Rovnost je pilíř sociálního státu

Společnost Google skrze Irsko a dál přes daňové ráje přelívala zisky. Takže zkrátila daně o více než 3 mld. dolarů a míra jejich zdanění byla pouze 2,4 %! V USA byly v roce 1996 největším podnikem General Motors a jejich ředitel vydělával 66-krát více než průměrný dělník. V roce 2005 byla společnost Wallmart a její generální ředitel vydělával 900-krát více než průměrný zaměstnanec.
Počet zobrazení: 1224
logo-dolar-pravitko-peniaze--vynosy-investicie-Brooks Elliott.jpg

Ráda bych připomněla knížku dvou epidemiologů, která vyšla v roce 2009 ve Velké Británii a otevřela tam velkou debatu nejenom nalevo, ale dokonce i napravo. Vychází z výzkumu těchto dvou lidí, který trval 30 let, a je empiricky velice robustní, takže je těžké její nálezy jednoduchým způsobem zpochybňovat.
 


Makroekonomické důsledky rovnosti

Tato knížka ukazuje, že řada zásadních dimenzí kvality života, jako je míra duševních chorob, zdraví, dožití, dětská úmrtnost, míra kriminality ve společnosti, důvěra ve společnosti, tedy spousta klíčových indikátorů sociálně ekonomické kvality života společnosti, velmi úzce souvisí s mírou ekonomické, konkrétně příjmové (ne)rovnosti v dané společnosti. Autoři ukazují a dokládají na komparativních analýzách západoevropských států, USA, Kanady, Nového Zélandu a Austrálie a potom na analýzách, které vycházejí z komparací 50 států uvnitř USA, že společnosti, které mají nižší příjmové nerovnosti - ze západních států Japonsko, skandinávské státy - jsou zároveň ty, které mají daleko lepší výsledky z hlediska uvedených indikátorů. A na druhém pólu jsou především Spojené státy americké, Británie.

A není to jenom tak, že chudí lidé nebo lidé s nižšími příjmy, kteří žijí v rovnějších společnostech, jsou na tom lépe než ti, kteří žijí v méně rovných, ale dokonce platí pro jakoukoli z příjmových skupin, že za stejných podmínek, když žijete ve společnosti, která má nižší příjmové nerovnosti, tak budete mít větší šanci dožití, budete mít lepší zdravotní stav. A právě toto je velmi silný důvod, proč je potřeba začít mluvit, že rovnost, která je jedním z důležitých pilířů sociálního státu, je důležitá společenská hodnota. Je to veřejný statek, o který je třeba pečovat a hájit ho z jeho vlastních pozic. Je to hodnota sama o sobě, kterou jsme schopní rozlišit a která není jednoduše převoditelná na nějaké ekonomické indikátory.

Druhý důležitý - spíše ekonomický - argument, který je potřeba připomenout, proč je rovnost ve společnosti dobrá je, že když ekonomové analyzují vznik a průběh globální finanční krize, tak poukazují, že v USA míra příjmové nerovnosti dosáhla před propuknutím krize míry nerovnosti před krizí ve 30. letech. Lidé jako Robert Reich nebo Joseph Stiglitz argumentují, že toto není náhodou. Tahle velká míra nerovnosti vede k tomu, že velká část lidí se musí zadlužovat, aby platila za základní potřeby, odpovídající standardu společnosti a na druhé straně vzniká malá skupina lidí, vlastnící obrovský kapitál, který investuje neracionálním způsobem. Takže ekonomická rovnost má makroekonomické důsledky a i to je důležitý argument pro relativní příjmovou rovnost společností.


Irsko jinak než Řecko

Takže vzniká otázka, jak tuto ekonomickou (příjmovou) rovnost můžeme zajišťovat jako společnost. V podstatě přemýšlejme o dvou polohách - jedna se týká toho, čemu se říká obvykle redistribuce, tzn. nejrůznější způsoby vybírání daní a jejich rozdělování, buď poskytováním veřejných statků, nebo sociálních příspěvků podpory mezi různými částmi společnosti. Tento moment považuji za klíčový, a pak druhá věc je způsob, jakým jsou bohatství a příjmy rozdělovány „přímo“ v rámci ekonomického systému.

Co se týče redistribuce, tak většinou to, co se dostane do veřejné debaty, je otázka výše daní a výše sociálních příspěvků. Ale je velice důležité si uvědomit, že těch toků a podob toků kapitálu a financí mezi tzv. veřejným sektorem a soukromým sektorem občanů je daleko víc. Není to jen otázka výše daní, ale nastavení dotací, nebo toho, jak stát ručí nebo neručí za určité rizikové operace atd.

A z tohohle hlediska musím zdůraznit jednu věc, kterou považuji za velice důležitou a málo se o ní mluví ve srovnání s tím, jak se mluvilo o Řecku. Velmi málo se mluvilo o Irsku, proto bych ráda připomněla, že Irsko se dostalo do obrovských kapitálových problémů jako stát, ale důvod, proč se to stalo, byl jiný než v případě Řecka.

