Aroganica

Bývalej vládnej moci sa neodvíjala ani tak od ústrednej postavy slovenskej politickej scény deväťdesiatych rokov - Vladimíra Mečiara - ale skôr od jeho verného tieňa Ivana Lexu. Tento muž je pre mnohých občanov našej vlasti stelesnením a symbolom všetkého zla napáchaného v tejto republike za uplynulé štyri roky.
Počet zobrazení: 1291
bývalej vládnej moci sa neodvíjala ani tak od ústrednej postavy slovenskej politickej scény deväťdesiatych rokov - Vladimíra Mečiara - ale skôr od jeho verného tieňa Ivana Lexu. Tento muž je pre mnohých občanov našej vlasti stelesnením a symbolom všetkého zla napáchaného v tejto republike za uplynulé štyri roky. Už len pri vyslovení jeho mena mnohým prechádzajú zimomriavky po chrbte, iní sa strasú od hnusu. Ivan Lexa je vcelku neobľúbený človek. Prakticky ani prívrženci HZDS vo všeobecnosti neveria, že je nevinný. Podľa policajných vyšetrovateľov sa má zodpovedať zo siedmich trestných činov, ktorých sa dopustil na čele tajnej služby. Ak verejná mienka očakáva od vládnej moci, že sa vysporiada so zločinmi mečiarizmu, predovšetkým má na mysli bývalého riaditeľa SIS. Ťažko si z tohto hľadiska predstaviť, že Ivan Lexa zostane nepotrestaný. Veď Slovenská informačná služba vzbudzovala v mnohých občanoch, dovolíme si tvrdiť, väčší strach ako ŠtB.

Jeho kariéra vždy stúpala i padala s Vladimírom Mečiarom. V mnohých aspektoch dokonca prekonával správanie svojho vodcu. Možno si ešte spomeniete na spor okolo vymenovania nového ministra privatizácie, v ktorom premiér Mečiar usilovne pretláčal práve I. Lexu, no vtedajší prezident Michal Kováč tomuto tlaku tvrdo odolával. Práve vtedy sa mohla verejnosť po prvýkrát podrobnejšie zoznámiť s praktikami Ivana Lexu, ktorý ako prvý narušil aureolu dovtedy posvätného úradu hlavy štátu a na adresu prezidenta republiky adresoval výroky, ktoré vyvolali obrovský škandál - hoci sa odvtedy stali bežnou výbavou slovného arzenálu HZDS. Ivan Lexa sa nikdy nesnažil správať ako džentlmen, nikdy sa nerozpakoval použiť výrazy, ktoré slušný človek vylučuje zo svojej slovnej zásoby, nikdy sa neunúval vybrať si žuvačku z úst, keď sa rozprával s novinármi, nikdy nedbal na spoločenskú etiketu. Jeho slávny telefonát s bývalým ministrom vnútra Ľudovítom Hudekom ho odhalil nielen ako človeka, o ktorého konanie sa musí zaujímať prokuratúra, ale aj ako muža s pochybnou morálkou.

Veľmi sme rozmýšľali nad tým, či dať v SLOVE priestor človeku, ktorému väčšina občanov tejto republiky nepovie inak ako zločinec (prípadne horšie). Zvažovali sme, či mu tým náhodou neurobíme zbytočnú reklamu. Snažili sme sa však predovšetkým predstaviť muža, ktorý nepozná pocit hanby, ktorý neoľutoval žiadny svoj čin, ktorý svoje pôsobenie v SIS hodnotí s cynickou chladnokrvnosťou. Z tohto hľadiska môže jeho správanie pôsobiť ako memento.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984