Ekonomie - věda nebo náboženství?

Věda musí každou větu dokazovat pokusy. Ekonomie na rozdíl třeba od biologie svoje předpoklady nikdy nedokazuje v praxi. Někteří myslitelé ji přirovnávají k náboženství. Ne proto, že by byla duchovní, ale proto, že je dogmatická. Neoliberalismus je zjevení boží. Díky tomu se ekonomie dostala do role služky, jejíž úkolem je zajišťovat setrvačnost stávajících společenských systémů.
Počet zobrazení: 1268
kostra v kresle-underclassrisingnet.jpg

Když se pak něco nepotvrdí, ekonomové začnou tvrdit, že nějaká teoretická podmínka nebyla splněna, nebo šlo o jinou situaci. To kritizují i lidé zevnitř ekonomické hierarchie – například Joseph Stiglitz.


Jenom sluhové kapitálu

Další argument, proč ekonomie není věda, je to, že existuje mnoho v podstatě protichůdných teorií. Každá věda se vyvíjí, ale v přírodních vědách většinou staré poznatky stále platí. Ne tak v ekonomii. Každý „ekonom“ si vytváří svoji teorii a potírá tím teorii svého soka na hlavu. Současná převládající ekonomické ideologie je způsob myšlení, který zjednodušuje náš svět ve snaze vtěsnat ho do šablon standardních ekonomických pouček. To je také důvod, proč někteří myslitelé ji přirovnávají k náboženství. Ne proto, že by byla duchovní, ale proto, že je dogmatická.
 


„Modely ekonomů jsou příliš zjednodušené. Musíme jim připomínat, že vycházejí z neudržitelných hodnot a že jejich „věda“ se snaží řídit celý svět, i když mu nerozumí,“ říká Naďa Johanisová, jedna ze zakladatelek občanského sdružení Trast pro ekonomiku a společnost. Aby ekonomická teorie mohla vůbec něco předvídat, musí silně abstrahovat od skutečnosti a strašně ji zjednodušovat. Něco jiného zažíváme a něco jiného se nám říká. Není to tak markantní jako za komunismu, ale rozdíl mezi slibovanými zářivými zítřky blahobytu a tím, co vidíme kolem sebe, je ale příliš jasný. Ekonomie není věda, která by hleděla do budoucnosti. Je to obor, který ex-post neboli zpětně hledá vysvětlení ekonomických situací.

Ekonomové totiž nejsou žádní vědci – jsou to jen slouhové kapitálu a svoje teorie vymýšlí, aby podpořili co nejefektivnější vykořisťování lidí. Navzájem se předhánějí ve vymýšlení teorií jak lépe a rychleji vymačkat z lidí poslední peníze do kapes těch vyvolených.


Buď plat lidem, nebo dane státu

Ale ekonomové si myslí, že jsou vědci. Takže přicházejí s tím, čemu říkají zákony. Nejsou to ale zákony. Zákon gravitace, to je zákon. Ale to s čím přicházejí ekonomové je názor, myšlenka, a ta může fungovat, ale taky nemusí. Ovšem všichni si myslí, že to jsou zákony. Proto na nich staví svoji činnost. A proto to vypadá tak jak vypadá.

Před 50 lety je nemohlo ani napadnout něco takového jako 15% daň a zrušení minimálních mezd. Na záda jim totiž dýchal ekonomický systém, ve kterém byla 100% zaměstnanost a školství bez školného. Nedalo se dělat nic jiného, než budovat silný sociální stát. Snažit se vybudovat konkurenceschopný systém oproti socialismu. Tak vytvořili dokonalý systém s vysokými mzdami a se sociálním zajištěním, jaké ani v socialismu nebylo. Jenže - všeho do času. S pádem SSSR ukázal kapitalismus zuby. A ekonomové zahodili všechny teorie svých předchůdců a objevili éru nízkých daní a privatizace veřejných služeb. Říkají, že jedině privatizací všeho bude na zemi blahobyt. Neříkají už pro koho.

V minulosti jsme měli mnoho ekonomů. Např. pánové Friedmann, Hayek a další. Mnoho z nich dostalo Nobelovu cenu. Ale všichni svoje teorie zpracovávali zpětně a nevymýšleli nic dopředu. Proto tito geniální ekonomové nepřišli již v 50. letech na tak geniální a jednoduchou myšlenku, že nejlepší stimul ekonomie je 15% daň a likvidace sociálního státu.

Profesor Šik v 60. letech na příkladě Holandska ukázal fungování kapitalismu. Tehdy holandští – a nejen holandští - kapitalisté platili svým zaměstnancům výborné mzdy, ale poskytovali jim i další výhody. Ve svých továrnách měli pro ženy kadeřníky, nákup do tašky. Platili lidem dopravu do zaměstnání a další výhody, o kterých se nám v socialismu ani nesnilo. A profesor Šik se ptal : „proč to ti kapitalisté dělají? To jsou takoví lidumilové?“ a hned si odpověděl : „nejsou to žádní lidumilové, ale mají na výběr. Buď to dají svým lidem nebo státu na daních“. A to byl základ sociálního státu na západě. Kapitalista měl na výběr : buď daně nebo vyšší platy.


