Líbya a svetová ľavica

Posledných desať rokov sa o Kadáfím v západnom svete hovorilo a písalo len dobre. Usiloval sa dokázať, že nepodporuje "terorismus" a že jeho jediným prianím je začlenenie do hlavného prúdu geopolitiky a svetovej ekonomiky. Líbya a západný svet uzatvárali jednu výhodnú dohodu za druhou. Ťažko vidieť Kadáfího ako hrdinu svetového antikapitalistického hnutia.
Počet zobrazení: 1382
Kadafi-Zelena kniha-Libya-Jorge Mejia peralta.jpg

Analýza Huga Cháveze se podle všeho primárně, ba výlučně zaměřuje na fakt, že Spojené státy a státy západní Evropy Kadáfího režim odsuzují a vyslovují na jeho adresu hrozby. Kadáfí, Chávez a několik dalších tvrdí, že západní svět chce vtrhnout do Libye a „ukrást“ libyjskou ropu. Jejich analýza zcela opomíjí to, co se děje, a má špatný vliv na Chávezův úsudek – a samozřejmě na jeho reputaci u zbytku světové levice.
 


Chávezove omyly

Připomeňme především, že posledních deset let s výjimkou několika posledních týdnů se o Kadáfím v západním světě mluvilo a psalo jen dobře. Snažil se všemi způsoby dokázat, že nijak nepodporuje „terorismus“ a že jeho jediným přáním je začlenění do hlavního proudu geopolitiky a světové ekonomiky. Libye a západní svět uzavíraly jednu výhodnou dohodu za druhou. Je mi zatěžko vidět Kadáfího jako hrdinu světového antikapitalistického hnutí, přinejmenším v poslední dekádě.

Druhým bodem, který Chávezova analýza opomíjí, je okolnost, že se západní svět nechystá na žádné vážné vojenské angažmá v Libyi. Všechna veřejná prohlášení jsou jen hlučné a prázdné řeči, jež mají učinit dojem na vlastní veřejné mínění. Nebude žádná rezoluce Rady bezpečnosti OSN, protože Rusko a Čína nebudou souhlasit. Nebude žádná rezoluce NATO, protože nebude souhlasit Německo a někteří další. Dokonce i ve Francii naráží Sarkozyho militantní postoj vůči Kadáfímu na odpor.

A především ve Spojených státech se proti vojenské akci staví jak veřejné mínění, tak, což je důležitější, sami vojáci. Ministr obrany Robert Gates a předseda Sboru náčelníků štábů admirál Mullen se zcela veřejně postavili proti zavedení bezletové zóny. Ministr Gates šel dokonce ještě dál. Ve svém vystoupení 25. února ve vojenské akademii West Point řekl shromážděným kadetům: „Podle mého názoru každý příští ministr obrany, který doporučí prezidentovi, aby opět vyslal velkou americkou pozemní armádu do Asie, na Střední Východ nebo do Afriky, by si měl nechat vyšetřit hlavu.“

Tento názor vojenských kruhů dál zvýraznil generál ve výslužbě Wesley Clark, někdejší velitel sil NATO, který napsal pro Washington Post z 11. března komentář s titulem „Libye nesplňuje podmínky pro vojenskou akci USA“. Takže přes výzvy jestřábů po zásahu USA bude prezident Obama vzdorovat.


Potlesk pro Kadáfího

Otázka tedy nezní, zda vojenská intervence Západu nebo ne. Otázkou je důsledek Kadáfího pokusu o nejbrutálnější potlačení veškeré opozice podporující druhou arabskou revoltu. A pokud lze mluvit o spiknutí, je to spiknutí mezi Kadáfím a Západem s cílem zpomalit nebo dokonce rozdrtit arabskou revoltu. Pokud Kadáfí uspěje, vyšle tím všem dalším ohroženým despotům regionu poselství, že je třeba jít cestou tvrdých represí a nikoli ústupků.

Právě to si uvědomuje levice ve zbytku světa, když ne některé levicové vlády v Latinské Americe. Jak zdůrazňuje Samir Amin [významný egyptský ekonom, nyní působící v senegalském Dakaru, pozn. překl.] ve své analýze egyptského povstání, mezi protestujícími byly čtyři odlišné složky: mládež, radikální levice, demokraté ze středních vrstev a islamisté. Radikální levice se skládá z potlačovaných levicových stran a oživeného odborového hnutí. Není pochyb, že v Libyi je radikální levice mnohem menší, je tam ale také mnohem slabší armáda (v důsledku Kadáfího vědomé politiky). Jak vše dopadne, je tedy velmi nejisté.

