Ďurčanského socha nepatrí na námestie

„Toto sú židovské obchody, tu bývajú Židia, toto bude vaše,“ vyhlásil ako minister na zhromaždení s Topoľčancami. O tejto kapitole Ďurčanského života jeho obdivovatelia mlčia. Na stretnutí s Göringom rázne tvrdil: „Židovský problém sa vyrieši podobne ako v Nemecku.“ V Hlohovci povedal: „Židovská politika aj dnes je rozkladná. Sme však na stráži a pôjdeme proti ním, ako si zaslúžia!“
Počet zobrazení: 3399
Ferdinand Durcansky.jpg

Narodil sa 18. decembra 1906 v rodine zámožného statkára Juraja Ďurčanského, ktorý patril medzi mecenášov Hlinkovej slovenskej ľudovej strany. Za to si v prvej polovici 30. rokov minulého storočia vyslúžil senátorské kreslo v pražskom parlamente. Ferdinand po maturite na nitrianskom gymnáziu (1925) študoval právo v Paríži a Bratislave, potom vo Viedni, Berlíne, Haagu a vo viacerých poľských mestách. Od roku 1933 bol pedagógom na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, ktorú neskôr premenovali na Slovenskú univerzitu a Ďurčanský tam ako 34-ročný (!) získal profesúru.


Nástup mladých radikálov

S bratom Jánom sa angažovali v mládežníckom hnutí HSĽS. V apríli 1933 založili v Bratislave dvojtýždenník Nástup (mladej slovenskej autonómnej generácie), ktorý sa stal hlásnou trúbou radikalizujúcej sa ľudáckej omladiny. Spolu s predsedom Ústredného zväzu katolíckeho študentstva Jozefom Kirschbaumom sa sústredili na nové štátoprávne riešenie Slovenska – bez Čechov. Pre nenávistné útoky proti pražskej vláde a články, ktoré nabádali k rozkladu republiky, úrady v júni 1934 časopis na pol roka zastavili. Ale ani po obnovení  vydávania sa jeho tón nezmiernil, otvorene začali chváliť nemecký nacizmus a taliansky fašizmus.

Celkom logicky táto skupina mladoľudákov, či tzv. nástupistov patrila v septembri 1936 na VII. zjazde HSĽS v Piešťanoch medzi najagresívnejšie zložky. Mimoriadne ambiciózny Ďurčanský bol spoluautorom programového manifestu. Ten sa považuje za prelomový pri premene pôvodne nacionálno-konzervatívnej strany na autoritársku partaj s mnohými fašizoidnými črtami, ktoré sa ďalej prehlbovali.

Oficiálnym heslom HSĽS sa vtedy stalo: Jeden národ, jedna strana, jeden vodca! Stačilo si vyčkať na príhodnú situáciu a totalitný režim sa mohol nastoliť podľa zahraničných vzorov i na Slovensku. Táto chvíľa nastala už o dva roky. A sebavedomý Ďurčanský ju plne využil pre svoj kariérny postup.


Ministrom ako 32-ročný

V rámci vtedajších názorových prúdov v HSĽS mal bližšie k Alexandrovi Machovi a Vojtechovi Tukovi ako k umiernenejšiemu Jozefovi Tisovi. Preto mnohých prekvapuje, že ho po vyhlásení autonómie 6. októbra 1938 Tiso zahrnul do svojej päťčlennej vlády.

Katolícky kňaz a budúci prezident už vtedy rozohral komplikovanú personálnu rošádu, ktorá mala rozleptať jednotu jeho straníckych rivalov. Kým sa jeho hlavný sok Tuka po nútenom pobyte v Plzni utiahol urazený bez funkcie do piešťanských kúpeľov, Tiso na utlmenie požiadaviek radikálov povolal do svojho tímu medzi mladými ľudáckymi akademikmi obľúbeného Ďurčanského. Ten sa sotva 32-ročný stal ministrom spravodlivosti, sociálnej starostlivosti a zdravotníctva súčasne. Prevratné časy prajú odvážnym...

Ďurčanský sa stal po zmanipulovaných voľbách s jednotnou kandidátkou HSĽS v decembri 1938 (na nástupe totalitného režimu mal aj ako právnik osobné „zásluhy“) poslancom a v novej autonómnej vláde pre zmenu prevzal pod svoju kuratelu rezort dopravy a verejných prác. Zrejme sa ani vtedy na odbornosti ministrov veľmi nebazírovalo. Najviac ho však ťahalo k zahraničnej politike. Začiatkom októbra 1938 bol členom čs. delegácie na neúspešných komárňanských rozhovoroch s Maďarmi ohľadom ich tvrdých územných požiadaviek.

Už 12. októbra Ďurčanského ako súkromnú osobu prijal spolu s Machom vplyvný poľný maršal a veliteľ ríšskeho letectva Hermann Göring, ktorému vyjavil svoje úprimné presvedčenie: „Slováci chcú úplnú samostatnosť s najsilnejšími politickými, hospodárskymi a vojenskými väzbami na Nemecko.“

Prinajmenšom dovtedy už päť rokov Adolf Hitler z pozície ríšskeho kancelára otvorene vyhlasoval nevyhnutnosť rozšírenia „životného priestoru“ pre nordickú rasu predovšetkým na úkor Slovanov všetkými možnými prostriedkami...

O týždeň na to Ďurčanský a Tiso rokovali v Mníchove s nemeckým ministrom zahraničných vecí Joachimom von Ribbentropom. Napriek ubezpečovaniu oddanosti nemeckým vodcom Slovensko stratilo „v prospech tisícročnej ríše“ po Petržalke aj starobylý Devín. A šmahom dvoch rúk (okrem Ribbentropovej aj jeho talianskeho kolegu Galeazza Ciana) prišlo 2. novembra na arbitráži vo viedenskom  Belvedere o ďalších vyše 10-tisíc štvorcových kilometrov s takmer 860-tisíc obyvateľmi, z toho bolo 277-tisíc Slovákov.