Neoliberalizmus – zjevení boží

Oni žili v době, kdy byly např. daně v USA až 80%. V Evropě sociální služby jako zdravotnictví, školství, důchody byly plně v rukou státu. Bylo mnoho ekonomických teorií. Zpočátku se hospodářství řídilo starými dobrými zkušenostmi. Existovala jen tzv. pozitivní ekonomie, což byl objektivní rozbor a popis stavu a chování reálné ekonomiky bez kvalitativního hodnocení. Teprve později se vyrojili teoretici, kteří začali s kvalitativním hodnocením ekonomiky. Hledali ideální stav ekonomického systému. Jenže - tento systém je subjektivní, neboť se v něm odráží morální a sociální kořeny společnosti. To je ale Achillova pata jejich teorií.

Zakladatelem počátků moderní ekonomie se stal Adam Smith (1723–1790) svým dílem „Pojednání o podstatě a původu bohatství národů“. Ekonomika je dle jeho teorie ovládána svými vlastními zákony a jejím základem je „neviditelná ruka trhu“. Jeho teorie prosazuje zásady ekonomického liberalismu. Od té doby všechny ekonomické teorie jsou liberální. Žádají svobodu podnikání a hlavně podnikatelů. Jediný Angličan John Maynard Keynes, který reagoval na hlubokou hospodářskou krizi třicátých let , definoval svoji teorii, ve které prosazuje stabilizaci kapitalistických ekonomik za pomocí státních zásahů. Ovšem, když krize pominula, všichni se vrátili ke svobodě neviditelné ruky trhu.

Dříve existovaly různé politicko-ekonomické směry. Dnes už jen jeden. Vrcholem všech liberálních ekonomických teorií je nejnovější trend – neoliberalismus. Neoliberalismus puštěný ze řetězu je nejotřesnější způsob vlády. V něm kapitalisté ztratili všechny zábrany a rozhodli se maximalizovat své zisky na úkor zaměstnanců. Rozkradení východoevropských ekonomik jim nestačilo. Rozhodli se zaútočit na sociální stát vybudovaný po válce.

Neoliberalismus je zjevení boží. Nikdo nevysvětlí jiný než božský původ poznání, že nízké daně, snižování platů a podobné nesmysly jsou to nejlepší pro ekonomiku a lidi. Dneska společenské vědy charakterizuje soustavné využívání vědeckých metod, pro které je charakteristická tvorba falzifikovatelných hypotéz, které jsou testovány empiricky, tj. hodnoceny jinými experty. Díky tomu se ekonomie dostala do role služky panujících režimů a podílí se na udržování falešných ideologií, jejichž úkolem je zajišťovat setrvačnost stávajících společenských systémů.


Orwel psal o kapitalizmu

Cílem neoliberálů je privatizace zdravotnictví a důchodového systému. (Školné je jen třešinka na dortu.) Tam jsou schovány stovky miliard korun pro jejich volné použití. Např. zdravotní pojišťovny v USA vynakládají na zdravotní potřeby jen 50% z vybraných peněz. Zbytek jim jde do kapsy. Stejné je to u zdravotnických zařízení. Jak se to dělá můžete vidět na internetu ve filmu Michaela Moora „Sicko“. Finanční krizí v roce 2008 vstoupil neoliberalismus do své konečné fáze. Státy musely do bank nasypat stamiliardy dolarů. Většinou marně. Krize nekončí.

Situace obyčejných lidí je den ode dne horší a horší. Nezaměstnanost roste. Po celou dobu vlády neoliberalismu ekonomika stagnuje. Mzdy na západě jsou už dlouho na stejné výši i přes stále rostoucí inflaci. Čtyřicet milionů Američanů žije v bídě a další desítky milionů v kategorii nazývané "téměř bída". Současná krize je krize kapitalismu a neoliberalismu zvláště. Orwel v románě 1984 popisoval kapitalismus a hlavně kapitalismus, který přichází. Newspeak slyšíme denně v televizi. „Válka je mír“ a ta poslední –proti terorismu - má trvat desítky let.

Neoliberalismus není věda, ale je to vědecky propracovaný systém, jak ožebračit stamiliony lidí a učinit z nich otroky. Současná ekonomie stojí na dvou základních pilířích: volný trh a růst. Nejlépe růst růstu. Kdyby HDP klesalo, bylo by špatně, protože při poklesu HDP se zvyšuje nebezpečí nezaměstnanosti, hyperinflace, atd. Politici říkají, že musíme zvyšovat spotřebu: ekonomika musí pořád růst, jinak nastane krach.

Růst a minimální mzdy mají ještě jeden háček, o kterém nikdo nechce ani uvažovat. Když lidé nemají peníze, nemohou nakupovat. A to se těžko zvyšuje spotřeba. Potom jdou všechny teorie o „růstu růstu“ k vodě. K čemu růst, když není odbyt? Musí se propouštět. A tím se zvětšuje množství lidí, kteří nebudou nakupovat. Bude se muset zase propouštět. Tak se dostáváme do kolotoče, končícího úpadkem. Co na to říkají naši geniální ekonomové? Nic, mlčí.


