Likvidátor Al-Kaddáfí

Domino efekt v arabských krajinách sa šíri veľmi rýchlo, jedna krajna nasleduje druhú a jeden režim nahrádza druhý. Po páde tuniského vládcu padol egyptský a dnes čakajú ďalší. Vládcovia, ktorí sú prilepení na stoličky, nie sú len tvrdohlaví, ale strácajú časom zmysel pre realitu. Stávajú sa figúrkami a podstatná časť moci prechádza na tých najbližších, na manželku, na syna, či priateľov.
Počet zobrazení: 3152
Muammar_Kaddafi.jpg

Svoje krajiny sami charakterizujú ako demokratické republiky, ale od demokracie sú na míle ďaleko. Túžba po večnosti ich motivuje privatizovať si moc a nechať ju ako dedičstvo pre obľúbeného syna, vytvárajú zákony a pripravujú pôdu. Táto túžba po moci je chorobná a nebezpečná, ak ňou disponuje narcis a samoľúby klaun, ako je plukovník Al-Kaddáfí.

Ambiciózny major

Ako 28-ročný ambiciózny major líbyjskej armády viedol v roku 1969 úspešne prevrat proti kráľovi, ktorý zjednotil Líbyu a vytvoril parlament. Pritom bolo o ňom známe, že rešpektorval parlament a nemal korupčné praktiky. Po prevrate bola namiesto kráľovstva vytvorená republika a mladý major so svojimi vysokými ambíciami ašpiroval na pozíciu vodcu arabského sveta, a to najmä po smrti egyptského prezidenta, obľúbenca Arabov, Gamála Abd-Alnasera v roku 1970.

Vytváral Líbyu na svoj obraz, založil revolučné gardy a napísal Zelenú knihu: tá kniha nebola o ekológii – bol to návod, ako sa má budovať spoločnosť, a to revolučným spôsobom. Hlavnou úlohou revolučných gárd bola propagácia revolučných myšlienok vodcu proti svetovému imperializmu a sionizmu a na domácom poli boj proti nepriateľovi. Keď sa samotný plukovník Al-Kaddáfí pasoval za vodcu svetovej revolúcie, neváhal podporovať rôzne hnutia a organizácie, ktoré sa považovali za bojovníkov proti rovnakému nepriateľovi. Táto spolupráca bola svetová - od latinsko-amerických krajín cez Európu, Blízky východ až po Afriku. Plukovník bol nevyspytateľný, striedal priateľov a nepriateľov takmer každý deň. Bohatstvo Líbye minul nezodpovedne.

Keď projekt revolučných brigád nebol úspešný a jeho povesť vo svete bola poškvrnená rôznymi nezmyselnými dobrodružstvami a strachom, ktorý zavládol po okupácii Iraku, plukovník sa rozhodol zmeniť kurz. Na vnútropolitickom poli založil tzv. Všeobecnú ľudovú konferenciu, ktorá nahrádzala parlament s jedným nedostatkom, že členovia tejto inštitúcie neboli zvolení. Táto konferencia volila Ľudový všeobecný výbor na návrh Predsedníctva, ktoré bolo loajálne voči vodcovi.

Plukovník mal vo zvyku predniesť dlhý prejav na každom zasadaní konferencie a jeho prejavy boli výchovné, obsahovali myšlienky a názory, ktoré sa stali pokynmi a zákonom. Aby to bolo jasné, tak v roku 1993 Konferencia prijala zákon, že myšlienky a odporúčania plukovníka, ktoré sú zahrnuté do jeho prejavov, sú zákonom.

Plukovník nezniesol žiadnu kritiku, všetci jeho súputníci, ktorí s ním pripravovali prevrat – mimochodom, on to nazýva revolúciou – zmizli nielen z politického života, ale aj spoločenského. Niektorí aj fyzicky. Zlikvidoval každý náznak opozície, dokonca prenasledoval oponentov aj za hranicami svojej krajiny. Veliteľmi armády a bezpečnostných zložiek boli jeho deti, armádne oddiely dokonca niesli ich mená. Neváhal si znepriateliť aj reprezentantov líbyjských kmeňov, ktoré majú najvyššiu zásluhu na tom, že Líbya je arabsko-moslimský štát a že Al-Kaddáfí je pri moci. Postupne a naisto obmedzil ich vplyv na chod krajiny.