Krízové dni v marci 1939

Foto: Slovenská krajinská vláda v decembri 1938 - Durčanský vpravo za Jozefom Tisom.
Autor foto: Múzeum SNP

Ďurčanský, ktorý sa nikdy na verejnosti netajil zámermi o odtrhnutie Slovenska od Prahy, pokračoval v nadväzovaní kontaktov s nemeckými predstaviteľmi i poza chrbát ústrednej vlády. Nielen on robil takéto sondáže názorov na vlastnú päsť, 12. februára 1939 prijal Tuku v Berlíne sám Hitler, ktorého slovenský profesor oslovoval ako „mein Führer“.

Tieto separatické tendencie znepokojovali Beranovu vládu a prispeli k vyvolaniu nešťastného tzv. Homolovho puču, keď zväčša české vojsko a četníctvo obsadilo Bratislavu a ďalšie strategické uzly na Slovensku. Súčasne zadržali a do Brna odvliekli zo dve stovky, ako by sme dnes povedali, ľudáckych celebrít, vrátane poslancov, ktorých mala chrániť imunita. Vtedy sa však zabíjali klince do rakve demokracie už v celej republike.

Šikovného Ďurčanského by sme však medzi zaistenými márne hľadali. Zrejme sa mu aj vďaka novým zahraničným priateľom podarilo v pravý čas utiecť do Rakúska, ktoré bolo po anschluse už rok súčasťou Nemeckej ríše. Jej miestodržiteľ vo Viedni Arthur Seyss-Inquart rozohral v tých dramatických dňoch nečistú rolu aj voči Slovensku.

Príslušníci Heydrichovej tajnej služby SD si zriadili hlavný štáb v petržalskej reštaurácii Lebenfinger (Ďurčanský tam bol 10. až 13. marca údajne denným návštevníkom). Odtiaľ to nemali ďaleko do Bratislavy, kde nastražili niekoľko bombových atentátov. Okrem iného aj pri Jezuitskom kláštore, kde sa v noci zvykol zdržiavať Tiso (v uličke vedľa Starej radnice) a pred vilou podpredsedu čs. vlády Karola Sidora (dnes rezidencia francúzskeho veľvyslanca na Galandovej ulici). Do tohto chaosu riadeného podľa berlínskeho scenára vtedy veľmi vhodne zapadali Ďurčanského dramatické prejavy vysielané z viedenského rozhlasu.

„Organizované jednotky Hlinkovej gardy tých obcí, ktoré ležia blízo hranice, nech obsadia hranice, aby sme boli bezpodmienečnými pánmi nášho Slovenska. Nech je každý na svojom mieste. Nech každý vyčká moje rozkazy, ktoré dávam ako zákonitý zástupca slovenskej vlády, lebo ostatným je a ešte na niekoľko dní bude nemožné, aby prejavili slovenskému národu svoje pravé, neovplyvnené mienky,“ vyzýval v éteri 10. marca a plamenne pokračoval:

„Našim nepriateľom a Čechom, ako aj zradcovským Slovákom pripomínam, že každý pokus proti terajšej zákonitej vláde, ktorej som i ja členom, každý čin, ktorý sa pácha vo spojení s Prahou, už po niekoľkých dňoch bude prísne potrestaný... Slováci, Slovenky! Nech Hlinkova garda strhne na seba moc v každej obci a v každom meste, kde táto moc nie je v spoľahlivých slovenských rukách... Na stráž!“

Ani sa netreba čudovať, že Tiso, ktorý sa v tých pamätných dňoch utiahol na svoju faru v Bánovciach nad Bebravou, do Viedne odkazoval, aby Ďurčanský s tými provokatívnymi rečami prestal. Ten však bol vo svojom živle. Na vlastnú päsť 11. marca poslal do Berlína telegram, v ktorom oznámil to, čo sa tam od ľudáckych predstaviteľov očakávalo - odtrhnutie Slovenska od Čiech a Moravy.


Ochrancovia slovenskej nezávislosti


Foto: Voľba Jozefa Tisu za prezidenta v aule univerzity Komenského, október 1939.
Autor foto: Múzeum SNP

O dva dni na to sa Ďurčanský vo Viedni pridal k Tisovi, s ktorým odletel na audienciu k Hitlerovi. Ako sa skončila, vieme. Štrnásteho marca sedem minút po poludní snem v Bratislave schválil „zákon o samostatnom slovenskom štáte“. Zvyšok Česko-Slovenska anektovali Nemci.

Ďurčanský vďaka svojim aktivitám v Rakúsku počas marcovej krízy – o ktorých sa mimochodom nikdy, ani po vojne vo svojich knihách nezdôveril – získal vysnívaný post ministra zahraničných vecí. Už 18. marca 1939 Hitler pozval Tisa a jeho ministrov do Viedne, kde ešte v ten deň Ďurčanský s Tukom „vyrokovali“ Schuzvertag – ochrannú zmluvu medzi Nemeckou ríšou a Slovenskom a 23. marca pre zmenu v Berlíne podpísali tzv. dôverný protokol o hospodárskej a finančnej pomoci medzi oboma krajinami. Znamenalo to dobrovoľné podriadenie hlavných odvetví slovenského priemyslu (konkrétne 25 podnikov so strategickou výrobou) vojnovej mašinérii nacistického Nemecka.