Růst nemůže být donekonečna

Lidé si zvykli na neustálý růst a zrychlování. Ale od 90 let tu byl jen vzrůstající počet krizí a od roku 1994 finančních. A pokaždé když to zpomalilo vláda do toho vstoupila a průmysl stimulovala snížením úrokových sazeb - přesně jako to dělá nyní. Takže máme růsty a kolapsy - a lidi nemají rádi kolapsy. Takže se levně půjčí peníze a to donutí průmysl znovu růst. Jenže pokaždé jsou výkyvy větší a větší. Nikdo neví, co by se mělo správně udělat. Snaží se stimulovat ekonomiku pokaždé, když to vypadá, že přestává růst. Ale to nejde do nekonečna. I při několikaprocentním růstu totiž během několika let se výroba zdvojnásobí. A přitom už dnes není odbyt pro množství vyráběného zboží. A žádný ekonom se nezabývá situací, co se stane, až teorie růstu zkrachuje. To se bude vymýšlet ex-post jako vždycky.

Dogma volného trhu vychází přitom z teorie komparativní výhody, kterou vymyslel anglický ekonom David Ricardo v roce 1817 a která tvrdí, že pro každou zemi je prakticky vždy výhodné se specializovat a své produkty vyvážet. Ale v dnešní době je situace, že všichni by chtěli vyvážet a okruh těch, co kupují, se zmenšuje.

Velmi dobře na tento problém ukazuje Čína, která zahlcuje celý světový obchod svými výrobky. Proto se kapitál neschopný konkurovat Číňanům, snaží proniknout do sféry veřejných služeb. Tam má totiž poslední možnost „seberealizace“. A kdy pustíme soukromý kapitál do sféry sociálních služeb, se brzy dočkáme situace, kdy nám budou důchody vyplácet Číňané.

To bude vrchol současné ekonomické vědy. A také její konec.

Zbývá odpověď na položenou otázku. Je ekonomie věda nebo náboženství? Z uvedených skutečností je jasně vidět, že ekonomie má blíže k náboženství, než ke vědě. Jen víra, že se situace zlepší, může udržet situaci pod kontrolou. A takovou víru se dnešní ekonomové snaží vytvářet.

Vyšlo na partnerských Britských listoch. Krátené. Medzititulky Slovo.

Ilustračné foto: underclassrisingnet, 1suisse a Keith Ramsey

 

