Detský súbor Radosť na Europeade

Talianska Padova, dvestotisícové regionálne centrum provincie Veneto v susedstve Benátok, bola počas piatich letných dní organizátorom 49. ročníka Europeade - vrcholného podujatia európskych folkloristov. * *
Počet zobrazení: 1242
padova_uvod.jpg

Festival je medzi súbormi svojho druhu veľmi obľúbený a jeho popularita z roka na rok rastie aj medzi náhodnými návštevníkmi. Tohto roku meralo cestu do Padovy 165 súborov a vyše 4 500 účinkujúcich zo všetkých kútov Európy. Neodradili ich ani počiatočné obavy zo zemetrasenia, ktoré krátko pred otvorením festivalu oblasť zasiahli. Organizátori ponúkli účastníkom náhradné, bezpečnejšie ubytovanie v hoteloch v okolí Padovy.

Spoločné kultúrne bohatstvo

Zrodom podujatia bola realizácia myšlienky zjednotiť Európu na základe priateľstva a solidarity medzi národmi. Každá národná kultúra, bez ohľadu na to aká je veľká, zväčšuje spoločné kultúrne bohatstvo, poznávaním odlišností nám pomáha doceniť vlastné kultúrne dedičstvo a porozumieť ľudovej kultúre iných národov, čím skutočne zbližuje národy i ľudí medzi sebou.

A že sa zámer organizátorov naplnil, potvrdzuje nejedno skutočné, pevné priateľstvo starých známych, ktorí sa síce poznajú už desaťročia, ale vídajú sa len raz v roku na tomto festivale.

Festival vždy organizuje iná hostiteľská krajina, súbory doslova roztancujú celé mesto, vnesú doň osobitú prázdninovú atmosféru. Tak to bolo aj tentoraz v Padove.

Nádherná historická kulisa starobylého mestského jadra s krásnym a nezameniteľným námestím Prato della Vali ožila spevom, tancom hudbou a záplavou vlajok na trinástich podiách v uliciach. Od skorého popoludnia až do neskorých večerných hodín sa na nich striedali tanečné a spevácke skupiny, inštrumentalisti, ľudové hudby.

Zaujali nápaditou choreografiou

Deti z banskobystrického folklórneho súboru Radosť si účasť na tomto podujatí zabezpečili už vlani na rovnakom festivale v estónskom Tartu. Belgických organizátorov, ktorí vždy majú v rukách jeho réžiu, presvedčili výkony mladých slovenských tanečníkov vo viacerých nápaditých choreografiách. Ale zaujala ich aj výnimočná pestrosť krojov, v ktorých deti ponúkajú prevažne tance z Horehronia a Podpoľania, no i z Myjavy či Zemplína.

Aj talianske publikum bolo Slovákmi doslova unesené, rébusom pre nich bol chlapčenský kroj z Podpoľania a jedinečná fujara, úspech mal najmä temperamentný tanec Šumiacki parobci s povestnými dupákmi. S ním sa Radosť predstavila aj v nedeľnom galaprograme vo finále záverečného ceremoniálu.

Folklórny súbor si v tomto roku pripomína 40. výročie svojej existencie. Pod vedením vedúcej súboru Eleny Hlasicovej vyrástli už stovky tanečníkov, spevákov i muzikantov.

Aj dnes má Radosť tanečnú, spevácku a inštrumentálnu zložku súboru, združuje, vyše 130 detí vo veku od piatich do pätnástich rokov z Banskej Bystrice a okolia a oživuje repertoár zo všetkých slovenských regiónov.

O rok zase v Gothe

Nie je to jednoduché, folklór je dnes finančne veľmi náročný. Len samotné originálne kroje stoja pre jedného tanečníka až tisícku eur a súbor ich potrebuje niekoľko druhov. Bez pomoci štedrých sponzorov by to samotní rodičia nezaplatili.

Náročná je aj preprava folkloristov na vystúpenia autobusmi. V prípade zájazdu do Padovy súboru výrazne pomohla podpora Ministerstva kultúry SR z fondu Pro Slovakia.

Účinkovanie Radosti v Taliansku zaplnilo každú z ulíc, kde sa mladí tanečníci objavili nefalšovanou detskou radosťou zo života. Boli dôstojným reprezentantom našej ľudovej kultúry, ukázali, že tiež máme Európe čo pozoruhodné ponúknuť.

Keď úradujúci prezident Europeady Armand De Winter a primátor Padovy Flavio Zanonato odovzdávali štafetu primátorovi nemeckého mesta Gotha, mali už aj malí tanečníci z Radosti pozvanie na 50. ročník festivalu v roku 2013 vo vreckách.

Foto: Ján Repka

Na snímkach deti zo súboru Radosť v uliciach Padovy.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984