Hra s potravinovým ohňom

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo už dlhodobo varuje pred blížiacim sa rapídnym nárastom cien základných potravín. Ako hlavní vinníci sa spomínajú nevyspytateľné počasie a zaberanie pôdy na pestovanie surovín na výrobu biopaliva. Tieto faktory samy o sebe by neboli až také tragické, keby ich efekt niekoľkokrát neznásobilo fungovanie komoditných a finančných trhov.
Počet zobrazení: 1840
sucho_potravinova_kriza.jpg

Rana za ranou. Letné požiare v Rusku spálili veľkú časť úrody pšenice, v strednej Ázii bolo zase mimoriadne sucho, čo sa automaticky podpísalo aj pod mizernú úrodu. Následkom toho obe tieto krajiny obmedzili vývoz obilia do zahraničia.

Naopak, úroda pšenice v USA bola mimoriadne dobrá. Aj napriek tomu to však nestačilo na vykrytie sklzu v svetových zásobách, ktorý zostal po potravinovej kríze v roku 2008. Počet hladujúcich na svete dosiahol v tom čase viac ako miliardu ľudí. Akákoľvek hrozba budúcej neúrody tak oprávnene vyvoláva obavy z toho, že potravín bude v budúcom roku nedostatok.
 

 

Sucho alebo burzovvé špekulácie?

Až potiaľto by to bol sedliackym rozumom pochopiteľný scenár. Vrtkavé počasie, vrtkavá úroda. Hoci boli rozmarmi prírody zasiahnuté aj iné obilniny, nárast cien sa prejavil výrazne len u pšenice. Ako je to možné? Do vývoja cien totiž zasahuje ešte jeden faktor, ktorý nemá nič spoločné s obavami z hladu. Vyplýva z vidiny výhodného zisku.

Nízka cena peňazí v kombinácii s varovaniami pred rastom cien potravín, ktoré už dlhšiu dobu zverejňuje FAO a Svetová banka, sa v tomto prípade akosi minuli účinkom. Pre brokerov a investorov znamenajú podobné výstrahy v prvom rade šancu zarobiť. Keďže na burze sa v súčasnosti obchoduje s budúcoročnou úrodou, je len stimulom k väčším  nákupom a teda zvýšeniu dopytu a tým pádom aj ceny. Podivuhodné na tom je najmä to, že na komoditnom trhu je možné si už dnes kúpiť úrodu na budúci rok, ktorá ešte neexistuje a pri momentálnych stavoch počasia ani nemusí existovať (minimálne nie v rozsahu, s akým sa pri obchodovaní rátalo).

Potraviny sú možno tovar, ale nie hocijaký

Poučka z učebnice ekonómie o trhovom mechanizme tvrdí, že ak stúpne cena, automaticky klesne dopyt. Ponuka a dopyt sa tak opäť dostanú do rovnováhy. V tomto prípade však nie je možné ponuku zvyšovať len tak, z roka na rok. Prípadné prispôsobovanie poľnohospodárstva klimatickým zmenám a sedemmiliardovej populácii je beh na dlhoročné trate. Nikto v tejto chvíli nemá čarovný prútik, ktorým by zdvojnásobil produkciu a ponuku potravín. Hovoriť o akejkoľvek funkčnosti trhu preto absolútne nie je na mieste.

Správanie sa finančných žralokov vážnym spôsobom ohrozuje základnú potravinovú bezpečnosť a tým aj stabilitu vo svete. Nech už budú dôsledky revolúcií v arabskom svete akékoľvek, netreba zabúdať, že jedným z akcelerátorov boli práve drahé potraviny a s tým súvisiaci hlad. Či už povedú k demokratizačnému procesu alebo nie, mali by byť mementom pre celý svet, aké udalosti vedia dať do pohybu rastúce ceny jedla. Vždy tomu bolo tak, že najväčšie politické zmeny a revolúcie prichádzali hlavne po dlhých zimách a obdobiach hladu. Ťažko očakávať, že vo svete, kde hladuje viac ako miliarda ľudí, bude vývoj vyzerať inak.

