Bývanie budúcnosti: Instatný dom

Energeticky nezávislý, jednodňová montáž. Kompletné vybavenie interiéru je v cene a na centimetre vypočítané usporiadanie nábytku, spotrebičov i malej piecky na drevo zbaví majiteľa starostí s  využitím priestoru. Cenou 700-tisíc českých korún oslobodí od 30-ročnej hypotéky za malú garsónku. Treba len pozemok vo veľkosti asi 30 štvorcových metrov s prívodom vody alebo studňou
Počet zobrazení: 1217
freedomek.jpg

„Slobodný domček“, ktorý sa predstavil ako jedna z atrakcií Architecture Week, cenou 700-tisíc českých korún oslobodí mnohých od 30-ročnej hypotéky za malú garsónku. Namiesto zdĺhavej a namáhavej stavby ponúka montáž v priebehu jedného dňa. Kompletné vybavenie interiéru je v cene a na centimetre vypočítané usporiadanie nábytku, spotrebičov a dokonca aj malej piecky na drevo zbaví majiteľa starostí s riešením efektívneho využitia priestoru.

Domček je energeticky nezávislý. Na streche má fotovoltaické články, ktoré fungujú aj v oblačnom počasí. Jediné, čo k nemu treba, je pozemok vo veľkosti asi 30 štvrcových metrov s prívodom vody alebo studňou. Membránová čistička sa už postará o to, aby voda vyhovovala potrebám domácnosti.


Z núdze plnohodnotná cnosť

Autorovým zámerom bolo poskytnúť rýchle a praktické riešenie pre ľudí, ktorí prišli o svoj domov napríklad pri povodni, prípadne komfortné prázdninové bývanie. Model freedomku vystavený na námestí však pritiahol pozornosť mnohých mladých, ktorí sa obzerajú po efektívnom riešení bývania. Špeciálne v časoch krízy, kedy hypotéka môže predstavovať riziko straty strechy nad hlavou, sa otvára nový priestor pre novú architektúru a koncepty bývania.

Pri zmienke o prvotnom cieli freedomku, ktorým je pomoc v núdzi, by sme mali na Slovensku spozornieť. Otázka náhradného bývania pre množstvo ľudí, ktorým povodne každoročne devastujú domy (rok 2010 bol z tohto hľadiska ukážkový), je mimoriadne aktuálna. Nová vláda vyčlenila financie na protipovodňové opatrenia. Jedným z užitočných by mohol byť aj nákup freedomkov. Je totiž viac ako isté, že vyhliadka komfortného náhradného bývania pre „povodňových bezdomovcov“ by bola omnoho pozitívnejšia ako tá súčasná – oči pre plač a matrac u príbuzných.

Ekologicky riešený freedomek je prípad, keď sa z pomoci z núdze môže stať plnohodnotná cnosť. Minimalistická stavbička má potenciál zaujať tých, ktorým myšlienky blúdia okolo projektov šetrných k prírode. Slamené domy či nepálená tehla sú na Slovensku stále ešte rarita a pustiť sa do takejto stavby vyžaduje odvahu robiť experiment na vlastnú päsť. Slobodný domček ponúka „instantné“ riešenie.


Praha, Bratislava a architektonické trendy

Na Slovensku sa tiež v rámci novej architektúry robí, čo sa dá. Žiaľ, veľa to nie je. Aspoň v prípade mnohých nových bratislavských domov. A tak napríklad cenu Slovenskej komory stavebných inžinierov získal bývalý Obydick, dnes premenovaný na Manhattan, ktorý sa na koniec Račianskej ulice hodí naozaj asi ako biela veľryba. A tak, kým susedné hlavné mesto obdivuje praktické riešenia pre 21. storočie, Bratislava robí, čo môže, aby si zaslúžila titul, ktorý jej udelil Boris Filan: Zubatá na Dunaji.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa miLAN53@pobox.sk
#1
Milan Antal
21. október 2010, 12:01
Sprvu sa mi síce tá cena zdala trochu privysoká, ale keď som si prečítal, že v cene je plná výbava interiéru, energetická sebestačnosť, tak je to zaujímavé. Možno pre lepšiu predstavivosť a spropagovanie by mohli autori tieto položky trochu aj sprehľadniť. Napr. len fotovoltaické články môžu stáť 100 000 Kč, je možné od ceny domu teda odpočítať nielen túto investíciu ale aj nízke prevádzkové náklady.... Podobne by sa dal opísať interiér, jeho cena, tým pádom by cena holého domku klesla.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984