Irsko naopak bylo dáváno velmi dlouho za příklad flexibilního kompetitivního státu a jedna z věcí, kterou si Irsko získalo tuto „dobrou“ reputaci bylo, že mělo velmi nízké korporátní daně (12,5 %), zatímco třeba v sousední Británii to je 28 %. Navíc ještě legislativa Irska dovolovala velice jednoduše zisky dále přelít do tzv. daňových rájů. Například společnost Google v uplynulých 3 letech skrze Irsko a pak dál přes daňové ráje přelívala zisky. Takže legální cestou zkrátila své daně o více než 3 miliardy dolarů tím, že prakticky veškeré své neamerické zisky přes Dublin posunula na Bermudy, takže vlastně míra jejich efektivního zdanění na konci byla pouze 2,4 %!


Prohlubujíci se příjmové rozdíly

Také v Británii řada korporací dělá podobné legální, ale z hlediska společenského nepřijatelné operace, a dneska tam vzniká velmi úspěšné společenské hnutí UK Uncut, které začalo bojkotovat korporace, demonstrovat před jejich filiálkami a nutí firmy typu Vodafone, který se velmi proslavil „daňovými optimalizacemi“, přijmout společenskou odpovědnost za to, že působí v té zemi a má nějakou odpovědnost vůči společnosti, jejíž veřejný kapitál využívá.

K tomu druhému bodu, který se týká toho, co bych nazvala tržní redistribuce, si je třeba uvědomit, že to, jak jsou zisky a řekněme i výše příjmů rozdělovány v rámci tržního prostředí, není něco, co je objektivní, co jaksi předchází politické rozhodování, předchází společenskou legitimitu. I když to tak většinou v ekonomické „hardcore“ teorii figuruje. Je to něco, co je výsledkem toho, jak jsou nastaveny legislativní normy, ale i toho, jaká působí morálka, co je přijatelné v rámci firem atd. Je důležité si uvědomit, že např. rozpětí příjmů se obrovským způsobem rozevíralo během 30 – 40 let. Např. v USA byly v roce 1996 největším podnikem General Motors a jejich ředitel tehdy vydělával 66-krát více než průměrný dělník. V roce 2005 byla největší americkou firmou společnost Wallmart a její generální ředitel vydělával 900-krát více než průměrný zaměstnanec.

Takže je vidět, že i v rámci tzv. tržní redistribuce docházelo k značným změnám, o kterých je potřeba se bavit, uvádět je do veřejného prostoru a podrobovat je debatě o společenské legitimitě těchto věcí, protože nejsou samozřejmé, nejsou objektivní a máme a můžeme do nich zasahovat.
 

Autorka je česká socioložka a aktivistka, od léta 2010 mluvčí občanské iniciativy ProAlt.


Spracovné podľa jej úvodného vystúpenia na panelovej diskusii inštitútu CESTA „Má ještě smysl sociálni stát?“

Medzititulky Slovo.