Vůdcové, kteří se scházejí v Arabské lize, mohou Kadáfího veřejně odsuzovat, ale v soukromí mu mohou někteří, ba většina, tleskat – a opisovat od něj.


Sociální úspěchy nejsou vše

Může být užitečné zakončit dvěma svědectvími ze světové levice. Helena Sheehamová, irská marxistická aktivistka známá v Africe pro svou solidární spolupráci s většinou tamních radikálních hnutí, byla pozvána Kadáfího režimem, aby v Libyi přednášela na univerzitě. Přijela právě v okamžiku, kdy propuklo pozdvižení. Přednášky na univerzitě byly zrušeny a hostitelé nakonec Sheehanovou prostě nechali být, ať se postará sama o sebe. Vedla si o tom deník, do něhož si posledního dne, 8. března, zapsala: „Všechny nejasnosti ohledně tohoto režimu jsou pryč, pryč, pryč. Je brutální, zkorumpovaný, úskočný, sebeklamný.“

Můžeme se také podívat na prohlášení významné odborové federace Jižní Afriky a hlasu levice, COSATU. Po ocenění sociálních úspěchů libyjského režimu se v něm říká: „COSATU ovšem neakceptuje, že tyto úspěchy jakkoli omlouvají masakrování těch, kdo protestují proti utlačovatelské diktatuře plukovníka Kadáfího, a znovu potvrzuje svou podporu demokracii a lidským právům v Libyi a na celém kontinentu.“

Sledujme pořád míč. Klíčovým celosvětovým zápasem je právě teď druhá arabská revolta. Bude dost obtížné dospět v tomto zápase ke skutečně radikálnímu výsledku. Kadáfí je pro arabskou, dokonce i pro světovou levici vážnou překážkou. Asi bychom si měli všichni připomenout maximu Simony de Beauvoir: „Chtít být sám svobodný znamená chtít, aby ostatní byli svobodní.“

Copyright © Immanuel Wallerstein, komentář č. 301, 15.3.2011. Z angličtiny přeložil Rudolf Převrátil. Mezititulky Slovo.