Následne Ďurčanský viedol s Nemcami rozhovory o vytvorení tzv. ochrannej zóny na západnom Slovensku od Malých a Bielych Karpát až po Javorníky, ktorú mohla kedykoľvek obsadiť nemecká branná moc, ako aj o možnostiach hladkého prechodu wehrmachtu cez naše územie pri agresii proti Poľsku. Napokon sa do vojenských operácií proti severným susedom nechala zatiahnuť aj slovenská armáda. Pritom nešlo, ako tvrdila súdobá ľudácka i povojnová emigrantská propaganda, iba o oslobodenie obcí na hornej Orave a severnom Spiši, o ktoré Slováci nespravodlivo prišli v rokoch 1920 a 1938.


Koniec sľubnej kariéry

Hlavným argumentom súčasných obhajcov Ďurčanského a odhalenia jeho busty v Rajci je, že presadzoval nezávislú zahraničnú politiku a bol zástancom prísnej neutrality. Za to sa vraj dostal do vážnych sporov s Machom, ktorého obviňoval „z prílišného zasadzovania sa o úzke nemecké spojenectvo“. Hitler sa v tomto spore priklonil k Machovi a tak Tiso musel pod nátlakom z vlády Ďurčanského odvolať. A potom sa údajne dlhé roky nemohlo jeho meno v tlači objaviť...

Počas svojho „disentu“ bol však naďalej členom predsedníctva HSĽS, poslancom a profesorom medzinárodného práva na univerzite. Publikoval, bol členom správnych rád viacerých lukratívnych firiem (tieto zdroje neobmedzených finančných možnosti poznáme aj zo súčasnosti), majiteľom továrne na liečivá v Hlohovci a spolu s bratom Jánom aj arizovaného kaštieľa v Beladiciach pri Zlatých Moravciach. Nuž, nežil si s rodinou najhoršie...

A pokiaľ ide o jeho „nezávislú“ zahraničnú politiku? Niektorí autori hovoria o pokusoch obnoviť diplomatické styky s Veľkou Britániou, s ktorou bolo Nemecko aj Slovensko vo vojnovom stave. Ďurčanský, hoci v špiku kostí antikomunista, sa usilovať spolupracovať so Sovietskym zväzom, ktorý v septembri 1939 na krátko uznal slovenský štát. Bolo to zrejme viac, ako sa v Berlíne od slovenského ministra očakávalo. A to napriek tomu, že Stalin bol v tom čase po delení Poľska Hitlerov spojenec. Dokonca vyslancovi Grigorijovi Maximovičovi Puškinovi Ďurčanského ministerstvo pridelilo arizovaný palác na Gunduličovej ulici, na ktorý si robil zálusk vodca karpatských Nemcov Franz Karmasin. Ten to hneď urazený hlásil do Berlína.

Ani na nadväzovanie užších kontaktov s Talianskom a menšími satelitnými štátmi osi Berlín – Rím si asi Ďurčanský vždy nepýtal povolenie od Ribbentropa a to sa neodpúšťa. Navyše na jeho funkcie (v novembri 1939 sa stal súčasne ministrom vnútra) si robili chúťky „germanofili“ z HSĽS, ktorí sa stále cítili nedostatočne docenení: predseda vlády (Tiso bol od októbra 1939 prezidentom) a rektor Slovenskej univerzity v jednej osobe Vojtech Tuka a šéf Úradu propagandy, gardistický veliteľ Alexander Mach.

Hitler sa rozhodol vnútorné napätie v špičkách HSĽS riešiť rázne. Počas svojho tradičného letného pobytu v Alpách si do Salzburgu na 28. júla 1940 pozval obe skupiny a zrejme im dobre prečistil žalúdok. To, že sa s Ďurčanským odmietol stretnúť, dopredu naznačovalo výsledok diktátu. Už 29. júla podal demisiu, Tuka si pribral agendu zahraničnej politiky a Mach sa stal aj ministrom vnútra. Celkovo sa teda posilnilo pronacistické krídlo vo vedení HSĽS i štátu, ale nie až tak jednoznačne, ako si to tandem Tuka-Mach a ich tútori v Berlíne predstavovali. Preto tých pozvaní na koberček do Salzburgu bolo ešte niekoľko...


Povstanie prinieslo druhý dych

Foto: Vydávanie vojenskej výstroje a výzbroje počas povstania.
Autor foto: Múzeum SNP

Keď už v súvislosti s Ďurčanským píšeme o nezávislosti zahraničnej politiky, treba pripomenúť, že nikdy, ani po vojne nekritizoval vojenské anabázy Nemecka a jeho spojencov na východ či západ, ani zločiny, ktoré sa na civilnom obyvateľstve z dobytých území vykonali. O holokauste ani nehovoriac. Naopak, exminister nabral nový politický dych po vypuknutí Povstania, keď verný svojmu nespútanému radikalizmu vyzýval nielen na tvrdé zúčtovanie s „nepriateľmi národa“, ale vyžadoval aj nemilosrdné čistky v ľudáckych radoch.

Nemecký vyslanec Hans Elard Ludin v Bratislave si ho na jeseň 1944 nevedel vynachváliť. Posielal do Berlína odporúčanie, aby sa Ďurčanský vrátil do vlády, lebo „je dnes v spolupráci s ríšou najlepšou zárukou slovenskej štátnosti“. Svojho rezortného šéfa Ribbentropa však neobmäkčil. Nacisti nikomu nič neodpustili.

V novom kabinete, ktorému do čela 6. septembra 1944 Tiso postavil svojho príbuzného, predsedu Najvyššieho súdu Štefana Tisu (Tuka už bol vtedy chorý), sa kreslo pre rodáka z Rajca neušlo. To ho však od ďalších aktivít neodradilo. Rečnil v rozhlase, vystupoval na straníckych aktívoch a verejných zhromaždeniach ostro proti Benešovi a v prospech okupantov, čo nacisti prijímali s veľkým uznaním.