Podplatená priazeň Západu

Na zahraničnom poli urobil drastický obrat. Zaplatil 1,5 miliardy dolárov ako odškodné pre obete z Lockerby a dobrovoľne sa vzdal programu budovania vojenského arzenálu hromadného ničenia. Čo za to získal? Priazeň Západu, dokonca v roku 2006 USA vymazali Líbyu z listiny krajín podporujúcich terorizmus.

Keď padol tuniský režim, egyptský prezident vyhlásil, že Egypt nie je Tunis. Keď padol egyptský režim, líbyjský vodca vyhlásil, že Líbya nie je Egypt. Al-Kaddáfí mal pravdu, lebo kým v Tunise a v Egypte bolo zabitých niekoľko stoviek demonštrantov a prezidenti Tunisu a Egypta sa vzdali relatívne veľmi rýchlo a neviedli krajinu k občianskej vojne, Al-Kaddáfí je pravý opak. Trvá na tom, aby vošiel do histórie ako krvavý tyran.

17. februára začali ľudia v Banegházi demonštrovať. Žiadali reformu a demonštrácie sa rýchlo sa rozšírili do iných miest. Demonštrácie boli také silné, že krehká moc sa rozpadávala takmer vo všetkých mestách a tak vo väčšine miest prešla do rúk povstalcov. Al-Kaddáfí a jeho syn Dr. Sajfa Al-Islám, ktorý si mimochodom kúpil titul na anglickej univerzite za sponzorské peniaze, obvinili demonštrantov, že sú feťáci a americkí špióni. Keď mnoho kmeňov prešlo na stranu povstalcov a nasledovali ich aj dôstojníci a vojaci, Al-Kaddáfi váhal, lebo sa bál použiť armádu. Takže s pomocou jednej izraelskej bezpečnostnej agentúry verboval afrických žoldnierov, aby potlačili vzburu. S pomocou letectva dokázal zvrátiť sled udalostí. Bez ľútosti zaútočil na vzbúrencov a znova začal získavať kontrolu nad Líbyou. Veď sám hovoril, že sú potkani.

Reprezentanti vzbúrencov, ktorí sa organizovali  a barikádovali v druhom najväčšom meste Banegházi, požiadali medzinárodné spoločenstvo o pomoc vo forme vyhlásenia bezletovej zóny nad Líbyou, aby oddiely Al-Kaddáfího stratili vzdušnú prevahu. V tom mali podporu Ligy arabských štátov. Veľmoci na čele s USA váhali a váhali, kým Al-Kaddáfí nezískal kontrolu nad prevažnou väčšinou rozlohy Líbye. Až 18.marca Bezpečnostná rada OSN prijala Rozhodnutie č.1973 o bezletovej zóne nad Líbyou. Táto rezolúcia má za cieľ chrániť civilné obyvateľstvo Líbye a to tým, že zabraňuje útokom prívržencov Al-Kaddáfího na civilné obyvateľstvo. Na tvorbe  a realizácii rezolúcie sa vehementne podieľali Francúzi, Angličania a Taliani. Je to tragikomické, lebo priateľské vzťahy medzi Berlusconim a Al-Kaddáfím sú z blízkej minulosti svetoznáme a veľmi intímne. Dokonca keď sa na začiatku vzbury Líbyjčanov jeden taliansky novinár opýtal Berlusconiho, či sa skontaktoval s Al-Kaddáfím, odpovedal, že „Nie, nechcel som ho vyrušovať.“

 

A čo sa týka Sarköziho, ktorý chce zrazu chrániť civilné obyvateľstvo bez ohľadu na to, či sú pravdivé obvinenia, že bral 50 miliónov na financovanie svojej predvolebnej kampane alebo nie, pravdou je, že jeho bývalá ministerka zahraničných vecí mala pripravené lietadlo s policajnými prostriedkami na potláčanie tuniského ľudu, ktorý demonštroval proti bývalému tyranovi, priateľovi Francúzska, Zin-Al-Abedínovi. A čo sa týka anglického spojenca, veď Tony Blair je platený poradca Al-Kaddáfího a British Petroleum je dôležitým obchodným  partnerom Líbye.

