Tragickosť a iracionálna krutosť líbyjskej vojny (2)

Arabská revolta sa začala v Tunisku, preskočila do Egypta a potom do ďalších krajín, v niektorých pretrváva, ale jedine v Líbyi sa do nej otvorene zaangažovali vojensky západné mocnosti a s nimi aj všetky členské krajiny Európskej únie vrátane Slovenska. O historických aspektoch „líbyjského ťaženia“ a ďalších súvislostiach píše v troch pokračovaniach František Škvrnda.
Počet zobrazení: 3024
Muammar Kaddafi-portret-foto-Humphrey King_titulna.jpg

Prvú časť si môžete prečítať tu

a tretiu časť zasa tu

Príbeh však treba začať odvíjať od kapitána M. Kaddáfího, ktorý v roku 1969 (teda ešte predtým ako sa ropa stala ekonomickou zbraňou číslo jeden) na čele Hnutia slobodných dôstojníkov (skupiny vyše 70 osôb) nekrvavým prevratom zvrhol kráľa a dostal sa na čelo štátu. Povýšený na plukovníka sa stal predsedom Rady revolučného velenia (jej heslom bolo „Sloboda, socializmus, jednota“), predsedom vlády a zastával viaceré ďalšie funkcie. Nakoniec si nechal len titul Vodca Veľkej revolúcie z 1. septembra Líbyjskej arabskej ľudovej socialistickej džamáhíríje, ktorá bola vyhlásená 2. marca 1977.
 


Doživotný plukovník Kaddáfí

Po smrti Gamala Násira mal M. Kaddáfí dokonca svojimi ideami i charizmatickým správaním potenciál zaujať miesto vodcu arabského sveta, minimálne v jeho pokrokovejšej časti, ktorá sa vydala na svetskú cestu riešenia problémov sociálno-ekonomického charakteru v štáte i spoločnosti. Pozícia žiadneho vodcu štátu z arabského sveta ani v ňom samotnom ani v medzinárodnej dimenzii odvtedy už nebola spojená s takou popularitou, akú získal M. Kaddáfí v počiatočných rokoch svojej vlády.

Svojimi snahami zohrávať vodcovskú pozíciu v arabskom (a možno aj v širšom moslimskom) svete si však M. Kaddáfí vytvoril silných odporcov. Ani jeden z Kaddáfího pokusov o vytvorenie federácie s niektorými arabskými štátmi nebol úspešný. Jeho projekt džamahírije ako priamej demokracie – špecifickej zmesi socializmu, panarabizmu a islamizmu sa nerozšíril do iných krajín a islamisti ho odmietajú ako odpadlícky (ale ani západní liberálni demokrati mu nevedia prísť na chuť a treba dodať, že nadšení ním neboli ani bývalé európske socialistické štáty). Nečudujme sa, že súčasným informáciám o Líbyi a M. Kaddáfím z katarskej televíznej stanice al-Džazíra (vznikla v roku 1996 a medzi jej pracovníkmi bolo spočiatku viacero osôb z vtedy zrušeného televízneho kanálu BBC v arabskom jazyku) tiež nemožno veriť, lebo ide o krajinu, ktorá ho kvôli jeho orientácii a aktivitám nemá v láske, podobne ako Saudská Arábia a nakoniec ani fundamentalistický Irán (ich vodcovia a elity by pád Kaddáfího režimu privítali).

Po zrušení cudzích vojenských základní na území Líbye (najmä leteckej základne Wheelus neďaleko Tripolisu, kde boli v rokoch 1943 – 1970 dislokované sily USA), znárodnení majetku viacerých zahraničných firiem a uskutočnení ďalších protizápadných krokov (zameraných predovšetkým proti USA a Izraelu) si vytvoril širokú plejádu nepriateľov. V roku 1979 USA zaradili Líbyu medzi štáty podporujúce terorizmus. Symbol protilíbyjských postojov stelesňoval prezident USA R. Reagan, ktorý označoval M. Kaddáfího za „besného psa Stredného východu“.


Premeny a triky starnúceho vodcu

Arabský svet sa až na výnimky od druhej polovice 70. rokov minulého storočia pomaly, ale iste dostával pod vplyv Západu, najmä jeho nadnárodných spoločností. Otvorená zostáva otázka, či revolta povedie k tomu, že arabský svet sa k Západu, ktorého vplyv upadá, pridá, alebo od neho odbočí. Trendu prikláňania arabského sveta k Západu napomohla v 70. a 80. rokoch aj narastajúca neschopnosť vtedajšej starnúcej garnitúry politického vedenia Východu – Moskvy – adekvátne reagovať na meniacu sa situáciu vo svetovej politike a ekonomike.

