Robte to, po čom túžite!

Odveká túžba človeka po slobode, nielen tej abstraktnej a všeobecnej, ale aj osobnej, sa môže naplno prejaviť i v jeho životnom štýle, v jeho bývaní, používaní nielen užitočných vecí, v možnosti ísť si zaplávať, povedzme priamo v srdci mesta, či vyviesť detské bláznovstvá v dospelom veku.
Počet zobrazení: 1246

Odveká túžba človeka po slobode, nielen tej abstraktnej a všeobecnej, ale aj osobnej, sa môže naplno prejaviť i v jeho životnom štýle, v jeho bývaní, používaní nielen užitočných vecí, v možnosti ísť si zaplávať, povedzme priamo v srdci mesta, či vyviesť detské bláznovstvá v dospelom veku.

S konkrétnou podobou možnosti takejto mnohorakej slobody v akejkoľvek životnej situácii prichádza Švédsky inštitút a organizácia Svensk form do Bratislavy, aby prezentovali inšpiratívnu výstavu Dizajn pre telo každého človeka.

"Počas predsedníctva Švédska v Rade Európskej únie v prvom polroku 2000 organizujeme sériu výstav dizajnu a architektúry v členských, no najmä kandidátskych krajinách na vstup do EÚ," predoslala švédska ministerka kultúry Marita Ulvkogová v príhovore určenom pre Bratislavu, Prahu a Budapešť, zdôrazňujúc, že "vhodný dizajn je významným právom demokracie a vecou rovnosti ľudí". Ak potom v Stĺpovej sále Esterházyho paláca domáca hostiteľka Ágnes Schrammová zo SNG pripomenula, že "pre Slovensko je opätovné stretnutie so švédskym dizajnom sviatkom", bola to iba spomienka na predchádzajúce kontakty prostredníctvom dávnejšej švédskej expozície nazvanej Krása a funkčnosť.

V tomto rozpätí sme vnímali mnohé pestré, nápadité, vkusné, odvážne a najmä účelové exponáty výstavy, ktorá mala svoju predpremiéru počas Paraolympiády v austrálskom Sydney.

Nezmarná túžba po slobode

Aká teda si, odveká túžba po slobode? Pozrime si ju najskôr v záberoch švédskej krajiny: si v deťoch na pláži uprostred Stockholmu. Si v tíšine lesa, v tôni stromov, vo vánku polí, v sladkom ničnerobení. Si v bezočivom uchopení prírody, s ktorou sa podľa vzoru Rimbauda môžeš objímať so ženou. Si v pohľade na obnažené telá žien, celkom donaha obnažené myšlienky, až po vyslovené túžby po ochutnaní nevyskúšaných jedál. Si v dotyku náhodných, ničím neohraničených stretnutí, v ochutnávaní vôní ešte nepoznaných lások.

Krajina kráľovnej Kristíny, Selmy Lagerlöfovej a Astrid Lindgreenovej ich mala a má prenesených z panovníckych a literárnych trónov do každodenného života, aby patrili všetkým. "Každý z nás je iný, než tí druhí. Sú ľudia mladí, starí, niekto je vysoký, iný nízky. Jeden má len jednu ruku, iný zhoršený zrak, ďalší chromé nohy. Každý z nás je však jedinečný," prihovárala sa veciam a vecičkám zo Švédska kurátorka výstavy Pernilla Ábrinková, vysvetľujúc ich význam.

Aké sú?

Spája sa v nich funkčnosť, minimalistický štýl a vzhľad. Stolička: je nastaviteľná, s praktickými rúčkami, aby si mohol nielen poľahky vstať, ale ňou aj hýbať. Kyslíkový vysávač: dostaneš sa s ním pod nábytok bez toho, aby si musel ohnúť chrbát. Vysáva a ešte aj filtruje vzduch. Zubná kefka: má ergonomickú rúčku a vymeniteľnú kefku. Boblbee ruksak: je pre teba, človeče, zmestia sa ti doň počítač, foťák, aj fľašky. Body beauty: máš program na vylepšenie svojho aj tak bezchybného tela - alebo zo špaty urobíš ešte menšiu špatu. Tango-chodúľ: máš pohodlnú sedačku. Sadaj a môžeš jazdiť rýchlo, no bezpečne. Prsteň Dexterous: máš prsteň a súčasne aj podporu pre prstový článok. Uni rúčka: pomôže aj ľuďom s výrazne zníženou silou v ramenách zvrtnúť vodovodný kohútik a vykonávať tak mnohé úkony hodné siláka.

Kosačky: jedna - samoobslužná, nehlučná, so zabudovaným alarmom proti zlodejom, druhá - trávniková, na solárny pohon, zostrihá trávu na vopred určenej ploche a automaticky sa vyhne prekážkam. Zrkadielko: hračka do vrecka, čo nemôže priniesť sedem rokov nešťastia - je totiž nerozbitné. Gombík Futura: preč sú časy manžetových gombíkov, žiadne šmátranie po rukávoch, žiadna strata času. Plavky: lemované, čo ti spevnia telesné partie. Podprsenka: má praktický zips určený nielen pre zrýchlené tempo vyzliekačov.

Čarovná lampa Aladína, máš konkurenciu. Švédi vynašli hojdaciu lampu, ktorá posvieti, ak potrebuješ čítať, zhasne, ak potrebuješ intímne prostredie, pohojdá pre potešenie.

Poviete si: hračky. To tu už bolo. Už Feničania, Kartaginci i Číňania všeličo povymýšľali na uľahčenie práce, pohodlie a zábavu, pre veľké i malé deti.

Inšpirácia z chladného severu

V čase, keď komerčný trh chŕli čoraz viac produktov, ktoré sú skôr lákadlami zameranými na vyťahovanie peňazí z vreciek, a funkcia už dávno neplní kľúčové poslanie, je úloha hľadačov úžitkovosti spojenej s krásou viac ako významná. Práve o to sa usiluje Spoločnosť pre úžitkové umenie - Svensk Form, švédskou vládou poverená propagovať švédsky dizajn na národnej i medzinárodnej úrovni.

Inšpirácia zo zdanlivo chladného severu nepadá na Slovensku na nepripravenú pôdu. Iste, aj u nás by sa zišli semináre, výstavy, vzájomné študijné návštevy slovenských a švédskych dizajnérov, ktorí patria medzi svetovú dizajnérsku veľmoc.

Mimochodom, Svensk form má mnohoraké poslanie. Spravuje jedinečnú knižnicu i obrazový archív, šesťkrát do roka vydáva revue Form, každoročne udeľuje svojich "oskarov" v kategóriách Vynikajúci švédsky dizajn a Mladý švédsky dizajn.

Chvíľka pri Dunaji, strávená za sklenenými oblokmi Esterházyho paláca medzi obrazmi, podnetmi, inšpiráciami, najmä však vecami a vecičkami zo Švédska pomohla mysleniu o potrebe slobody človeka a veľkej demokratickej tradície väčšmi, než mnohé poučky poradcov a šibačov poučnými prútikmi. Ani demokracia, ani sloboda nie sú podobami slov, ale činov a konkrétnych podôb myslenia a správania.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984