Ilustračné foto: Brooks Elliott a Markusram

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
15. február 2011, 14:54
o rovnosti sa toho už nahovorilo mnohé, ale nechcem hovoriť o rovnosti, pretože nech už sa nachádzame v akejkoľvek forme dialógu vždy sa to zvrhne do nevraživosti. a preto začnem tak trochu od veci. Radek John napísal knihu Memento(1986)čítala som ju s otvorenými ústami i s jedným zatajeným dychom, lebo už vtedy nám ponúkal pohľad na čosi choré až morbídne v našej spoločnosti. Dnes R. Johna "nemusím", ale povedal zasa pred pár dňami jednu veľkú pravdu - použil iba jednoduchú a dobre zrozumiteľnú vetu. iba parafrázujem - už v starej monarchii za Rakúska - Uhorska bol zákon, ktorý hovoril, že všetko čo je úročené na viac ako je 15% je lichva po slovensky podvod -za ktorý by sa malo sedieť v base. dodám je to úžera, ktorej napomáha štátna moc a dáva do rúk úžerníkom práva ako privilegovaným a každý im za to ešte aj zatlieska a poďakuje. a spýtajte sa samých seba koľkí si beriete pôžičku od štátom odobrených inštitúcií, ktoré môžu celkom bez prekážok získavať úkrok viac ako 15%. ak také poznáte - tak vám nemusím hovoriť, že kto sa podieľa na vašej biede najviac -a ešte k tomu celkom bez hanby si dajú reklamu, ktorá ludí nabáda, že práve tieto inštitúcie sú tie, ktoré vraj pomáhajú napríklad športu alebo chorým či inak hendikepovaným - tak si potom vyberte kto má záujem na tom, aby sa žobralo cez rôzne organizácie a potom sa oceňujú tieto projekty, ked si uvedomíte a dáte si záležať na tom, aby ste zistili ich minulosť (čím sa živili pred tým a ako prišli k majetku), že kto je za nimi a prečo. za celých 21 rokov to nikto nerieši a nikto to nepovedal nahlas - povedal to len tak akoby sa nechumelilo Radek John bez toho - aby z toho niečo mal - povedal to, lebo je to stará pravda - na ktorú nik iný neupozornil a ani tak sa tomu nik nevenoval. a ked už ani tento názor dnes politika neberieme vážne (a už zasa neviem, že prečo), ktorý venoval knihu Memento - mŕtvym a živým a tiež obozretne napísal, že mená osôb, ktorých životy a niekedy smrť sa stali predlohou pre tento text, sú zmenené. Každý z nás vie, že prečo. v takejto dobe sa nachádzame už viac ako je únosné a nemá to nič s komunizmom, kapitalizmom ani s tou demokraciou o ktorej furt básnime.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
16. február 2011, 11:07
no neviem ako to je s tymi analyzami, ale japonsko je povestne tym, ze dusevne choroby tam rozkvitaju, sialene pracovne a studijne tempo sa odraza v jednej z najvyssich statistik co sa tyka samovrazd. ja len poviem to, ze splocnost vzdy je tahana 5% obyvatesltva, zvysok sa vezie. tych 5% spolocnosti su inzinieri, lekari, vedci, inak povedane vedatori. na nich su napojeni spolocenskovedni "inzinieri" ako su sociologovia (k nim sa radi aj autorka alebo nasa premierka), pravnici, ucitelia atd atd. pokial by sme sa mali zacat bavit o rovnosti, bez adekvatnych motivov - a materialne zabezpecenie je dokonca aj podla tu tolko ospevovaneho marxizmu zakladnym motivom, tak dospejeme k zaveru, ze spolocnost zacne stagnovat. neviem ci si do svojich studii uvedeni vedci zapojili aj kubu, venezuelu, severnu koreu, alebo ine krajiny, kde je ta rovnost vskutku dosahovana napriec spolocnostou - samozrejme az na ty 5% nomenklaturych kadrov, ktori sa mjau tak ako pol % obyvaesltva na zapade.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. február 2011, 16:25
v usa je toto poznanie dokonca základom štátnej politiky vzdělanosti a riadenia štátu. nie je potreba širokej vzdelanosti a kultúrnosti. z tých 5 % ešte 0,5 % sú vďaka hlavne zděděnému obrovskému majetku predurčení k riadeniu štátu, ekonomiky ba i sveta a to i bez nějakej potreby vzdelania, i keď pre imidž si nějaké to vzdělanie kúpia. len neviem, či je to to pravé orechové pre ľudstvo. a čo sa týka stagnácie? nie som presvedčený, že vývoj musí ísť stále dopredu, ak jeho jediným výsledkom je rozširovanie priepasti v životnej úrovni medzi úzkou skupinou. ostatně proces postupného znižovania vzdělanosti zatiaľ na Slovensku i v Čechách úspešne postupuje a je jednou z mála vecí čo má predpoklady byť úspešnou. len malý príklad: väčšina ľudí bez rozdielu veku nie je schopná, ochotná a nemá čas využívať ani polovicu možností, ktoré ponúkajú dnešné mobily. a kupujú sa napriek tomu. platíme si hodnotu, ktorú nie sme schopní spotrebovať. len s mobilom by šlo stráviť život.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
17. február 2011, 13:42
Podľa autora T.H.Marshalla z knihy "Citizenship and Social Class", Cambridge 1949 si dovolím tvrdiť:
Kedže skutočné plnohodnotné občianstvo v štáte je definované v troch vrstvách práv, ktoré sa v dejinách presadili až postupne,je potrebné hodnotiť rovnosť občana v štáte z troch úrovní:
1.definovaním občianskych práv ustanovených ešte v 18.storočí, garantujú slobodu jednotlivca vrátane slobody slova, myslenia, vierovyznania, slobody podnikať a vlastniť súkromný majetok, garantované sú právnou ochranou štátu.
2.definovaním politických práv, ktoré zaručujú účasť na výkone politickej moci,teda slobodu voliť a byť volený, čo platí iba od 19.storočia,
3.definovaním sociálnych práv, teda záruky sociálnych istôt pre každého občana, prístup ku kultúrnemu dedičstvu prostredníctvom vzdelania, možnosť žiť životom cililizovanej bytosti podľa štandardov obvyklých v danej spoločnosti, garantovanie určitej osobnej spotreby do určitého rozsahu.
Predovšetkým sociálne práva boli chápané aj u nás za socializmu nadštandartne pre široké vrstvy občanov socialistického štátu, v minimálnom ale štandardnom rozsahu podľa ekonomickej úrovne danej krajiny. Prirodzene, podľa charakteristiky politiky boli politické a občianske práva obmedzované.
Lenže:
1.právo na prácu ( až vynucované do povinnosti pracovať, pričom sa uplatňovalo až trestné stíhanie pre "príživníctvo")
2. právo na bezplatnú lekársku pomoc a zdravotnícku starostlivosť
3.právo na poberanie dôchodku po dovŕšení veku odchodu do dôchodku primeraného k uspokojovaniu životných potrieb v danej krajine
4.právo na bezplatné základné, stredné, odborné a vysokoškolské vzdelanie
Nuž a až teraz je to plastickejšie a môžeme začať diskutovať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. február 2011, 16:08
Pán Peter súhlasím s vami a tiež iba doplním o čosi nové. už ani neviem či sa mám zasmiať a či iba čumeť, lebo tu už máme zasa taký móres, že blaváci ešte ani netušia čo my tu už máme. vrátili sa nám staré časy normalizácie a to bez nadsádzky až mi mráz prebehol po chrbte. moji vrstovníci sa chytajú za hlavu, lebo každý deň utekajú na schôdzu, kde ich denne kádrujú a dohovárajú im ako sa majú po novom správať a na dôvažok nezadubenú im natisnúť, aby súhlasili s tým, že týždeň už nemá 7 dní( z toho je 5 pracovných a dva voľné) ale po novom je už nekonečný. kým mladým to vôbec nedochádza a prikyvujú hlavou (ako tie staré hračkárske psy na okne starej emgečky), že pochopili a sú ochotní podpísať aj svoj ortieľ smrti len aby mali aspoň nejaký zárobok. už sa neopovážia ani len dostať chrípku a udatne ju zatĺkajú a kašeľ taja tým, že sa každý tvári tak, že nik nepočul nikoho kašlať. dokonca sa utvárajú úderky, že každý každého udá alebo ak treba tak niečo vysnoria, aby mohli mať pripravené udanie. dalej celkom sa to začína podobať na čosi na čo som už dávno zabudla a myslela som si, že už 21 rokov sa tu otvárame novej Europe a odrazu ako by som sa dostala do zlého propagandistického filmu z pred roka 89. a čo je ešte horšie v normalizácii aspoň ako tak fungovalo zdravotníctvo, ale dnes sa tu už ludia iba spoliehajú nato, že doktor bude mať svetlejšiu chvíľu a trafí sa do diagnózy skôr ako mu padne služba teda tým súkromným padá služba už o 11 doobeda( no najviac aj 13) majú padla, ale súkromné lietadielko v hangári im teda nepadne na to si stačia dobre dohliadať. a ešte som zabudla ak náhodou budete chcieť niečo tu vybaviť vo štvrtok tak na to zabudnite je nestánkový deň ale v podstate každý deň to majú na každom úrade inak tak najprv sa treba opýtať niekoho ale neviem kto to vie, lebo tu sa nám už stáva, že nám vypadáva internet ako v Egypte počas revolúcie. potom neviem, či sa náhodou už nekoná revolúcia iba ja zasa neviem či tam nebudem chýbať, ale ja by som už aj tak do žiadnej revolúcie nešla, lebo to by som si radšej sama rozbila hlavu ako sa nechať zasa tak oklamať ako nás oklamali v 89. iba toľko som chcela povedať, lebo už ani v knižnici nemajú nič nové iba samé knihy o varení alebo ako zbaliť chlapa alebo ako byť úspešný a bohatý a tak pod. nič tam nemajú o sociálnom štáte v 21 storočia a tvária sa, že o takom niečom ani nepočuli. no ale na dnes už stačí emócií.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. február 2011, 09:41
Pani Viera, práve preto som prihodil do diskusie to porovnanie tých reoch práv, občianskych, politických a sociálnych a to ako v sociálnom tak v socialistickom štáte.
Vy v podstate plasticky opisujete trable našinca v našom demokratickom systéme, keď má politické práva "takmer neobmedzené", občianske práva sú limitované, teda obmedzené právnym štátom, teda záleží od toho, či máte peniaze na "lepšieho právnika" a hlavne či máte čas sporiť sa v jasnej krivde právnymi kľučkami celý život,
pričom Vaše sociálne práva, ešte szále zaručované ústavou republiky, sú narušované dobrodružnými koaličnými manipulátormi, ktorí v mene fiškálnej krízy obmedzujú Vaše sociálne práva v súčasnom už prakticky nefunkčnom sociálnom štáte.