Kdejakému diktátorovi sa kdečo odpustilo, najmä vtedy, ak sa neprotivil pôsobeniu korporácií, čo bolo rozhodujúcou stránkou postoja USA (Západu) k týmto krajinám aj po rozpade bipolarity v medzinárodných vzťahoch. Najväčším hriechom arabských vodcov sa stalo, ak bránili v dosahovaní ziskov západných nadnárodných spoločností – nielen v oblasti ťažobného, najmä ropného, priemyslu, ale aj vojensko-priemyselného komplexu – Blízky východ zostal jedným z najväčších trhov, kde sa predávali zbrane a vojenský materiál z USA a iných západných krajín. Občas sa tu podarilo niečo umiestniť aj ruským predajcom, ale bolo to už omnoho menej ako za čias Sovietskeho zväzu (na čom čiastočne profitovalo v Líbyi v 70. a 80. rokoch aj socialistické Česko-Slovensko).

Plukovník však po rokoch pri moci začal byť čoraz viac nevyspytateľným, často striedal priateľov a nepriateľov (pritom systematicky likvidoval opozíciu ako aj ostatné osoby, ktoré by ho mohli mocensky ohroziť) a jeho slovo prestalo byť zárukou. Stal sa aj narcisistom a samoľúbym klaunom, ale takýto typ osôb je dnes vo svete ovplyvňovanom mediálnymi agentúrami, ktoré politikov ženúcich sa za úspechom (mocou a bohatstvom) cvičia ako cirkusové zvieratká, pomerne rozšírený aj na západnej (liberálnodemokratickej) politickej scéne, nevynímajúc ani Slovensko. Potom ako sa M. Kaddáfí svojím zmeneným postojom po udalostiach 11. septembra 2001 zblížil s časťou politikov v EÚ a dostal generálny pardón aj od USA, sa už žiadny krok v jeho správaní a konaní nestal nemožný a nik nemohol vedieť, s čím príde. Pokiaľ by išlo len o jeho slávny beduínsky stan pri návštevách v zahraničí, problém mal iba protokolárno-organizačný charakter, ale starnúci vodca je schopný vymyslieť aj ďalšie nové triky.


Relikt autoritárskeho vodcu

Dnes M. Kaddáfího vlastne v zahraničí už asi nemá ani kto za niečo chváliť a nenájde sa dôvod na organizovanie akcií na jeho podporu, lebo v roku 2011 ide už o iného politika, ako bol v roku 1969 a nejaký čas po ňom. Plukovník je typom politika, aký sa v 21. storočí už asi objektívne ani nebude môcť vyskytovať a pokojne sa dá označiť za politický relikt dožívajúceho autoritárskeho vodcu, ktorý sa však doma teší stále podpore, akú mnohí liberálnodemokratickí západní politici nikdy nepoznajú. Nič zásadne nové už priniesť nemôže, ale vzhľadom na svoju skúsenosť i ľstivosť, ktorú viackrát preukázal, môže svojim odporcom nepríjemne skomplikovať život a to najmä vtedy, ak si budú myslieť, že všetko sa deje len podľa jedného scenára, ktorý je bezchybný a najdokonalejší na tomto svete.

Na obranu M. Kaddáfího treba však uviesť aspoň niekoľko slov, lebo tým, čím sa stal, sa nestal ani tak vďaka svojej extravagantnej osobe (opäť dodám, že extravagantných osôb sa nachádza aj v západnej politike neúrekom, najmä keď po politickej kariére zatúžia osoby z umeleckých kruhov, ktorých správanie niekedy prerastá až do mediálnej hystérie), ale predovšetkým vďaka charakteru svetovej politiky zhruba za necelé polstoročie, ktoré v nej pôsobí. Principiálnosť Západu (najmä USA) v otázkach demokracie a ľudských práv sa spravidla končí pri ekonomických záujmoch kombinovaných s ochotou štátov (ich vládcov – aj diktátorov) podporovať politickú líniu vedúcu k súčasnej podobe neoliberálnej globalizácie.

Kaddáfího názory na medzinárodnopolitické dianie prešli zložitým vývojom. Začínal na pozíciách nekompromisného kritika USA a ich spojencov. Zorganizoval proti nim aj viaceré akcie, označované aj za teroristické, okolo ktorých stále existuje šum. Vyslúžil si za to nielen zaradenie na zoznam krajín podporujúcich terorizmus, ale v apríli 1986 aj bombardovanie svojho sídla (pričom paradoxne vojenskí piloti USA pri tejto svojej „misii“ okrem iných civilných objektov zasiahli aj budovu francúzskeho veľvyslanectva – podobne ako o 13 rokov neskôr sa im v Belehrade podarilo „náhodou“ zbombardovať pre zmenu ambasádu ČĽR).

Po rozpade bipolarity sa M. Kaddáfí potýkal zo strany Západu s problémom medzinárodnopolitickej izolácie Líbye, ale začiatkom 21. stor. sa stáva po sérii politických, ekonomických a bezpečnostných krokov minimálne „tichým“ spojencom protiteroristickej koalície vytvorenej prezidentom G. Bushom jr. a v duchu „ropnej“ demokracie je mu akoby odpustené. Starý vekom, ale vlastne zase mladý svojimi ideami, sa M. Kaddáfí znovu ozval na 64. Valnom zhromaždení OSN v septembri 2009, keď podrobil ostrej kritike politiku svetových (západných) veľmocí a fakticky ich obvinil z rasizmu a terorizmu. Poukázal na to, že na základe Charty OSN by sa malo použitie sily prijať len v prípade súhlasu všetkých členov OSN, ale za dobu existencie tejto organizácie podľa jeho názoru veľké štáty uskutočnili 64 vojen proti menším (slabším) štátom a OSN neurobilo nič, aby týmto vojnám zabránilo. Dodal aj to, že prezident USA G. Bush a britský premiér T. Blair osobne umožnili popravu bývalého prezidenta Iraku S. Husajna. Takéto verejné obvinenia mu nemohli prepáčiť nielen spomínaní predstavitelia, ale ani samotné OSN a ktovie, ako sa to premietlo aj do prijatia nových protilíbyjských rezolúcií...


