Medicína čelí nástrahám biznisu a nových slobôd

Očkovania sú zbytočné a farmaceutické firmy zamlčiavajú nežiaduce účinky liekov. Konšpiračných teórií a sprisahaní farmaceutických firiem koluje v éteri neúrekom. Napriek tomu, že pre farmaceutické firmy sa zdravie dávno stalo biznisom a prvoradé sú pacientove peniaze a až potom prichádza na rad jeho zdravie, môžu byť podobné teórie a kampane viac než kontraproduktívne.
Počet zobrazení: 2147
lieky_medicina_farmaceuticky_biznis.jpg

Keby moderná medicína nepredstavovala pokrok a prínos pre kvalitu života, nikdy by farmaceutické firmy nedosiahli svoj dnešný vplyv. Prísľub zdravia je síce výborný tovar a predáva sa výborne, dopracovať sa však medzi päť najvplyvnejších priemyselných odvetví na svete sa nedá len marketingom a reklamou.

Samodiagnóza – spôsob ako poškodiť svoje zdravie

Keby si objektívny úsudok o potrebe toho-ktorého lieku či očkovania vedel spraviť každý sám, nebolo by potrebné na štúdium medicíny šesť rokov a nepatrila by k najťažším študijným odborom vôbec. Už teraz sa lekári sťažujú na problém samodiagnózy. Pacienti nabrífovaní z internetových článkov často krát nedodržiavajú stanovenú liečbu a poškodzujú tým svoje zdravie. Dokonca často aj v prípade závažných chorôb. Nevedno koľko pacientov sa už zachránilo pred nežiaducimi účinkami liekov, tým že si podrobne prečítali príbalový leták, ale tých, ktorí zmarili liečbu svojej choroby preto, že ich odradili možné nežiaduce účinky, nájde určite každý z nás v svojom okolí požehnane.

Kampane útočiace všeobecne proti očkovaniam, či modernej medicíne všeobecne sú viac kontraproduktívne ako užitočné. Podobne ako knižky s dramatickými varovaniami o vedľajších účinkoch s následkami smrti. Iste, väčšina liekov, vrátane bežného Aspirinu či penicilínu môže spôsobiť smrť. Rovnako ju však môžu vyvolať arašidy, vajíčka či akákoľvek bežná potravina, pokiaľ je na ňu konzument alergický. Prakticky na každý liek môže niekoho organizmus reagovať extrémne. Úplne inak ako zvyšná populácia. Preto v každom príbalovom letáku k lieku je možné nájsť zoznam možných vedľajších účinkov, ktoré pravdepodobne väčšinu užívateľov obídu, ale vyskytnúť sa môžu. Lieky, ktoré prichádzajú na trh, síce nie sú vždy stopercentne bezpečné, v drvivej väčšine prípadov však benefity prevyšujú možné riziká.


Sloboda v medicíne ad absurdum

Štatistika hovorí, že úžitok, ktorý bude mať pacient, je väčší ako riziko, že ho postihne nejaký závažný nežiaduci účinok. Nenadarmo sa hovorí, že liek, ktorý nemá žiadne vedľajšie účinky, nemá pravdepodobne žiadne účinky. Mnoho liekov bolo vyvinutých tak, že vyvíjaná molekula mala pôvodne slúžiť na niečo úplne iné. Ukázalo sa však, že má aj iné pozitívne účinky než tie, ktoré boli pôvodne zamýšľané. A tak sa stáva, že z lieku na schizofréniu sa stal preparátom na chudnutie, či z lieku na kardiovaskulárny systém známa modrá Viagra. Prakticky každý liek ovplyvňuje aj niečo iné. Človek, ktorý medicínu študoval na wikipédii, pravdepodobne bude len ťažko schopný posúdiť, kedy je prínos väčší ako riziko.

Podobne je to aj v prípade očkovania. Správna otázka nestojí či očkovať. To, že z Európy zmizli mnohé smrteľné choroby, na ktoré ešte sto rokov dozadu umierali celé rodiny, svedčí o jeho opodstatnenosti. Otázka je, ktoré choroby sú natoľko závažné, aby sa s nimi normálny organizmus nevysporiadal aj sám, a teda očkovanie je zbytočné (s výnimkou zvláštnych rizikových skupín).