Spôsob a pomalosť prijatia Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č.1973 naznačuje, že USA hrali s Arabmi a európskymi štátmi šachovú partiu (pozri článok Jána Kubiša v Pravde z 21.3.2011) s cieľom zatiahnuť Európanov do tejto vojny a oslabiť Líbyu bez ohľadu na to, kto bude vládnuť.

Spôsob a rýchlosť realizácie Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č.1973 vyvolal obavy, že veľmociam ide o rozdelenie Líbye, veď prečo inak nezasiahli skôr, kým bol  Al-Kaddáfí len v hlavnom meste. A ďalšia obava - že vojenský zásah môže negatívne ovplyvniť arabské revolúcie v iných štátoch a tento spôsob sa môže stať precedensom, ktorý sa bude neoprávnene používať inde.

Ako Palestínčan musím vysloviť ďalšiu obavu, že tento vojenský zásah môže byť zneužitý zo strany Izraela na bombardovanie pásma Gazy, ako aj na pokračovanie osídľovania západného brehu a judaizáciu Jeruzalema. V posledných dňoch sme svedkami takejto eskalácie, 22. marca izraelské letectvo znova bombardovalo pásmo Gazy, následkom čoho zomreli okrem iných aj tri deti. Prijatie Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č.1973 je ďalším dôkazom politiky dvojitého metra - čo je povolené bohovi, nie je povolené volovi. Spolieham sa na sedliacky rozum čitateľov, aby rozoznali, kto je v tomto prípde vôl a kto boh.

Autor je palestínsky publicista. Vyrástol v utečeneckom tábore a na Slovensko prišiel v roku 1984 ako študent žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
24. marec 2011, 18:17
Veľmi poučné
Máte pravdu hlavne v tom, že celé vojenské zasahovanie Západu zneužije práve štát Izrael k tomu, aby mohol beztrestne prijať "konečné riešenie" palestínskej otázky.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
24. marec 2011, 18:40
... je potrebné, aby sa medzi sebou hlušili Arabi? O to ide p. Ghanamovi? Potom získajú jeho Palestínci?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. marec 2011, 19:35
Jednak je písaný skôr formou rozprávky, čo vyvoláva nedôveru, že si autor jednoducho vymýšľa. Prečital som si včera oveľa kvalifikovanejší článok Štepána Kotrbu v Blisty.cz (Benghází jako zeď komunardů u Pere Lachaise?, 24. 3. 2011)ohľadom osoby Kaddáfího, súvislostí jeho pôsobenia, ten odporúčam, toto tu sa mi vôbec nepáči.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. marec 2011, 20:12
Ako moze Arab chciet aby aj Libyjski Arabi zili z dvoch dolarov denne.Ktoze su Ti revolucionari co im to chcu zabezpecit? Coze je to za Palestinca, ktory roni slzy preto, ze Libyjskych Arabov nebombardovali skor?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. marec 2011, 21:11
Veru tak, príspevku nerozumiem ani ja a vôbec nechápem čo ním autor chcel povedať. Naviac sa odvoláva na článok pána Kubiša, ktorý akoby tiež chcel niečo povedať (možno bolo teba pochváliť brilantnú taktiku USA), ale v ničom nevybočuje z mainstreemu a iba sa snaží čitateľovi zvestovať tú jedinú správnu pravdu. Výsledky rôznych hlasovaní sú však jednoznačné: väčšina ľudí týmto prorokom už neverí.... a to je dôležité a je možné, že títo pisálkovia z výšky svojich úradov ani netušia, čo si väčšina ľudí o tom všetkom myslí.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
24. marec 2011, 21:19
Rezolúcia nie že prišla neskoro, ona nemala prísť vôbec. Teraz Rusi protestujú proti bombardovaniu a následným obetiam civilov. Nech mi nehovoria, že nevedeli, že svojím "zdržaním sa" jednoducho zobrali na seba úlohu robiť agresorovi krovie!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. marec 2011, 21:47
No, doterajšie články k téme Lýbie a arabskej revolty sa niesli takmer v duchu želaní, že ide o demokratické hnutie a diskusie pod nimi skôr obviňovali ľavicu, že nadrŕža Kadáfimu.

