Aj o pôsobení Pokémonov

Minulý týždeň sa uskutočnila konferencia nadácie AZEN (Aliancia za etiku novinárov) Politológia, politika, médiá a vice versa na Slovensku, ktorej mediálnym partnerom bol týždenník SLOVO. Na podujatí odznelo mnoho zaujímavých príspevkov, no všetky spoločne kritizovali úroveň slovenskej žurnalistiky.
Počet zobrazení: 936

Minulý týždeň sa uskutočnila konferencia nadácie AZEN (Aliancia za etiku novinárov) Politológia, politika, médiá a vice versa na Slovensku, ktorej mediálnym partnerom bol týždenník SLOVO. Na podujatí odznelo mnoho zaujímavých príspevkov, no všetky spoločne kritizovali úroveň slovenskej žurnalistiky. Viackrát odzneli najmä slová na adresu etických zásad.

Konferenciu otvoril riaditeľ nadácie AZEN Marián Ostatník, ktorý okrem iného spomenul absenciu nového mediálneho zákona. Položil si dokonca rečnícku otázku, či to nie je zámer. Pritom poznamenal, že s ponukou na vystúpenie oslovil jednotlivé parlamentné kluby, no mnohí mu ani neodpovedali. Aj to podľa neho svedčí o úrovni komunikácie na Slovensku.

Bývalá poslankyňa NR SR, vedúca Katedry politológie na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity Marcela Gbúrová sa venovala najmä oblasti politológie a politiky. Na otázku z pléna, či podľa nej nastal čas na generačnú výmenu, odpovedala, že nie je všetko nové dobré a všetko staré zlé. Dokonca zo svojej pedagogickej činnosti uviedla príklad, keď šesťdesiat i viacroční ľudia boli aktívnejší a mali väčšiu chuť skúšať nové veci, nápady ako jej študenti. Za potrebnú nepovažuje generačnú výmenu, no spoluprácu medzi mladšími a skôr narodenými. Ako ďalej povedala, v našej spoločnosti vládne malá akcieschopnosť občanov. Všimla si to aj u nich v paneláku. Ak sa vypísalo stretnutie nájomníkov, tak tam prišli traja, neskôr dvaja, potom jeden a nakoniec nikto.

Eva Jaššová z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave sa zamerala na agresívnosť v slovenských médiách. Uvažovala najmä o vplyve Pokémonov na detského diváka. Uviedla, že má skúsenosti s tým , ako pri premiére premietania tohto filmu v kinách deti spoločne na otázku moderátora, čo robia Pokémoni, odpovedali, že bijú. Dokonca poznamenala, že pri nedeľňajších filmových predstaveniach v kinách sa často v rozprávkach používajú výrazy, ktoré keď chce v spoločnosti citovať, musí sa najprv ospravedlniť. Ale niektorí z prítomných za rovnako nebezpečný pre deti považujú aj animovaný seriál Tom a Jerry.

O dodržiavaní etických zásad však E. Jaššová okrem odpovede v našej ankete ešte uviedla: "Porušením etiky novinára je aj uverejnenie knihy novinárky, ktorá je celá o osobnom, intímnom živote priateľky exministra a táto osoba ju nikdy neautorizovala. Že je vôbec možné, aby vyšla kniha, ktorá akúkoľvek ženu, či už vyhrala v súťaži MISS, alebo bola moderátorkou, posunie do roviny najamorálnejšej bytosti na Slovensku? Myslím si, že toto je veľmi vážne porušenie etiky a mal by to dokonca riešiť súd. Mladučká autorka, ktorá by ešte asi nemala mať ani fantáziu na to, aby uvažovala o intímnom živote inej ženy, o tom dokonca píše do najmenších a najnechutnejších podrobností. Je to mimoriadne porušenie nielen etiky novinára, ale aj ženy, ktorá píše o inej žene v takomto slova zmysle."

Svoje názory na danú problematiku ešte vo svojich vystúpeniach predstavil profesor Rastislav Tóth, ktorý prednáša politológiu na Univerzite Mateja Belu v Banskej Bystrici a UCM, bývalý redaktor STV a denníka Práca Leopold Moravčík, prodekan FTVŠ Univerzity Komenského Dušan Leška a redaktorka SLOVA Jana Matúšová. Na pozvánke sa však objavili aj ďalšie štyri mená, medzi nimi i Robert Fico, ktorí sa však neobjavili. Škoda, že k takej závažnej problematike nemali záujem povedať svoj názor aj iní.

Autorka (1979) je novinárka

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984