Zverejňovanie diplomoviek nestačí

Diplomovky sa budú zverejňovať na internete. Ak však s návrhom nepríde aj konkrétny kontrolný a opravný mechanizmus ako súčasne zabezpečiť kvalitu, minie sa táto iniciatíva účelu.
Počet zobrazení: 1050
zverejnovanie_spolocnost.jpg

Beblavého novelu podporil aj nový minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ). Podľa neho je návrh „morálnym signálom, aby sa zabránilo plagiátorstvu, i keď v celom rozsahu to zrejme nebude možné“. Zároveň verí, že sa „týmto krokom zvýši kvalita záverečných prác a verejnosť bude mať možnosť čerpať z množstva odborných informácií“.

Sympatický krok, ale...

Samotné zverejňovanie znenia prác je nepochybne sympatickým krokom. Čo však bude nasledovať potom? Kto bude čítať tie milióny strán prác? Čo ak náhodný čitateľ objaví chyby, nízku úroveň diela či okopírované myšlienky? Pošle žiadosť vysokej škole o vrátenie titulu? Alebo bude absolvent opätovne preskúšaný?
Nezmysel. Už dnes sú vysoké školy a hlavne pedagógovia zahltení čítaním a vypracovávaním posudkov k takmer sto tisíc prácam ročne. To je také obrovské kvantum textov, že o jeho kvalite sa nedá nič iné iba pochybovať. Žiaľ, aj to je daň za bezbrehú masifikáciu univerzitného vzdelávania, na ktorú sme v poslednom čase nastúpili.
Zverejňovanie záverečných prác na internete jednoznačne zvýši množstvo a dostupnosť informácií. To je dobrá správa. Celkom určite sa takto do éteru dostanú aj hodnotné, podnetné a zaujímavé myšlienky, analýzy a výskumy. To je ale všetko.
Nerobme si žiadne ilúzie, že sa tým zvýši kvalita písomných prác. Na to majú slúžiť vedúci záverečných prác, ktorí systematicky so študentmi pracujú, poskytujú im rady a informácie. Najmä oni môžu najpresnejšie posúdiť aj to, či ide o vlastné myšlienky autora alebo o kopírovanie či plagiát.

Školstvo potrebuje komplexnú reformu

Vysoké školstvo nepotrebuje čiastkové riešenia, ale komplexnú reformu. Pokusov tu už bolo veľmi veľa, ale zatiaľ len jednotlivé vlády negujú časť rozhodnutí tej predchádzajúcej. Aj podľa najnovšieho programového vyhlásenia – z pera kabinetu Ivety Radičovej „vláda SR prehodnotí posledné novely vysokoškolského zákona, ktoré ‚zakonzervovali’ nedostatky vo vysokoškolskom systéme a zabrzdili jeho kvalitatívny rozvoj“.
Zmeniť pomery na vysokých školách bude vyžadovať obrovskú dávku odvahy. Ako lakmusový papierik bude úplne stačiť, keď budeme pozorovať, ako si nové vedenie rezortu školstva poradí s kauzou rýchlených diplomov na Trenčianskej univerzite.
Ak zodpovedným aktérom klepne po prstoch a vyvodí veľmi konkrétnu a tvrdú zodpovednosť, podvodníkom a špekulantom odzvonilo. Ak nie, len sa zvýši ich smelosť a arogancia. Na tom nič nezmení ani to, či sa takéto informácie zverejnia na internete alebo hoci aj v pápežovej encyklike.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984