Z chudobnej krajiny prosperujúci štát

Ďalším a asi historicky významnejším momentom, ktorý treba v medzinárodnopolitickom pôsobení M. Kaddáfího uviesť a povedať, že si ním získal sympatie, je  jeho úsilie o africkú integráciu. Nelson Mandela nazval M. Kaddáfiho jedným z najväčších bojovníkov za slobodu v 20. stor. s tým, že Juhoafričania môžu za kolaps apartheidu v mnohom vďačiť práve jemu. Angažoval sa aj pri urovnaní konfliktu Tuarégov vo viacerých štátoch saharskej oblasti. Napriek problémom, ktoré spôsobil najmä vo vzťahoch s Čadom a s Egyptom (v roku 1997 s ním zviedol krátku – štvordňovú – vojnu), mal výrazný podiel na založení Africkej únie, ktorá ešte dlho nebude vedieť dosiahnuť formát svojho vzoru – EÚ. Podobne v blízkom čase sa nenaplní ani idea Spojených štátov afrických, ktorú M. Kaddáfí tiež presadzuje, ale jeho priekopnícke úsilie o dosiahnutie týchto cieľov už história nevymaže.

Líbya v dnešnom svete predstavuje viaceré výnimky. Možno poukázať na dve, ktoré majú zásadný charakter, lebo odporujú trendom hegemonistického úsilia USA. Prvou je tá, že na území Líbye napriek zmene vzťahov k Západu a USA doteraz nie je žiadna vojenská prítomnosť USA. Z arabských štátov má podobnú pozíciu už len Sýria. Po druhé Líbya patrí ku krajinám, ktoré nemajú zahraničnú zadlženosť, teda minimálne u MMF a Svetovej banky, ktoré sú silnou ekonomickou zbraňou USA a ich dolára, čo im neumožňuje ekonomicky (a už vôbec nie politicky) zasahovať do diania v krajine, kde je pomerne veľa surovinových a preto aj finančných zdrojov.

Zo sociálno-ekonomického hľadiska nemožno prehliadnuť, že M. Kaddáfí urobil z chudobnej Líbye na severoafrické pomery prosperujúci štát s vysokou úrovňou gramotnosti i ďalších ukazovateľov ľudského rozvoja. V Líbyi nie je síce sociálne rovná spoločnosť, ale nie sú tam ani také markantné rozdiely medzi chudobnými a bohatými ako v niektorých iných arabských štátoch, ktorých bohatstvo je založené na rope. Príčinu vzbury proti M. Kaddáfímu nemožno hľadať v sociálno-ekonomickej oblasti. Podľa Správy OSN Human Development Report 2010 je z hľadiska ľudského rozvoja v celej Afrike na najvyššej úrovni a popredné miesto má aj medzi arabskými štátmi.


Relatívne stabilný a „nenebezpečný“ štát

Na to, aby sme si utvorili obraz o niektorých aspektoch sociálno-ekonomickej situácie v 22 členských štátoch Ligy arabských štátov (ďalej len LAŠ)  možno poukázať na základe ukazovateľov zostavených rôznymi inštitúciami.           

Ak by sme uskutočnili klasifikáciu členských štátov LAŠ podľa ukazovateľa približnej výšky ich vojenských výdavkov na jedného obyvateľa v roku 2010 na základe údajov v databáze známeho Štokholmského medzinárodného inštitútu výskumu mieru – SIPRI - mohli by sme ich rozdeliť do štyroch skupín (ide však len o relatívny ukazovateľ vzhľadom na neúplnosť údajov z niektorých krajín).  V celosvetovom priemere v roku 2009 išlo o 224 USD na jedného obyvateľa Zeme (tento ukazovateľ za rok 2010 ešte nebol zverejnený).

Prvú skupinu tvoria štáty s výdavkami viac ako 501 USD na hlavu, medzi ktorými sú SAE (takmer 2 100), Kuvajt (o niečo viac ako 1 610), Saudská Arábia (o niečo viac ako 1 560), Omán (o niečo viac ako 1 450), Katar (o niečo viac ako 1 370) a Bahrajn (takmer 580).

Druhá skupina predstavuje štáty s výdavkami na obyvateľa od 201 do 500 USD, kam patria Libanon (takmer 370) a Jordánsko (o niečo viac ako 220).

V tretej skupine sú štáty s výdavkami na osobu od 101 do 200 USD. Ide o Líbyu (o niečo viac ako 170), Alžírsko (takmer 160), Maroko (o niečo viac ako 120) a Sýria (takmer 110).

