Štúrovo pero 1999

Posledný aprílový víkend sa stretli vo Zvolene študenti z celého Slovenska, aby si spoločne vypočuli ortieľ poroty o najlepšom školskom časopise a autorovi novinárskych príspevkov.
Počet zobrazení: 974

Posledný aprílový víkend sa stretli vo Zvolene študenti z celého Slovenska, aby si spoločne vypočuli ortieľ poroty o najlepšom školskom časopise a autorovi novinárskych príspevkov.

Súťaž sa konala už po 14-krát a účasť niektorých škôl sa stala každoročnou tradíciou. Síce sa poschádzali vysokoškoláci i stredoškoláci z rôznych kútov našej "rodnej hrude", všetkých spájal obrovský zápal pre novinárčinu, pretože tvoriť školský časopis si vyžaduje predovšetkým veľa optimizmu a elánu. Možno sa to nezdá, ale nie vždy je to to pravé orechové.

Jeden píše v redakcii, druhý na kolene Vlastne každý časopis vzniká úplne odlišným spôsobom. Či už za podpory školy alebo bez nej, s peniazmi alebo bez peňazí. Či s veľkou redakčnou radou, ktorú tvorí kopec "čestných členov", alebo so šéfredaktorom, redaktorom, peknou sekretárkou a vynášačom košov v jednej osobe, ktorý si článok napíše, schváli a publikuje. Vznikajú buď v školskej, perfektne počítačmi, kopírkou a skenerom vybavenej redakcii, kde sa každý mesiac stretne redakčná rada a dohodne sa ako ďalej. No taktiež doma po nociach u niektorých nadšencov, pre nedostatok financií tvoriacich doslova na kolene. Za každým číslom stojí kopa práce a vyvinutého úsilia, kým dostane konečnú podobu. Najväčší problém však predstavuje to, čo sa za iných okolností za problém rozhodne považovať nedá - je ním samotné rozmnožovanie - samozrejme časopisov. A tak by si niektorí šéfredaktori (hlásim sa hneď medzi prvými) určite zaslúžili aspoň čestné uznanie za svoju vytrvalosť, s akou prekonávajú všetky "nepriazne osudu" - napr. vymazanie všetkých údajov z počítača pár dní pred vydaním, pokazenú kopírku alebo štrajkujúceho grafika, ktorý odmietne urobiť grafickú úpravu len preto, že nesúhlasí s článkom o Rómoch, ktorý je publikovaný.

Ak sa však zhodne magická trojka, t.j. podpora školy, dostatok finančných prostriedkov a schopný šéfredaktor, časopis má všetky predpoklady na úspech. Väčšinou to väzí v peniazoch, niekedy sa tvorby ujmú ľudia, ktorí na to nemajú, ale občas zlyhá i vedenie školy - napríklad geniálny časopis z Trnavy Iné Oné pozastavila riaditeľka. Bohužiaľ, málokde je stav ideálny, vždy sa nájde medzera. No na to sme tu predsa my študenti, aby sme svojou priebojnosťou všetko prekonali. A ak náhodou máte niekto možnosť kopírovať, alebo dokonca tlačiť, tak sa ozvite, budeme radi. Pretože, ak bude stav i naďalej taký nepriaznivý ako doteraz, budeme sa musieť vrátiť do doby dávneho stredoveku, zavrieť sa niekde do kláštora a celé dni ako askéti prepisovať.

Všetko, len nebyť na ich mieste Porotcovia sa tohto roku ocitli v nezávidenia hodnej pozícii. Vybrať najlepší časopis zo 43 periodík a najlepší z 27 samostatných novinárskych príspevkov, dalo naozaj zabrať. Školy a študenti sa totiž každý rok predháňajú v originálnosti, hýria novými nápadmi a robia pokroky i po grafickej stránke. A tak, aj napriek zlatému pravidlu, že najlepší môže byť len jeden, tohto roku porota s cenami vôbec nešetrila.

Po prvýkrát v "dejinách" súťaže sa udeľovala i špeciálna cena televízie Markíza, ktorá súťaž sponzorovala. Získali ju tri neustále o prvenstvo súťažiace časopisy z Trnavy - Starý blesk, Nový blesk a Gamburger, ktoré vydávajú tri rôzne gymnáziá. Porovnávať ich s ostatnými časopismi bolo takmer nemožné. Markíza týmto utíšila každoročne sa dvíhajúcu vlnu námietok proti rozhodnutiu poroty, ktorá ich dávala vždy na prvé miesta, alebo ich tam pre zmenu nedala, lebo, že aj tak sú najlepší. Spokojní boli i Trnavčania, ale i ostatné časopisy, lebo ich neokradli o "miesta" na prvých pozíciách.

V kategórii samostatné novinárske príspevky porota udelila tieto miesta: vysokoškoláci: 1. miesto - Andrea Kosková (FF Prešovskej univerzity)

stredoškoláci: 1. miesto - porota neudelila 2. miesto - Diana Mráziková (Gymnázium Einsteinova v Bratislave) a Janie Barabásová (Gymnázium J. Bottu v Trnave) 3. miesto - Lukaš Milan (Gymnázium Ľ. Štúra v Trenčíne) a Eva Šulenová (Gymnázium J. Bottu v Trnave)

Kategória stredoškolské časopisy: 1. miesto - časopis Lúč (Gymnázium v Liptovskom Hrádku) 2. miesto - časopis Štekloviny (Gymnázium Leonarda Stockela v Bardejove) 3. miesto - časopis Gymlet (Gymnázium v Martine) 3. miesto - časopis Vita (Stredná zdravotnícka škola v Prešove)

O kultúrny program sa postarala vokálna skupina Close Harmony Friends z Nitry. V kaplnke Zvolenského zámku doslova očarila všetkých zúčastnených perfektným repertoárom a interpretáciou černošských spirituálov, tradicionálov a gospelov.

V každom prípade sa dvojdňová zvolenská akcia perfektne vydarila, mali sme sa možnosť podeliť o zaujímavé postrehy a skúsenosti "z praxe", odniesť si krásne a užitočné ceny (najmä ten balík papiera, ktorý sa všetkým určite zíde) a na budúci rok sa vrátime určite zas, opäť lepší, a tým pre porotu komplikovanejší. Ale vlastne o to ide.

Autorka (1982) je šéfredaktorka časopisu Defekt na Gymnáziu Einsteinova v Bratislave

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984