anketa

Minulý týždeň pozornosť médií upútalo vyhlásenie ministerky financií Brigity Schmögnerovej o potrebe zrušiť fond PRO SLOVAKIA. Opýtali sme sa preto ľudí zainteresovaných v kultúre, aký majú názor na ďalšiu existenciu tohto fondu.
Počet zobrazení: 1166

Minulý týždeň pozornosť médií upútalo vyhlásenie ministerky financií Brigity Schmögnerovej o potrebe zrušiť fond PRO SLOVAKIA. Opýtali sme sa preto ľudí zainteresovaných v kultúre, aký majú názor na ďalšiu existenciu tohto fondu.

Ladislav Ballek (spisovateľ, poslanec NR SR): Pani ministerka to nemyslela tak, že by mal fond PRO SLOVAKIA zaniknúť. Uvažovala len o tom, že úradnícky personál, ktorý ho spravuje, by mal byť inak financovaný. Priamo na jeho zrušenie návrh nedala. Ide skôr o to, ako financovať personál vo fondoch, pretože za 10 rokov sa na administratívne sily vynaložilo neuveriteľné množstvo peňazí, údajne až 1 miliarda! Som jednoznačne za zachovanie tohto fondu. V našich pomeroch štát musí značnou čiastkou participovať na financovaní kultúry. Už to, čo doteraz urobil svedčí v prospech jeho existencie.

Peter Jaroš (spisovateľ): Hovorí sa, že keď netečie aspoň kvapká. Štátny fond kultúry PRO SLOVAKIA má teda opodstatnenie. Mohol by byť štedrejší, keby sa realizoval pôvodný zámer, že dostane zo štátneho rozpočtu 0,5 percenta, ale pri schvaľovaní rozpočtu sa to každoročne značne zníži. Preto by bolo žiadúce, aby legislatívna aktivita urýchlene smerovala do tvorby právnych úprav pri získavaní zdrojov od podnikateľských subjektov zvýhodnením sponzorstva a zvýšením percentuálnej sadzby odvodov do sféry kultúry ako odpočítateľnej položky zo základu dane, resp. zo zisku fyzických osôb a právnických osôb.

Stanislava Chrobáková (literárna kritička, redaktorka časopisu Romboid): Nie som o záležitosti celkom dokonale informovaná. Samozrejme, že som v prvom rade zvedavá aké iné riešenia pre tento rezort a pre túto oblasť umenia navrhuje vlastne vláda, pretože PRO SLOVAKIA nemá vytvorenú inú alternatívu a zrušiť PRO SLOVAKIU znamená v tejto chvíli zbaviť sa akejkoľvek zodpovednosti za stav v oblasti kultúry. Neviem presne, ako si to predstavuje pani Schmögnerová, ani v akej podobe sú v súčasnosti tie návrhy, ale myslím si že podobné fondy by mali byť čo najviac nezávislé pokiaľ ide o rozhodovanie o poskytnutí podpory jednotlivým projektom od štátnej moci. Spôsob, ktorým je v súčasnosti organizovaná PRO SLOVAKIA, je pre mňa väčšou zárukou tejto nezávislosti, ako priame transfery cez ministerstvo financií do kultúry.

Štefan Stážay (vedúci editor vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ): My sme vlani dostali od fondu PRO SLOVAKIA peniaze na vydanie 7 kníh prekladovej tvorby. Pôvodná tvorba, to je zase iná záležitosť. V priemere fond prispel zhruba sumou 30 000 Sk na jednu knihu, čo zďaleka nevykryje stratu, keďže sa jedná o nízkonákladové seriózne preklady, napríklad poézie. Za daných okolností sme radi že sme dostali aj takýto príspevok. Pochopiteľne nám záleží, aby to aj v budúcnosti fungovalo aspoň takto. V danej situácii, keď nie je jasné, akoby to malo fungovať namiesto súčasnej PRO SLOVAKIE, je to lepšie tak, ako to je. Najmä, keď to nie je nič ojedinelé ani v iných krajinách, napr. vo Švajčiarsku, kde funguje fond PRO HELVETIA.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984