Anketa

Účastníkom konferencie Vývoj a perspektívy sociálneho štátu sme položili otázku: Jednou z priorít súčasnej vlády bolo naštartovanie reformy dôchodkového systému, ale po vyše dvoch rokoch sa nič nedeje. Myslíte si, že je táto vláda schopná a má vôbec záujem reformu realizovať?
Počet zobrazení: 949

Účastníkom konferencie Vývoj a perspektívy sociálneho štátu sme položili otázku: Jednou z priorít súčasnej vlády bolo naštartovanie reformy dôchodkového systému, ale po vyše dvoch rokoch sa nič nedeje. Myslíte si, že je táto vláda schopná a má vôbec záujem reformu realizovať?

Miroslav Beblavý, Stredoeurópsky inštitút pre ekonomické a sociálne reformy: Vláda je určite schopná spustiť dôchodkovú reformu, ale akákoľvek nasledujúca vláda bude robiť určité korekcie. Myslím si, že sa prijmú základné opatrenia, no celý ten systém sa bude budovať ďalej. Takže táto vláda niečo začne a bude sa v tom pokračovať.

Anna Nemcová, Výskumný ústav práce, sociálnych vecí a rodiny: Teoreticky vôľa na realizáciu reformy je a z hľadiska zaradenia sa do medzinárodného kontextu by to bolo aj žiadúce. Problémov je však také množstvo, že v silách tejto vlády, ani akademickej obce nie je reálne uskutočniť túto reformu. Niektoré aspekty sa dajú naštartovať, ale treba urobiť inventarizáciu všetkých aspektov a poctivo sa nimi zaoberať. To si vyžaduje oveľa viac prostriedkov i ľudí na oboznámenie sa s reálnymi cieľmi, ktoré touto reformou môžeme dosiahnuť. Okrem toho, medzi širokými vrstvami obyvateľstva je neustále malé uvedomenie si potreby reformy.

Peter Ondrejkovič, Pedagogická fakulta UK Bratislava: Nie som kompetentný posúdiť, či je to súčasná vláda schopná urobiť, no za určitej konštelácie hviezd to považujem za reálne. Ale je to nevyhnutné. Ide o záležitosť, ktorá, keď sa zanedbá, tak nás to dobehne a veľmi kruto na to doplatíme. Nestrpí to odklad. To súvisí s tým, čo sme na tejto konferencii počuli so starnutím populácie. Zdá sa, že demografický vývoj sa nedá dajako voluntaristicky meniť a prispôsobiť našim želaniam. Je to veľmi komplexná záležitosť. Z toho vyplýva nevyhnutnosť veľmi flexibilne na to reagovať. Už dávno sa tak malo stať. Druhá otázka je, či toto vládne zoskupenia má predpoklady urýchlene dotiahnuť reformu do konca, ale to nie som schopný posúdiť.

Peter Staněk, Ústav slovenskej a svetovej ekonomiky SAV: Čas potrebný na rozbehnutie dôchodkovej reformy presahuje jedno funkčné obdobie, ide teda o minimálne štyri až päť rokov. Je však možné vytvoriť finančnú rezervu, okolo 50 miliárd korún, pre rozbeh druhého a tretieho piliera reformy, ktoré poslúžia na štart. Ak sa teraz z privatizácie nevyčlení 50 miliárd, tak je otázne, kde ich získa nasledujúca vláda. Treba zdôrazniť, že dnešný systém je neudržateľný. Sociálnej poisťovni hrozí budúci rok deficit 15 miliárd korún. Reformu je preto nevyhnutné začať, ale neviem, či je vláda schopná sa na tom dohodnúť.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984