Dve výzvy pre SDĽ

Dve výzvy smerom k odchodu SDĽ z vlády jej boli adresované v priebehu minulého týždňa. Prvú vyslovil jej bývalý prvý podpredseda a dnes predseda Smeru Robert Fico. Ten vo svojom komentári v denníku Pravda konštatoval, že pôsobenie v tejto vládnej koalícii ľavicových demokratov už takmer zničilo.
Počet zobrazení: 957

Dve výzvy smerom k odchodu SDĽ z vlády jej boli adresované v priebehu minulého týždňa. Prvú vyslovil jej bývalý prvý podpredseda a dnes predseda Smeru Robert Fico. Ten vo svojom komentári v denníku Pravda konštatoval, že pôsobenie v tejto vládnej koalícii ľavicových demokratov už takmer zničilo. Argument na toto tvrdenie je jednoduchý - v prevažne pravicovej vláde sa SDĽ ťažko presadzuje ľavicový program, a tak sa vlastne len akoby necháva niesť prúdom. Pritom jej predseda Jozef Migaš už odchodom raz pohrozil, keď vyslovil nedôveru premiérovi Mikulášovi Dzurindovi. Podľa Roberta Fica vtedy "mal pokračovať a prísne zadefinovať ľavicový rámec pôsobenia SDĽ vo vládnej koalícii." Dnes niektorí odborníci tvrdia, že SDĽ vtedy prepásla svoju šancu. Šancu naplniť svoj volebný program Lepšie žiť. Predstavitelia KSS dnes dokonca tvrdia, že oni sú jedinou ľavicovou stranou na Slovensku. Ľahko sa asi hovorí, keď nemusia plniť program pravicovej vlády.

Po preskupovaní síl v parlamente vyzvala SDĽ na otvorenie koaličnej dohody aj predsedníčka SNS Anna Malíková. Otázne je, či sa ju ešte oplatí otvárať vyše rok a pol pred voľbami. Každopádne, vládna koalícia už pôsobí kŕčovito. Zdá sa totiž, že jediná motivácia boja proti Mečiarovi už nestačí. Novela ústavy prešla iba tesne a reforma verejnej správy s najväčšou pravdepodobnosťou nemôže počítať s podporou všetkých štyroch koaličných strán. O neustálom napätí medzi koalíciou a opozíciou už ani nehovoriac.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984