Informácie by nemali byť výsadou kongresovej turistiky

Heslá o vzdaní sa slobody za pocit bezpečia by v tomto prípade mali byť nahradené skôr kampaňami požadujúcimi dôslednú kontrolu vzdelávania na lekárskych fakultách, prípadne kampaňami za dôstojné podmienky v zdravotníctve. Dôležité je, aby sa lekári naozaj mohli o použití liečebných postupov rozhodovať len na základe vlastného (kvalitným vzdelaním podloženého) úsudku a nie na základe súťaže farmaceutických firiem o lepší zájazd. Žiaľ, v praxi si mnohí lekári za svoj oficiálny plat často krát podobnú dovolenku dovoliť nemôžu.

Nekonečná ľudská chamtivosť zohráva rolu ako na strane lekárov, tak aj na strane firiem. To je dôvodom na hľadanie systému efektívnej kontroly, ktorý nezväzuje lekárovi ruky a nebráni mu pracovať podľa vlastného úsudku. Nie z každého lekára bude Dr. House realizujúci zázraky na počkanie. Napriek tomu je však vo všeobecnosti šanca na správne rozhodnutie je stále vyššia u lekára ako u pacienta, ktorý sa rozhoduje na základe internetového samoštúdia.

To, že sa zvýšila priemerná dĺžka života a to, že zo sveta zmizli mnohé epidemické choroby či znížila detská úmrtnosť, nasvedčuje tomu, že moderná medicína nie je úplné strieľanie mimo cieľa. Je potrebné sa preto sústrediť skôr na korekciu chýb systému, prípadne snažiť sa o rôzne návraty k tradíciám. Istou možnosťou je aj prepojenie s rôznymi tradičnými medicínskymi systémami ako ayjurveda či homeopatia.  Je to určite rozumnejšie ako zrovnať systém so zemou bez toho, aby sme tušili čím ho nahradíme.



Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
04. apríl 2011, 19:53
pekne formulované. s väčšinou sa dá bez stresu súhlasiť. snáď len označenie homeopatie, ktorá má sotva 150 rokov, za tradičnú liečbu je prinajmenšom nadnesené. viem, že ešte nenastala tá správna doba, kedy sa homeopatia bude dať označiť v lepšom prípade za slepú uličku, v tom horšom za vykalkulovaný omyl.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
05. apríl 2011, 13:46
Ohladom ockovanie s Vami nesuhlasim. Nie som za zakaz ockovania. Som za nepovinne ockovanie ako je vo Svajciarsku alebo v Dansku. Najtrvdsi zastancovia ockovania su krajiny z byvaleho sovietskeho bloku.To len keby ste sa chceli opriet o prax vo vyspelej zapadnej Europe. Aj informacie o neucinnosti a vedlajsich ucinkoch pochadzaju hlavne z nemecky hovoriacich krajin. Pekne ste poukazali na beznu prax u nasich obvodnych lekarov. Na to, ze pride zastupca farmaceutickej firmy a za dovolenku na Haiti, zacne lekar zrazu predpisovat castokrat takzvany "OFF LABEL" liek. To znamena liek ktory je sice registrovany ale registrovany napr. iba na liecbu nespavosti a Vas lekar Vam ho predpise na anginu. Najdolezitejsie je pravo volby, pravo na volbu lekara, sposobu liecby. Stat by mal vlastnit podniky na vyrobu lieciv (ako bola Slovakofarma Hlohovec), kde by sa vyrabali lieky nie za ucelom zisku, ale za ucelom liecby, financne dostupnej liecby pre obcanov tohto statu. Tym padom by zanikol problem s obchodnymi zastupcami farmaceutickych firiem. Vyroba lieciv by mala byt ako energetika, strategicky podnik, ktory sa nesprivatizuje ale ostane natrvalo v statnych rukach , aby mal stat moznost dotovat svojich obcanov, aby im mohol vzdy zabezpecit najzakladnejsie potreby. Eletriku, vodu, plyn, lieky...
Obrázok používateľa adambalusik@gmail.com
#3
Adam Balušík
07. apríl 2011, 20:55
Tento článok má byť pokusom o objektívne hodnotenie nejakého prínosu medicíny pre ľudí? Apoteózou súčasnej medicíny? Alebo išlo o otvorenú propagandu celospoločenskej medikalizácie? Náročnosť vysokoškolského štúdia medicíny chcete použiť ako argument pre dôležitosť tejto oblasti vedenia o človeku? V dobe, kedy je každému jasné, že medicína je rovnakým spôsobom prepletená s biznisom ako akákoľvek iná oblasť spoločenskej reality je človek, ktorý medicíne neverí, nechce veriť a nemusí veriť, označený za "konšpirátora"? Rád by som vedel, aké "objektívne" kontrolné mechanizmy fungujú pri posudzovaní liečiv a očkovacích látok a ako je potom možné, že spôsobujú mnohokrát smrteľné komplikácie. Rovnako by ma zaujímalo, na základe akej inštancie má byť indivíduum zákonom prinútené starať sa o svoje vlastné zdravie (a zdravie svojich detí)prostredníctvom inštitúcie, ktorá individuálny a ľudský prístup celkom zrejme nahrádza autoritatívnym, odosobneným, tovarovým postupom, postupom štátneho zostádnenia - pomocou kontrolných mechanizmov spoločnosti za účelom evidencie od narodenia po smrť. Ako je možné hovoriť o slobode a zároveň povinnosti očkovať, liečiť, vyšetrovať, skúmať? A samozrejme by som rád vedel, či si autorka článku naozaj myslí, že 95% našich súčasných chorôb pramení niekde inde ako v chorom spôsobe života, ktorý práve ako civilizácia vedieme a ktorého chorou súčasťou je aj celá oblasť medicíny - potom, ako sa od skutočného liečenia chorôob a "hygieny" presunula do oblasti prevencie a chemického trovičstva; pričom je jasné, že aj keď budeme takzvané úspechy medicíny oslavovať do zbláznenia, nič sa nezmení na tom, že nijaká choroba vyliečená nebude, pretože táto unikátna a progresívna medicína vždy bude potláčať akurát prejavy a nikdy nie príčiny. Ale naozaj uznávam propagandistickú silu článku, ktorý inteligentným spôsobom vyvoláva ilúziu hĺbky.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. apríl 2011, 18:48
povinné očkovanie má svoje opodstatnenie nebolo vyvinuté, aby škodilo ľudom -malo pomáhať, pretože už stredoveku sa hľadali príčiny moru a kto a prečo prežil túto epidémiu. tak isto to bolo s leprou, ktorá sa preniesla do Británie z Nového Zélandu ich námorníctvom. radšej si ani nechcite predstaviť - čo dokáže taká epidémia moru alebo lepry. nechcite vedieť ako degeneruje mozog syfilis. sú mnohé choroby, o ktorých asi nemáte ani poňatia preto tu filozofujete o takých veciach, o ktorých neviete nič. Lepšie povedané ak sa dá na voľné očkovanie ako to majú Švajčiari - tak zistíte, že Švajčiari majú viac starostí ako radosti z takéhoto zákona o benevolentnosti očkovania. respektíve neviem prečo, sa