Sme s Vami! Vyhlásenie na podporu demokracie v arabskom svete

Severnú Afriku zasiahla mohutná vlna občianskeho aktivizmu. "Už sa nemôžeme dívať na ten zbabelý postoj Západu voči tomu, čo sa dnes deje v Egypte," píše sa v komentári k výzve slovenských občianskych aktivistov. Portál noveslovo.sk prináša plné znenie výzvy na podporu boja proti diktátorským režimom v Afrike.
Počet zobrazení: 1944
egypt_protest.jpg

Severnú Afriku zasiahla mohutná vlna občianskeho aktivizmu. Rok 2011 sa môže stať pre celý arabský svet tým, čím bol pre východnú Európu rok 1989. Aj preto sledujeme statočný boj obyvateľov Egypta, Tuniska a iných krajín za svoju slobodu s veľkými sympatiami a vyjadrujeme im svoju solidaritu. O to viac nás znepokojuje váhavý a nejasný postoj lídrov západných krajín k legitímnemu úsiliu zvrhnúť nenávidené diktátorské režimy. Odhaľuje nepríjemnú skutočnosť, že pre Spojené štáty a Európsku úniu v rozpore s ich rétorikou nie je ani tak dôležité, či sú krajiny sveta demokratické, ale či sú k nim priateľské. Sme presvedčení, že egyptský ľud má právo na svoju vlastnú cestu demokratického vývoja a že je našou morálnou povinnosťou jasne a aktívne ho podporiť v jeho úsilí.

My, ako občania Európskej únie, vyzývame európskych lídrov, aby tak urobili čo najskôr, kým morálka Západu neutrpí v arabskom svete definitívnu porážku. Vyzývame premiérku i šéfa slovenskej diplomacie, aby ako riadni a plnoprávni členovia Európskej rady a Rady ministrov zahraničných vecí presadzovali v týchto orgánoch jednoznačnú podporu demokratickým silám v severnej Afrike. Vyzývame slovenských europoslancov, aby na pôde Európskeho parlamentu iniciovali rezolúciu podporujúcu arabské demokratické revolúcie. Tam, kde umierajú ľudia, niet času na taktizovanie. Naše doterajšie postoje sú neadekvátne, nedostatočné a alibistické. Slovensko má v tejto časti sveta tradične dobré vzťahy so všetkými štátmi, a preto by malo prekonať vlastnú malosť a zohrať úlohu posla dobrej vôle.

Stojíme na križovatke historických vzťahov západných a arabských krajín. Buď podporíme oprávnené túžby tamojšieho obyvateľstva po dôstojnejšom živote a staneme sa ich priateľmi alebo ich v tejto rozhodujúcej chvíli sebecky opustíme a prenecháme frustrované moslimské spoločnosti extrémistickým silám. Želáme si novú éru priateľstva a spolupráce medzi západným a arabským svetom založenú na rovnosti a vzájomnej úcte, želáme si koniec konfrontácie, viac pochopenia a súdržnosti vo svete zmietanom obrovskými globálnymi problémami.

Milí egyptskí priatelia, s obdivom sledujeme váš ťažký zápas za demokraciu a zdieľame vaše túžby žiť dôstojne, bez hladu, strachu a utrpenia. Poznáme cenu slobody a vážime si každého, kto za ňu v týchto chvíľach nastavuje svoj holý život. Chceme, aby ste cítili, že ľudia v Európe sa k Vám neobracajú chrbtom. Sme s Vami!

Irena Bihariová, predsedníčka občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu
Jaroslav Drobný, arabista
Josef Drozd, predseda Slovenskej únie pre mier a ľudské práva
Michal Feik, manažér
Souheil Ghannam, publicista
Anna Ghannamová, novinárka
Michal Havran, teológ
Eduard Chmelár, vysokoškolský učiteľ
Martin Kasarda, publicista a spisovateľ
Kamil Kandalaft, ľudskoprávny aktivista
Ľuba Kobová, feministka
Alena Krempaská, predsedníčka Amnesty International na Slovensku
Jozef Lenč, politológ
Ivan Lesay, politológ
Juraj Marušiak, politológ
Juraj Mesik, environmentalista
Peter Nedoroščik, psychológ
Silvia Ruppeldtová, angažovaná občianka
Peter Vittek, občianske združenie Utópia
Peter Weisenbacher, ľudskoprávny aktivista

