Otázka týždňa

Vnímate ocenenie britského časopisu Euromoney ako úspech transformačnej politiky, ktorú presadzujete vy osobne, alebo je táto cena vizitkou celého vládneho kabinetu?
Počet zobrazení: 1077

Vnímate ocenenie britského časopisu Euromoney ako úspech transformačnej politiky, ktorú presadzujete vy osobne, alebo je táto cena vizitkou celého vládneho kabinetu?

Brigita Schmögnerová (ministerka financií SR): Cena ministra financií roka, ktorú udeľuje Euromoney, sa mi podľa vyjadrenia riaditeľa pre Rusko a východnú Európu Martina Borna rozhodli udeliť za výsledky dosiahnuté v stabilizácii verejných financií a v bankovej sfére. Je to cena udeľovaná jednému človeku. No zásluhy na nej, prirodzene, nemá iba jednotlivec. Za tým, čo sa nám podarilo dosiahnuť v bankovej sfére, stojí predovšetkým zástup mojich spolupracovníkov na MF SR: štátny tajomník Viliam Vaškovič, Ing. J. Renčko, CSc., môj poradca, riaditeľ odboru Ing. František Palko a mnohí iní. Projekt reštrukturalizácie schválila vláda a, žiaľbohu, ho zaplatí každý daňový poplatník. Urobiť poriadok vo verejných financiách bola a je druhá kľúčová úloha MF SR. V roku 1999 sa nám podarilo podstatne zredukovať schodok verejných financií a spomaliť zadlžovanie štátu. Je dôležité si uvedomiť, že vyrábanie vysokých schodkov štátu a verejných financií nie je ľavicové. Dôsledky toho dopadajú totiž vždy najviac na ľudí nízkej príjmovej skupiny. Ak zadlžujeme štát, zadlžujeme mladú generáciu. Na dobrých výsledkoch verejných financií v roku 1999 majú svoj podiel dva nepopulárne "balíčky opatrení". Dôležitá je aj reforma verejných financií, ktorá zahrňuje zlepšovanie manažmentu verejných financií, reformu štátneho rozpočtu, postupný prechod na viacročné rozpočtovanie, čiastočnú decentralizáciu verejných financií a zavedenie štátnej pokladnice, resp. reforma správy daní, ktorá sa podieľa na zlepšení výberu príjmov do štátneho rozpočtu. Toto všetko nemôže pripraviť a realizovať jediný človek. I keď jeden človek - zodpovedný za rezort - to musí iniciovať a presadzovať. Za cenu Euromoney patrí preto poďakovanie celému rezortu Ministerstva financií SR, vláde SR a voličovi, ktorý pochopil, že tieto kroky bolo potrebné urobiť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984