Auto práve že celkom dobre objasňuje "pochod" mladého revolucionára od revolúcie k vlastnej diktatúre v súčasnosti a to, ako ho zlomilo korumpovanie mocou a "uznanie" Západu odoberajúceho naftu za obchodného partnera.
Možno i to je zaujímavé, že v prípade Lýbie ide o prvú z "postihnutých" arabských krajín, kde sa veľa ropy exportuje na svetové trhy a celý ten chaotický priebeh začiatku vojny naznačuje nervozitu kvôli tejto rope, nič iné.

Nuž a to posledné je pochopiteľná obava Palestínčana, že ak už sa v južnej časti Stredomoria strieľa a bombarduje, takmer nik vo svete si "nevšimne", že sa tým uvoľní priestor pre to, aby Izrael uskutočňoval to isté možno "preventívne" voči Palestínčanom, veď aj tam sa aktivizujé arabská revolučná idea. A ruku na srdce, ktorá svetová veľmoc bude niečo namietať, ak v Palestíne ropa nie je a bojuje sa o ropné polia v Lýbii, nie?
Je to jasnejšie?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. marec 2011, 21:48
Autor, samozrejme...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
25. marec 2011, 01:31
Prinzám sa, že ja som práve rád, že Slovo má článok od palestínskeho novinára, hoci trvalo žijúceho na Slovensku. Ale Souheil sa svojmu rodnému regiónu venuje systematicky a stále. Možno máte pravdu, možno nepíše pravdu. Ale prečo ste si istí, že pravdu píše píše pán Kotrba (aj ja som si to prečítal)? Lebo píše analytickejšie, pre našinca dôveryhodnejšie, pútavejšie, usporiadanejšie? Asi je škoda, že článok nie je rozsiahlejší, aby presnejšie analyzoval aj sociálnu politiku v Líbyi (Kotrba píše napr. o emancipácii žien). Ale v každom prípade Souheil nepopiera sociálne výdobytky pre Líbyjčanov. Priznám sa, že mňa jeho článok zaujal práve preto, lebo poznám jeho ľavicové zmýšľanie a čakal by som práve niečo také, čo čítame v "ľavicovom mainstreeme" - a tu zrazu niečo iné. A, mimochodom, v tomto článku nie je ani riadok chvály na bombardovanie, Souheil vyslovene píše o bezletovej zóne. Ani nepoužíva pojem "bezbranní civilisti", ale vzbúrenci. A nie je ani trochu milosrdný k západným politikom - mimochodom, na to by ste sa fakt mohli pamätať aj vy, ako sa zrazu Kaddáfi obrátil čelom k Západu. Ja teda neviem, ako vyzerá ten jeho socializmus, ale rozhodne viem, že už roky (presne od vyplatenia odškodného za Lockerbie) je voči Západu (i USA) veľmi ústretový. Pánovi Antalovi sa tento článok nepáči. Vojtovi prekáža, že hlása "jedinú správnu pravdu". Ale, ale páni. Veď páčiť sa vám nemusí, to je v poriadku, ale nikto - tobôž nie autor - tu nepíše, že jeho pohľad je jediná pravda. To skôr Vy tu prskáte ako urazení ochrancovia jedinej správnej pravdy, keď niekto prejaví iný názor. Pán Antal, mali te také zaujímavé blogy a akosi vymyzli. Veď napíšte niečo k tejto téme. Pán Vojto, založte si blog, myslím si, že aj Vy viete písať zaujímavo. A na záver Vám niečo prezradím: aj ja by som na tomto webe privítal oveľa kritickejší názor na vojnu Západu proti Líbyi. Preto mám "na svedomí" blog Martina Žiačika (ten sa vám určite páčil, lebo hlásal tú vašu "správnu pravdu", však), preto o tom aj zajtra napíšem a preto som včera žiadal premiérku, aby presadzovala na terajšom zasadaní Európskej rady odsúdenie prekročenia mandátu BR OSN zo strany západných vojenských letcov. Ale nevidím dôvod, prečo by som nemal rešpektovať právo Palestínčana na jeho pohľad na udalosti a prečo by som ho hneď mal hádzať do jedného vreca so západnými politikmi a žurnalistickým mainstreemom. (Mimochodom, mainstreemové médiá sa masívne venujú hrozbe globálneho otepľovania - čiže my, ľavičiari, by sme mali tvrdiť, že nie je? Klaus v tomto určite netvorí svetový mainstreem.)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. marec 2011, 08:12