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
26. január 2011, 16:24
nobelove ceny za ekonomiu sa udeluju len od roku 1969 a teda nie su v pravom slova zmysle Nobelovymi cenami. zaujimave je aj to, ze ich dostavaju skoro vyhradne americania alebo ludia ktori v amerike pracuju. kazdy novoobjaveny ekonomicky model plati len odtialto potialto a za urcitych konkretnych ekonomickych podmienok, co je velmi narocne na vypoctovu matematiku kde zohravaju ulohy aj podprahove vplyvy ktore v modeli vobec neboli respektovane. nieco na sposob efektu motylych kridiel nad pekingom v meteorologii, ku ktorej ma ekonomika asi najblizsie. pre meteorologov nie je problem urobit predpoved pocasia na najblizsich 7 dni, ale potom uz pravdepodobnost spravnosti ich predpovede prudko klesa az zanikne v bielom sume...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
26. január 2011, 17:23
nie som teoretik vedy, ale len som to začal čítať a ďalej mi nedalo. Samozrejme, že aj ekonómia je veda, otázka stojí skôr tak, na akom vývinovom stupni exaktnosti, presnosti, objektívnosti sa nachádza. Vari biológia sa taktiež nevyvíjala, bola od začiatku dokonalá a je dokonalá? Veď má problém zadefinovať aj to, či je vírus živá hmota alebo neživá, pritom s ním každodenne bojujeme. Má problém ukázať, ako vznikol život, rekonštruovať dejiny života, ap. Samozrejme, že aj ekonómia si svoje poznatky overuje v praxi, aj keď tie poznatky sú obmedzené daným spoločenským systémom. Aj buržoázna ekonomická veda si už vyvinula niektoré overené postupy, ako predchádzať napr. krízam, samozrejme sú nedokonalé a keď dôjde k odchýlkam, ekonómovia sú v koncoch. To už nie je len o ekonómii, ale o širších súvislostiach pôsobenia systémov. Spoločenské vedy, aj ekonómia to majú sťažené napr. oproti fyzikom či chemikom tým, že vývojovo je spoločnosť, ekonomický systém niekoľkonásobne zložitejším systémom ako sú fyzikálne, či chemické procesy a preto na ich výskum treba venovať viac úsilia, aj zdrojov. Pozrite sa dnes, aké zdroje majú k dispozícii prírodovedci, napr. astrofyzici dostávajú k dispozícii zložité kozmické prístroje, sondy, ďalekohľady, ekonómovia maximálne tak počítače ......... A jedna závažná pripomienka. Nech si už svoje kritiky prírodovedci strčia za klobúk. Ak sa nebudú rozvíjať spoločenské vedy, teda aj ekonómia, ak sa na ich úkor investuje do prírodných vied, môže to viesť len k jedinému výsledku - zániku ľudstva. Načo budú potom komu skvelé fyzikálne, či biologické výskumy?
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
28. január 2011, 21:37
...Jenže věda musí každou větu dokazovat mnohokrát opakovanými pokusy. Jedním z problémů ekonomie je to, že na rozdíl třeba od biologie svoje předpoklady nikdy nedokazuje v praxi. Nebudem polemizovať, či je, alebo nie je ekonómia veda, ale jedno viem určite. Laboratória ekonómov existujú!Jedným sme 20 rokov aj my.Alebo si myslíte, že to, čo tu na nás skúšajú nie sú pokusy ekonómov???
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
29. január 2011, 16:51
Krásny postreh, každopádne nie je pravdou, že ekonómia je náboženstvom, to si len časť pravicových liberálov osvojila nové náboženstvo - slobodu trhu a bemedznú slobodu sebectva.
Vedci sa zaoberajú ekonómiou naďalej a často používajú aj Marxovu metodológiu, ktorý v podstate kritizoval politickú ekonómiu, ale zároveň dal politickej ekonómii analytické nástroje, ktorými sa dá vysvetliť pomer a vzťahy medzi výrobnými silami a výrobnými vzťahmi, medzi produktivitou a spôsobom privlastňovania či rozdeľovania bohatstva.
Práve preto, že Marx bol tak analyticky presný a úspešný, nemali ho liberáli a pravičiari v láske a ignorovali jeho politickú ekonómiu - na našich univerzitách sa dodnes učí zastaralá klasická ekonómia autorov, ktorí sú už storočie prekonaní novými ekonomickými vzťahmi a silami, dnes je pre ekonómov ich EKONOMIA dogmou.
Lenže nie marxistickí, ale nemarxistickí myslitelia posunuli od polovice 20.storočia vedecký vývoj ďalej - nestačí, ak sa iba krátko zmienim o P.F.Druckerovi, ktorého dielo Postkapitalistická spoločnosť je tak zásadné, že ho radšej ani súčasné univerzity neuvádzajú?
Iba jeden výrok za všetky:
Zdôrazňujem výrok P.F.Druckera z roku 1987,
že ?v podstate ide o to, že makroekonomická teória už nemôže byť základom ekonomickej politiky, pretože nikto nevie, čo sa stane.?
A k tomu som vo svojom článku dodal:
A vývoj ekonomickej krízy z polovice roku 2008, ktorá sa prevalila z finančnej krízy USA do globálnej ekonomickej krízy v roku 2009 a predpokladá sa pri najoptimistickejšom výhľade jej ukončenie koncom roka 2010 tomu výroku dáva úplne za pravdu.
Dnes dodávam:
Mocní tohto sveta sú bezmocní. Nemajú sa o čo oprieť pri svojom rozhodovaní, klasická ekonómia už prestala fungovať a nové vedecké objavy v oblasti ekonómie sú buď tutlané, alebo zhadzované zo stola pre ich "neuveriteľný" odklon od dogiem klasickej ekonómie ( napr. že neexistuje zisk, to je chiméra, pretožew každá podnikateľská spoločnosť ziskom ina odkladá budúce potrebné náklady na prežitie a rozvoj- viď Drucker).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. január 2011, 11:35
Keď som sa na Klube Nového Slova pýtal pána Rudolfa Převrátila, prečo je tak málo ľavicových ekonómov, odpovedal mi zhruba v tom zmysle, že Nobelovu cenu by Nadácia A.Nobela nikdy neudelila K.Marxovi, aj keď je jeho dielo Kapitál tak prevratné a študované, takže nikdy žiadny ľavicový ekonóm nebude mať šancu ju dostať. Nedostali sme sa ďalej, ale domnievam sa, že v dnešnom svete naháňania honorability žiadny univerzitný ani vedecky pracujúci ekonóm netúži byť zatracovaný a radšej sa snaží vyhovieť tým podmienkam udelenia Nobelovej ceny.
Ale zas je to iba naša vlastná chyba. Povedzte od srdca, koľko poznáte ľavicovo zmýšľajúcich ekonómov, ktorí sa venujú vedecky ekonómii a pracujú analyticky s údajmi a metodikou, ktorá by dala politikom sociálnej demokracie a ľavici do rúk zbraň v argumentácii okolo ekonomického vysvetlenia spoločenských dejov?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. január 2011, 12:15
Pre fairovosť uvádzam presné znenie Druckerovho výroku priamo z prameňa, tj. z jeho knihy Cestou k zítřku, Management pro 21.století, vyd.Management Press Praha,r.1993, str.22-23,orig. Management for the future (1992)-Beyond 1990´s:

"V podstate ide iba o to, že makroekonomická teória už nemôže byť základom ekonomickej politiky, pretože nikto nevie, čo sa stane. Politickí vodcovia nemajú žiadnu ekonomickú teóriu, ktorej by mohli dôverovať, čo je fakt, ktorý mnohým biznismenom uniká."
Použil som túto vetu v stati Vedomostná ekonomika ako súčasť rodiacej sa postkapitalistickej spoločnosti, ktorá vyšla v Studia Politica Slovaca, časopise Slovenskej Akadémie Vied 02/2009 v máji 2010
a ďalej som uviedol Druckerove tvrdenia z jeho knihy Cestou k zítřku:
"Ekonómia zajtrajška bude musieť odpovedať aj na otázku, akú súvislosť vidíme medzi spôsobom, akým riadime podniky a výsledkami ((dodávam: ich činnosti v ľudskej spoločnosti )). Ekonómovia budú musieť odpovedať na otázky, čo sú to výsledky.
Tradičná odpoveď, že výsledok je súčtový riadok zisku a strát , je klamná. S takouto filozofiou nemožno nájsť patričný vzťah medzi krátkodobým a dlhodobým hľadiskom..."
Po prvý raz disponujeme ( my ekonómovia, poznamenávam), prístupom, ktorý robí z ekonómie humánnu disciplínu a vzťahuje sa na ľudské hodnoty, prvý raz disponujeme teóriou, ktorá poskytuje podnikateľovi ( je to kniha pre manažérov, samozrejme - moja pozn.) štandard, podľa ktorého môže porovnávať, či ide stále správnym smerom a či výsledky jeho organizácie sú skutočné, alebo klamlivé.
Stojíme na prahu postekonomickej teórie, zakotvenej v tom, čo dnes vieme o bohatstve."