Večná mladícka naivnosť, fanatizmus, bezbrehá viera v účinnosti tajných nacistických zbraní, ktoré zastavia postup Spojencov na Berlín? Asi z každého rožku trošku. Ukázalo sa to najmä 15. januára 1945, keď už bola podstatná časť Slovenska oslobodená sovietskymi a rumunskými vojskami, na tzv. zjazde mladej slovenskej generácie – ako inak opäť v Piešťanoch. Pochopiteľne, Ďurčanský bol jedným z hlavných organizátorov podujatia a spoluautorom druhého piešťanského manifestu, kde sa okrem opakovania starých „právd“ hovorilo aj o potrebe zdvihnutia zbraní proti každej zahraničnej moci, či o možnostiach diverznej činnosti v obnovenom Československu.


Bratom Ďurčanským ostal iba exil

Osobne však nebol až takým hrdinom. Už v marci ušiel medzi prvými politikmi do Rakúska spolu so spomínaným bratom Jánom , ktorý v tom čase zastával vysokú štátnu funkciu ako vládny poverenec pre Pohronskú a potom Nitriansku župu. Obaja boli v zahraničí finančne veľmi dobre zaopatrení. Ferdinand sa v exile stal jedným z mnohých samozvaných vodcov emigrácie.

Postupne pôsobil v rakúskom Kremsmünstere, v Mníchove, Ríme, kde založil Slovenský akčný výbor, neskôr premenovaný na Slovenský oslobodzovací výbor. V rokoch 1947 až 1952 žil v Buenos Aires. Argentína sa vtedy stala eldorádom nacistov z Európy a semenišťom pre budúce fašistické režimy v Latinskej Amerike. Brat Ján tam ostal až do svojej smrti v roku 1980. Ferdinand sa však presťahoval do Mníchova, kde po 22 rokoch zomrel a je tam pochovaný.

V emigrácii zostavoval a vydával neoľudácku literatúru a rozličné protičeskoslovenské memorandá, ktoré potom rozosielal vládam veľmocí a OSN. Pre prchkosť svojej povahy sa rozišiel so Sidorom a ostatnými umiernenými ľudákmi, ale v júni 1970 sa spolu s miliardárom Štefanom Romanom pričinil o vytvorenie Svetového kongresu Slovákov, kde bol začas funkcionárom.

Na rodnú pôdu už jeho noha nevstúpila. Veď Národný súd v Bratislave Ďurčanského v apríli 1947 odsúdil – v procese s Tisom - v neprítomnosti na trest smrti obesením. Tento verdikt dosiaľ nik nezrušil, ani dôveryhodne nespochybnil. Nebol teda amnestovaný, ani posmrtne rehabilitovaný, a tak rozsudok je doteraz právoplatný.


Zabúdaná temná stránka života

Foto: Žid  je náš nepriateľ.
Autor foto: Múzeum SNP

„Pozrite sa, toto všetko sú židovské obchody, tu všade bývajú Židia, toto všetko bude vaše,“ vyhlásil ako minister svojho času na zhromaždení s Topoľčancami. (Mimochodom, semä nevraživosti proti Židom tam zrejme zasial riadne hlboko, pogrom sa v Topoľčanoch udial aj po oslobodení v roku 1945.) O tejto kapitole Ďurčanského života jeho obdivovatelia zaryto mlčia, prípadne klamú, keď tvrdia, že zachraňoval Židov pred nacistami.

Už na spomínanom stretnutí s Göringom v októbri 1938 podľa precíznych nemeckých prameňov rázne tvrdil: „Židovský problém sa vyrieši podobne ako v Nemecku.“ Profesor dejín na UK v Bratislave Eduard Nižňanský vo svojom stanovisku  cituje aj ďalšie Ďurčanského antisemitské výroky. Napríklad 25. októbra 1938 povzbudený návštevou Bavorska na vystúpení v Hlohovci povedal: „Ak sa fluktujúci element židovský tu necíti dobre, nebránime, aby sa stadiaľto vysťahoval tak, ako sem nedávno prišiel... Židovská politika bola a aj dnes je rozkladná. Židia odvláčajú tovar alebo ho skrývajú ho, rátajúc so zdražovaním. Sme však na stráži a pôjdeme proti ním, tak ako si zaslúžia!“

Bolo by pokrytecké, keby sme sa tvárili, že sa na Slovensku s prenasledovaním Židov začalo až pod hrubým Hitlerovým nátlakom počas 2. svetovej vojny. Antisemitské názory verejne prezentoval už Andrej Hlinka a ďalší činitelia jeho strany. Prvé násilné deportácie prebehli už za autonómie po viedenskej arbitráži a drasticky zasiahli do života asi 7 200 židovských obyvateľov.

Ďurčanský nebol ten typ obmedzeného gardistu, ktorý s bičíkom nenávistne naháňal Židov po námestí. Išiel na to omnoho sofistikovanejšie. Autonómna vláda v januári 1939 vytvorila Komisiu pre riešenie židovskej otázky na Slovensku,  tzv. Sidorov komitét, inak zvaný aj ako židovský výbor. Ďurčanský sa stal jeho členom, rozhodne nie pasívnym. Osobne ešte za existencii druhej ČSR predložil osem návrhov zákonov a vládnych nariadení, ktoré sa stali základom antisemitskej legislatívy u nás.