Do štvrtej skupiny s výdavkami menej ako 100 USD na obyvateľa vošli Jemen a Tunisko (o niečo viac ako 50), Egypt (takmer 50), Džibutsko (o niečo viac ako 40) a Mauritánia (o niečo menej ako 35).

Líbya teda patrí k štátom LAŠ, ktoré vydávajú nízke sumy na vojenské účely, čo sa premieta aj do toho, že jej zbrane a vojenská technika sú vo viacerých oblastiach už zastaralé. V relatívnom vyjadrení (percentuálny podiel vojenských výdavkov na HDP) Líbya dokonca v posledných rokoch vydáva na vojenské účely skoro najmenej – ak nebudem počítať Tunisko, tak nepredstavujú ani polovicu toho, aká je výška tohto ukazovateľa u ďalších štátov s najmenšími výdavkami.

Úroveň vojenských výdavkov v štátoch severnej Afriky je oveľa nižšia ako v časti, ktorá sa označuje za Mašrik – teda na východ od Egypta. Zvýrazním preto aj okolnosť, ktorá sa priam derie na oči – vojenské výdavky najbližšieho spojenca USA v LAŠ – Saudskej Arábie, v roku 2010 predstavovali (opäť pri relatívnosti dostupných údajov) o niečo viac ako 46 percent výdavkov, teda takmer polovicu, ktoré mali spolu všetky členské štáty.

V súvislosti so spojenectvom Saudskej Arábie a USA je zaujímavé, ako sa uviedlo 2. apríla na Asia Times Online (Exposed: The US-Saudi Libya deal. By Pepe Escobar), že jednoznačná podpora LAŠ bezletovej zóne je tiež len jedným z mediálno-politických mýtov. Z 22 členských štátov sa na hlasovaní k tejto otázke zúčastnili len zástupcovia 11 z nich. Z týchto bolo šesť členských štátov Rady pre spoluprácu krajín Perzského zálivu, čo je svojrázny klub kráľovstiev a emirátov (Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty) úzko spolupracujúcich s USA, kde dominuje Saudská Arábia. K nim sa pripojili 3 ďalšie štáty, takže vlastne vytvorenie zóny podporilo len 9 členských štátov LAŠ.

Podľa viacerých hodnotení sociálno-ekonomickej situácie na základe rôznych kritérií (napr. Index ľudského rozvoja, Globálny mierový index a i.) možno Líbyu jednoznačne zaradiť k štátom, ktorý patril v severnej Afrike (na Blízkom východe) k relatívne stabilným a v posledných rokoch nepredstavoval žiadne bezpečnostné riziko. Fámy, ktoré sa rozšírili v médiách o nebezpečenstve použitia chemických zbraní vojskami vernými M. Kaddáfímu zrejme tiež patria do arzenálu takých, aké poslúžili k útoku na Irak v roku 2003. Podobne do rodu mediálnych kačíc patria aj úvahy o naverbovaní 50 000 žoldnierov. Líbya tvorila významný prvok sociálno-ekonomickej stability severnej Afriky už aj preto, že v nej bolo zamestnaných veľa zahraničných robotníkov (o. i. z Tuniska a Egypta – kto vie, kam sa pohnú za prácou?). Záhadou je aj to, kde je viac ako 300 000 líbyjských utečencov, o ktorých sa hovorilo v médiách ešte pred začiatkom útoku na Líbyu.  