Samozrejme, Drucker tak ako mnohí myslitelia v manažmente píše predovšetkým pre manažérov dnes už nadnárodných spoločností, lenže bieda je v tom, že zatiaľ čo klasickí vedeckí ekonómovia sa uchádzajú o Nobelove ceny krátkodobými teóriami a analýzou už prebiehajúcich dejov, myslitelia v manažmente tak ako kedysi v renesancii slávni umelci vytvárajú nadčasové diela pre svojich zákazníkov a zároveň v týchto dielach majú čas premýšľať a predvídať budúce deje, netvoria iba krátkodobo. A predovšetkým nie sú zaujatí vlastným náboženstvom klasickej liberálnej ekonómie, ktorú už ako čítate, sami považujú za dogmu.
Je iba na škodu veci, že ešte aj v tej oblasti myšlienkového smeru uberajúceho sa k vedomostnej alebo znalostnej spoločnosti sme sa tu na Slovensku začali členiť na "pravých" ( vyznávajúcich znalostnú ekonomiku iba ako nástroj riadenia podnikov a ITnástrojov) a "ľavých", ktorí ju dokonca ani neuznávajú, pretože sa obávajú, že je to iba ďalší nástroj na vykorisťovanie pracujúcich. Som neutrálny, pretože viem, že Drucker ako zakladateľ filozofie vedomostnej spoločnosti metodológiou použil Marxove analýzy a jeho filozofia spolu s ďalšími autormi (Ch.Handy a pod.) presahuje iba čistý ekonomický úžitok a predvída a mapuje postkapitalistickú spoločnosť, kde základom produktivity bude produktivita nového ekonomického zdroja - vedomostí a túto spoločnosť nazval spoločnosťou vedomostí (knowledge society).
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
30. január 2011, 12:36
A kedže mám čas, ešte trochu argumentov od Druckera, tantoraz z jeho knihy Nové reality, vyd.Management Press, Praha,1995: Celú jednu kapitolu nazval Ekonomika, ekologie a ekonomie a v nej stať Ekonomie na rozcestí , kde píše, že "žiadna z existujúcich ekonomických teórií nevysvetľuje najdôležitejšie ekonomické udalosti..., žiadna ekonomická teória ich ani nemohla prepovedať.(str.143.)"
"Dnešná ekonická realita je však realitou troch takýchto ekonomík, (ktoré sú úplne samostatné a nedominujú jedna nad druhou, moja pozn.). Každá ekonomická teória dosiaľ bola založená na predpoklade, že jedna z ekonomík úplne dominuje a prevláda ( makroekonomika národného štátu, mikroekonomika jednotlivcov a firiem, svetová ekonomika). Každá z týchto ekonomík ( štvrtou môže byť ekonomika regiónov ako celku národných štátov ako EU a pod.)je čiastočne závislou premennou veličinou, žiadna nekontroluje ostetné a žiadna ani nie je ostatnými kontrolovaná. Ak chceme vytvoriť fungujúcu ekonomickú teóriu, potrebujeme nejakú novú syntézu a taká sa dosiaľ (rok 1993,moja pozn.) nenašla. A ak sa takáto syntéza neobajví, bude to pre nás znamenať koniec ekonomickej teórie . ZOstanú nám iba čiastkové ekonomické témy.
A tu poznamenávam ja: to sú práve tie ocenenia Nobelovými cenami, dnes sa už odmeňujú iba časovo vytrhnuté fragmenty, ktoré ale nie sú schopné pôsobiť univerzálne v tých troch ekonomikách a nie nadčasovo.
Prikláňam sa teda k názoru, že klasická ekonómia je mŕtva. Že ekonómovia "slúžia" kapitálu ak donekonečna opakujú dogmy klasickej ekonómie. Ale kde sú marxistickí ekonómovia, ktorí ovládajú analýzu i syntézu?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
30. január 2011, 15:11
Marxistický ekonómovia v SR nie sú a asi ani nechcú byť, lebo v našom regióne je už 20 rokov pretláčaná ultrapravicová takpovediac Hitlerova ekonómia. to nemám zo žiadnej knihy to sú výpovede ludí, ktorí ju každodenne prežívajú na vlastnej koži. ale aby prežili a uživili svoje rodiny v tichosti znášajú tento teror od svojich vlastných spoluobčanov. iba poviem čo môžem povedať a podám to takto "jedna pani povedala". do uší sa mi dostala klebeta, že poniektorí z majiteľov malých, stredných aj veľkých firiem sa vyjadrujú slovami. ja som Hitler a vy budete podla toho robiť. každý vie kto bol Hitler aj tak sa to tu toleruje akoby sa hovoril vtip na ktorom sa majú ludia smiať, ale každý by mal vedieť, že stokrát povedaný vtip - už nie je vtip, ale stáva sa najprv trápnou anekdotou a neskôr aj skutočnosťou, ktorá sa vždy končí tragicky. nadácia nosiaca meno A. Nobela sa nezapodieva takýmito skutočnosťami - neráta s ničím čo neprináša peniaze. nemá natom záujem a odvracia svoju tvár od všetkého čo nemá peňažnú hodnotu. pravicový ekonómovia sú mnohokrát glorifikovaní, lebo takto si to oni nachystali. nachystali