vyslovil som len svoj názor. Pán Souheil Ghannam predkladá množstvo téz, ale spôsobom, ktorý mi trochu reže uši a takmer ich nepodkladá. Preto som odporúčal na porovnanie článok Kotrbu, ktorý Kaddáfího mocenské správanie odvodzuje od reálií kmeňovej konfederácie a lepšie analyzuje jeho pohnútky, ciele.......... Jasne som to napísal, že mi Kaddáfí môže byť ukradnutý. Lenže ja na rozdiel od západných buržoáznych demokratov, a ďalších tieždemokratov si neprisvojujem právo zvhrhúť ho, rešpektujem rôzne cesty a potreby ľudí, teda aj líbyjský systém. Západ vedie vojnu nielen z dôvodu ropy, ale aj proti líbijskému systému ako možnej alternatívy pre arabské krajiny, tak ako z tohto dôvodu viedol vojnu proti Juhoslávii. A veľmi ochotne sa preto k nemu pridali aj arabskí absolutistickí vládcovia, pre ktorých Kaddáfího systém tiež predstavuje neželanú alternatívu......... Preto takéto snahy považujem za pokus oklieštiť pluralitnú, demokratickú povahu sveta (sociodiverzitu), za zločin...........
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. marec 2011, 08:19
mám pripravených mnoho tém. Lenže práve preto mi reže uši tento štýl, že ja sa snažím čo najviac podkladať svoje závery, vyargumentovať ich, preto sa nesnažím nahádzať množstvo blogov, ale radšej menej a lepšie spracovaných.......... Dnes sme zahltení nielen plynným smogom, priemyselným odpadom, ale aj eletronickým smogom a informačným smogom a chaosom. A tak ako sa efektívne systémy snažia usporiadať nielen toky matérie, energií, aby maximalizovali efektívnosť ich spotreby, tak nás čaká úloha usporiadať, zefektívniť aj toky informácií, poznatkov. Pretože inak sa v nich stratíme.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. marec 2011, 08:34
podľa mňa tam nejde len o ropu. O tú samozrejme v prvom rade, ale využíva sa zároveň efektívne (získaním ropy) možnosť zlikvidovať jednu z možných vývojových alternatív pre Arabov, resp. civilizáciu, ktorú predstavoval Kaddáfího systém........ Kaddáfího správanie nie je náhodné, nie je ani šašo, ako ho niektorí nazývajú, dobre zodpovedá mojim vývojovým schémam. Ako to bolo už niekde povedané, od istého času sa cítil osamoteným. Nečudo, ako ja hovorím, v r. 1988 sa klasický socializmus dostal do krízy, v r. 1998 sa jeho potenciál definítívne vyčerpal ako hlavnej vývojovej línie a už tiež sa môže vyvíjať len ako vedľajšia vývojová línia. Vidieť to napr. aj na Číne, ktorá síce prezentuje svoju socialistickú orientáciu, ale nevysiela do sveta žiadne veľké vízie, programy. Vidieť to na chaose ľavice, komunistov, ktorí rečnia o tom, že budúcnosť sveta môže byť len socialistická, rečnia o skutočnom socializme, ale žiadne ucelené vízie, koncepcie nedokážu predstaviť. Nečudo, že v takejto ideovej prázdnote, zmätkoch sa musel začať inak správať aj Kaddáfí, keďže sa ocitol skutočne osamotený a zmierniť svoju rétoriku voči západu. A západ sa kvôli rope formálne s ním bratríčkoval, ale voči jeho ideám zostal podozrievavý. A teraz víta príležitosť zúčtovať s nimi. Preto neváha urobiť aj taký rozdiel medzi absolutistickými vládcami v Bahrajne, Saudskej Arábii, Katare, či inde a Libyou, pretože ich nepovažuje za žiadne ohrozenie.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
