Vytrhnuté z internetu

Už minulý som rok v tejto rubrike písal, že marec dnes nie je iba mesiac knihy, ale aj internetu. Ten tohtoročný je predovšetkým v znamení ekonomických problémov. Nedávno začalo do internetového podnikania investovať priveľa špekulantov, ktorí očakávali neúmerný a mimoriadne veľký zisk.
Počet zobrazení: 1461

Už minulý som rok v tejto rubrike písal, že marec dnes nie je iba mesiac knihy, ale aj internetu. Ten tohtoročný je predovšetkým v znamení ekonomických problémov. Nedávno začalo do internetového podnikania investovať priveľa špekulantov, ktorí očakávali neúmerný a mimoriadne veľký zisk. Tieto špekulácie viedli zákonite ku krachom. Napríklad český internet stíhala v poslednom čase jedna rana za druhou. Skrachoval server Globopolis a niekoľko dní nefungoval spravodajský server iHned. Príčinou krachu internetovského obchodného domu bol nerealistický podnikateľský plán, príčinou nefungovania druhého serveru boli obchodné spory medzi nakladateľstvom Economia a firmou Macron. (http://www.globopolis.com/, http://www.ihned.cz/) Neostáva iné, než dúfať, že tieto problémy so snami o privysokom zisku v dohľadnom čase pominú.

Počas veľkého televízneho predstavenia nazvaného Novela ústavy sa často v rôznej podobe vyslovovalo švédske slovo ombudsman. Podľa všetkého, tento úrad ochrancu ľudských práv budeme mať o nejaký čas aj u nás. Naši západní susedia ho už majú. Na internetovej adrese www.ochrance.cz sa možno poučiť, čo tento ochranca ľudských práv môže a nemôže, ako má vyzerať žiadosť o jeho pomoc a koľkými prípadmi sa musí zaoberať. Ombudsman má síce právo uskutočňovať rozsiahle vyšetrovania sťažností, no jeho kompetencie sa nevzťahujú na súdy všetkých stupňov a typov v ich rozhodovacích právomociach, ani na parlament, prezidenta republiky a vládu, najvyšší kontrolný úrad, spravodajské služby Českej republiky, vyšetrovateľov Polície Českej republiky a štátne zastupiteľstvo (zodpovedá prokuratúre na Slovensku).

Nedávny návrh KDH zmeniť zákon povoľujúci interrupcie vyvolal prudké ohlasy. Na adrese www.prolife.sk/potraty.html nájdeme všetky hlavné argumenty za tento návrh. Okrem štatistických údajov o drastickom poklese pôrodnosti u nás sa tu uvádzajú argumenty, že hormonálna antikoncepcia môže mať u žien nepredvídateľné dôsledky. Znižovanie pôrodnosti spôsobuje nielen používanie antikoncepcie, ale aj zhoršená plodnosť obyvateľstva. Argumenty v prospech hormonálnej antikoncepcie sa nachádzajú na stránke www.cilestina.sk. Nájdeme tu informácie nielen o zložení tabletiek Cilest, ale všeobecne o hormonálnej antikoncepcii a o spoľahlivosti tejto metódy, ktorá údajne nielen zabraňuje počatiu, ale znižuje riziko rakoviny a vylepšuje pleť. Neplodnosťou, jej príčinami a liečením sa zasa zaoberá sajt na adrese www.home.sk/www/dieta. Hovorí sa tu aj o tom, kedy je poslednou možnosťou asistovaná reprodukcia - tzv. dieťa zo skúmavky.

A na koniec niečo veselšie: server Naked News čiže Nahé správy oslávil rok svojej webovskej existencie. Televízne správy, počas ktorých moderátorky odkladajú postupne časti svojho odevu, majú vraj obrovský úspech. Napadá mi však, že obsah správ možno zväčša dopredu odhadnúť rovnako, ako to, čo nám nakoniec moderátorky ukážu. Adresa serveru je http://www.nakednews.com/.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984