Vytrhnuté z internetu

16. mája 2001 sa mala v USA po dlhom čase uskutočniť poprava na základe rozsudku federálneho súdu. Posledný akt takéhoto druhu sa konal v roku 1963. Timothy McVeigh bol odsúdený na smrť za to, že 19. apríla 1995 údajne vyhodil do vzduchu deväťposchodovú budovu federálnych úradov v Oklahoma City.
Počet zobrazení: 1274

16. mája 2001 sa mala v USA po dlhom čase uskutočniť poprava na základe rozsudku federálneho súdu. Posledný akt takéhoto druhu sa konal v roku 1963. Timothy McVeigh bol odsúdený na smrť za to, že 19. apríla 1995 údajne vyhodil do vzduchu deväťposchodovú budovu federálnych úradov v Oklahoma City. Dotyčný tvrdil, že jeho atentát bol odplatou za zničenie sídla sekty davidánov, ktoré drastickým spôsobom uskutočnila FBI. Bol veteránom vojny v Perzskom zálive a udržiaval styky s ultrapravicovými organizáciami zameranými proti americkej vláde. Spoločnosť Entairment Network sa uchádzala o právo vysielať jeho popravu na internete. Úvahy o takomto prenose sú zatiaľ bezpredmetné. V poslednej chvíli sa ukázalo, že FBI neposkytla súdu fakty, ktoré by mohli svedčiť v prospech Timothyho McVeigha. Súdne spisy o tomto prípade sú na internetovskej adrese www.courttv.com/casefiles/oklahoma/documents.

Nielen v novinových stánkoch, ale aj na internete sa objavil nový týždenník Čas. Už samotný názov naznačuje súvislosť s denníkom Nový čas. Internetovská adresa tohto týždenníka je www.cas.sk. Musím sa ospravedlniť, že mi unikla zmena internetovskej adresy iného slovenského týždenníka podobného druhu - Plus 7 dní, ktorá je plus7dni.sk.

Týždenník Čas sa venuje aj internetu. V prvom čísle sú to stránky o ženskej kráse. Uvádza sa tu, že špičkové parížske modelky možno obdivovať v šatách špičkových salónov na adrese www.worldmedia.fr/fashion. Modelky v spodnej bielizni zasa nájdeme na adrese www.victoriassecret.com. Umelecké akty sú na adresách www.fotomodelle.co.at, www.fineartnude.com, aktgalerie.de.

V našom týždenníku pripravujeme reportáž o jednom z najhorších nacistických koncentračných táborov - Mauthausene. Lokalitu Nemci nevybrali náhodne - neďaleko sa nachádzali kameňolomy. Informácie o tomto tábore smrti možno nájsť na adrese www.mauthausen-memorial.gv.at. Text v nemčine a angličtine je doplnený početnými fotografiami a odkazmi na príbuzné témy.

Teplomer sa začína šplhať už na hodnoty okolo 25°C. Prirodzenou reakciou organizmu na nárast teploty je potenie. Pokiaľ chodíme po uliciach, môže nám to byť jedno. Jedno nám to však istotne nie je v preplnenom autobuse či v električke. Server www.vonime.cz je zameraný na boj proti takýmto zápachom. O vôňach a nevôňach tu nájdeme veľa informácií, počínajúc starovekým Egyptom a Gréckom. Podrobne sa tu popisuje, ako a prečo pot vzniká a čo máme robiť, aby sme nedráždili nosy svojho okolia.

Na adrese www.t-mail.com sa ponúka zaujímavá služba - preklad e-mailov z jedného jazyka do druhého. Okrem západných jazykov je k dispozícii čínština, kórejčina, hebrejčina, arabčina a hindčina. Je tu však doslova zrada spojená s dnešnou úrovňou strojového prekladu. Na jeho pochopenie treba mať mimoriadne rozvinutú fantáziu. Napadá mi, aké konflikty môže vyvolať strojový preklad z hebrejčiny do arabčiny či z čínštiny do kórejčiny!

Informácie o televíznom programe STV Okná internetu možno nájsť na adrese www.oknainternetu.sk.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984