Ilustračné foto: Jorge Mejía peralta a tedeytan

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
18. marec 2011, 13:04
Niekde som cital, ze to co sa deje v Severnej Afrike je dalsia farebna revolucia, ako napr. Oranzova na Ukrajine. Autor v tomto clanku pise: citujem "A pokud lze mluvit o spiknutí, je to spiknutí mezi Kadáfím a Západem s cílem zpomalit nebo dokonce rozdrtit arabskou revoltu." V kazdom pripade sa v obidvoch pripadoch predpoklada americka alebo ak chcete "zapadna/demokraticka pomoc". USA (NATO) vzdy dbali na to aby sa v celom svete budovala "demokracia". Kedze USA sa nebude angazovat v Lybii, priklanal by som sa k nazoru, ze tu revoluciu vytvorili oni pomocou FaceBooku a vyskolenych animatorov. Nechaju Kadafiho postrielat par nevinnych civilistov, cim sa kompromituje a potom bude prinuteny urobit nejake ustupky. Americania usetria na vojenskych vydavkoch a dosiahnu svoje. USA si nemoze dovolit dalsiu velku "akciu". Kadafi hral zrejme dvojitu hru s USA a to ich nasralo. Videl by som v pozadi strach USA pred rastucim vplyvom Ciny, ktora tam kupuje doly, bane a buduje vrty. Potrebuju obnovit lojalitu byvalych kolonii.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
20. marec 2011, 00:57
V Iraku sa agresori snažili nájsť nejaký dôvod - a predložili nám neexistujúce chemické zbrane. V Kosove už na naň kašlali - išlo predsa o základňu USA v Kosove, odkiaľ mimochodom budú vzlietavať lietadlá proti Lýbii. V Líbii nám má stačiť zopár kecov o povstalcoch (platených zo zahraničia). Lýbia ako štát na nikoho neútočí. Preto neexistuje žiadne právo na vojenský zásah zvonka. Hovorí sa tomu tiež právo na sebaurčenie. Všetka špina padá na zakrpatených politikov typu Šarkózyho (zakrpatených nielen výškou). Arogantná moc v pozadí zostane nepotrestaná a zase si na chvíľu vyrieši svoj buznis. Keďže vo svete už veľa malých štátov nezostalo, nabudúce to už bude niekto väčší. Turecko? Čína? Kapitalizmus ako systém v podstate parazitný je trvalo neudržateľný. Ako povedal Marx, kríza imperializmu sa dá riešiť len vojnou. Snáď konečne pochopíme, že za ďalší vývoj zodpovedám aj ja, ty, on.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
20. marec 2011, 10:59
Autor cvlanku nepochopil zasadnu vec europska lavica sa zmieta v krize uz asi 22 rokov a jej postoje su pre svet irelevantne. Rodisko novych lavicovych myslienok je prave v juznej amerike a tym sa treba zaoberat. A este by ma zaujimali, ktore azijske lavicove strany alebo hnutia podporuju agresiu v Lybii ? Lebo viem, ye Cina nie a kto ani nneviem.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. marec 2011, 14:21
iba taká maličkosť. Marx sa radikálne pomýlil v boji proti imperializmu sa nedá a (nesmie v žiadnom prípade prinesie to holokaust) vyriešiť vojnou to je chyba ľavičiarov. neopakujete ju znova. Turecko je vyspelá krajina má svojich vzdelancov a sú správne orientovaní rozlíšili ako prví, že kto - kde stojí aj čo prospeje Europe. majú iba jednu nevýhodu dosť na nich tlačí ich náboženstvo a jeden prvok, ktorý obsahuje korán. tento prvok je potrebné ustrážiť oni vedia ktorý. Čínu ani južnú ameriku neťahajte do europy robia nekalú činnosť, ktorá sa čochvíľa ukáže. Malý napoleon už nemá nič v rukáve hrá so žolíkom schovaným v rukáve. každý mu ho vidí v zrkadle a tie sú všade. nemá čo ponúknuť svetu. Prichádza nová, dobrá, vľúdna internacionála výhodná pre všetkých občanov EU aj ludí dobrej vôli, ALE dobrá vôľa(humanita) nemá pravú tvár má masku na tvári tie 2% - znamenajú iba to, že iba 2% ludí sa má a bude sa mať ako prasce v žite. majú svoje zdroje obrovské zdroje vo všetkých frontách od vedy, techniky, zdravotníctva aj ľudských zdrojov. majú svoju skrýšu, ktorá sa odhalí a vďační im budú maltskí rytieri a jedno kniežatstvo schované v ich skrýši v Europe. a dalej to chce ešte chvíľu pokoja a porozumenia. a už iba pre Čechy nepokúšajte sa o nemožné v podobe NATO je to neľudské a zbytočné mrhanie peňazí daňových poplatníkov.