Výzvu môžete podporiť svojim podpisom tu: www.changenet.sk

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
08. február 2011, 11:29
to bol pravicovy prevrat vo vnutri komunistickej strany, ziadna demokraticka revolucia, aj ked to chvilami mohlo tak posobit a myslelo si to velke mnozstvo ludi. co sa deje momentalne v arabskom svete este stale nie je celkom jasne. vzbudzuje to silne asociacie k roku 1989 a k tomu, ako sme boli nasledne oklamani peknymi heslami o tom, ako laska a pravda zvitazia nad lzou a nenavistou. dolezity je postoj USA, ktore nepriamo podporili Mubaraka tym, ze by mal este nejaky cas ostat. znamena to asi tolko, ze iste sluzby USA na tamojsich ludovych nepokojoch nie su zainteresovane... ps: anna ghahamova je dufam len nahodou tou istou osobou, co v 1998 vykrikovala "Zachrante Markizu" co bolo predohrou k velkemu dzurindovskemu vypredaju narodneho majetku...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. február 2011, 12:33
Pliesť do týchto výziev a do analýz rok 1989 znamená navádzať ľudí na vlažný postoj a opatrnosť k arabským udalostiam. Takúto neujasnenú výzvu ani ja nepodporím. Aj s ohľadom na lacné narábanie s pojmom demokracie. Predsa rozhodujúca pre pokrok nie je politická forma systému, ale spoločensko-ekonomický systém samotný. Teda, či ide o kapitalizmus, socializmus, alebo postsocializmus, vyšší systém. To rozhoduje aj v postojoch západných krajín. Diktatúry v Egypte, Tunisku, Jordánsku, Saudskej Arábii a inde sú prijateľné preto, že ide o prozápadne, prokapitalisticky orientované diktatúry. Ale kubánsky systém bude neprijateľný bez ohľadu na to, či bude diktatúrou alebo demokraciou z dôvodu jeho alternatívnosti voči západnému kapitalizmu........ Ak hovoríme o demokracii, je nutné ju preto upresniť, o aký historický typ demokracie ide. Ak sa myslí len na buržoáznu demokraciu, tak výzva je značnou utópiou, postrádajúcou schopnosť porozumieť dejinným zákonitostiam. Buržoáznodemokratický systém je dnes už vedľajšou vývojovou líniou (nadstavbovým štádiom klasického kapitalizmu) a ako taký môže dobre fungovať len v malej skupine krajín (môžme ich stotožniť s G7, či G12). Aj to k svojmu fungovaniu bude potrebovať mnoho takýchto poslušných prozápadne orientovaných krajín ako zdroj pre spotrebný štýl tejto nadstavby. Buržoáznodemokratický model v poslušných krajinách bude z hľadiska svojej funkcie zdroja nutne hlboko skorumpovaný, silne sociálno-triedne polarizovaný, čo ho robí nestabilným. Preto tieto krajiny lepšie fungovali ako diktatúry, ľahšie ovládali nespokojnosť más a krotili nenásytnosť bohatej vrstvy ľudí........ Jednak je teda utópiou očakávať, že sa celosvetovo a teda aj v arabských krajinách utvoria buržoáznodemokratické systémy. A ak by sa aj utvorili, budú hlboko skorumpované a preto zo sociálneho hľadiska ešte polarizovanejšie. Za príklad môže poslúžiť Jeľcinovské Rusko, rozkradnuté, zdecimované, hlboko sociálne polarizované.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
08. február 2011, 18:28
Veď je to presne ako v roku 1989 v Československu. Zvrhnutie nenávidenej strany a jej vodcu, očakávanie nastolenia superkomunizmu, postupné odstraňovanie poctivých revolucionárov, prejde pár rôčkov a prebudenie bude kruté.Ľudia však už stratia v revolúcie dôveru a na námestia ich už nikto nedostane. Zostanú len spomienky a otázka: Komu sme to dovolil tu vládnuť?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. február 2011, 18:42
čože egypt, ale mňa zaujíma, že kto je to ten etnický Slovák, žeby som vedela akej národnosti sa máme poďakovať za našu premierku a aby nám bolo jasné, že čo za DNA koluje v jej žilách, aby sa nám ľahšie orientovalo pri výbere budúceho premiera SR. lebo ja už nebudem voliť podľa strany a jej programu ale dobre si zvážim v prvom rade, že aké charakterové vlastnosti má to či ono etnikum, lebo ani sa nenazdáme a z majority SR sa stane etnikum pre bohatých a mocných sveta, len toto ma zaujíma na teraz, aby som v najbližšej budúcnosti nebola prekvapená totižto - nemám rada prekvapenia to iba preto - inak nemám nič proti.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. február 2011, 19:07