Že sa to deje ďaleko od nás? Že sa nás potravinová otázka netýka? Ani nie. Stačí si spomenúť na rabovanie v potravinách, ktoré zažili pred pár rokmi obyvatelia východného Slovenska. Lepšie scenáre hovoria o tom, že podobné udalosti čakajú hlavne Spojené štáty, kde sú rady vlastníkov strelných zbraní pomerne široké. Tie katastrofickejšie vízie zase predpokladajú, že neobídu ani Európsku úniu. Navyše v Spojených štátoch, kde systém sociálneho zabezpečenia funguje len minimálne, je vyššie riziko, že väčšia skupina obyvateľstva nebude mať dostatok prostriedkov na základné potraviny. Nuž, ak burzovým maklérom a špekulantom zaparkuje pred vilou dodávka plná po zuby ozbrojených hladných ľudí, bude už príliš neskoro na to, aby prehodnotili svoj postoj.

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
09. február 2011, 15:49
s týmto článkom súhlasím. sedliacky rozum vie, že ak príde prírodná katastrofa v podobe dažďov, sucha alebo aj ohňa v skutočnosti sa nič zlé nedeje, lebo v konečnom dôsledku ak má dobrý skúsený roľník (farmár) dobú pivnicu a dobrý sklad na obilie, zeleninu a ovocie nemá prečo nariekať. táto zem ostane na čas ako sa hovorí ľadom alebo ľahne popolom ako úhorná teda po čase bude raz tak produktívna, len si trochu oddýchne. po ohni býva veľmi dobrá kyprá pôda a po lade je tvrdá a je treba počkať a nájsť plodinu, ktorej takáto pôda vyhovuje. no ale neviem prečo nikto nemá na nič čas - okrem prírody tá vždy vie načo je kedy jej čas - iba ludia nevedia či nechcú byť v súlade s prírodou a utiekajú sa k všelijakým hlúpostiam. napríklad sa začnú "tuhšie" modliť alebo hľadajú iné výhovorky, že čo sa im za nešťastie prihodilo, ale zato môže burza a môže mi hovoriť každý ekonóm, že to nie je pravda. príroda vždy vie svoje a urobí si aj tak po svojom ona nepozná burzu iba ludia jej začali kafrať do remesla a pre istotu si našli spôsob ako ju nahnevať stačí iba jodid strieborný(na ovládanie mračien) a na čas ju týmto nakŕmiť, ale ona nezabúda to iba ľudia zabúdajú a vtom je jej čaro.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
09. február 2011, 16:38
Kapitalistickí ideológovia síce toho natárajú o voľnom trhu, voľnom obchode, podobne ako o demokracii, ale po r. 1848 sa klasický kapitalizmus laissez-faire zmenil na monopolný a odvtedy aj ceny sú určované monopolne a nie trhovými silami. Napr. obchodné reťazce si vôbec nevšímajú ceny na trhoviskách, ktoré sú nižšie, pretože im nerobia konkurenciu, majú monopolné postavenie na trhu. Je im úplne ľahostajné, či nejaký trhovník predáva produkty o 50 percent lacnejšie....... 2. Ceny surovín majú malý podiel na konečných cenách produktov. Ako priznal v slabej chvíli jeden pekár pri nadúrode pšenice, prečo neznižujú ceny chleba, vraj tvoria iba 11 percent ceny chleba....... 3. Nuž, nie je to zase až taký neriešiteľný problém, len treba už začať myslieť globálne a nehrať sa na malinkých, súkromných políčkach. Ako som pred pár dňami čítal, Afrika má nevyužitých 60 percent ornej pôdy, aj Kazachstan jej má ešte dosť, pri inej motivácii by sa mohli aj afganské či kolumbijské polia využívať nie na produkciu drog, ale potravín. Zrejme hlavnou bariérou je tu pokrivený charakter cien vysokými európskymi dotáciami poľnohospodárstvu, a pôsobením globálnych monopolov. A tak je potláčaná napr. lacná africká konkurencia, Afričanom sa neoplatí pestovať plodiny na afrických poliach (a Európa na tom ani nemá záujem, preto sa vyhovára, že to ani nevedia), migrujú hromadne do Európy a pestujú tie plodiny na európskych poliach. Racionálnejšie by bolo, keby sa globálny systém upravil tak, aby sa Afričanom oplatilo zostať doma, vyrábať lacné potraviny pre svet na afrických poliach a Európania by nemuseli pestovať ošípané, dobytok s vysokými nákladmi, aj tak iba špekulujú, ako znižovať náklady na úkor kvality, ale mali by rozvíjať vedomostnú ekonomiku. Treba skrátka rozmýšľať o globálnej deľbe práce (globálny kapitalizmus však rozmýšľa len jednosmerne, voľnému obchodu, lacným tovarom z Afriky či Ázie kladie množstvo obchodných bariér), aby mal z nej každý prospech a tým by sa vyriešila veľká časť narastajúcich problémov (hlad, sociálne nepokoje, vojny, terorizmus, migrácia, ap.).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2011, 19:12
v afrike sa to už skúšalo kedysi o to bol veľký záujem tužímže po prvej či druhej svetovej vojne, ale ked odstránili suchá tak zaviedli umelú závlahu a potom nastal problém ako dopraviť čerstvú úrodu na stôl Európanom. a tu vznikol začarovaný kruh. lebo dopraviť nechemicky dopestovanú napríklad zeleninu sa im nedarilo bez chemického ošetrenia rýchlo podlieha skaze a je to veľmi drahá úroda, lebo ak by sa aj nepočítala ludská práca vždy sú s tým spojené náklady na dopravu a tá je veľmi drahá nech by bola akokoľvek dobre zorganizovaná a keby boli aj ideálne politické podmienky ( dokonca aj ideálni ludia) pre tú ktorú krajinu dokonca ak by im aj počasie hralo do karát, ale ani tak sa nedali dopraviť k spokojnosti, lebo stačí, aby napríklad jeden zhnitý zemiak dokáže narobiť šarapatu v celej sýpke a preto sa v tom už nepokračuje, lebo to boli obrovské financie naliate tam, kde domorodci neboli pripravení na takýto experiment. to isté je aj s rybami, ktoré sa dovážajú z vonka ako exotické tiež musia byť zmrazené a je toho veľa čo sa týka potravín, ale už hádam stačí to čo som napísala.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2011, 21:18
Tá by sa v prvom rade mala miesto zbytočných vojen a rôznych kmeňových konfliktov a vyhladzovacích vojen, začať zaoberať tým, aby uživila sama seba. Za peniaze čo stoja tieto konflikty, by sa už len podarilo, vytvoriť podmienky na výrobu aspoň časti potravín pre Afriku. To by mal byť program pre Afriku, ale zatiaľ zbrojárske loby, ako všade vo svete, majú silnejšie slovo!
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
11. február 2011, 22:16
Plne súhlasím s textom článku, ibaže ešte dôraznejšie by som vyzdvihol fakt, že v súčasnosti sme sa na Slovensku stali takmer bezbrannými obeťami trhových síl na medzinárodnom "trhu potravín" a príliš dobré vyhliadky nevidím.
Úplne zbytočne sme si dokázali v priebehu porevolučných rokov zlikvidovať poľnohospodárstvo a v prvej dekáde 21.storočia i potravinársku veľkovýrobu, ktorá na Slovensku ešte v rámci Československa stúpala ako moderný priemyselný odbor do vysokej efektívnosti.