si systém tak - ako sami chceli - nik nemá šancu získať cenu bez toho, že najskôr zaprie svoju vlastnú filozofiu. nemôže a nesmie priniesť nič čo by ohrozovalo ich moc a bohatstvo. nezaujíma ich nič nové - ani nič čo by malo slúžiť všetkým. sú sebecký a egocentrický nikdy nemali záujem niečo priniesť ľudstvu ako spoločný úžitok - vždy presadzovali a budú presadzovať iba svoje záujmy a to doslova (a bez akéhokoľvek zveličovania) aj cez mŕtvoly. ludský život nemá pre nich žiadnu hodnotu pokiaľ sa tento život nevťahuje na ich samých respektíve na ich príbuzných alebo dobrých známych. v opačnom prípade tí čo nemajú peniaze a majetok nemajú žiadnu hodnotu takto to bolo aj každej vojne, ktorá kedy na zemi bola. a žiaľ za 20 rokov to iba dostalo nový názov, ale obsah ostal ten istý a to pod heslom "práca šľachtí človeka" sa im podarilo v každom režime urobiť z jedných tých nehodných a lenivých "hlúpych" otrokov. a z druhých urobiť prvotriednych nadľudí. "blahoželám" našim pravičiarom, že sa nespreneverili ultraprvicovým silám starého slovenského štátu a pokračujú iba v tom čo začali ich predkovia. a celkom sa im to podarilo, lebo toho heslo si od nich prevzali naši komunisti v roku 1948 iba nadviazali na to - čo začali ešte hitlerove deti iba sa snažili doviesť toto heslo do dokonalosti tým, že ich potomkovia prevezmú raz 1989 ich žezlo a zasa prebehnú k pravičiarom pod novým názvom strany. tu začína aj končí pravicová ekonomika. Marx pre nich bol iba výhovorka nič viac a nič menej. a celkom im to vychádza, lebo ludia iba máločo pochopili z Marxa, lebo to by museli zapnúť mozog a vypnúť emócie.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. január 2011, 15:29
Pani Vierka, niekedy píšete až príliš emotívne, je to Váš štýl. Ale preto Vás trochu poopravím, tých autorov píšucich o ekonómii a hlavne zaoberajúcich sa Marxom a jeho dielom, takisto vysvetlením politickej ekonómie a ako ju možno dnes chápať, to všetko nájdete v knihe, ktorá je tu o kus nižšie propagovaná, Marx a spoločenské zmeny po roku 1989, autori P.Dinuš a kol.
Isteže, tiež som si "posteskol", že je málo ekonómov z ľavicového spektra, ale to, čo napísali autori do tejto knihy,to sedí a na tom sa dá rozvíjať aj debata o tom, eká je dnes ekonómia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. január 2011, 17:56
Pán Peter ja som už tak zhnusená zo všetkého čo nám tu "vykvitlo" po 89 roku, že musím krotiť aj tie emócie ako len môžem a už ani to nedokážem s nadhľadom čo ako by som chcela. ani vo sne by ma nenapadlo, že niekedy ja budem písať svoj názor do ľavicových novín, ale to čo tu predviedli slovenský politicky a umelecké osobnosti sa nedá nijako pomenovať. je to jeden hnus a neverím, že ešte tu niekedy bude nejaká tá demokracia, ktorej som tak verila ešte pred 89 rokom. to už ani nie je počiatočné sklamanie, lebo každý komu aspoň trochu slúži pamäť tak môže posúdiť aká ekonomika tu funguje. samozrejme je to iné v bratislavskom kraji a iné vo zvyšku SR.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. január 2011, 18:47
Už iba doplním, že strach aký tu panoval pred 89 rokom sa nedá porovnať so strachom v dnešnej takzvanej demokracii, preto som si vybrala, že omnoho radšej budem zdieľať svoje emotívne názory s ľavičiarmi ako by som mala zatvárať oči nad pravicovými ani neviem ako ich mám nazvať, aby som náhodou nepoužila nadávku najhrubšieho zrna. ako môže práca šľachtiť človeka, ked po revolúcii už nemá nik žiadnu istotu, že nejakú prácu bude mať. a je jedno či je človek živnostník alebo inak zarábajúci. dzurindovci povyháňali ludí zo svojej domoviny a porozbíjali fungujúce rodiny predali majetok náš všetkých predali strategické podniky a urobili z veľkého množstva ludí lacnú pracovnú silu. o kariérnom raste nemôže byť ani reči a na dôvažok moje vzdelanie si môžem strčiť za klobúk respektíve zakvačiť si ho na záchodovú stenu. darmo som sa rekvalifikovala to nikto neberie a ak som chcela študovať musela som si rozmyslieť či doprajem štúdium mojim deťom alebo sebe. ak nemá človek to šťastie, že má ešte zdravých starých rodičov tak ja som dostala odpoveď, že deti môžem dať do domova a môžem ísť za prácou von, ved vraj štát sa o ne postará, kým budem pracovať vonku -toto hádam už nikto nemôže povedať - povedali by si iste mnohí čo ste ešte také