Tak ma ešte napadlo, načo nám je vláda, načo nám je parlament. Ako som vyrozumel, nič rozumné to nerobí a ešte to stojí aj peniaze. Veď máme koaličnú radu, máme kopu mimovládnych organizácii a tam je to najmúdrejšie a najkompetentnejšie, čo (tu som sa zasekol, slovenské etnikum?)môže EU ponuknúť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. február 2011, 19:23
nuž etnikum? takto sa to volá po novom, aby to malo väčší význam ale neviem pre koho i komu a prečo? zatiaľ je to stále zahalené tajomstvom etnika, ale akého to je otázka, pre tých čo by boli ochotní mi to vysvetliť po lopate respektíve viem čo je to etnikum ibaže história ale i veda nám už môže potvrdiť aké povahové vlastnosti sú dané tomu ktorému etniku a tie budú pre mňa v najnižšom období smerodajné -uľahčí mi to mnohé rozhodnutie do mojej budúcnosti nerada opakujem tie isté chyby to si môžu dovoliť iba tí čo nehľadia na čo - bude s nimi v budúcnosti.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2011, 08:58
Nazývaj to ako chceš, ale tak ako nás to učili na VUML k revolúcii 89 boli objektívne podmienky, hospodárstvo bolo v latentnej kríze a kom. strana nevedela čo ďalej a subjektívne podmienky v tom, že veľká časť členov strany už ďalej nechcela podporovať režim s takými ľuďmi ako Husák, Jakeš, Šalgovič, Biľak, Šlapka. Ako to, že pri výpredaji národného majetku si si nespomenul na Mečiara a jeho kapitálotvornu vrstvu, ktorá je teraz vo Ficovom Smere?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2011, 12:02
VUML navštevovali väčšinou riaditelia podnikov a rôzne kádrové rezervy na funkcie. Takže obviňovať by si mohol seba zo zle riadenej spoločnosti........ Ale ja by som povedal, že chyba nebola v socializme, ten sa vyvíjal v poriadku. Ale v tom, že rýchlokvasené kádre, ako Ty, sa spoliehali len na poznatky z rýchlokurzov VUML. Inak by si vedel, že kríza nemôže vzniknúť v stagnujúcej spoločnosti, ktorá sa pohybuje v kruhu (Polynézania mohli tisíce rokov pretrvať vo svojom raji preto, že nerozširovali materiálnu kvantitu), ale v rozvíjajúcej sa spoločnosti, ktorá tým pádom nutne dospeje ku kvantitatívnej hranici, miere daného spoločenského systému. A to súhlasím, tým dozrejú objektívne podmienky pre zásadnú kvalitatívnu zmenu, revolúciu. Niečo podobné sa deje aj s kapitalizmom, ktorého ideológovia nepochopili, že hospodársky rast ide proti existencii kapitalizmu, pretože tým kapitalizmus neustále naráža na kvantitatívne hranice svojej existencie. Prejavuje sa to napr. v krízach z nadvýroby od pol. 19. st. Aby sa odstránil nesúlad medzi starými spol. vzťahmi a rozširujúcou sa materiálnou základňou, kríza vždy odpíše časť bohatstva. Napr. posledná kríza odpísala podľa odhadov okolo 47 percent svetového bohatstva........ Takže vďaka rýchlokvaseným kádrom bez solídnych poznatkov sme v r. 1989 nenabrali smer dopredu, k prekonaniu oboch systémov, aj kapitalizmu a socializmu, ale vrátili sa o 150 rokov dozadu. A prejavuje sa to nielen na krízovom stave civilizácie, ale na celkovom poznatkovom úpadku civilizácie. Spoločenské vedy sa rušia, veď politici a spoločnosť pri prognózovaní, ako bude vypadať nový rok, si vystačia s vešticami´a astrológmi......... Prejavuje sa to napokon aj v tejto výzve. Ak niekto vyzýva na demokratický vývoj, možno má na mysli pohyb smerom ku kmeňovej demokracii, ťažko odhadnúť, keď ide len o všeobecné vyhlásenia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2011, 16:52
Som rád, že som ťa motivoval k takejto erudovanej reakcii, len škoda, že si podrobnejšie neobjasnil smer dopredu, ktorý by prekonal oba systémy, aj kapitalizmus aj socializmus. Ak máš na mysli komunizmus, tak tam sme už skoro / podľa uznesení ÚVKSČ na 99.99 percent/ boli, ešte vydržať jeden rok, ale dopadli sme ako ten židov kôň, ktorého odnaúčal žrať. Nedaj sa odradiť, spoločenským vedám sa môžeš venovať ako disident, čo ti určite pomôže, keď sa vráti Róbertko.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2011, 18:28
Samozrejme že chyba nebola v myšlienke, ale v človeku-ľuďoch, ktorí sa prikryli touto myšlienkou a použil ju na naplnenie vlastných mocenských a tým aj ekonomických cieľov.Dôkazom je aj súčasnosť a pôsobenie najvyššieho predstaviteľa KDH vo vláde. Nezhadzuje len seba, ale aj kresťanstvo ako také. Treba si pozrieť diskusie, neodnáša si to len človek-člen KDH, ale celá RKC.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. február 2011, 18:40