Také tie ideologické "žvásty" o tom, že je zbytočné pestovať a vyrábať všetko, za to by sa i dnes po rokoch mali mnohí vtedajší politici trestne zodpovedať.
Pamätám na hlúpe reči, že načo je nám také veľké poľnohospodárstvo, treba aby malí farmári vyrábali zdravé potraviny a ostatné plochy premeníme na golfové ihriská.
Nuž, stalo sa...
Ale dnes ak vyskočí cena obilia či cukru na vysoké burzové hodnoty, nemáme možnosť siahnuť "do komory" po zásoby, ani ako štát, ani ako domácnosť, pretože žiadne zásoby neexistujú a spotrebiteľ je odkázaný len na maloobchodné reťazce, ktoré reagujú v cenách rovnako pružne (smerom hore) ako burzy.
Pojem potravinová sebestačnosť bol zatratený po roku 1989 ako "socialistický prežitok". Nuž, čo by sme dnes za taký prežitok dali ako národohospodári. Lenže faktom je, že my už nemáme v republike národohospodárov, ale "nezávislých ekonómov", ktorí rozumejú hlavne teoreticky tej krivke dopytu a ponuky.
A akosi sa spoliehame, že ak nebudú potraviny v hypermarkete Kaufland na Slovensku, tak si ich národ nakúpi v Lidli v Poľsku či v Interspare v Maďarsku. Dosť osudové zmýšľanie...