neustále opierate o neutrálne Švajčiarsko, ked tam dostali - volebné právo ženy len okolo roku 1973 tak my nehovorte, že sú v niečom lepší od nás. nie sú - to je veľmi skreslená propaganda ich ekonomiky, ale vždy zabúdate na to, že švajčiarske banku žiaľ fungovali pre fašistov a dodnes ich nedonútil nik ani v Hágu nie,aby prezradili svojich klientov, ktorí si nakradli zlato a šepky od svojich obetí z druhej svetovej vojny. majú tam toľko špiny, že toľko má máloktorý štát. bohužiaľ ešte stále - iba neutrálne štáty majú výnimky, ale to neznamená, že ich demokracia je úplne "čistá" - je to stará a otrokárska demokracia a má pramálo prvkov skutočnej demokracie. Švajčiari to dávno vedia dobre( ale radšej čušia) - aby sa im na to tak rýchlo neprišlo a tiež ako by to mohli prezradiť, ked tam sídli OSN?, že kapitalizmus už dávno padol hlboko na kolená je iba otázka času, kedy príde znova ww a následné wg. to wg je tak ťažká nebezpečná hmota v biochémii, že v reáli to má za následok pád nielen ekonomiky ale žiaľbohu aj pád všetkej imunity. respektíve aj mimochodom to, že sa tu tak tlačí na politikov, aby sa zbavili imunity - v skutočnosti mikrosvete(laboratórií) imunity zmenená, že sa takto zničí aj tá naša imunita. ono tá imunita má svoju logiku ako v medicíne tak aj v politike. iba u nás s tým nevieme narábať, lebo máme pocit, že imunita je človeku nanič, ale opak je pravdou ak nemáme vyvinutú imunitu -nastupuje auto-imunita a tá likviduje samotnú podstatu človeka a takto je to aj s každou chorobou, ktorú sme získali už ako deti. čím viac detských ochorení prekonáme, tým viac imunity získame. k tomu sa už dávno mali uspôsobiť očkovanie látky ak sú také - a sú dobre otestované - nevznikajú žiadne ohrozenia a vždy sa dá aj napraviť každá anomália po očkovaní. to iba pacienti nie sú dosť dobre informovaní a kto ich má informovať? lekár to sám nestíha a takto to pokračuje vo všetkom. ak máte niečo proti očkovaniu najprv sa naučte biológiu, chémiu, biochémiu, čosi aj z fyziky aj matiky a čosi z jadrovej fyziky a potom zistíte čoho sa treba naozaj báť a čo nám pomáha, lebo tu vznikajú fámy a domnienky aj o očkovaní respektíve pričom napríklad- práve jadro a jadrová energia je to najlepšie čo môžeme urobiť pre našu prírodu -iba naivní zelení ochranári tu prezentujú sendvičové domy - pričom už dnes nemôžu ich domy odolať tomu čo sa udialo v Japonku ak si myslia, že česká stará sopky( práve preto tam stojí J.E temelín aj dokovany, aby ťahali jadro zo sopky, aby nebuchla stará česká sopka ak sa odstaví temelín, ktorý stojí priamo na jadre sopky tak sme k kely - to isté platí aj o SR. Ak si tu ešte niekto naivne myslí, že sopka - nemôže znova vybuchnúť tak sú na omyle a to znamená, že tie ich drevené domčeku ľahnú poplom skôr ako ho stihnú skolaudovať. nemajú vôbec nijaké geologické certifikáty a držia v rukách - iba drevo ako materiál, ale nemajú lokalitu, kde sa dá realizovať takáto výstavba - vôbec v ničom - nenarábate so starými historickými udalosťami a to je chyba, ktorá sa nemusí niekomu páčiť, ale to už je nepodstatné, lebo to už nie je k téme.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. apríl 2011, 20:01
A ešte si neodpustím ale homeopatia a tie čínske hnusy sú pre nás cesta k autoimunite to najťažšie ochorenie aké môže byť pre človeka. lebo homeopatia( je vo svete vedy antihmota - to čo v reály -poznáme ako tie čierne hnusy na zelenej lúke postavené najviac v Čechách - tak tie ked je v atmosfére najväčšie ING. teda nukleárne gamažrenie Slnka ako hvizdy na nebi tak zhoria ako do tla a nielen to - narobia takú paseku, že len ťažko sa dá spamätať z nukreárneho gamažiarenia, ktoré robia práve tie čierne čudá na zelenej lúke a to je takto aj homeopatikami - neviete používať ani čínsku medicínu, lebo tí čo ju naozaj vedeli robiť boli iba Číňania a tí už pomreli ešte pre Kristom nemá vôbec také účinky ako sa tu propagujú a predávajú sú dávno za svojím horizontom a tí čo ju užívajú a následne sa im uľaví znamená, že neboli ani chorí respektíve ich organizmus si vytvoril vlastnú imunitnú obranu. homeopatiká je v skutočnosti urýchľovač častíc v jadrovej fyzike - spúšťač ochorenia a následnej imunity ale žiaľ namiesto imunity - vzniká autoimunita teda ťažká antihmota. a takto sa to točí dokola ako na kolotoči
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
10. apríl 2011, 11:04