25. marec 2011, 09:02
Dúfam, že Vás polemika neodradila. Ja práve mám rád polemické prostredie, to mi práve chýba aj v Slove. Autor niečo napíše, ale nedokáže reagovať na diskusiu, ako keby sa jej štítil, dívajúc sa zhora z pozície salónneho ľavičiara na diskutujúcich, alebo sa jej obáva, alebo z iných príčin. Pre mňa práve polemika je žiaduca, pretože mi dáva možnosť naplno rozvinúť argumentáciu, vytiahnuť všetko zo šuflíkov........ Spracovať tieto argumenty, tézy do uceleného, usporiadaného, logického systému je fuška. Polemika dáva ale možnosť využívať ich jednotlivo.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. marec 2011, 13:28
sa da suhlasit.Napriek tym roztrasenym kolenam.Oponovat poslancovi?!?...Neviem si predstavit marxistu ,ktoremu moze byt Marx ukradnuty.Tebe prakticky vzato moze byt plukovnik ukradnuty.Tvoj sOcialny status sa nezmeni.O Libyjcoch to neplati.Im s Kaddafim ukradnu aj ich socialne postavenie,ktore je v arabskom svete neodskriepitelne najlesie. Branovi sa "podarilo" prepojit osobny vstah do vecnej diskusie .Coby sa publistovi stavat nemalo.Luhari o Libyi to v Českoslovensu nemaju na ruziach ustlane.V Libyi totizto zili a pracovali desattisice nasich stavbarov ,zdravotnikov,vojakov...Ti este ziju a pomery v Libyi poznaju daleko lepsie ako Ghannam s Ondrusom dokopy.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. marec 2011, 13:38
"Veľmoci na čele s USA váhali a váhali, kým Al-Kaddáfí nezískal kontrolu nad prevažnou väčšinou rozlohy Líbye. Až 18.marca Bezpečnostná rada OSN prijala Rozhodnutie č.1973 o bezletovej zóne nad Líbyou. Táto rezolúcia má za cieľ chrániť civilné obyvateľstvo Líbye a to tým, že zabraňuje útokom prívržencov Al-Kaddáfího na civilné obyvateľstvo." Mne to ako protest proti bombardovaniu nepripada.Tebe ano ? Aky je tu rozdiel medzi Ghanamom a zapadnou propagandou? Ak sa Ghannam nemoze dockat bombardovania nech ide domov.Tam ho urcite nezmeska.
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
25. marec 2011, 15:05
s nezastupitelnou podporou celosvetovych medii rozhoduju o tom , co je a co nie je v svetovom obchode , zatial len s ropou, pravda. Dovoluju si vsak len na tych a proti tym, od ktorych sa nemusia bat odplaty. Pri vedomi, ze agresor pri svojom utoku moze utrpiet aj porovnatelne straty a bomby a rakety mozu dopadnut aj na mesta agresora sa tazisko vojny zacina uberat inym smerom. Ideologickym. A na tomto poli vedia urobit tiez poriadnu paseku. Takze palestinske prskavky v podobe nedokonalych rakticiek namierene na okupovane uzemia z pasma Gazy sluzia len jednemu ucelu, ospravedlnit neospravedlnitelne. Ak by mal Kadafy i palestincania porovnatelne zbrane s agresormi, zapadnych demokratov by ani nenapadlo jednat s pozicie sily.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
25. marec 2011, 17:27