Obrázok používateľa fedor@biont.eu.sk
#6
Fedor Macášek
20. marec 2011, 20:17
ale dokonca z pravého brehu mali triezvejšiu prognózu vývoja http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/03/2011318132217965513.html
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
20. marec 2011, 20:41
Tragikomické sú západné kecy o tom, že ide o ochranu civilistov pred zabíjaním Kaddáfího vojakov. Pritom v Líbyi od začiatku išlo skôr o ozbrojené povstanie, neboli takmer žiadne pokojné demonštrácie. ....... Západní tajtrlíkovia sa dokonale zosmiešňujú v očiach svetovej verejnosti. Nemusíme mať Kaddáfího radi, ale z právneho hľadiska jeho boj s ozbrojenými civilistami je legitímny. Urobila by to každá krajina, ako to urobili USA, V. Británia, Francúzsko, Španielsko na svojom území a nikto im nič nevytýkal.......... Pritom pár kilometrov ďalej, v Bahrajne, alebo v Jemene, absolutistická moc, ktorá sa ani len nesnaží hrať na demokratickú, pod ochranou americkej flotily a vojakov z ďalšej absolutistickej krajiny Saudskej Arábie, masakruje po desiatkach skutočne neozbrojených demonštrantov za demokratické zmeny. Ale tam médiá a západ mlčia. Je to otrasné, amorálne, za toto si západ zaslúži len hlboké pohŕdanie. A tieto krajiny dokáže ešte niekto nazývať vyspelými. Ide o bohaté, vyspelé kapitalistické krajiny, ale nie vyspelú civilizáciu, za tou tieto skanzeny kapitalizmu zaostávajú 4 epochy............. Treba si odmyslieť všetky tie tradičné západné kecy o ľudských právach, tomu neveria ani stúpenci kapitalizmu, v diskusiách jasne hovoria o rope. Západný kapitalizmus je dnes vo veľkých dlhoch, kríze a nedokáže zabezpečovať bežnú nadspotrebu svojich konzumných kobyliek. Preto bez problémov odhadzuje svoju buržoáznodemokratickú podobu, nasadzuje otvorene imperialistickú, aby sa dostal k zdrojom ............... Je to výsledok toho, že západný kapitalizmus je od r. 1928 len vedľajšou vývojovou líniou a nedokáže civilizovaným, vyspelým spôsobom riešiť hromadiace sa problémy ľudstva. Raz darmo, kto zaostáva 4 epochy za vývojom, nemôže rozumieť súčasným potrebám. Veď nedokáže riešiť problémy vo svete inak ako zbraňami ? v Iraku, Afganistane, Juhoslávii, Líbyi, nehovoriac o nespočetnom množstve vojen za posledných sto rokov............. Týchto západných tajtrlíkov treba postaviť pred súdy a pozatvárať. Sú parazitmi na tele civilizácie, takými sa stáva celá západná kapitalistická spoločnosť - a z hľadiska dejinného vývoja nieže neznamená žiadnu vyspelosť, ale obrovskú brzdu vývoja pre ľudstvo. Tak ako každý parazit, či nádor vyciciava svojho hostiteľa, ktorému preto hrozí odumretie. Civilizácia by dnes bola bez nich oveľa ďalej.
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
20. marec 2011, 22:04
no, nejak sa nam imanuel vo svojich prognozach riadne sekol. rezolucia je na svete, rusi nevetovali, ani cina, francuzske stihacky lietaju nad benghazi, amici tiez...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. marec 2011, 22:07
aha, teda najprv to, co tu je na novom slove ospevovane ako snaha arabov o demokraciu je len imperialisticke divadielko? teda najprv zapadne krajiny rozprudili chaos v tunisku, potom v egypte, aby sa nakoniec dostali k dzamahirijskej rope? to su ale prefikani ti imperialisti, idu na to pekne oklukou. a aby sa nepovedalo este robia diverzne akice v haam piatich inych krajinach. a spravili si zemetrasenie v japonsku aby to rozptylilo pozornost.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. marec 2011, 00:43
naco by sa trepali do kosova ked maju lietadlove lode v stredozemi, taliansko, spanielsko, a UK? okrem toho B2 budu lietat podla priamo z US.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. marec 2011, 08:11
nie sme v detskej škôlke - ak chceš so mnou diskutovať.
Obrázok používateľa Anonymný
#9
(neuvedené)
21. marec 2011, 16:59