Autor je vysokoškolský pedagóg

Ilustračné foto: Humphrey King a Thierry Ehrmann

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
28. apríl 2011, 22:38
Kaddáfi sa určite zvrhol v diktátora, otázkou je, nakoľko mu k tomu prispel vek ako u každého mrzutého despotického starca, nakoľko mu k tomu prispela moc náčelníka kmeňa, ktorý zasbezpečil všetkým kmeňom v Lýbii dlhý spokojný život a nakoľko mu k tomu prispelo to, že sa zmenili medzinárodné podmienky a tak ako píšete, tým, že striedal kamarátov, stal sa nepohodlným a to najmä pre medzinárodné korporácie.
Pre mňa je však stále podstatné TOTO:
Citujem:
"Zo sociálno-ekonomického hľadiska nemožno prehliadnuť, že M. Kaddáfí urobil z chudobnej Líbye na severoafrické pomery prosperujúci štát s vysokou úrovňou gramotnosti i ďalších ukazovateľov ľudského rozvoja. V Líbyi nie je síce sociálne rovná spoločnosť, ale nie sú tam ani také markantné rozdiely medzi chudobnými a bohatými ako v niektorých iných arabských štátoch, ktorých bohatstvo je založené na rope. Príčinu vzbury proti M. Kaddáfímu nemožno hľadať v sociálno-ekonomickej oblasti."
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
29. apríl 2011, 10:55
Myslím si, že je stratou času počúvať alebo čítať politikov alebo novinárov, ktorí sa snažia ešte stále presviedčať svet o tom, že vojenský zásah v Líbii sa konal iba z humnitarných dôvodov a predovšetkým kvôli tomu, že Kaddáfi je gauner, ktorý škodí svojmu národu.Autori takýchto vyhlásení nás považujú za obyčajné kapustné hlavy, ktorým možno všeličo navravieť.Skutočným dôvodom je ropa, plyn, peniaze a kšefty. Rečičky o ľudských právach, slobode a demokracii sú v tomto prípade iba veľmi slabým a nevieruhodným argumentom, ktorý neobstojí, pretože je tu už príliž veľa obetí na životoch, príliž veľa zmrzačených a dokaličených ľudí.Ale aj príliž veľa tých, čo opustili svoju krajinu a rozhodli sa hľadať šťastie inde. Celá Severná Afrika sa dala do pohybu a do Európy sa valia húfy utečencov, ktorých už iba veľmi ťažko niekto prinúti k návratu.Európu, nech to znie akokoľvek, zaplavujú väčšinou nekvalifikovaní ľudia,ktorí si vo svojich krajinách,nedokázali kvalifikáciu získať.Neumožnil im to systém ktorý tu panoval ,ani priemysel ktorý tu bol. Títo ľudia si iba ťažko budú hľadať prácu medzi obrovským množstvom nekvalifikovaných ľudí, ktorými už Európa disponuje.Čo nevidieť ich vstrebá do seba podsvetie. Ale budú pribúdať aj malé deti, ktoré automatický získajú štátne občianstvo v krajine, kde sa narodia. Spomínam si na vyjadrenie jedného Alžirského prezidenta, ktorý svojho času povedal francúzským generálom - "Budeme to my, čo dobijeme vašu krajinu. Dobijeme ju počtom detí a genitáliami našich žien". Toto, akoby proroctvo sa už napĺňa.A tak si myslím,že aj keď bude Kaddáfi zlikvidovaný a v tejto krajine bude zavedený iný systém, ak bude vojenský zásah úspešný a príde k zmenám v celej Afrike,bude to vyriešenie iba jedneho problému. Takéto riešenie však vyvolá celú radu iných problémov, o ktorých nebezpečenstve ešte ani netušíme. R.Slezák
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
29. apríl 2011, 14:50
odstranovanie diktatorov a podpora demokratickych sil je stara oblubena pesnicka vsetkych agresorov. aj tam, kde to tak nie je, nebolo, posluzilo to ako zamienka na vonkajsie zasahovanie. v tomto pripade je Kaddafi nielen diktator, ale aj medialny klaun, ktoreho prilezitostneho prevleky do podoby M.Jacksona, Laurence Oliviera , kontraadmirala v bielej uniforme ovesanej metalmi a zlatymi epoletami vzbudzuju vseobecne pobavenie a antipatie. a tak byvale kolonialne staty aktivne v severnej afrike neodolali a demokraticky, s pozehnanim OSN sa vrhli na svoju lahku korist...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
30. apríl 2011, 18:32
jeden podnet na zamyslenie: pokial si myslite, ze zasah v libyi je vyvolany ekonomickymi zaujmami, teda ze ide len o ropu, preco zapadne staty nezautocili na egypt, kde realne hrozi, ze moslimske bratstvo plne fanatikov zdestabilizuje rovnovahu sil na blizkom vychode? viete ze egypt je pre europu dolezitejsi ako libya? rozdiel bol ten, ze v lybii kaddafi skutocne rozputal nieco ako obciansku vojnu. mubarak siel dole bez boja, ale europania by sa mali omnoho viac ako misuratom a kaddafim zaoberat moslimskym bratstvom v egypte. raz uz europa vedela bleskovo reagovat.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. apríl 2011, 23:26
Egypt? Je tam neečo, o čo by mal mať globálny kapitál záujem?
Je tam ropa, plyn?
Sú tam nerastné suroviny?
Potrebuje globálny systém ekonomiky ešte Suezský prieplav?
Zaujímajú pyramídy a Nilska delta globálny kapitál?