No a potravinová bezpečnosť?
Spomenie si niekto na to, ako nás všetci strašili v 1990, že máme nakazené potraviny, že naša pitná voda je otrávená? Dnes to vyzerá, že to boli kvalitne šírené manipulácie aby sa rozbehol predaj dovážaných balených vôd a importovaných potravín.
Už veľa rokov importujeme spolu s potravinami choroby šialených kráv, éčkové doplnky, nedávno dioxíny a to ešte nevieme, čo bude nasledovať.
Aspoň že sa naďalej v EU musí zo zákona vykonávať hygienická kontrola a že štátna potravinová inšpekcia sa neprivatizuje na akciovú spoločnosť.
I keď je stav takmer kritický, tohtoročný návrat strednej a staršej generácie Slovákov k pestovaniu zemiakov a poľnohospodárskych plodín pre seba a štartovanie chovu domáceho zvieratstva zaručuje, že prekonáme túto hrozbu, ale za akú cenu?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. február 2011, 22:10
Na zaklade ceho si myslite, ze snizeni vyroby potravin v EU by zvysilo vyrobu potravin v Africe? Vzdyt prave monopoly obchodnich retezcu vedou k tomu, ze misto potravin se pestuji obchodni plodiny- misto kukurice banany, kava, kakao, ...! A navic, omezeni produkce v Evrope muze ohrozit potravinovou bezoecnost i v EU!
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
22. február 2011, 09:47
vie pani autorka ako funguju komoditne burzy? a vie pani autorka, ze aj ked je pre nu cunde, ze sa obchoduje s buducorocnou urodou,tak takto to chodi uz pekne dlho a funguje to? alebo si to doteraz vsetci nevsimli iba pani autorka a teda do tyzdna caka komoditne burzy krach? okrem toho pani autorka neviem ci vie vobec co to je trh. lebo v jednom odseku si vie protirecit. ma pravdu, ze ked ponuka nestiha pokryvat dopyt, stupa cena. ale neviem ako hned o par viet nizsie hovori o funkcnosti trhu, pricom si myli pojmy a dojmy. jasne ze potraviny je trh ktory nieje taky flexibilny ako trh s podprsenkami. ale to vedia ludia na komoditnych burzach. a ked sa bavime o hlade tak len pripomeniem pani autorke, ze ludia v arabskom sete si nanekupuju potraviny na svetovych burzach (iba totalitne rezimy, ktore potom avaju potraviny na pridel za fixne ceny), ale obchoduju lokalne. a preto mozu mat komoditne burzy na haku, rolnikovi ide o jeho vstupy a to, kto kpi jeho potraviny na lokalom trhu. nech si autorka zisti k ktorych krajinach arabskeho sveta, kde su teraz demonstracie, stat do velkej miery nakupuje potravina na burze, kontroluje a reguluje distribuciu potravin alebo dokonca urcuje jej pridely a cenu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. február 2011, 09:53
omezeni produkce v evrope muze ohrozit potravinovou bezpecnost v evrope? hehe mily kolega, asi vam uslo, ze uz teraz je obrovska masa polnohospodarov v europe platena/dotovana za to, aby NEPRODUKOVALI, staty maju kvoty kolko mozu maximalne vypestovat. je to tak preto, aby sudruh z bruselu zabezpecil dostatocne vysoku cenu potravin (aby polnohospodari mali z coho zit) a este aj tak ich dotuje. a su velke dovozne cla a kvoty na potraviny z afriky. aj to je velky dovod preco polnhospodarstvo v afrike stagnje, lebo nema kam davat sovju inak potencionalne velku produkciu (minulorocne suhca su vinymka potvrdzujuca pravidlo). skutocnost je totizto taka, ze polnohospodarske technologie od konca druhej svetovej tak pokrocili, ze vedia hektarove vynosy znacne zvysit. keby sa produkovali take kvanta poravin ako by bolo mozne, ceny by sli prudko dole a mnozstvo polnohospodarov by skrachovalo a neivem ci vedia robit nieco ine (kvalifikacia nula bodov, moznosti a snahy o rekvalifikaciu mizerne). jasne ze by potom boli demonstracie europksych rolnikov za zvysenie cien. ved preto stat garantuje vykupne ceny psenice napriklad, aby nesli prilis dole.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984