Ja to myslím inak, ako ste to pochopili. Veď som napísal, že sa vyvíjal v norme, teda v poriadku. Áno, chyba je v ľuďoch, ich slabom poznaní, že si pod socializmom predstavujú raj, ideálny systém - a keď nebol rajom, ideálnym systémom, tak ho neuznávajú........ On vcelku bol v poriadku, tieto predstavy nie sú v poriadku, sú utopické, mimo reálneho chodu dejinného vývoja. Socializmus bol len jedným zo stupienkov, bežnou formou ľudského vývoja, za ktorým nasleduje rad ďalších. Keď sa pozrieme na vývojovú štruktúru dejín a porovnáme si klasický socializmus (1968-1988) s klasickým kapitalizmom (1688-1848) či klasickým nevoľníckym systémom-otrokárskym (552 p.n.l.-728 n.l.), tak sa vyvíjal presne v rámci historických vzorov, po špirále, opakujúc niektoré črty na vyššej úrovni. Očakávať od neho v jeho 2. vývojovom štádiu je hlboké nedorozumenie medzi poznaním ľudí a vývojovými procesmi.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. február 2011, 12:16
nie je temou clanku, ani tejto diskusie, ani mojej poznamky, ktorou som reagoval na pritomnost podpisu "revolucionarky" anny ghannamovej, smutne znamej z ucinkovania v operetnej tragikomedii znamej ako Velka Markizacka Revolucia. ale kludne sa mozme par vetami vratit aj k meciarovi a jeho sposobu privatizacie, ktory ja osobne chapem ako protipol k dzurindovskemu sposobu. vladimir meciar si v tych rokoch uvedomoval, ze cely blok byvalej RVHP pod gorbacovovym a jelcynovskym vedenim urobil ostry uhybny manever doprava, nieco na sposob tichej kapitulacie. vladimir meciar bol v moskve kde hovoril s jakovlevom, cernomyrdinom a dalsimi politikmi o tom, co sa deje. vratil sa odtial dost nestastny. nase narodne firmy a podniky bolo treba odovzdat aspon scasti do privatnych ruk, lenze u nas ziadna kapitalotvorna vrstva nejestvovala. a tak vymyslel to, ze ju treba vytvorit. vytvaranie prebiehalo asi tak, ze rozni ludia ktori sa k nemu dokazali dostat cez jeho strazkynu annu nagyovu odkupovali firmy a fabriky za symbolicke ceny a nasledne ich co najdrahsie predavali zahranicnym zaujemcom - aspon velka cast z nich to robila takto, lebo neboli schopni firmy riadit, cest vynimkam. tento sposob privatizacie sa nepacil vitazom studenej vojny a preto musel byt meciar odstaveny a nastupili nemenovani poskoci zahranicneho kapitalu a nasledny lacny vypredaj nasho narodneho majetku...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
23. február 2011, 09:31
drzim arabom place, aby nasli konecne to, co chcu. ci uz to bude demokracia, alebo talibanoidny rezim, budiz. ja sa vratim do roku 1990, ked na juhu a svere iraku tiez dochadzalo k masovym demonstraciam voci saddamovmu rezimu. teiz bolo pouzite letectvo voci civilom, dokonca chemicke zbrane (pred rokom 1990), povstanie na juhu stalo statisice zivotov. v tom case ked saddam zautocil na kuvajt zapadny svet sa ozval. jasne ze kazdy ma svoje motivy, fakotm vsak ostava, ze pomahal juznym aj severnym povstalcom. a za to tieto svoje aktivity si teda potlesk od laviciarov nevysluzili. teraz sa zase laviciari ziadaju, aby zapadne mocnosti razne zakrocili. zaujimave. ked zakrocia, je zle, ked nezakrocia, tiez zle. trosku schozofrenicke, nezda sa vam? a co taliansko a francuzsko, tradicni cerstvi spojenci vodcu revolucie. taliani sa opravnene boja zmeny rezimu v libyi, ved to urcite vyvola vlnu imigracie. nic nie je ciernobele sudruhovia. zapad niekedy pomoze, niekedy nie. motivy su rozne. jedan dolezity je vsak aj ten, ze uz je precitlively na akukolvek kritiku. v somalsku udrziavali poriadok a po vojenskej katastrofe si povedali kasleme na to a stiahli sa. vysledok pozname totalny rozvrat somalska, piratstvo. jediny kto to riesi rzane je ruske namornictvo, ktore nam problem priamo pozabijat piratov priamo na mori a ani sa nesnazi brat zajatcov. toto nejak uslo pozornosti humanistov a nekriziuju to. chranboh, aby to spravila nejaka americka fregata. budu oznaceni za vrahov deti.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
23. február 2011, 10:30
http://novotnyjiri.blog.idnes.cz/c/175254/Anglie-Muslimsky-gang-znasilnil-stovky-divek-Marie-14-vypovida.html len ako pripomienku toho, co prinasa so sebou imigracia.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984