Po marci 1939 až do svojho odvolania v júli 1940 sa podieľal ako člen vlády na vypracovaní ďalších 19 obdobných právnych noriem. Dôležité bolo nariadenie č. 63/1939 s vymedzením pojmu „žid“ (vtedy ešte na základe vierovyznania, až Židovský kódex z roku 1942 vychádzal z etnického, či presnejšie rasového princípu). Právnik Ďurčanský chápal nevyhnutnosť tejto definície, aby potom presne stanovené diskriminačné až likvidačné opatrenia mali konkrétneho adresáta.

V júni 1940 chválenkársky bilancoval v jednom zo svojich prejavov činnosť ľudáckej vlády voči židovskej menšine aj týmito slovami: „Vo verejných službách bolo doteraz prepustených 321 židovských zamestnancov, zvyšok bol ponechaný dočasne. Neskoršie i tí urobia miesto pre Slovákov. Pred pár dňami podpísal som 248 dekrétov, ktorými som praktickým lekárom - Židom znemožnil na Slovensku ordinovať. Zásahom vlády bolo pozbavených praxe 443 advokátov a všetkých sedem verejných notárov - Židov. Pripravuje sa zákon, ktorý dáva možnosť vyvlastniť každý dom Židovi."

Viaceré vládne nariadenia z Ďurčanského „tvorivej dielne“ sa týkali súpisu a prevodu židovského majetku, poľnohospodárskych nehnuteľností, pôdy, výrobných podnikov, obchodov a živností.

„Holokaust sa nezačal tým, že Židia boli vraždení v plynových komorách,“ zdôrazňuje prof. Nižňanský, „ale ich postupnou osobnou evidenciou, evidenciou ich majetku, resp. zákonmi, ktoré umožňovali jeho arizovanie. Židia bez majetku sa potom stali sociálnou záťažou pre štát a následne ich deportovali v roku 1942 do koncentračných táborov. Aj keď vtedy Ďurčanský už nebol ministrom, zúčastnil sa na prvej fáze politiky antisemitizmu po vzniku slovenského štátu, na ktorú logicky nadväzovala situácia v rokoch 1941 až 1942.“


Čo by mali zvážiť poslanci v Rajci

Vo vyše tisícstranovej Bielej knihe venovanej najmä vzniku a trvaniu vojnového slovenského štátu, ktorú Ďurčanský napísal po 2. svetovej vojne, sa o svojich aktivitách na poli politického antisemitizmu akosi nezmieňuje...

Aj to by mali zvážiť poslanci mestského zastupiteľstva v Rajci, keď budú prehodnocovať rozhodnutie svojich predchodcov o odhalení sochy Ferdinanda Ďurčanského na, čuduj sa svete, Námestí Slovenského národného povstania! Iste, hotová busta, ktorá stojí zabalená v celofáne už od začiatku roka v strede mestečka, stála 14-tisíc eur. Čo je to však oproti hanbe, ktorú by Rajčania jej odhalením utrpeli? Veď stačí, že na starej fare, teraz pastoračnom centre, visí pamätná tabuľa Jozefovi Tisovi, ktorý v Rajci ako mladý kaplán pôsobil v rokoch 1911 a 1912.

Mimochodom, myslel – okrem odbojárov – niekto aj na, že do protifašistického Povstania sa zapojilo približne tisíc obyvateľov Rajeckej doliny a mnohí v boji proti nemeckým okupantom a ich domácim pomocníkom zahynuli? Čo si pomyslia ich potomkovia, keď sa socha Ďurčanského slávnostne odhalí? Alebo aby si nikoho nepohnevali, hneď vedľa nej postavia, tak dajako falošne, na slovenský spôsob, z jednej strany pomník holokaustu a z druhej pamätník SNP?  Už bolo dosť pálenia sviečok viacerým božstvám a ideám súčasne.

Foto: Ferdinand Durčanský

Autor je publicista, venuje sa obdobiu II. sv. vojny

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
14. marec 2011, 12:46
Vas clanok je klasicky pripad hodnotenia nasich slovenskych osobnosti. Pozrite sa do Ciech. Maju tam vsade sochy Masaryka a Benesa, ulice su po nich pomenovane a vsetci su na nich velmi hrdi. Pritom sam dobre viete ze napr. Benes bol agent NKVD a CSR hodil Stalinovi k noham. Cesi zabudli na ich zaporne stranky a vyzdvihuju ich prinos pri vytvoreni samostatnej CSR.1 CSR, ktora bola pre Slovensko utrpenim. Kazdy slovensky politik ktory sa zasadil o samostatnost SR,ma podla mojho nazoru pravo na svoju bustu v mieste svojho bydliska.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
14. marec 2011, 14:07
Akosi nerozumiem rodákom z Rajca, okrem potomkov toho pána, že by mali mať záujem o to, pripomínať pamätnou tabuľou rodáka, ktorý sa zaslúžil o zradu na slovenskej zvrchovanosti a ekonomike,ak pripustil toto: citujem z článku:
"Ďurčanský s Tukom ?vyrokovali? Schuzvertag ? ochrannú zmluvu medzi Nemeckou ríšou a Slovenskom a 23. marca pre zmenu v Berlíne podpísali tzv. dôverný protokol o hospodárskej a finančnej pomoci medzi oboma krajinami. Znamenalo to dobrovoľné podriadenie hlavných odvetví slovenského priemyslu (konkrétne 25 podnikov so strategickou výrobou) vojnovej mašinérii nacistického Nemecka."
Niekto z historických ústavov by im mal objasniť, že to znamenalo odovzdanie každej firmy a každého obchodu do rúk nemeckej nacistickej správy, teda KRÁDEŽ, ktorá tak vadí antikomunistom v prípade 1948 a pritom sa písal rok 1938, pričmo išlo o okamžitý presun toku peňazí smerom do nacistickej Ríše. Mimochodom, v národohospodárskom zmysle to doslova riskujúc vlastný život zachraňoval Imrich Karvaš, ktorý viedol dvojaké účtovníctvo štátnych hmotných i finančných rezerv a iba jeho zásluhou ( nie Ďurčanského ) sa podarilo odkloniť tok peňazí i zásob plynúci do Nemecka. Nech už išlo o akýkoľvek morálny problém a politické hodnotenie osoby Ďurčanského, ani naši krajania v zahraničí by nemali zabúdať, že dnes je hospodársky zločin vtedajšieho ministra rovnako závažný ako konanie čs.tunelárov v Harvardských fondoch, ktorých dnes odsudzujeme.
Zarazil ma i tento fakt, citujem:
"Následne Ďurčanský viedol s Nemcami rozhovory o vytvorení tzv. ochrannej zóny na západnom Slovensku od Malých a Bielych Karpát až po Javorníky, ktorú mohla kedykoľvek obsadiť nemecká branná moc, ako aj o možnostiach hladkého prechodu wehrmachtu cez naše územie pri agresii proti Poľsku."
Viete, čo to znamená z medzinárodného hľadiska, ak sa povedzme tento fakt dostane do uší tak citlivým na svoju históriu Poliakom? Že im zrazu bude jasné, kto ich zradil ešte pred útokom na Poľsko? Ježiš.
No, nechcel by som byť rodákom z Rajca, aj tá minerálka mi strpkne v ústach.

