Habermannov mlyn: Drsná bezcharakternosť proti dobru

Určite to nie je film na krátenie voľného nedeľňajšieho popoludnia. Miestami až drsná snímka vykresľujúca pokrytectvo, ľudskú slabosť, bezcharakternosť či prezliekanie kabátov v úplnej nahote. To všetko ešte umocnené vojnou, ktorá všetky tieto ľudské slabosti bezohľadne zneužíva. Habermannov mlyn nenecháva divákovi žiadnu nádej, že raz bude všetko inak a lepšie. Ostávajú len oči pre plač nad nekonečnou ľudskou zlobou a hlúposťou.
Počet zobrazení: 2104
Habermannov_mlyn.jpg

Hlavnou postavou je nemecký majiteľ mlyna August Habermann, sudetský Nemec, dobrý človek, ktorého politika nezaujíma a národnosť je pre neho informácia podstatná asi ako farba očí. Dôležité je, že mlyn aj píla prosperujú, ľudia majú prácu. Keď pripoja Sudety k Nemecku, je to pre neho deň ako každý iný. Vojna a politické prekáračky sú pre neho úplne nepochopiteľné. Prezieravejší je jeho priateľ, hájnik Karol, ktorý správne predpovedá, že sa to celé môže skončiť jediným spôsobom - na cintoríne.

Herci stvárňujúci jednotlivé postavy sú vybraní tak, že z tváre sa dá čítať charakter, aj keď sa to vo filme ukáže až oveľa neskôr. August s výraznými modrými očami nechápe zákernosť ľudskej povahy a čestným človekom ostane až do konca, kedy bude linčovaný tými, za ktorých chcel položiť vlastný život. Český primár nemeckého lazaretu je prototyp človeka, ktorý vždy vie zachytiť ten správny prúd, aby preplával dejinami bez škrabanca. Robotníci v mlyne predstavujú klasické masy, ktoré sa stádovým efektom dajú strnúť a premeniť sa na krvilačnú svorku, ktorá vždy rada roztrhá toho, kto je označený za nepriateľa.

   

Na začiatku vojny si August berie za ženu krásnu Janu, dobrú katolíčku, ktorá nič netuší o tom, že jej otec, ktorého nikdy nepoznala, bol Žid. Týmito informáciami však disponuje starosta obce Iglau. Hoci chcel pôvodne Augusta varovať, zachová sa úplne opačne.

Vidiecka idylka izolovaná od diania vo svete sa končí v momente, keď do dedinky prichádzajú vojaci vedení hrdým Nemcom, esesákom Koslowskim. Ten si lieči komplex zo svojich očividne nenemeckých koreňov šikanovaním Čechov a opovrhovaním všetkým českým. Habermannova férovosť a neochota prijať jeho zakomplexovanú hru sú mu očividne tŕňom v oku. Podobne ako jeho pekná a odvážna žena Jana. Spôsob, ako sa Augustovi pomstiť, prichádza na konci vojny. Predák z mlyna, Mašek, zastrelí jedného z dvojice nemeckých vojakov, ktorí sa chcú len spýtať na cestu. Dobráckemu hájnikovi Karolovi, ktorý ide na voze s ním, neostane iná možnosť, ako aj napriek všetkým svojim zásadám a presvedčeniu zastreliť aj druhého.

A tak má Koslowski konečne dôvod. Za dva nemecké životy rovnajú dvadsať českých. Mená „vyvolených“ žiada Koslowski zlomyseľne od Augusta. Ten sa pokúša svojich susedov zachrániť výmenou za šperky, ale aj tie postačia len za desať životov. Za zvyšných desať chce August vymeniť svoj život. To však nenapĺňa esesákovu túžbu Augusta zlomiť. Keď mu August odmieta napísať mená ľudí vybraných na popravu, vyberie sám. Augusta a jeho rodinu posadí do auta a donúti všetkých, vrátane malej dcéry, pozerať sa na popravu. Keď padnú mŕtvi Česi do vody, prichádza víťazná chvíľa. Nič netušiacu Janu naloží aj s dcérou na nákladiak a odváža ju do koncentračného tábora.

 

Film rozpráva príbeh o jednej z najtemnejších kapitol medzi Čechmi a Nemcami. Scenár sa zakladá na skutočnom príbehu Augusta Habermanna, nemeckého mlynára žijúceho v pohraničí Československa koncom tridsiatych rokov. Ten sa napriek nemeckým koreňom s českými susedmi priatelil, jednu z nich si dokonca vzal za manželku. Po oslobodení však záhadne zmizol. Ako neskôr vyšlo najavo, v máji 1945 bol brutálne zavraždený. Pre nedostatok dôkazov zločin nebol nikdy objasnený, vinníci ostali nepotrestaní a jeho žena bola i s deťmi vysídlená z územia Čiech.

Habermannov mlyn určite nie je film na krátenie voľného nedeľňajšieho popoludnia. Je to miestami až drsná snímka vykresľujúca pokrytectvo, ľudskú slabosť, bezcharakternosť či prezliekanie kabátov v úplnej nahote. To všetko ešte umocnené vojnou, ktorá všetky tieto ľudské slabosti bezohľadne zneužíva. Habermannov mlyn nenecháva divákovi žiadnu nádej, že raz bude všetko inak a lepšie. Ostávajú len oči pre plač nad nekonečnou ľudskou zlobou a hlúposťou.



Herecké obsadenie: Mark Waschke, Karel Roden nejml., Ben Becker, Hannah Herzsprung, Radek Holub, Wilson Gonzales Ochsenknecht, Zuzana Kronerová, Jan Hrušínský, Franziska Weisz, Andrej Hryc, Oldřich Kaiser, Martin Stránský, Martin Sitta, Erika Guntherová, Jaromír Dulava, Václav Legner, Klára Cibulková, Zdeněk Braunschläger, Veronika Gajerová, Michal Pavlata, Petr Drozda, Martina Hudečková.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
28. február 2011, 21:15
FIlmová recenzia je presná a výstižná, len lynčovaný sa píše s ypsilonom...Ubúda nám všade jazykovej kultúry, bohužiaľ, aj na tejto stránke. Škoda.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984