Mimochodom, sociálny štát je pekný výdobytok prosperujúcej Európy 60. až 80.rokov minulého storočia, dnes v globálnej ekonomike je už takmer neudržateľný.
Preto som provokačne nadhodil tú situáciu v socialistickom štáte aký sme prežili my - boli síce obmedzované politické práva i občianske slobody, ak človek patril alebo sa zaradil nie k triede pracujúcich, roľníkov a pracujúcej inteligencie, všeobecne konštatujem,
avšak ROVNOSŤ a tým často dosť rozvinuté sociálne práva sme mali. Bola zlikvidovaná chronická chudoba, bola plná pracovná zamestnanosť,naopak, trestalo sa príživníctvo ako vyhýbanie sa práci, isteže, mzdy neboli vysoké a zbohatnúť sa dalo len špekulatívne, lenže ekonomický systém bol nastavený inak ako teraz, zápornou daňou štátnym podnikom boli zaručené nízke ceny v maloobchode, vysokovu odvodovou povinnosťou podnikov sa dosiahli aj vysoké príspevky podnikov do štátneho rozpočtu a tým bilancovanie potrieb zdravotníctva, školstva, rozvoja, vzdelávania, obrovský podiel mala tzv.spoločenská spotreba, z ktorej sa financovalo takmer všetko čo sa týkalo verejných záležitostí a podniky mali silné sociálne fondy, z čoho platili rekreácie, zájazdy, šport, kultúru, atď. Nuž, míňalo sa neuveriteľne veľa, vôbec to nebolo "ekeonomicky efektívne", ale zabezpečovalo to dostatočnú rovnosť pre občanov čo sa týka potrieb života a životnej úrovne.
Dnes s odstupom rokov to osobne tak neglorifikujem, iba to uvádzam pre mladú generáciu, či si to vôbec vie predstaviť, že napriek plánovaniu a bilancovaniu boli peniaze pri dobrej argumentácii takmer na všetko a to zaručovalo tú ROVNOSŤ, i keď to z hľadiska Západu politicky a občiansky "nesedelo".
Moja babička z Viedne, Rhesi tante, ktorá mohla už vtedy ako 70-ročná cestovať až k nám do Bratislavy, sa vtedy nikdy nerozčuľovala nad našou politikou, vždy nám tvrdila, že máme viac ako oni v tej demokracii, a to žila v Rakúsku, kde sa tzv.sociálny štát v rámci kapitalizmu udržal i do súčasnosti.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. február 2011, 12:05
Viete pán Peter ja som vždy bola zástancom skôr súkromného hospodárenia s dobrými verejnými službami. ale táto moja predstava sa rozplynula krátko po 89. iba konštatujem, že sa mi v minulom režime nepáčilo, to že mnohé bolo dosť zneužívané napríklad sa plytvalo s potravinami, lebo boli dotované štátom a tak sa stávalo, že najmä starý ludia na socialistickom dôchodku robili také hlúposti až sa človeku chcelo plakať nad tým a bolo to tým, že napríklad mlieko stálo 2 kčs a tak to dávalo priestor tomu, že mnohí si ho kupovali pre prasce, lebo mali pocit, že takto sa dá najlepšie gazdovať zobrať všetko čo sa dá od štátu. dalej ešte pred tým aj potom tu boli ludia naučení ísť k doktorovi s plnou taškou najmä dedinčania zvláčali ako diví a potom, ked dostali podpultové lieky z vonka tak ich ani nejedli alebo si ich odkladali do zásoby akoby čakali každú chvíli, že bude zasa nejaká vojna a oni nebudú mať po ruke lieky. dokonca sa tu odohrávali celkom groteskné situácie, že napríkad doniesli doktorovi za demižón vína a ako to už býva povedali mu či by si to víno nemohol preliať do fliaš, lebo demižón potrebujú a tak ho doktor v rýchlosti času vylial do umývadla a povedal, že nemá po ruke žiadne falše alebo ked im doniesli napríklad papriku alebo paradajky zo záhrady tak ich doktor vysypal na podlahu a povedal takémuto pacientovi, že čo majú z ich paprikou robiť, že to by museli iba celý deň zavárať zeleninu alebo ju inak uskladňovať a tak pod. toto sme sa naučili robiť v minulom režime a tohoto sa nedokážeme zbaviť a preto sa nedá očakávať, že sa niekam pohneme, lebo aj mladšia generácia iba pokračuje v tom čo videli od nás.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. február 2011, 12:29
alebo pre mňa bola vzácnosť iba taká maličkosť mali sme v dedine židovskú rodinu, ktorá naša útočisko tu v "zapákove" cez vojnu chránili sme ich a bola to veľmi dobrá skúsenosť. bože či to len boli dobrí ludia a vždy som k nim ukradomky chodila, lebo hoci boli chránení aj tak to predsa len boli židia a spájali sa s nimi predsudky, ale ja som nedbala na také reči, lebo som mala šancu spoznať ich kultúru a rozhľad. ovládali tuším aj sedem jazykov boli vzdelaní, slušní a skromní veľmi vďační a hlavne poznali vedu, umenie, prírodu a tak pod. a to už ani nehovorím ako to boli noblesní ludia čo ja by som dala za takýchto ludí, keby ešte boli medzi nami.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. február 2011, 17:56
Pani Viera, až pri písaní toho nadpisu som si uvedomil ten fakt, že spoločensko-ekonomický systém kapitalizmu nikdy nebude môcť riešiť otázku rovnosti, pretože ten je založený na nerovnosti vlastnenia ekonomických zdrojov, ale i na rodovej nerovnosťi, nerovnosti na konkurenčnom trhu, atď.