niečo nepočuli, ale verte, že to úradníci používali s radosťou a hovorili to aj tí - čo sa chceli zbaviť konkurencii bud podnikaní alebo hoc byť iba obyčajná upratovačka a to už nehovorím o tom, že všetkých ludí, ktorí neurobili nič zlé označili bez akýchkoľvek otázok za príživníkov dokonca to zašlo tu tak ďaleko, že ešte aj štátni úradníci živili túto nehoráznosť v ludoch a trvá to dodnes iba si našli nové spôsoby naučili ludí závidieť a nenávisť. a ja osobne už nepokladám svoju vlasť za svoju vlasť to vám môže stačiť, že do čoho nás vohnali politici. a aby toho nebolo dosť tak ešte na dôvažok si dajú tú námahu, že dovŕšia čo začali a to, že použijú ich staré známe a dobre fungujúce - nepáči sa ti - tak môžeš ísť. ak to nepoznajú ludia v bratislavskom kraji tak to vám tam môžeme iba ticho v dobrom slovazmysle závidieť hoc sa nemá nikomu nič závidieť, ale neviem nájsť iné slovo, ktoré by vystihovalo podstatu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. január 2011, 22:02
Máte síce plnú pravdu, pani Vierka, nuž ale takto tu už žijeme dvadsaťjeden rokov a toto sú naše nové reality.
V tomto článku je to o ekonómii a preto treba upresňovať, o čo ide v ekonómii a aký je stav v ekonómii.
Článok sa tiež nakoniec vydaril, faktom je, že dnešní odchovanci ekonomických smerov univerzít i Ekonomickej univerzity iba obhajujú klasickú ekonnómiu a nie sú schopní pridať niečo nové, posunúť ekonómiu ako vedu ďalej. Práve preto som uviedol príklady z oblasti manažmentu, kde sa o ten posun starajú ľudia, ktorí "musia", pretože ich zákazníkmi sú klienti z reálnej ekonomiky a nie univerzitní profesori a straníci z tých rôznych strán.
A máte pravdu i v tom, že už som dlho od žiadneho ekonóma nepočul a nečítal objektívny článok o ekonomike za socializmu. To o "čiernej diere" je dobrý fór, kedže dodnes mali vlády čo privatizovať práve z majetku tej "čiernej diery".
Nie je to ńapriek tomu tak zlé ani s ekonómiou na Slovensku, ibaže hlas odborníkov sa nedostane ani do vlády, ani do médií. Viď Peter Staněk,z Ekonomického ústavu SAV. Posledný zverejnený článok mu vyšiel ako rozhovor v ExtraS. Prečo asi?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. február 2011, 09:07
Pán Peter presne ste povedali to - čo si už dávno myslím. nik neuvažuje čo je zlé na pravicovej ekonomike. každý jeden obhajuje klasickú ekonomiku ako dogmu. zakrývajú fakty a štatistiky sa iba prispôsobujú určitej vzorke respondentov a čo je ešte horšie robia sa prieskumy za veľmi drahé peniaze a slúžia iba na zakrytie neschopnosti politikov a pravicových ekonómov. ked sme mali referendum o vstupe do EU ja som bola proti a nie preto ako to v SR bolo prezentované, že iba VŠ vzdelaní sú tí čo sú za vstup, ale preto, lebo som vedela, že naša ekonomika nie je pripravená na vstup. no napriek tomu sa to prezentovalo, že iba tí hlúpi a nevzdelaní, leniví a neschopáci a čo ja viem ešte aké prívlastky dostali ludia čo mali obavy z nášho vstupu. dnes ked sme plnohodnotnými členmi EU nik nedodržiava to čo sa má dodržiavať. občan SR nie je plnohodnotní v západných eu štátoch. mnohí VŠ vzdelaní tam musia robiť ako treťotriedny odpad. V SR sme pred rokom 89 mali aspoň záruku, že ked dobre pracujeme a vzdelávame sa tak takmer každý mal šancu postupovať v kariére aj vo finančnom ohodnotení. každá žena na materskej sa mohla vrátiť na svoje pôvodné miesto a pokračovať tam kde skočila. deti neboli segregované tak ako sú dnes, lebo učitelia ihneď po revolúcii začali deti deliť na tie bohaté teda lepie a hodnotnejšie a chudobné teda horšie, zlé a nehodné. dokonca sme zistili na vlastnej koži, že ked nám vrátili pôdu tak sme boli rôznymi spôsobmi nútení, aby sme zdedenú pôdu po predkoch predávali madarom, že tí vraj dobre platia. po revolúcii som si myslela, že konečne nás bude naša pôda živiť, ale nestalo sa tak - rôzni špekulanti by nám vypichli aj oči, len aby získali čo chceli a robili to dôkladne najprv nám zamedzili akýkoľvek prístup zobrať si pôžičku na rozbehnutie živnosti. neboli sme to my kto nechcel ale boli to rôzni špekulanti čo nám zobrali šancu. A západní poľnohospodári si mohli medliť ruky lebo mali vyhrané, ale už ani o to dnes nejde, lebo pretým nám pôdu zobrali do spoločného štátu (A my sme vedeli, že zostala doma, že je užitočná všetkým rovnako), ale potom (po r.1989) si