Janovi:
Múdry človek si rozmyslí, kým začne zovšeobecňovať. Tárate o Benešovi, ale zabúdate na prezidenta Háchu, ktorý v podstate urobil to isté čo u nás Ďurčanský a Tiso - odovzdal ekonomiku majetkovo do nemeckých rúk, bez "privatizácie", bez "predaja vlastníctva", jednoducho obsadením kľúčového priemyslu, obchodu, dopravy, ťažby a bánk a vyhodením domácich majiteľov, alebo ich prinútením ku kolaborácii. Česi nikde Háchu nevelebia.
Prosím, skúsme zostať v rovine faktov: Čo urobil Ďurčanský pre slovenský národ dobrého?
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
14. marec 2011, 17:18
Nechcem sa tu vyjadrovať o tom, či bol Ďurčanský dobrý alebo zlý, no silne pochybujem o objektivite tohto článku. Vyberiem z neho dve veci: prvá sa týka rasizmu slovenských predstaviteľov a ich obdivu k nacistom. Autor článku zjavne nechápe dobu, v ktorej sa Hitler stal v amerických Timesoch "mužom roka" a Churchill sa vyjadroval o Indiánoch, Palestínčanoch a Austrálčanoch ako o psoch, ktorých z krajiny vytlačila silnejšia rasa... Nechápe tých asi 10 rokov, počas ktorých sa slovenské špičky všemožne usilovali o federalizáciu Česko-Slovenska a uznanie Slovákov ako samostatného národa. Druhá vec sa týka procesu s ľudákmi (teda aj s F.Ď.), ktorý bol hrubo manipulovaný a preto sa čudujem, že si ho autor berie ako argument a hodnotí cez neho osobu F. Ďurčanského. Inak súhlasím s Janom: každý slov. politik, ktorý sa zaslúžil o samostatnosť, si zaslúži pripomienku vo svojom meste bez toho, aby sme ho zatracovali či velebili. Ďurčanského zhodnotí až čas. Silne nesúhlasím s tým, aby nám novinári (a to nehovorím len o pánovi Kurucovi) hovorili, komu treba stavať sochy a komu nie. Dúfam, že rajeckí radní odolajú, keď už sa na to dali.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. marec 2011, 17:56
Nesúhlasím s Vašim názorom, článok je potrebný práve pre jeho detailné fakty a komlpexné celkové nastolenie faktov.