...Politika nie je o hodnotach, ale o zaujmoch. Hovori to uz aj bezpecnostny analytik Ivo Samson. A ten o tom asi nieco vie:))) Zapad v Libii zrejme stavil na nspravnu kartu na rebelov a z Kadafiho si spravil znova nepriatela. Co s tym, Libiu potrebuje. Tak musi odstranit Kadafiho. Chalanov jazdiacich na Toyotach s protilietadlovymi dvojcatami na korbach nazyva demokratickou opoziciou, alebo vrazdenymi civilistami. Rusi aj Cinania pochopili, ze zapad sa uz rozhodol a bude bombardovat aj bez rezolucie, ako to uz urobil v Srbsku. Tak si nechali nieco slubit a rezoluciu o bezletovej zone nevetovali. V ramci srandy som kdesi cital, ze z Putina spravia generalneho tajomnika NATO:)))A este taka malickost. Aspon uz vieme, co bezletova zona znamena. Ze sa bombarduje vsetko, co sa vojnovym strategom zda bombardovania hodne...:)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. marec 2011, 17:43
z konkurencie stredovekého islamu, že možno predpokladá, že Kaddáfího tanky T-55 (na takom som ešte jazdil aj ja) sú vybavené asi krídlami - a ako v tom známom vtipe o sovietskom traktore, môžu nielan spustiť paľbu, ale aj vzlietnuť a zaútočiť na západné vojenské loďstvo.-).
Obrázok používateľa Anonymný
#10
(neuvedené)
21. marec 2011, 20:16
Veľká Británia nevie vylúčiť, že líbyjský vodca Muammar Kaddáfí sa stane cieľom jedného z jej útokov. "Nebudeme zachádzať do detailov a hovoriť, kto alebo čo môže byť cieľom," vyhlásil v pondelok šéf britskej diplomacie William Hague......... Kto dal právo tomuto človeku (z hľadiska vážnosti politikov sa hodí úplne iné pomenovanie) hovoriť o zabití hlavy iného štátu ako o normálnej veci? Osobne mi je Kaddáfí vcelku ukradnutý, ale z hľadiska tých rečí, čo v tejto súvislosti nakecal západ o ochrane ľudí. Jednak to nepripúšťa ani samotná rezolúcia BR OSN a je to civilizačný nonsens, aby sa také niečo dnes dialo. Znovu opakujem, ak si tu dovolí tieto krajiny nazývať vyspelými, asi zaspal dobu........ Ak si to rozoberieme do súvislostí, tak celé toto počínanie z hľadiska ochrany ľudských životov je hlboko amorálne. Veď napokon ide len a len o ropu, tak nečudo. Ochraňovať sa vraj majú životy civilistov, v tomto prípade ozbrojených civilistov. Akoby ich životy boli cennejšie, ako životy Kaddáfího vojakov či ozbrojených stúpencov, ktorých zabíjajú svojimi leteckými útokmi západné krajiny. Podobne na základe akého kritéria sú životy ozbrojených povstalcov, možno tvrdých islamistov cennejšie ako životy armádneho velenia, na ktoré bol spáchaný letecký útok. Som zvedavý, na základe akého kritéria dospeli k takýmto absurdným záverom.
Obrázok používateľa Anonymný
#11
(neuvedené)
22. marec 2011, 12:39
o takticky geniálne rozohratom úvode šachovej partie zo strany USA v prípade útok proti Líbyi. Takticky to možno vyzerá geniálne. Zo strategického hľadiska však západný kapitalizmus ako zastaralý systém, nerozumejúc potrebám vývoja dnešnej civilizácie, koná čoraz absurdnejšie, sebevražednejšie. Nakoniec, toto je skôr zúfalá snaha vymaniť sa z krízy, zabezpečiť si na to zdroje, ako premyslený strategický ťah. ...... Podporou povstalcov v Líbyi to vypadá na iracký, či afganský scenár. Pôvodne sekulárne orientovaný prozápadný režim v Iraku je nahrádzaný islamským režimom blízkym Iránu. ..... Kto tvorí dnešných povstalcov v Líbyi? Kaddáfí tvrdí, že ide o stúpencov Al-Kájdy, západné média to už preto len z príncípu odmietli. Ako píšu dnešné Blisty.cz, o takomto zložení povstalcov však píše aj Combating Terrorism Center při Vojenské akademii Spojených států ve West Pointu. Zo strategického hľadiska teda západu nezostane nič iné, buď rešpektovať vznik extrémistického islamského režimu pod taktovkou Al-Kájdy, alebo tomu zabrániť vojenskou vládou........ Nemám rád konšpiračné teórie. Ale to preplietanie ciest USA (cez tajné služby) a Al-Kájdy je veľmi zaujímavé. Prakticky vznikala pod vplyvom USA ako odboj proti sovietskej prítomnosti v Afganistane. USA na jej podporu vynaložili 3 mld dolárov. Spolupráca s ňou sa uskutočňovala cez pakistanskú tajnú službu. (Niektoré aspekty opisuje napr. článok v Blisty.cz 10.8.2009 Usáma bin Ládin pracoval pro USA až do 11. září), opisované sú viaceré kontakty s Bin Ládinom a druhým mužom Al-Kájdy Závahrím. Zaujímavým je tiež údaj o tom, že rodina Bushovcov a rodina bin Ládinovcov investovali vo viacerých spoločných podnikoch, napr. skupiny Carlyle. Táto bola jedenástym najväčším dodávateľom zbraní pre americkú armádu - a tak nečudo, že po 11. 9., vojne v Iraku, v Aftanistane zarobili dobre obe rodiny, Bushovci aj bin Ládinovci. Spolupráca rodin Bushovcov a bin Ládinovcov sa udiala aj v prípade ropnej spoločnosti Airbusto, založenej George W. Bushom. Firma bola vysoko úspešná v nenachádzaní ropy, ale existovala vďaka tomu, že do nej investoval finančný poradca rodiny bin Ládinovcov James Bart. Tak sa zdá, že Al-Kájda je zdrojom veľkých ziskov tak pre niektoré americké rodiny i saudskoarabské, a je vcelku možné, že nie náhodne sa snažia udržať pri živote aj božích bojovníkov v Benghází. Že zo strategického hľadiska je to pre západný kapitalizmus strata a znamená úpadok, pretože odčerpáva zdroje potrebné na rozvoj, tieto rodiny asi zhlboka nezaujíma.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. marec 2011, 14:12
Milanko, ospravedlňujem sa, že ťa vyrušujem pri Tvojich neskutočne hlbokých úvahách, ale je už Tvojim údelom vedca občas aj nám nehodným niečo objasniť a tak Ťa prosím o pomenovanie hlavnej vývojovej línie. Ďakujem za láskavosť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. marec 2011, 15:11
Hlavná vývojová línia? Návrat na biologickú rovinu:-).
Obrázok používateľa Anonymný
#12
(neuvedené)
22. marec 2011, 16:36
Postoj súčasnej európskej ľavice silne pripomína rok 1914.Sadlom obrastení( nielen obrazne povedané) sociálno-demokratickí lídri nemali problém svojim vládam posvätiť prvú svetovú vojnu. Súčasná európska ľavica, a podľa tohto článku aj tá kvázy svetová spadla na úroveň salónnych socialistov typu Edka Chmelára.Nech sa za to na mňa neurazí. Aj dnešné postoje Európskych socialistov, starých materiálne zazobaných páprdov, potvrdzuje,že Robert Fico v roku 2006 urobil dobre, keď sa na ich bu-bu-bu v podstate vykašľal. Väčšina týchto pánov má maslo na hlave,z čias kedy boli pri vládnom vesle a časom sa dostali do polohy nie odporcov ale až pokorných služobníčkov kapitálu.Zdôvodňujú si to tak, že dospeli k názoru, že globalizácii sa čeliť nedá, a preto sa treba naučiť vydávať kompromis za víťazstvo.Toto nám doslova a do písmena hustili do hlavy na jednej celodennej konferencii páni poslanci z SPD. A tak aj vyzerajú ich volebné výsledky vo vyspelých krajinách Európy. Čo sa týka Líbie. Vojenská agresia a je podpora z Arabskej ligy sa koná z obavy, aby si v rámci "arabskej jari" ľudia nezobrali príklad z Kaddáfiho a neprišlo by im nebodaj na um znárodniť naftové polia a iné nerastné zdroje,
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. marec 2011, 12:00
Nedá mi nezareagovať na toľké dišputy:
Imperiálne vojská zaútočili na Lýbiu pod zámienkou "ochrany civilistov" i keď ich politici v mene najvyššieho Obamu ešte pred pár dňami hlásali, že "plukovník Kadáfí musí byť odstránený", celý útok je chaotický a zmätok vnáša nejednotnosť velenia dôstojníkov národných armád, ktoré sú vlasne v NATO ale oficiálne nebojujú ako NATO, pod pokryteckou marketingovou propagandou "bezletovej zóny" sa zabíja osdtrými streľbami na území zvrchovaného štátu - člena OSN a zámerne sa vytvárajú vysoké materiálne škody, pričom ide o krajinu, kde pred mnohými rokmi VTEDY ĽAVIČIAR Kaddáfí znárodnil ropný priemysel a DNES DIKTÁTOR PLUKOVNÍK KADDÁFÍ zo znárodnenia urobil vlastný pašalík s dohodnutými odbermi nafty a platbami od nadnárodných spoločností, takže imperiálnym mocnostiam pravdepodobne vôbec nejde o "arabskú demokratickú revolúciu" ale o zdroje nafty...