Ono to bolo možno prvých pár rokov v 90-tych rokoch pekné, mať svoju firmičku nad dverami dielne, mať svoju predajničku, bufetík, dielničku na opravu obuvi, farmičku na chov bio i nebio potravín.
Ten idylický stav trval iba dovtedy, kým sa neotvorili hranice a ekonomický priestorrepubliky tak, že mohol prísť oveľa silnejší konkurent ako farmárik z Rakúska či remeselníček od Kutnej Hory či handliar z Wroclawi. Prišli nadnárodné korporácie so svojimi ekonomickými zdrojmi, ktoré tie naše malé kapitalistické šťastíčka ako vystrihnuté z prvej ČSR splanírovali ako buldozery pri výstavbe diaľníc. Dnes už taký idylický svet prvorepublikového kapitalizmu neexistuje a ak aj, tak iba vďaka eurofondom či cielenej štátnej pomoci. Takto pošla rovnosť do hája. Uznáte?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. február 2011, 18:13
Pravdaže, že s vami súhlasím. je to doplaču čo nám to tu dorobili tí lupáci zo západu a darmo mi budú hovoriť, že nám priniesli mierovú ratolesť v holubičom zobáku, ked oni nám doniesli potopu všetko nám zničili a dokaličili čo mohli a ešte sme im v tom boli nápomocní ako malomocní na opustenom ostrove a to sme tu mali všetko iba sme nevedeli, že to oni sú ( ak to prirovnám) chorí na maláriu a my "hlupáci" sme boli zdraví. kde ste to my dali rozum?, ked sme im otvárali naše brány naše sýpky naše striebro nám pokradli zlato sa kdesi stratilo a to sme vraj mali dosť v štátnych rezervách. no nemáme my to smolu? alebo?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. február 2011, 12:15
Dúfam, že to "skočí" za Váš "ach,jaj" príspevok:
Viete, nemali sme smolu. Veci sa nedejú bez príčiny a vždy sa dá na katastrofu reagovať premyslene alebo v panike. Myslím, že naši ponovembroví politici konali vo veľkej panike a niektorí veľmi premyslene. Takto sme dopustili, že z národnej ekonomiky, ktorú ale nikto programovo neničil, nezostal kameň na kameni.