nase statne zdravotnictvo bolo predimenzovanym elefiantickym organizmom, avsak fungovalo. zdravotna starostlivost bola dostupna pre kazdeho za relativne lacny peniaz. potom vsak prisiel rok 1989 a trhove mechanizmy. najprv to viedlo k tomu, ze na kazdu nemocnicu, zdravotne stredisko sa nabalili desiatky parazitujucich firiem a tunelarov z vedenia nemocnic. nemocnice sa dostavali do financneho deficitu, nastupilo "oddlzovanie", ktore vsak vobec nic neriesilo, lebo akekolvek vlozene financne prostriedky boli okamzite odtunelovane. celkom dobre platilo, ze "stat je zly vlastnik" a to viedlo k ich postupnej skrytej ci otvorejnej privatizacii a tym padom celkom skoncila vseobecne dostupneho zdravotnictva a zacala era trhoveho zdravotnictva. v takychto podmienkach sa stavaju pacienti aj lekari vazalmi zdravotnych poistovni a farmaceutickych firiem. neda sa verit ani ockovaniu, ani liekom, ktore dostavame - neda sa verit vobec nicomu, vsetko je ruleta - padne, alebo nepadne. je to chyba tohto choreho kapitalistickeho systemu, ktory nenapravia ziadne dozorne komisie...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
10. apríl 2011, 12:04
po 89 roku sme sa prestali vyvíjať. prístroje, ktoré sme mali v zdravotníctve sa nechali na pospas súkromníkom a tí samozrejme začali iba ťažiť a tvoriť iba zisk. zdravotníci sa neponáhľali so žiadnym výskumom, lebo vraj načo. metabolické ochorenie pečene ako je napríklad aj cukrovka sa urobil biznis ako vyšitý pre tých zdravotníkov čo dobre vedeli ako sa dá dobre zarobiť najmä na takýchto chorých ludoch. začal sa biznis na zaplakanie aj v imunitnom aparáte pre alergikov, lebo to je ešte stále pole neorané a tak vznikli súkromné zdravotné zariadenia ťažiť z toho biznisu. dalej záchranky ako sa prideľovali tieto kšefty ako sa hovorí vo filmovej branži "kšefty s tátom". ved to bol hotový raj pre tie najväčšie kšefty v zdravotníctve. dalej rôzne akože osvety ako začali fungovať a suplovať verejné zdravotníctvo to čo dokázali analyzovať naši hygienici začali rýchlo kšeftovať aj súkromníci a skryli sa za rôzne mimoládky alebo poniektroí špekulanti dokonca - iba ukradli ich značku záštity a už mali čistý zisk vo vrecku. mimoládky tie sú tu akože pre tých najzraniteľnejších, ale sú vo svojej podstate tí najradikálnejší pravičiari v našom štáte. a nadácie deto nájdu si tak isto ako hociktorá súkromná náboženská sekta - slabé články ludskej populácie a medzery v zákone a už im len stačí urobiť projekt a zisk sa dostaví ako na kráľovskom kočiari sám - nemusia sa ani veľmi namáhať. stačí si iba lokalizovať správne územie a potom to už ide ako po masle. ved vôbec nie je tajomstvo, že takzvaní ochrancovia ludských práv a takzvané nadácie si ukroja zo spoločného koláča ako malí bohovia - ved ešte aj miss dievčatá žijú z týchto periférnych organizácii a každý sa na ne pozerá ako na zjavenie panenky Márie. pričom nie je ani žiadna záhada, že organizácie respektíve rôzne nadácie si vyberajú nie námatkovo ale po protekcii - nepomáhajú tým čo to potrebujú, ale majú protekčné rodiny už vopred vybraté to isté je pri verejnom hlasovaní v súťažiach akoby zázrakom vylosujú práve číslo "čistou" náhodou samozrejme svojho bratranca či svojho kamaráta a zisk si potom rozdelia. alebo tie drahé autá čo dávajú do zlosovania akoby zázrakom vždy zabudnú výhercovi oznámiť, že také drahé auto má napríklad tak nákladnú udržbu motora a všetko čo s tým súvisí, že nový chudobnejší majiteľ auta ho musí inhed predať,lebo ako na potvoru -vždy im zabudnú oznámiť, že sa platí daň z takejto výhry a tá je už 20%. ak má auto reálnu hodnotu napríklad 10 tisíc eur - tak nech si každý najprv vypočíta z tejto sumy daň a každý zistí, že nemá výhru ale má ďalšiu starosť, že kde zobrať peniaze na zaplatenie dane atd. to iba tým sa oplatí - čosi vyhrať čo si uplatňuje v našom štáte DPH a jej odpis - v účtovníctve. bežní ludkovia nemajú takúto možnosť majú ju iba tí - čo si odpisujú napríklad lízing auta atd. čo myslíte, že prečo majú napríklad súkromní advokáti toľko aut vo svojich garážach alebo takí lekárnici - ved niektorí majú aj po päť aut a stoja im v garáži a tam tieto autá strácajú na atomizácii, ale aj tak sa im to oplatí držať si toľko veľa aut na jednej (poniektorí majú aj desať firiem tak si to lepšie rozložia) súkromnej firme. No lebo štát im dobreže - "nefúka" aj zle dostihnutý necht na malíčku - tak čo si budeme nahovárať ohľadne všetkého čo sa u nás deje.
Obrázok používateľa dreaming.heyoka@gmail.com
Miroslav Šimkovič
19. apríl 2011, 00:18
Keď čítam tieto slovné šaláty pani V.G., cítim súcit s autorkou článku.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984