Maďarská karta opäť v hre?

Prvé kolo prezidentských volieb opätovne vtiahlo do politickej hry slovenskej spoločnosti tzv. maďarskú kartu, najmä z toho prostého dôvodu, že občania maďarskej národnosti na Slovensku takpovediac unisono hlasovali za prezidentského kandidáta koalície R. Schustera a teda proti V. Mečiarovi.
Počet zobrazení: 939

Prvé kolo prezidentských volieb opätovne vtiahlo do politickej hry slovenskej spoločnosti tzv. maďarskú kartu, najmä z toho prostého dôvodu, že občania maďarskej národnosti na Slovensku takpovediac unisono hlasovali za prezidentského kandidáta koalície R. Schustera a teda proti V. Mečiarovi. Na prvé reakcie tejto skutočnosti nebolo treba dlho čakať. Táto podpora je tak zjavná, že robí starosti nielen tzv. pronárodným slovenským silám a ich predstaviteľom, ale i samotnej koalícii a úspešnému kandidátovi R. Schusterovi. Lebo v tomto konkrétnom prípade menej by bolo viac!

A pretože táto otázka má širší rozmer ako len odborne-politologický, je príznačné, že irituje značnú časť príslušníkov slovenského národa. Sám veľmi dobre, povedal by som intímne, poznám juhozápadné a južné Slovensko. Viem aj maďarsky. Skutočne, na južnom Slovensku je "slovensko-maďarské" spolunažívanie vcelku pokojné a zatiaľ korektné. Problém nie je spolunažívanie obyčajných ľudí žijúcich v týchto zmiešaných regiónoch, problém je niekde inde, zatiaľ sa obmedzuje na tzv. politizujúcu časť maďarskej menšiny. (...) Aj z kruhov vládnej koalície sa sem-tam objavia poznámky na adresu zástupcov maďarských strán vo vláde, že nie sú tam len ako zástupcovia nejakého menšinového regiónu, ale ako členovia vlády sa musia prezentovať a hájiť predovšetkým celoštátne záujmy. Nejde o jednosmernú cestu, ale vzájomnú prepojenosť a podmienenosť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984