Skúste na to odpovedať. My však vieme, čo je v Lýbii a najmä ako drzo si dovolil lýbijský režim alokovať financie na vlastný rozvoj a v prospech krajiny.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
01. máj 2011, 09:57
Na základe konania západných krajín možno ich vlády, za spoluúčasti ich občanov vyhlásiť za zločinné. Nikto nemá právo zabiť predstaviteľa inej krajiny, ak tak robí, je to obyčajný banditizmus a zločin. Tieto vlády a tieto krajiny si zaslúžia to najhlbšie pohŕdanie a kto ich nazve vyspelými, ospravedňuje ich zločiny. Západné krajiny si navyše neuvedomujú, že týmito činmi zadávajú právo iných krajín zabíjať západných lídrov a občanov. Ak západ dlhodobo do medzinárodných vzťahov zaviedol zákon džungle, musí ho akceptovať aj voči sebe.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. máj 2011, 10:15
Aj na tomto príklade sa ukazuje, že v živelne sa vyvíjajúcej globálnej civilizácie chýbajú plnohodnotné inštitúcie globálnej správy. Prijatie rezolúcie OSN si vyžadovalo zároveň určiť aj mechanizmy, spôsoby jej vykonania. Toto, čo sa deje, je úplný anarchizmus, svojvôľa a bordel a premenilo sa na zločinné konanie západu...... Pre lepšie pochopenie uvediem príklad posunutý z globálnej roviny do národnej. Napr. v Košiciach by sa na Luníku IX vzbúrili Rómovia a žiadali by viac práv a lepsšie podmienky od mesta. Obsadili by viacero objektov v meste, aj policajné stanice. Mesto Košice by proti nim nasadilo policajné jednotky, boli by mŕtvi, zranení. Národná vláda by prijala uznesenie o ochrane menšiny a civilistov v Košiciach. Uznesenie by však nešli zabezpečiť jednotky národnej armády a štátnej polície, ale na Košice by tiahli armády ďalších miest a súkromné armády zopár ľudí. Skrátka, kto by si zmyslel, že mu ležia Košice v žalúdku, či už jeho primátor, alebo jeho priemysel, orientácia, tiahol by so svojou armádou na Košice. A radikálni pravičiari by poľovali na primátora Košíc. ...... Presne o tomto je akcia proti Líbyi a presne v takomto stave sa nachádza globálna civilizácia. Namiesto demokratickej organizácie bordel a svojvôľa.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. máj 2011, 10:28
Určite, že Kaddáfí zaviedol osobitný režim. No a čo, ak je to v súlade s potrebami líbyjskej spoločnosti, kmeňovej spoločnosti, tak je to aj demokratické. Mne nemusí tento režim veľa hovoriť, dôležité je, aby s ním boli spokojní líbyjčania. To, že je tam zopár nespokojencov, je prirodzené, takýchto radikálnych aj ozbrojených nespokojencov je plno aj na západe...... Vraj líbyjský režim nespĺňa štandardy západnej buržoáznej demokracie. No a čo, vari ona je kritériom vyspelosti? Nech sa záatancovia nedajú vysmiať, tento typ spoločnosti a demokracie je už dávno muzeálnym typom, za vyspelosťou zaostáva 4 historické stupne. V zmysle západnej logiky, keby sme boli dôslední, tak by sme museli žiadať okamžité zrušenie západného kapitalizmu pod hrozbou likvidácie jeho predstaviteľov...... Vraj je Kaddáfí mediálny klaun. To je dobrý vtip, politická scéna Európy a USA je preplnená mediálnymi klaunami. Ktorí v záujme kapitálu sľúbia všetko možné, narozprávajú ľuďom rozprávky, aby neskôr žoviálne vysvetľovali, prečo sa sľuby nedali sľubiť a oni vlastne nič nesľúbili.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. máj 2011, 14:57
Suez. 90% svetoveho obchodu ide po mori. takmer vsetko obchod europy s aziou ide cez suez. za psledne roky sa prijmy z pplatkov za pouzite suezu stali tretim najvacsim prijmom egyptskeho statneho rozpoctu. globalna ekonomika bytostne potrebuje suez alebo panamu. peniaze aj infirmacie vieme globalne v okamihu poslat na druhu stranu sveta, ale auto alebo sustruh este nie. takze tak. stacilo raz zatvorit suez a paragani to riesili doslova za niekolko desiatok hodin. co sa tyka tych dovodv na utok na lybiu - naivne. europe bolo uplne jedno ci si za prachy z ropy kaddafi vydrzuje zenske vojandy, opravuje albatrosy v trencine alebo dotuje potraviny. to nikoho nazaujimalo. ved obchodoval, predaval ropu. stare hriechy boli zabudnute. nesnazte sa vsetko vidiet cez prizmu triedneho boja a cez socialisticke formulky, znacne to obmedzuje myslenie. vojensky zasah v lybii ma dva dovody - 1. pokial by prevrat bol rychly, nebolo by tolko obeti na zivotoch. sily su vsak viec menej vyrovnane a hrozila dlha obcianska vojna. 2. akykolvek dlhy konflikt ohrozuje predaj a dodavky ropy. ved si spomente ze sarkozi aj berlusconi zo zaciatku bol na kaddafiho strane, avsak akonahle uvideli, ze plukovnk to nezvladne sam a ze arabsky svet je na strane povstalcov, otovili kartu. bolo im a aj je im uplne jedno kde sli penaize z ropy. to si len vy premietate vsetko cez stare vzorce.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. máj 2011, 16:26
