Naivný svet nielen pre deti

Divadlo a.ha. prinieslo na svoje javisko v závere svojej jubilejnej desiatej sezóny opäť novú rozprávku pod názvom Duchovplná rozprávka alebo nedotýkajte sa trollov - hra pôvodného "aháčkovského" autora Miloša Janouška.
Počet zobrazení: 960

Divadlo a.ha. prinieslo na svoje javisko v závere svojej jubilejnej desiatej sezóny opäť novú rozprávku pod názvom Duchovplná rozprávka alebo nedotýkajte sa trollov - hra pôvodného "aháčkovského" autora Miloša Janouška.

Predstavenie je už osemnástou premiérou v histórii divadla na tomto komornom javisku. Divadlo a.ha. venuje detskému divákovi zvýšenú pozornosť. Neopomína hodnotu tohto krásneho iluzórneho sveta rozprávok pre vývoj dieťaťa.

Duchovplná rozprávka vovedie diváka do útrob podzemia starého zámku. Strašia tam dvaja "zlí" duchovia - Rafael a Albert. Jeden večne hladný a roztopašný, no a druhý nepredstaviteľne múdry. Ich zlobu si aj v tejto rozprávke vymyslel len človek, takže zo strašných príšer sa napokon vykľujú ustráchané predsa len "tvorčeky". Keď sa však ocitnú zoči-voči ozajstnému človeku, sprievodkyni Pati, nevedno kto z nich má väčšiu hrôzu v očiach. Ale okrem týchto dvoch strašidiel býva v podzemí zámku skamenelý strašný Troll túžiaci po vláde nad všetkým a všetkými. Vtedy zavládne skutočný strach. Albert, Rafael a Paťa nevedia nájsť východisko. Človek - Paťa v žiadnom prípade nenechá podzemnú ríšu bez pomoci. Zapojí svoju odvahu a um. Tak sa všetkým spolu podarí zistiť, že treba opäť premeniť strašného Trolla na kameň, aby už viac nebol nebezpečný. Ale ako na to, keď on, len čo niektorého z nich zazrie, hneď koná zlo... Býva tu však ešte mocný kráľ duchov a ochranca hradu Hugo. On zaženie Trolla späť na kameň.

Tak sa všetko na dobré obráti, ako to už v rozprávkovom svete chodí. Keby to tak bolo aj v živote... Tento nevinný svet Divadla a.ha. je plný pesničiek, pohybu a jemného humoru. Príbeh dokáže udržať dieťa v pozornosti a na jeho tvári vyvolá úsmev a nefalšovanú radosť. Dokonca aj dospelý sa môže pri pozorovaní vymyslených postavičiek Miloša Janouška všeličomu priučiť.

Duchovplná rozprávka, tak ako iné projekty "aháčka" pre mladšiu generáciu, sa nezaobíde bez kráľovnej detí Pati Jariabkovej. Hneď ako vkročí na javisko, evokuje v mysli dospelého spomienky na časy bezstarostnosti a jeho duša aspoň na chvíľu skrehne.

Peter Šimun ako starý ufrflaný duch Albert je aj jedným zo zakladajúcich členov Divadla a.ha. Úloha uhundranca a "hrdinského ducha" mu sadne ako uliata. Schopnosť komického podania a trpkého humoru robí postavu ešte milšou a bezbrannejšou. Jeho obrovská, šikovne predstieraná sila pôsobí fascinujúco.

Tretím hercom je Martin Kovaľ, študent druhého ročníka VŠMU a výrazný herecký talent. Jeho večne hladný duch Rafael oplýva pohybovou obratnosťou a tvorivosťou. O svojich schopnostiach presvedčil aj v Tančiarni E. Scollu na javisku DPOH.

Dnes, keď deti vyrastajú na Pokémonoch a im podobných postavičkách, je táto divadelná rozprávka o klasickom boji dobra a zla pokladom. Nepočuť v nej bojové pokriky, ani streľbu z pušiek, no srdiečko dieťaťa nezostane prázdne a starší divák si aspoň trošku zaspomína.

Autorka (1978) je študentka žurnalistiky

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984