Fakt som vo svojich 55 rokoch života nepochopil, kde je tanm zmienka o ľavici, preboha...
To, že sa slovenskí "renomovaní ľavičiari" v médiách vyjadrili k arabskej revolte vôbec neznamená, že reprezentujú slovenskú ľavicu a že sa vyslovili v prospech Kadáfiho, ktorý stratil svoje "ľavičiarstvo" niekde nad Lockerbie v sedemdesiatych rokoch 20.storočia.

Asi najľavicovejší postoj zaujal Oskar Krejčí vyjadrením, že je to veľmi nešťastný začiatok medzinárodného pruseru, začať vojnu v Lýbii a čušať v prípade šetkých ostantých arabských nepokojov a že to bude mať nejaký dôsledok na svetový vývoj.
A už iba pre Ľ.Čierneho: ak tak chceme veriť "arabskej jari" (úplne od veci porovanie s našim rokom 1968), kde máme vodcov, ktorí hlásajú sociálnu rovnosť, slobodu a nejaký socialistický program? Nič také neexistuje, je to živelná vzbura, alebo, ak chceme veriť konmšpiračným teóriám, Rusi vraj predvídali, že ASmeričania vyvolajú nestabilitu v arabskom svete preto, aby potopili európsku ekonomiku a Euro a akosi sa im to vymklo z rúk.
No a znárodnenie ropného priemyslu, Kadáfi ho už tiež sprivatizoval, takže dávno nie je ľavičiar a zainteresované kruhy sa skôr obávajú, aby nedošlo k ich ničeniu ako v Iraku, keď ich dal Saddám podpáliť, ale toho sa bojme všetci, to by už Zemeguľa naozaj dýchala smog všade.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. marec 2011, 09:49
sa rozhodli v mene najvacsieho bozstva-kapitalu, dosadit do africkej krajiny s najvyssou zivotnou urovnou ich "demokraciu". Dokedy budu tie bludy zaujimave aj pre jednokomu a od jednokoho?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. marec 2011, 12:16
okupanti neeixstuju. zatial bezletova zona. europe ide prdovsetkym o tom,a by tam bol pokoj. amici su dobrovolne mimo politickej hry, oni vojensky participuju len kvoli tomu lebo zase technologicky to vsetko nezaistia. ich lybijska ropa nezaujima. sarkyho aj berlusconiho nezaujima ci bude v lybii demokracia alebonie, to je problem lybijcanov. ved aj s kaddafim uz boli zadobre, im slo aby bol pokoj a fungoval biznis. teraz ked im povstalci zhodili kaddafiho tak vedia ze kaddafi sa neudrzi pri moci a akeby sa zubami nechtami drzal, sposobi to len obciansku vojnu somalskeho typu a v tom momente moze europa zabudnut na pokoj- ziadne dodavky ropy a mraky utecencov. preto europa pragmaticky v zaujme kludu a stabilnych pravidlenych dodavok ropy podpori povstalcov. lenze je tu jeden hacik, ktoru tu vidim- akonahle sa o moc prihalsia islamski fundametnalisti, bude mat europa este vacsi problem. a to sa kludne moze stat, ze nabozenski fanatici europe odkazu - ziadna ropa a na dovazok zastavujeme suez (moslimske bratstvo v egypte). a v tu ranu zacne vojna se vsim vsudy. zabudnite na to ze v povstaniach v tychto severoafrickych krajinach vyhra demokracia. figu. zradikalizuju sa navrch sa dostanu fanatici. ved presne to iste uz na plnu hubu odkazoval berlusconimu kaddafi, ze nech neblbne, ved kaddafi drzi na uzde fanatikov. to iste podcenili amici v iraku, ked dali dole saddama, ale nemali zanho alternativu na udrzanie kludu - a teraz v iraku funguju desiatky samostatnych bojoviek, vacsina riadena zo zahranicia wahhabistami a inymi fanatikmi. a samozrejem ez okrem bojovania s amikmi bojuju aj navzajom a dokona raz bojuju s amikmi a ich bagdadskou vladou, raz proti nim. pozrite sa na paralelu (aj ked velmi povrchnu a nie celkom presnu) s vlasovovcami.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984