Ale no, takéto rozprávky, vraj západu je úplne jedno, kam dával Kaddáfí peniaze. Západný kapitalizmus je postavený dnes na konzume a niekto musí jeho nadspotrebu financovať. Vlastných zdrojov je málo, väčšina krajín žije na dlh, preto ten tlak na krajiny, ktoré sa odvážia vzdorovať neokoloniálnym praktikám. Darmo, starý kapitalizmus už iný nebude, svoju podstatu nezaprie - môže to maskovať hocijakými vzletnými frázami o ľudských právach, slobodách, či ochrane civilistov. Veď ich v Líbyi priamo zabíja - čo ho usvedčuje z falošnosti dôvodu agresie proti Líbyi.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. máj 2011, 18:43
samozrejme, ze si zapadne elity uvedomuju, ze svojou cinnostou (poviem to inac, ako Vy ale vlastne to iste) zvysuju pravdepodobnost teroristickych utokov na svoje obyvatelstvo (o seba sa uz postaraju). Ale je to nizka priorita, nezalezi im na tom, hlavne su ich ciele a po nich ci vedla nich moze byt potopa.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. máj 2011, 22:28
Pán Dolina vitajte v SR. nieže by ma nezaujímal Kaddáfi a jeho synovia, ale som veľmi zvedavá, že čo je nové v USA? ako sa darí repubikánom? Trampa, nevolte za prezidenta ten vás predá ani sa nenazdáte. Nuž sledovala som tornáda aj záplavy vo Washingtone. Čo sa to tam deje s počasím? nie a nie prestať pršať to už aby ste si začali stavať Noemovu archu. Zdravotníctvo vám nefunguje vojsko máte prelezené po svete. ako aj my tu doma. máme to akosi dosť nahnuté a vôbec všetko je už hore nohami. už iba čakám čo povie Berlusconi - dnes bol vo Vatikáne sám bez Karly. a mal prekrížené ruky na hrudi ako dôkaz, že ako veľmi ho zaujíma blahorečenie. a zíval dojatím zakaždým, ked pápež rozprával svoje myšlienky. no jednoducho Berluconi tam má to - čo chcel otvorenú vojnu s Líbyou. a my môžeme už s otvorenou náručou čakať utečencov.
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
02. máj 2011, 07:04
Určite, ropa tu hrá dôležitú úlohu. Ale Líbya bola vybraná ako cieľ z viacerých dôvodov, okrem ropy si tým západ rieši viacero problémov. 1. Už som o tom písal, západ v líbyjskom systéme likviduje preň neprijateľnú vývojovú alternatívu pre arabský svet, najmä preto, že takýto systém nedokáže mať pod kontrolou a najmä nedokáže mať pod kontrolou jeho zdroje, využívať ich pre seba. Preto až nelogicky radšej toleruje islamistické režimy, napr. Saudskú Arábiu, ako sekulárnejší a modernejší líbyjský systém. 2. Západ sa s takou hystériou a pokrikom o ľudských právach vrhol na Líbyu aj preto, aby prekryl svoju podporu a nečinnosť v prípade diktatúr v Tunisku, Egypte, Bahrajne, Jemene, Saudskej Arábii, či inde. 3. Západ si touto vojnou, sprevádzanou mediálnou kampaňou o ochrane ľudských práv a demokracie, lieči jednu boľačku, mediálne sa ju snaží ľuďom prekryť, aby na ňu zabudli. Ide o zverejňované dokumenty Wikileaks, ktoré ukázali v plnom rozsahu pokrytectvo západu, rozpor medzi tým čo hlása a čo robí. Všimnime si, že v médiách sa o Assangem a Wikileaks takmer neobjavuje žiadna zmienka, ľudia majú pri nových témach na túto tému zabudnúť. ...... Darmo, starý kapitalizmus už iný nebude, môže rečniť o demokracii hodiny a hodiny, hranice panskej buržoáznej demokracie, stavanej na potreby úzkej skupiny ľudí, nedokáže prekročiť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. máj 2011, 12:11
Podla neoverenych informacii dlhuju US a EU cca 200 miliard usd Libyi(statnej spolocnosti)za odobranu ropu.Takze odstranenim rezimu,vlastne vyhraju dvakrat.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. máj 2011, 13:05
ale prosim ta. celorocny prijem z predaja ropy ma libya od 6-8 bilionov USD (po europsky miliard USD). ropu v libyi tazia od 1959, kaddafi znarodnil ropny priemysel po prevrate v 1969. USA kupuju menej ako 1% svojej spotreby z libye, rocne za cca 1 miliardu USD. povazujem to za dezinformaciu, mozno umyselne hodenu
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. máj 2011, 13:29
no ďalšia vojna je už tu - ani možno netušíme, ale už aj Hugo Caves sa obáva vojenského útoku. a okrem toho, nie je vám podivný sled udalostí. najprv rozprávková svadba k UK bez jedinej chybičky krásy. pre istou bola v piatok. sobota bola voľný oddychový deň. a v nedeľu sa Vatikán snažil odvieť pozornosť veriac katolíkov od vojny blahorečením Jána Pavla II. a už v noci z nedele na ráno pondelok v USA Obama má Bin Ladina mŕtveho. DNA, pitva, umývanie mŕtveho a potom ho pochovali do mora - možno preto tam už pretým Japonci vypustili rádioaktívny jod z Fukušimy. už mi to pripadá ako záver druhej svetovej vojny, ked hľadali bunker Hitlera. a potom Hitlerove mrve telo vraj zapáli na mieste pred bunkrom. pre istotu. potom sa povrávalo, že vraj žije a je ukrytý raz tam a potom zase