Ak hovoríte o kontexte roku 1938, úsilí o federalizáciu českého a slovenského národa v jednom štátnom útvare, o vnímaní sveta urazenými britskými vyznávačmi Impéria a vzraste Hitlerovej popularity
tak uveďte potom poctivo i to, že britské impérium v tom čase išlo od morálnej porážky k morálnej porážke a národnooslobodzujúci zápas nútil Britov ustupovať ako v Palestíne, tak i v Indii, v Ázii a urazenecké postoje sa Churchillovi nakoniec napriek jeho zásluhám vo vojne v povojnovom usporiadaní vypomstili ( nezvolili ho za premiérministra v povojnových rokoch).
takisto že "duce" Musolini a Hitler boli v tom predvojnovom období dosť ostrými rivalmi a svet bol svedkom rýchleho zvrhnutia sa práve nemeckého nacionalizmu pripojenmím (Anšlusom) Rakúska a vytváraním oficiálnej doktríny "jeden národ, jedna krajina", vďaka ktorej sa i nemecká menšina v ČSR fašizovala.
Takže v súvislosti s aktivizáciou nemeckej "piatej kolónie" v ČSR bolo veľmi správne nepripustiť oslabenie centralisrickej politiky Hradu a nebyť Mníchovskej zrady, prvý vojenský konflikt by Ríša zažila s dobre pripraveným a odhodlaným Československom a jeho armádou.
Vieme si dnes z odstupu predstaviť, ak by bola dosiahnutá autzonómia Slovenska už vtedy, že by sa na oslabené a v národnostných konfliktoch zmietané Česko-Slovensko vrhli Ríša zo Západu a Horthyho Maďarsko z juhu? Veď tomu sotva-sotva dokázali zabrániť aj títo politici Slovenského štátu, i keď nezabránili Viedenskej arbitráži, ktorá povolila odtrhnúť južné Slovensko a Podkarpatskú Rus od Slovenského štátu.
Z hľadiska vtedajšej doby boli Hácha, Tiso i ďalší skutočne zradcami, to by ste pekne natreli všetok ten vojnový če.exil, ktorý volil radšej odísť po zrade ako kolaborovať s Ríšou.
Dnešnými očami ide o jasnú zradu národa a ak k tomu pridáme hospodársku časť, išlo o odovzdanie ekonomiky do rúk cudzincom, ktorí to ale strategicky so Slovenskom dobre nemysleli, o tom sú historické dôkazy.
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
14. marec 2011, 18:20
Autor (predpokladám, že historik) nenecháva na ministrovi Ďurčanskom kúsok "suchej nitky". Z kontextu vyplýva, že je stelesnenie zla. Dokonca aj jeho pokus o určitú suverenitu voči Veľkonemeckej ríší a následné odsunutie na druhú koľaj,autor zľahčuje bezproblémovým disidentstvom. Asi len Slováci sú schopný toľkého masochizmu, nasadzovania si psej hlavy. Mrzí ma, že Slovo dáva priestor takejto neobjektivite. Zatiaľ som nepobadal, že by niektorý "historik" si položil jednoduchú otázku, prečo na Slovensku vyrástla generácia takých politikov. Politikov, ktorí milovali svoj národ a neprajná historická doba ich postavila pred ťažkú úlohu jeho záchrany. Pokúsim sa o niekoľko (chabých) argumentov : - nerovnoprávne postavenie Slovenska v rámci ČSR - politika čechoslovakizmu - cielená diskriminačná hospodárska politika (Ottov naučný slovník z dvadsiatych rokov hovorí o Slovensku ako českej provincii, známa demontáž fabrík a presun do českých krajín) - streľba českých četníkov do hladových pochodov (za "tatíčkovskej" demokracie) - následné masové vysťahovalectvo. Vyše 200 000 ľudí utekalo do sveta za prácou. Tu sa žiada povedať, že opatrenia 2. Dzurindovej vlády to takmer prekonali - prijatie Mníchovského diktátu intrigánom a zbabelcom Benešom (mám svúj plán, byl to do Aglie eroplán) - v neposlednom rade aj politika "dedinských krčmárov" na slovenskom vidieku, ako to popísal Vajanský (?) - náboženský konzervativizmus Slovákov a liberálnosť Čechov Fundovaný historik určite nájde ďalšie dôvody, či argumenty pre vývoj ktorý nasledoval koncom tridsiatych a začiatkom štyridsiatych rokov. Signifikantné je, že aj evanjelický farár, vtedajší predseda SNS, Marti Rázus rozpoznal vyššie uvedené krivdy na svojom národe a pragmaticky sa spojil s HSĽS v autonomistických zápasoch. Neviem, či Ďurčanskému prináleží tá pocta, ale určite by som tento problém nechal na jeho rodákov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. marec 2011, 22:06
Prepáčte, ale nemyslím si, že by sa ČS oslabilo tým, že by boli Slováci zrovnoprávení ako národ, práve naopak. Masaryk sľuboval, že po 10-tich rokoch spoločného štátu sa budú môcť Slováci slobodne rozhodnúť, či v tomto štáte zotrvajú alebo aký bude jeho ďalší osud. Toto českí politici nedodržali, namiesto toto presadzovali ideu jednotného "československého národa", Tuka preto dokonca sedel vo väzení. Nemožno sa preto ani veľmi čudovať, že sa časť slov. politickej scény postupne radikalizovala. Ešte tesne pred vojnou požadoval umiernený Tiso v Prahe autonómiu pre Slovákov (nie samostatnosť, ale federalizáciu v spoločnom štáte). Českí politici to omietli (Tisov výrok: "V Prahe museli stratiť rozum!"), ťažko teda mohli očakávať, že sa Slováci postavia za štát, ktorý slovenčinu považuje za nárečie češtiny. Napokon nám k uznaniu, hoci zištne, pomohol Hitler, hoci na samostatnosť Slovensko nebolo pripravené. Dôležitú úlohu v boji o uznanie a nezávislosť slov. národa zohrával aj F. Ďurčanský a to aj po vojne, medzi zahraničnými Slovákmi. Hoci oceňujem predstavené fakty, článok sa venuje iba časti jeho činnosti a preto vyznieva, akoby protižidovské opatrenia a výroky boli tým jediným, čo F.Ď. kedy urobil. A odvoláva sa na spolitizovaný proces a Ďurčanského nazýva zbabelcom, pretože pred takýmto súdom ušiel. Som toho názoru, že v demokratickej spoločnosti by sme pri posudzovaní akejkoľvek osoby takýto proces nemali vôbec brať do úvahy.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. marec 2011, 14:02