Nuž ale, to je nedôstojné národa, ktorý si dokázal udržať určitú schopnosť prežiť i počas tatárskeho vpádu 1240-1242, i počas osmanskej okupácie Uhorska ( Slovensko sa ubránilo, Bratislava vtedy bola korunovačným sídľom Uhorska a hranice s Osmanskou ríšou viedli popri kapitanátoch, ktoré ovládali hradmi po celej dĺžke Podunajska, Poiplia až Košíc).
Dokonca aj počas 2.svetovej vojny, keď kvázi samostaný Slovenský štát z diktátu Tretej ríše odovzdával hospodárstvo nemeckej ríšskej správe, ešte aj vtedy sme mali hrdinov, ktorí dokázali doslova to slovenské striebro a zlato ukryť a uchovať pred koŕistníctvom. Inžinier Imrich Karvaš, človek, ktorý dokázal počas totalitného fašistického diktátu viesť Slovenskú Národnú banku tak, že sme ako-tak udržali vlastné devízové rezervy múdrou a šikovnou exportnou politikou ( nielen za neplatné ríšske dlhy) a dokonca dokázal štátne rezervy dvojakým účtovníctvom a utajenou logistikou popri nemeckej kontrole prepraviť tak, že keď vypuklo Slovenské národné povstanie, mohlo sa oprieť o dobre zásobené sklady zbraní, výstroje, nafty, malo financie riadne z Ńárodnej Banky a štátny poklad v zlate bol pred Nemcami uchránený. STV2 o ňom vysielala krásny dokument.
Lenže čo dnes naši spanikárení ekonómovia? Trhajú nám nechty odvodmi a daňami, namiesto aby boli šikovní a niečo z tých nadnárodných korporácií, ktoré tu koloniálne investujú, utŕžili. Takto u nás ani za demokracie žiadnu sociálnu rovnosť zabezpečiť nedokážu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. február 2011, 12:58
a viete prečo naši ekonómovia nedokážu urobiť to čo boli schopní urobiť ekonómovia cez druhú svetovú vojnu? nemajú cit pre ekonomiku nevedia použiť svoje vedomosti a absolútne nevedia čo je to pravicová ekonomika, lebo keby mali len najmenšie znalosti pravicovej ekonomiky tak by sme nemohli byť takto ponížení pred celým svetom a robia to vedome a vedome nás naďalej ponižujú naši vlastní naši ludia - naša krv. my musíme byť na smiech celej eu a celý svet sa musí na nás smiať ved toto až vzduchom brzdí čo robia napríklad tí našinci, ktorých platí eu alebo iné medzinárodné spoločenstvá toto je už horor v priamom prenose. a najviac sa nasmejem tým inštitúciám, ktoré sa tu hrajú na konzervatívne pravicové inštitúcie tie sú úplne mimo logiky celej pravicovej ekonomiky a to už radšej ani nehovorím že ako mimo sú s pravicovou politikou to človek bez humoru(v sebe) ani nemôže v zdraví prežiť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. február 2011, 13:06
pozor to rozdelenie 95/5 nie je majetkove rozdelenie, ale rozdelenie kvalitativne, prinosove. to sa samozrejme nemusi vzdy kryt s majetkom. 5% ludi su ludia, ktori spolocnost pohynaju dopredu - vynalez kolesa, atd atd az po vyrobnu linkku atd atd. medzi tymi 95% ktori sa len vezu moze byt kludne aj miliardar co rpedava papriku a melony vo velkom. co sa tyka vzdelania sme svedkami inlfacie vzdelania, ktore je typicke pre CR aj SR. stalo sa trendom pytat VS vzdelanie na akukolvke poziciu co je hlupost a okrem toho sa stava, ze automaticky vyradia z konkurzu cloveka co ma maturitu a 10 rokov praxe v obore a na konkurz sa dostane clovek co ma titul z uplne ineho oboru (socialna praca, to je moderne aj medzi poslancami nrsr) a nule rokov praxe.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. február 2011, 13:48
Prečítajte si blog Jozefa Schwarza "Súvislosť v súvislostiach-prečo" i diskusiu pod ním.
Tu len doplním,
naši mladí ekonómovia nedokážu tvorivo myslieť a pracovať, veď sa to nemali kde naučiť, ekonomické školy i ekonomické fakulty univerzít u nás chrlia dogmatických vyznávačov skostnatenej Ekonómie 19.storočia, Smith, Ricardo, Hayek.
Pre nich je finančný kapitál dogmou a predovšetkým, opustili vzdelanie, ktoré ich nenaučilo myslieť v súvislostiach, myslieť národohospodársky a globálne.
Viete, akú vetu som nedávno čítal, ktorá ma elektrizovala?
Znela v tom zmysle, že akáže je globálna kríza, keď Čína vykazuje už dlhodobo rasť 10 percent ročne, India 9 percent ročne a celý región juhovýchodnej Ázie zažíva hospodársky rozmach ako nikdy?
Hm, a vraj kríza! Je to iba kríza Euroatlantického systému ekonomiky a vnímania spoločnosti. No a naši ekonómovia sú nositeľmi týchto skostnatelých ideí a vnímania.
Tu sa nedosiahne rovnosť bez zmeny vnímania a bez vnímania súvislotí.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. február 2011, 16:55
mna striasa pri pomyslení, že sa máme držať napríklad Indie ako vraj rastie a napreduje iba málokto povie, že tam majú kasty nerovnosti tie najhoršie aké môže dovoliť náboženstvo, že vraj karma z predchádzajúceho života im môže zato, že sa niekto z nich narodil v chudobe alebo ako dievča a takto v nevedomosti(dokonca aj slávna matka Tereza) ich nedávajú všetci lebo takto sa im dá všetko ospravedlniť od vykorisťovaných až do neúmerného bohatstva pár jednotlivcov vždy sa okázalo vyhnú tomu, že táto bývalá britská kolónia sa nikdy lepšie nemala ako sa paradoxne mala za čias starej britkej kolónie, lebo "biely" im priniesli nové možnosti novú výchovu, ale už sa nestarali do náboženstva, lebo im to pripadalo, že je to ich náboženská sloboda a takto sa nadalej radšej podieľali na tom svinstve, ktoré im nahovorili rôzni mnísi, rehoľníci a tak pod. v indii vždy každý iba ruka ruku myje a robia to tak hnusne a bezcitne, že je aj na škodu človeka -vôbec na to myslieť. a čínu nekomentujem, leboa najviac hlúpe je, že tiberský dalajláma dostal nobelovku za niečo čo odporuje reálnej logike mysle. a čo je fakt zarážajúce on to vie a vie to naozaj dobre, lebo má vzdelanie i tak nechá ludí žiť v tom ,aby zvláčali budhovi dary aby dali aj svoje dieťa na oltár aj všetko mu odovzdali, ale aj to, že ženy tam neznamenajú nič iba sú ako nejaký inkubátor na deti nič iné pre nich nie je. a koľko veľkých drahých amerických hercov si k nim chodilo vyčistiť hlavu a po "vyčistení" ich konta ( aj hlavy) sa museli podujať k tomu, že urobili reklamu na ich drahé autíčka pre milionárov. toto už lámovi oči neklalo ani nemalo prečo, ved dostal finančné ohodnotenie v podobe nobelovky a takto by sa dalo pokračovať v pokrytectve celého sveta, ale načo?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. február 2011, 14:07
Dúfam, že toto skočí pod Váš príspevok: už len ako mak, pretože reagujem iba na Váš názor na Indiu a kolónie:
Ja som si myslel, že iba "za totáča" sa zamlčovali informácie o svete, teraz vidím, že je to ešte horšie, informačné vlny nám vyplavujú svet celebrít a nešťastí, ale o svete sa dozvieme iba keď je tam katastrofa alebo nepokoje... viď útok teroristov na hotel v Indii či teraz nepokoje v arabskom svete.
Ako to nazval pán Schwarz? MAS TRT? čiže masovokomunikačné prostriedky tlač-rozhlas-tv?

