Vytrhnuté z Internetu

Rusko? Socializmus? Dnes? - www.alt.politics.socialism
Počet zobrazení: 1316

Rusko? Socializmus? Dnes? - www.alt.politics.socialism

Študent z Austrálie, vystupujúci pod menom "Dharmadeva": "Reforma v Rusku, vrátane ekonomických reforiem, nebola motivovaná túžbou ruského ľudu po kapitalizme, ale po lepšom živote... Obyčajní ľudia v sovietskom Rusku nerozumeli ekonomike, ani to nepotrebovali. Stáli s natiahnutými rukami a dúfali, že im do nich niečo spadne. Toto očakávanie nebolo ekonomickým správaním, ale svojráznym druhom náboženstva. Bolo by chybou domnievať sa, že budú teraz chcieť vynakladať viac úsilia pri vyčerpávajúcich pracovných podmienkach, typických pre kapitalizmus.

Navyše, počas minulého režimu neboli v Rusku dobré podmienky pre intelektuálnu činnosť. Intelektuáli boli perzekuovaní a zavrhovaní za "nebezpečné myšlienky" a "chorobný individualizmus". Takéto postoje ruskej verejnosti existujú dodnes. Nezmenili sa, rovnako ako sa nezmenilo ekonomické správanie obyvateľov. Kapitalizmus v Rusku je chladne pragmatický, čo nie je dobré.

Kúpna sila v Rusku stále klesá. Nezamestnanosť, ktorá je chronickou chorobou kapitalizmu, stále narastá a rovnako narastá vplyv mafií... Rusko potrebuje hospodársku demokraciu. Hospodárska demokracia umožní ľudu väčšiu kontrolu nad hospodárskym životom, vytvorí väčší priestor pre jeho spoločenské a intelektuálne aktivity. To sa nemôže stať v kapitalizme, ktorý fakticky odsudzuje pracujúcich k smrti, ale vymedzuje, ktorí ľudia sú predurčení stratiť prácu... Pravda, sovietsky systém bol pre pracujúcich "industriálnym otroctvom". Bol horší ako feudalizmus, pripútanie k pôde zamenilo pripútanie k továrni. Lenže kapitalisti a mafiáni ovládajúci terajšie Rusko nie sú o nič lepší".

Kanadský študent: "Rusko potrebuje disciplinovanú vládu a silných lídrov".

Kirill (Rusko): "Dharmadeva špekuluje o akejsi tretej ceste. Tá nie je možná. Jeho informácie o predchádzajúcom systéme v Rusku sú podľa všetkého z disidentských zdrojov. Ekonomická demokracia bola v Rusku za sovietskych čias. Rusko nepotrebuje nič iné než socializmus".

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984