Robil presne to co Benes pred vznikom 1 CSR. Zakladal organizacie na podporu vzniku samostatneho statu, zhanal peniaze od zahranicnych Slovakov, pisal na vsetky smery aby upozornil na to co sa deje so Slovenskom v CSSR. Robil nam reklamu. Marketing ak chcete. Marketing je velmi dolezity. Dolezitejsi ako 100 tisicova armada.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. marec 2011, 14:46
Jano, život nie je čierno-biely a ak v súvislosti s úsilím o samostatnosť Slovenska Ďurčanský zásluhy mal do 1938, práve v tom roku 1938 sa nezachoval statočne a "pustil" Slovensko Nemcom. Alebo že by bol pomáhal povedzme I.Karvašovi relokovať vojnové zásoby na budúce územie Povstania a spolupracoval s ostatnými odbojovými skupinami pri príprave otvoreného odporu voči Nemcom? Nevieme o tom.
Taký pakt akým bol Schutzvertrag Slovenska s Nemeckou Ríšou, taky predsa ani Husák neuzavreli so ZSSR a to boli tanky skutočne v uliciach a politici unesení. Porovnaj, ak chceš, ako to bolo so správou podnikov, ako s majetkom židovských občanov a finančnými tokmi. Neporovnateľné. A napriek tomu je Husák za svoju činnosť a prezidentskú zodpovednosť antikomunistami zatracovaní a Ďurčanský má byť teraz ako hrdina pripomínaný.
Takže kde je objektivita?
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
16. marec 2011, 08:53
Pytam sa, je u nas zakazane propagovanier fasizmu? Su Durcansky a rovnako Esterhazy fasistami? Takze, kto im stavia pomniky, jasne dava najavo, ze ich ciny schvaluje , tak je logicke, ze schvaluje fasizmus a to je u nas trestne. Takze pytam sa, ako je mozne, ze ti co instalovali tieto sochy si pamatne tabule nie su stihani za propagaciu fasizmu
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. marec 2011, 10:35
Minister vnútra Lipšic by mal konať rovnako rázne ako v prípade opatrení po Harmanovej streľbe. Tam sa kasal do médií, tuto čuší, čiže súhlasí s fašizmom.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. marec 2011, 09:37
pravdu mate s tou mineralkou... ale povedzme si uprimne, ktovie, kde by sme dneska boli my sami, nase deti, dalsie generacie, keby vtedajsi osud zamiesal karty sposobom, o ktorom sme my vsetci nikdy nepremyslali? Veci sa v zivote stavaju niekedy kvoli voli jednotlivca, s ktorym mnohi "radsej" suhlasia, aby zili jeho / jej deti. Kazdy sa dozije iba urciteho veku. Nikomu nie je dopriate tu obyvat zemegulu viac ako max. 100 rokov. A pri dnesnom sposobe zivota sotva 70. Kazdy nech je zodpovedny sam za seba, ako sa postavi k veci, co najlepsie pre blaho svojej rodiny, ktora je zakladom spolocnosti( tak ucia aj v skolach)a potom bude jedno, aka socha je na namesti, ak deti vedia, co je spravne z hladiska ludskeho. Kazdy si predsa utvori svoj nazor na veci.a ak ho zaujima historia, ma aj tak obmedzene moznosti, pretoze nie vsetky veci su odkryte badatelom a citatelom. Samotna doba je vsak taka, ze ti, co maju menej, obvinuju tych, co maju viac. aj nepriamo. zavidia.Mozno ta socha bude niekoho motivovat zmenit svoj zivot k lepsiemu, aby si mohol uzivat svoj blahobyt tuna na Slovensku a nemusel utekat z rodnej hrudy do zahranicia.ale vidite, v Brazilii stoji Kristus rozpazeny a predsa sa v susednej Argentine sa schovavali vrahovia nevinnych....socha nic nikomu nezarucuje. a zemegula sa bude krutit dalej( ak Vesmir da - vid Japonsko), ci bude stat busta Durcanskeho niekde, alebo nie...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. marec 2011, 12:59
Najprv k tej minerálke Rajec, ona za to nemôže, ale ak sa spojí názov Rajec - rehabilitovanie slovenského vojnového zločinca, ktorému rodáci postavia sochu priamo na námestí pomenovanom po najvýznamnejšom ozbrojenom povstaní slovenského národa proti okupantom a fašistom, s názvom Rajec-lahodná voda slovenskej prírody, môže to byť pre majiteľa katastrofa, odporúčal by som pre posilnenie negatívnej reklamy ešte doviesť reklamu ad absurdum:
Rajec - voda z rodiska ľudáckeho ministra, súdeného ako vojnového zločinca za zločiny proti ľudskosti, s jeho parádnou fotografiou a veľkým vojnovým dvojkrížom Slovenského štátu. Čo viete, koľko má na svete obdivovateľov, čo by potom Rajec nakupovali?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. marec 2011, 13:03
Hm, máte krásne názory, idealistické.
Svet je však drsný. Čo myslíte, prečo sa ešte hneď v 1990 strhávali sochy Gottwalda, Lenina, likvidovali portréty Marxa a Engelsa, prečo nakoniec nikde nestojí socha G.Husáka, ak platí to, čo hovoríte?
Ak sa všetci dodnes boja oživenia komunizmu, ako môžeme pripustiť oživenie fašizmu? Alebo je rozdiel 21 rokov a 61 rokov?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. apríl 2011, 13:19
Treba si uvedomiť, že dnes všetci, ktorí boli v minulosti antikomunisti a proti ZSSR, sú dnes milí,nech by ich skutočná minulosť bola akokoľvek špinavá. A naopak to platí ešte viac.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
19. jún 2011, 15:40
vitaz vojny vytvara dejiny pre masy. A takto je to aj v tomto pripade
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
05. júl 2011, 07:23
Podla autora tie kastiele by zrejme mali byt este stale majetkom tych z Halice novoprislych uzernikov,podvodnikov co to schmatli pred snad menej nez 120 rokmi a kazdy nevyvoleny by mal vraj len poslusne prikyvnut a nestazovat sa.Autor clanku je kolaborant a prisluhovac sionistov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. júl 2011, 07:48
Podla sionistu Kuruca na Sk zrejme vsetky kastiele co ti novoprisli vyvoleni,,turisti,, z Halice uchmatli za babku s pomocou podfukov a uzery po vseobecnom krachu strednej slachty a zemianstva v Uhorsku v druhej polovici 19-storocia vraj ti ,,turisti,,z Halice by to mali vlastnit aj teraz v 2011????!!

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984