichí spoločnici"- sympatizanti. Navyše podľa neverejného vyjadrenia predsedu mu mladí zo SZM robia v strane bordel a nevie čo s nimi. SZM sa štiepi a vytvárajú sa frakcie ako napr. OZ Vdor! Taktiež sa aj strana sa mu štiepi, vytvárajú sa frakcie, ale aj konkurenčné strany ako napr. Fajnorovo a spol. "Socialistické hnutie" Takže je vylúčené, že by KSS prekročila 1% nie to ešte 5% potrebných na účasť do parlamentu. Navyše nemáte žiadnu výraznú osobnosť vo vedení, ktorá by dokázala potiahnúť masy ako napr. Fico vo Smere. Hoci by sa také osobnosti na Slovensku našli ako napr. Ľuboš Bláha, tak sa im šanca "zásadne" nedáte, aby viedli stranu. Potom odchádzajú do stredového buržoázneho Smeru, kde sa cítia viac než nepríjemne. Vy to fakt nevidíte že vediete vnútro stranícku politiku sebadeštrukcie"??? To že sa ukážete na pár mítingoch, mini demonštráciach, ktoré mi významom bez urážky pripomínajú "občianske" aktivity OZ Eda Chmelára, (ktorý vám nevie prijsť na meno).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. jún 2011, 18:49
K údajnému alibizmu, poukazal som na to, ako je to v porovnani s ostatnymi stranmi, nakoľko vidim, že nie ste veľmi v obraze.Vážená Inga, doteraz som veľmi nevedel, aké mate informaice z prostredia KSS, ale teraz už viem, že sú veľmi KUSÉ, za toto ozrejmenie ďakujem . Ale vidím, že nemáte ani prehľad ani celkovo čo sa týka členstva v polit. strane: 1. Občan môže byť členom jednej politickej strany, niečo ako ?dvojite členstvo? je blbosť 2. Sympatizant nie je člen, počet 8 tisíc sú len registrovaní a členské pripsevky platiaci členovia 3. SZM sa neštiepi, naopak úzko s KSS spolupracuje, čoho dôkazom su mnohe podujatia, ale napriklad aj fakt, že na poslednom zjazde bolo zvolenych niekoľko členov SZM do UV, ale tieto informacie zrejme nemate alebo nechcete mať. 4. SH existuje len na internete a celá činnosť spočíva len v zbieraní podpisov, ktorých stále nemajú dosť. 5. K Ľubošovi Blahovi a jeho pôsobení v KSS, on sa o ňom vyjadril v článku ?Ľavica je viac než humanistické moralizovanie? takto: ?V KSS som sa stranícky neangažoval, bol som úradníkom na centrále a brigádnicky som si tak privyrábal popri doktorandskom štúdiu na SAV. ... o voľbách som neodišiel z KSS do SMERu, ako píše Chmelár, ale zmenil som pracovné pôsobenie z úradníka na centrále KSS (toto miesto medzitým zaniklo) na úradníka v NR SR. Stranícky som sa neangažoval v žiadnej zo spomínaných strán.? Ak vám demonštrácia odborárov v Bratislave alebo najväčšie zhromaždenie pri príležitosti novembra ´89 pripadajú ako aktivity pána docenta Chmelára, tak potom sa pýtam čo vlastne chcete a čo ste urobili vy. Mimochodom, to že nás pán Chmelár má na háku, ma absolútne netrápi 
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. jún 2011, 09:14
akoby z oka vypadlo nazorovemu portfoliu mocenskemu kapitalu a kapitalistom. slovne sa sice hlasite k proletariatu, ale az na tento zastieraci manever tu neustale rozosievate praviciarsku demagogiu (stat je zly vlastnik) - plus neustale utoky na lavicove strany ako SMER alebo KSS, alebo na vsetko slovenske (tragicka smrt Stefanika - "dobre mu tak"). mate dobry vycvik/instrukcie, aj chut do pisania aj ten vas manual je celkom dobre spracovany. lenze pamatajte, takto mozte oklamat akurat tak citatelov bulvarnych platkov, nie Noveho Slova...

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984