Problém by mohol vyriešiť ústavný súd

Okrem Pavla Hrušovského hádam ani jeden z predkladateľov novely Ústavy SR nepredpokladal, že pozmeňujúci návrh KDH o ochrane života vyvolá v parlamente, ale aj v radoch odbornej verejnosti, takú rozsiahlu diskusiu. Návrh KDH by znamenal zmenu zákona o umelom prerušení tehotenstva, a tým de facto aj zákaz interrupcií
Počet zobrazení: 1007

Okrem Pavla Hrušovského hádam ani jeden z predkladateľov novely Ústavy SR nepredpokladal, že pozmeňujúci návrh KDH o ochrane života vyvolá v parlamente, ale aj v radoch odbornej verejnosti, takú rozsiahlu diskusiu. Návrh KDH by znamenal zmenu zákona o umelom prerušení tehotenstva, a tým de facto aj zákaz interrupcií.

Súčasná platná Ústava SR v par. 1 článku 15 už hovorí o ochrane života. Napriek tomu je podľa predstaviteľov KDH tento článok potrebné zmeniť. A nielen podľa nich, pod takýto návrh sa totiž podpísalo 30 poslancov koalície aj opozície. Príčinou, prečo žiadajú kresťanskí demokrati tento bod do novely ústavy, je podľa poslanca Petra Muránskeho fakt, že sa článok 15 nevyužil dostatočne v nasledujúcich zákonoch. "Dnes mladé ženy chodia na interrupciu spôsobom ako odrezať prst, tak aj vybrať dieťa." Peter Muránsky zastáva názor, že nikde na svete nie je taký liberálny zákon o interrupciách, ako na Slovensku. "Keď príde žena k doktorovi a podpíše verdikt, že chce, aby jej vybrali oko, nech jej ho vyberú. Ak však povie, že sa chce zbaviť embrya alebo plodu, ktorý z 50 percent nepatrí jej, ale mužovi, s ktorým ho splodila, nemá na to právo. Iba ak by to dokázala sama. Nemá právo jeden ľudský život ukončiť iný ľudský život." Ide teda podľa neho o posúdenie spoločnosti.

Podobný názor zastáva aj SNS, keďže sa podľa svojho poslanca Viliama Oberhausera hlási ku kresťanstvu. "Som presvedčený, že v 21. storočí sa plánované rodičovstvo nemôže riešiť zabíjaním nenarodených detí." Viaceré poslankyne zhodne skonštatovali, že KDH otvorilo túto veľmi citlivú otázku v poslednej chvíli, bez dlhšej diskusie, a chce ňou vytĺcť politický kapitál.

Právo plodu alebo ženy? KDH sa mieni v tejto veci obrátiť aj na Ústavný súd SR. Po dôkladnej úvahe pripraví podanie, ktoré má rozhodnúť, či v súčasnosti platný interrupčný zákon nie je v rozpore s článkom 15, odseku 1, ktorý deklaruje: "Ľudský život je hodný ochrany už pred narodením." Predkladateľka návrhu Anna Záborská tvrdí, že život je prvotná hodnota človeka, ktorá si zasluhuje účinnú ústavnú ochranu. Súčasné znenie článku 15 v druhom oddiele - Základné ľudské práva a slobody Ústavy SR považuje za nejednoznačné, a preto umožňuje protirečivé výklady. Podľa vedúceho úradu ministerstva spravodlivosti Daniela Lipšica (KDH) môžeme takéto zákonom stanovené rozhodnutie určitým spôsobom chápať ako zásah do súkromia ženy: "Otázka samozrejme je, či takýto zásah je ústavou zakázaný. A podľa mňa nie je." Podľa Oľgy Keltošovej sme nedávno boli svedkami toho, že podobný zákon prešiel v Poľsku: "Malo to veľmi neblahé účinky na zdravotný stav populácie v tom, že došlo ku zvýšenému úmrtiu žien - rodičiek." Pripomeňme, že poľský Ústavný súd v roku 1993 prijal klauzulu, že ľudský život musí byť chránený od okamihu splynutia pohlavných buniek. Znamená to, že právo plodu stojí nad právom ženy slobodne sa rozhodnúť. Podľa viacerých odborníkov sú však u nás už v súčasnosti obmedzené možnosti pre interrupcie. Päť nemocníc na Slovensku odmieta totiž poskytovať výkon umelých prerušení tehotenstva na základe "slobody svedomia". Minister zdravotníctva Roman Kováč tvrdí, že Slovensko má interrupciu upravenú v zákone, preto nie je korektné ťahať tento problém do ústavy. Dodal, že pre tento pozmeňujúci návrh, ktorý ide nad rámec predloženého návrhu, musí mať KDH súhlas všetkých predkladateľov. "A ten pravdepodobne nezískajú," dodal minister. Jeho slová potvrdzuje aj predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Ladislav Orosz, ktorý ako jeden z predkladateľov novely Ústavy SR odmietol zahrnúť zákaz umelého prerušenia tehotenstva do schvaľovaného znenia. V súlade s ďalším autorom zmien Petrom Kresákom je odhodlaný nedať o tomto návrhu KDH hlasovať práve preto, že prekračuje rámec predkladaných zmien v ústave.

Riešenie interrupcií - antikoncepcia Zatiaľ čo v roku 1988 zaznamenali zdravotnícke zariadenia takmer 50 tisíc interrupcií, v roku 1999 to bolo vyše 18 tisíc. Petra Muránskeho však tieto čísla neprekvapujú: "S rapídnym poklesom pôrodov klesá aj počet interrupcií." Podľa slov podpredsedu SDĽ Ľubomíra Andrassyho sa však interrupcia neodstráni prísnymi regulami či postihom žien. Preto treba sprístupniť antikoncepčné prípravky: "Chcel som predložiť do parlamentu návrh zákona, ktorý by antikoncepčné prostriedky zaradil medzi úplne hradené lieky. Nenašiel som však podporu u koaličných partnerov. Táto otázka je v dnešnej ťažkej ekonomickej situácii stále aktuálna."

SDĽ mieni takýto návrh pri dostatočnej podpore predložiť do parlamentu ešte v tomto roku. HZDS-ĽS by ho podľa Oľgy Keltošovej podporilo. Podľa slov Daniela Lipšica KDH nechce vystupovať proti voľnému prístupu k antikoncepcii. Slovenská legislatíva by však mala upraviť adopciu ešte nenarodeného dieťaťa. Vo svete je totiž čoraz častejšie možné adoptovať si dieťa pred jeho narodením. Obmedzilo by to prípady, keď žena donosí dieťa, ale nechce sa oň starať.

Autorka (1978) je redaktorka Rádia Express

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984