to brali hlava nehlava rôzne súkromné osoby, ktoré iba kšeftovali. nechcela som aby pôda prešla do rúk madarom, lebo som vedela, že moja strká by sa v hrobe obracala. a tak najlepšie ako sa dalo vyhnať človeka z vlastného bolo, že zamedzili pôvodným vlastníkom v podnikaní. potom prišla ďalšia rana darmo sme mali horu s poľovným revírom aj tak som z toho nič nemala rôzni trhani čo sa hrajú na poľovníkov nás ošmekli aj o to a to celkom legálne cez rôzne výnimky a rôzne právnicke prešmyčky. cez rôzne organizácie, rôzne nadácia a dokonca aj cez rôzne charity cez ochrancov prírody a pod. nato musí mať vlastník zasa dobrých právnikov v opačnom prípade sa iba vysmejú do očí. a ešte v tomto štáte nesmie človek vôbec ochorieť nesmie, lebo naša (pôvodným zamestnaním profesorka sociológie) premierka označila všetkých za simulantov, každý lekár sa ihned podľa toho riadil a tak sa za 20 rokov stalo, že mi pomreli tí najbližší iba preto, že každý je automaticky simulant a príživník lum zlodej a čo ja viem čo ešte.toľko zla koľko tu narobili takzvaní pravicoví ekonómovia to nenarobili ani kádrováci z pred roka 89. rýchlokvasení zbohatlíci žijú tak, že mnohí sú zadlžení po uši na všetky svetové strany, ale držia sa akoby sa nechumelilo a nadalej žijú nadpomery a nik z pravicových ekonómov už nechce vidieť, že sú tiež dlžní na daniach a pod., ktoré celé roky neplatili to títo ludia nás označili za príživníkov aby zakryli svoju vlastnú nechopnosť a médiá im v tom napomáhajú, lebo práve takýmto sa poklonkujú a prezentujú ich ako úspešných podnikateľov, ktorí si vraj vybudovali firmy z ničoho. ale už zabudnú povedať že koľko špiny majú za nechtami. a štátnych úradníkov už radšej ani nespomínam ani slza by mi nevypadla, keby ich prepustili všetkých koľko ich tam je- takto oni pracujú pre občanov SR, lebo za 20 rokov majú v rukách osudy ludí. na to im stačí mať v rukách iba sito na múku a nie diplom, lebo oni v skutočnosti sito používajú. nie rozum, nie vzdelanie nie úžitok im stačí, aby mali v rukách sito a k dispozícii majú hned niekoľko - jedno je husté pre známych a rodinu a druhé je pre neznámych - teda sito s veľkými dierami to asi o týchto dierach neustále hovoria naši ekonomovia a media im dávajú iba punc dôležitosti a zvyšok už každý pozná.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. február 2011, 09:44
a ešte je taká zaujímavosť, že pred rokom možno dvomi tu ľavicoví takzvaní zelení písali, že uhoľné bane v SR by sa mali zavrieť, že iba stačí aby mali k tomu odvahu urobiť to ako anglická železná lady. no fajn hovorím ,ved sa takto drancuje príroda, ale dnes ked sa otvárajú nové súkromné bane na striebro a zlato tak sú ticho to už asi pre nich nie je drancovanie prírody a to isté platí pri akejkoľvek ťažbe dreva, lebo jedni zelení nariekajú, že sa lykožrút nemá chemicky ničiť, že príroda si poradí sama, ale ťažba dreva im neprekáža to je tiež asi tým, že majú v rukách sito na múku a pre istotu tiež dvojaké už pri pripadajú ako svedkovia jehovovi tí tiež žijú z toho, že ludí strašia pánom bohom a božím trestom.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. február 2011, 20:00
že politickí vodcovia nemajú k dispozícii žiadnu ekonomickú teóriu, ktorej by mohli dôverovať....... Toto je dnes hlavne problém buržoáznej ekonomickej teórie, nie ekonomickej teórie všeobecne. Aj keď si myslím, že predsa len aj buržoázna ekonomická teória pokročila, ale za dnešnými potrebami hlboko zaostáva. Skôr je to o komplexnosti spoločenskovednej teórie, keďže ako zvyčajne, kapitalizmus má aj v tejto oblasti tendenciu parcelovať a skúmať jednotlivé oblasti spoločnosti osobitne, bez ich previazanosti.......... Môj nesúhlasom s duchom článku vyviera z toho, že tu cítim snahu akoby ukázať, že ekonómia a spoločenské koncepcie už z princípu nemôžu byť vedecké a nemajú nárok sa za vedecké považovať. Zamieňa sa tu zaostávanie ekonomickej vedy z dôvodu jej buržoáznej podoby a všeobecná povaha ekonomickej vedy a spoločenských vied........ Považujem to za nebezpečné aj preto, že obrovský rozpor medzi rýchlym rozvojom technológií, prírodných vied a zaostávaním spoločenských vied hrozí zánikom ľudstva, keďže sociálna štruktúra nebude zodpovedať technickým a technologickým schopnostiam človeka.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984