inde. no niekoľko rokov jeho priaznivci hovorili, že žije. Mali dôvod boli to jeho "deti". už ako 10 ročných ich odovzdávali nemecké oddané matky rovno Hitlerovi do náručia výchovy. tieto deti sa zúčastnili na konci vojny vraždenia a bez mihnutia oka zabili každého kto sa im postavil. všetko tak vyzerá, že sa otvára brána tretej svetovej vojne. Len to ešte oficiálne taja. Vôbec sa mi to nepáči, lebo sa všetko začalo veľkým škrtaním v štátnych rozpočtoch a začalo sa to už v roku 2008. toto je len taký rozbeh nového pravicového zázraku, že ako rozbehnúť ekonomiku sveta. dalej ešte paradox - tu sme celé roky nadávali komunistom vraj že sú červení - pričom do červených - zas v UK nadávajú republikáni - monarchii a najtvrdšej konzervatívnejšej strane na čele D. Camerona. každý by to vedel, že prečo červený - keby si každý bol všimol vojenskú uniformu, v ktorej bol oblečený princ William na svojom sobáši. to iba pre tých mladých musím povedať, lebo zas tu bude chaos, že komu máme ako nadávať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. máj 2011, 13:52
a každému komu sa nelení - nech sa pozrie na nášho ministra ZV ten už má aj fúzy pod nosom oholené na spôsob jedného fanatika z druhej svetovej vojny skúste hádať koho. a možno to ani nie je nič podstatné, ale týmto napodobňovaním holenia fúzov sa to začalo už po roku 1933.
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
03. máj 2011, 11:33
Nie, Muammar Kaddáfí sa vonkoncom nesprával nevypočítateľne, ba práve naopak, jeho správanie sa dalo oveľa predpovedať oveľa lepšie než správanie ktoréhokoľvek iného vrcholového západného politika. Ibaže jeho činy boli poznamenané sústavnou zradcovskou vierolomnosťou jeho európskych i amerických "partnerov". Isteže, Muammar Kaddáfí je diktátor, pretože nadiktoval Zelenú knižku... :-) V skutočnosti je však prinajmenšom pre zahraničie najlepšie, ak je na čele Líbye práve takýto dobre vypočítateľný človek, než keby sa tam mal každé 4 roky dostať nejaký extrémista, ktorý mení názory a sľuby ako spodnú bielizeň, prudký obrat pred voľbami a po voľbách, ako to už aj my dôverne poznáme. Viete si predstaviť, aká by to bola pohroma, keby tam bolo takéto zriadenie?! Okrem toho, aký systém tam chcú zavádzať, keď západná liberálna demokracia je sotva viac než mrzkou nadávkou, skorumpovaný systém na zaštíťovanie kapitalizmu, v ktorom sa v skutočnosti nedá nič zmeniť? (Vážne, uvedomte si, z právneho a morálneho hľadiska nie je možné demokraticky zmeniť hospodársku povahu štátu, pretože nie je možné založiť si politickú stranu a predstúpiť s takýmto programom pred občanov, aby mali možnosť si ho slobodne zvoliť, pretože ten program by bol protiústavný, z podobných dôvodov nie je možné ani vyhlásiť referendum, pretože otázky dotýkajúce sa povahy majetkových vzťahov by sa týkali "základných ľudských práv a slobôd", čiže jediným možným spôsobom, ako to v zastupiteľskej demokracii zmeniť, je podvodom: niečo konformné tvrdiť pred voľbami, získať ústavnú väčšinu, a potom urobiť niečo, čo vonkoncom nebolo v predvolebnom programe ? to je právne hľadisko; pravdaže, že na to poslanci z morálneho hľadiska nemajú mandát, ale taká je už raz povaha západnej parlamentnej demokracie... Nehovoriac o tom, že aj kadejakí extrémni liberáli považujú podvod za istý druh násilia. Ale aspoň vidíte, že tento systém NIE JE možné zmeniť akýmikoľvek poctivými demokratickými voľbami, iba násilím, prípadne podvodom.)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. máj 2011, 11:54
Ech, ešte som vlastne zabudol dokončiť myšlienku... Strašnou tragédiou a ešte väčšou fraškou demokracie je napr. situácia v ČR: predchádzajúcej úradníckej vláde dôverovali vyše 3/4 občanov, súčasnej "demokratickej" však nedôveruje ani 1/4 občanov! Môže snáď existovať ťažšia obžaloba "demokracie", ktorá sa až nápadne podobá na tú klasickú, starovekú ? oligarchiu "elít" (samozvaných, bezcharakterných, s čo najostrejšími lakťami...).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. máj 2011, 14:45
ale kapitalizmu. Demokracia môže byť len taká, aký je systém. A kapitalizmus je silne triedne založený systém, preto aj buržoázna demokracia môže byť triedne podmienená, panská demokracia, stavaná na potreby nie väčšiny, ale úzkej privilegovanej menšiny...... Nezamieňajme si pojmy kapitalizmu a demokracie, túto zámenu nám zámerne podsúva buržoázna propaganda, akoby boli totožné. Kapitalizmus však môže byť tak autoritatívny (aj fašistický) ako aj demokratický. Podobne rôzne podoby môžu mať aj ostatné systémy. Je preto vysloveným nezmyslom, ak sa hovorí, že v r. 1989 nahradila demokracia socializmu, to charakterizuje barbarizmus poznania.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984