Realita v týchto krajinách je už úplne iná a naše poznanie plne zodpovedá masmediálnemu masírovaniu v novom tisícročí - vidíte Indiu očami dobrodružných filmov a katastrofických správ.
Aký asi musí byť pohľad obyčajného Američana na Slovensko cez filmy ako Hostel, Báthory, či cez výbuch v Novákoch a záplavy?
Isteže, nie v celej miliardovej Indii majú všetci rovnakú životnú úroveň, je tam veľa rôznych svetov a komunít, ale ruku dám do ohňa, že náš malý šťastný kapitalizmus budujúci národ v lone Európy už predbehli rovnako ako Čína. A to by ste mali vidieť Brazíliu, Indonéziu, Kóreu.
Kedže tu píšeme o rovnosti, to, čo sa teraz deje v arabských krajinách, je živelná túžba po lepšom živote a pojem ROVNOSŤ je tam tiež teraz dosť používaný, nemajú ju.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. február 2011, 16:33
voči Indii nemám predsudky, ale je zarážajúce, že sem sa dostanú iba tie informácie, ktoré si v podstate overujú západní novinári tým najľahším spôsobom nechajú si natlačiť kaleráby do hlavy nechajú sa híčkať svojimi predstavami a iba veľmi málo z nich si dá tú námahu, aby priniesol informácie od bežných ludí takpovediac z ulice. je to tým, že títo ludia neovládajú dobre angličtinu a rozprávajú rôznym domorodým nárečím s takými ludmi sa novinári nerozprávajú ( nechcú ani ich to nezaujíma) ale aj rôzni dokumentaristi sa nechcú stretnúť ani si ich vypočuť a je celkom možné, že ani nepoznajú ich hierarchiu v celej spoločnosti. to čom im sprostredkujú ich informátori sú neraz iba úlomky pravdy a ak aj prídu na nejaké špinavosti je celkom možné, že to ani majiteľ medií nezverení, lebo nechce alebo je to vraj nezaujímavé a už sa ani nedivým, lebo vo veľkých mestách SR, kde je najviac VŠ vzdelaných tí veru hovoria o zdražovaní a tak pod. ale tu sa ani nenamáhajú nad tým porozmýšľať a radšej vám každý povie, že s zdražovaním súhlasia a sú na to vraj zvyknutí aj na uťahovanie opaskov sú zvyknutí a vôbec im nič neprekáža, lebo sa vraj dokážu uskromniť a najviac by vás prekvapilo to, že to hovoria ludia bez práce, ktorí prišli o prácu pred nedávnom. neviem, či majú také dobré zásoby peňazí alebo vedia čarovať alebo dokážu žiť z many nebeskej alebo sú zamastnaní na čierno a tak preto sú ticho a hovoria, že im tento stav spoločnosti vyhovuje. inak sa tu nedá vysvetliť tých šťastných a spokojných ludí. bud vôbec nerozmýšľajú alebo sú takí hlúpi alebo im je už všetko jedno. no niečo za tým bude, iba nechcem o tom radšej ani rozmýšľať, lebo by som zistila, že tu sú asi trochu vadní ludia a vôbec sa k nim nedostávajú tie informácie, ktoré by im aspoň trochu otvorili oči a hádajte, že prečo sú tie informácie tak skreslené no kto im asi dáva priestor na zamyslenie sa? no predsa naši regionálni novinári a ked tí rozhodnú, že ludia sú spokojní a všetko im vyhovuje tak to tak aj bude. otázky sa dajú položiť rôznym spôsobom aj odpovede ludí sa dajú rôzne upraviť aj sa dá vydedukovať novinárom čo asi chce človek povedať, ale to už nik nechce vidieť im vyhovuje takáto blamáž páchaná na ludoch.(kto vie že prečo?) dokonca to tu zachádza tak ďaleko, že napríklad cudzinka( Talianka), ktorá študovala celé roky v Poľsku práve o našom 68 roku a z tohoto robila celú diplomovú prácu zatajuje, že dobre rozumie po slovensky a rozumie celému nášmu regiónu a čo čert nechce - dáva dvojaké informácie mala dvojaký meter pri všetkom čo malo poslúžiť majiteľovi firmy. tak nech sa potom dá dozvedieť pravda ked nenájdete človeka, ktorý by ju povedal všetkým rovnako bez rozdielu. nedá sa vôbec vedieť ani vytušiť čo bude zajtra nedá sa nijako kalkulovať do budúcnosti a tu bez známostí a protekcie neurobíte ani krok ešte horšie ako za totáča a škoda sa vôbec rozčuľovať.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984