Zámerne som to preesponoval a hovorím, že mi môže byť Kaddáfí ukradnutý. Pretože tu nejde o môj osobný vzťah k nemu, žeby som bol stotožnený s jeho systémom. Takisto mi napr. môže byť ukradnuté kresťanstvo. Chcem tým povedať, že osobne ma nejako nezaujíma. Ale rešpektujem ho, pretože zodpovedá potrebám niektorých ľudí. A takisto líbyjský systém, či iné systémy zodpovedajú potrebám iných ľudí, preto ich rešpektujem, hoci sú mi vzdialené.............. A toho, kto si dovolí určovať, že líbyjci tak nemôžu žiť, ale musia žiť podľa západných predstáv, považujem jednoducho za zločinca. Ktorého treba pohnať pred medzinárodné súdy. A to sú dnes západní politickí tajtrlíkovia v čele krajín. Nezasluhujú si žiadnu úctu, iba opovrhovanie.
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
25. marec 2011, 17:49
Veľmi zaujímavý článok. Veď je to pohľad človeka z tej kultúry-ako má Líbya. A to je iné ako náš pohľad.Vďaka , že písal do NS. A možno od veci-ale možno patriaci k téme Líbya:1.A fór storočia super novinárov sveta je asi toto-koalícia ochraňuje civistov v krajine Líbya-škoda že tí civilisti sú opásaní pásmi nábojov od hora až dole. No civilisti, vraj....Novinári sú všade rovnakí-manipulujú a manipulujú-jedni z presvedčenia a podľa svojho politického názooru, iní to majú yaplatené a iní sú plytkí as leniví hlupáci. Čitateľ, zaraď do kategórie toho svojho...2. Nič sa vo svete nezmenilo-tí silnejší mlátia slabšieho...bordel....a bolo to za cisárov a králov, je to aj teraz.
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
26. marec 2011, 19:40
Pri svojvoľnom vykladaní rezolúcie BR OSN západnými krajinami by som bol zvedavý, ako by sa tvárili, keby si to niekto ďalší vysvetlil tiež po svojom a dal im poriadnu príučku.Putin by sa napr. mohol tváriť, že sa pridáva k dôslednému zabezpečeniu bezletovej zóny v Líbyi, dostať tam zo dva komplexy S-400, zostreliť zo 10 lietadiel - a keby imperialisti protestovali, jednoducho povedať, že predsa rezolúcia jasne hovorí o zabezpečení bezletovej zóny nad Líbyou, a tu si lietadlá veselo lietajú nad Líbyou a útočia na všetko možné. Bol by som zvedavý, ako by sa tvárili, ale z právneho hľadiska by bolo všetko v poriadku............... Bezletová zóna je jedna vec a druhá vec je, že si niekto prisvojuje práva, ktoré mu neprislúchajú. Rezolúcia predsa nepoverila Francúzov, Britov, či Američanov, že môžu lietať nad Líbyou. Je to niečo podobné, ako keby vznikli nepokoje v Košiciach, vláda by prijala uznesenie o zabezpečení prímeria - ale namiesto štátnych vojakov by tam nabehli súkromné armády Bratislavy, Žiliny a niektorých podnikateľov, aby si tam zabezpečili svoje záujmy.......... Aj z tohto vidieť, ako zaostáva dobudovanie globálnej inštitucionálnej (správnej), legislatívnej, hospodárskej, menovej, bezpečnostnej štruktúry ľudskej civilizácie.
Obrázok používateľa Anonymný
#9
(neuvedené)
27. marec 2011, 17:22
je to, že ponúkol alternatívu k neoliberálnemu imperiálnemu modelu kapitalizmu (pán Antal má pravdu). Táto alternatíva má výrazné ľavicové prvky a smerom navonok prezentuje nezávislosť voči nadnárodnému kapitálu tak ako napríklad kedysi Titova Juhoslávia alebo v istom zmysle krátky pokus u nás v r. 1968. A to sa neodpúšťa. Zaráža ma však jedna vec. V Nemecku napríklad proti bombardovaniu Líbye protestovala ozajstná ľavicová strana Die Linke. A na Slovensku "ľavica" mlčí a mlčí. Alebo, že by žiadna nebola? Čo vy na to, pán Ondruš?

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984