Minirozhovory

Monika Beňová Zlé jazyky tvrdia, že tento snem má vyriešiť konflikt medzi tzv. podnikateľmi a ideológmi. Čo je na tom pravdy? - Mali sme programovú konferenciu a nevšimla som si, že by tam prišlo k nejakému súboju medzi podnikateľmi a ideológmi. Takýto spor neexistuje.
Počet zobrazení: 953
2_zafibe-m.jpg

Monika Beňová

Zlé jazyky tvrdia, že tento snem má vyriešiť konflikt medzi tzv. podnikateľmi a ideológmi. Čo je na tom pravdy? - Mali sme programovú konferenciu a nevšimla som si, že by tam prišlo k nejakému súboju medzi podnikateľmi a ideológmi. Takýto spor neexistuje.

Ako vnímate stiahnutie kandidatúry Borisa Zalu na post podpredsedu? - Je to prirodzený vývoj. V každej strane dochádza k personálnym výmenám. Nepoznám stranu, kde by bol stále ten istý predseda alebo podpredseda.

Nedávno ste sa vyjadrili, že ste socialistka. Koľko socialistov je podľa vás v strane Smer? - Nepovedala som JA socialistka, ale MY socialisti a hovorila som vtedy za všetkých členov našej politickej strany.

Teda Smer je socialistická strana? - Áno, Smer sa politologicky radí k sociálnodemokratickým stranám.

Robert Fico

Zlé jazyky tvrdia, že tento snem má vyriešiť konflikt medzi tzv. podnikateľmi a ideológmi. Čo je na tom pravdy? Je neuveriteľné, čo dokážete vyfabulovať! Pozrite sa na navrhovaných kandidátov – rektor univerzity Milan Murgaš alebo Dušan Čaplovič zo SAV. Akí sú to podnikatelia? Monika Beňová tiež nepodniká. Máme tu akurát Pavla Pašku a Roberta Kaliňáka, ale je to úplne prirodzené, lebo uznávame úlohu sociálne orientovaného trhového hospodárstva a v tomto kontexte je pre nás dôležité malé a stredné podnikanie. Keď už nie je čo na Smer nájsť, tak sa vymýšľajú takéto veci. Smer je konsolidovaná a stabilizovaná strana.

Ako vnímate stiahnutie kandidatúry Borisa Zalu na post podpredsedu? - Boris Zala je veľmi schopný stratég a politicky mysliaci človek. Chceme ho viac využiť na prácu takéhoto charakteru ako na praktickú politiku. Okrem toho je navrhovaný do predsedníctva – teda do orgánu, ktorý prakticky rozhoduje o všetkom. Teda zostáva vo vrcholovej politike. Keďže sme veľakrát hovorili, že sme strana nových tvárí, tak to chceme dať aj najavo. Robert Kaliňák a Pavol Paška sú naozaj nové tváre, ktoré v politike doteraz nepôsobili, a chceme, aby dostali príležitosť pôsobiť vo vrcholovej politike.

Pani Beňová použila spojenie ,,my socialisti“. Pokladáte Smer za socialistickú stranu? - Smer je stredoľavý subjekt, lebo rozhodnutia, ktoré sme urobili, nás tam zaraďujú. Nechcem použiť tento výraz, radšej praktickými krokmi presviedčajme, že Smer je stredoľavý subjekt. No som rád, že Monika Beňová takto odvážne veci pomenúva.

Čiže sme robili interview so socialistom Ficom? - Môžete to tak nazvať.

Boris Zala

Čo bolo hlavným motívom, pre ktorý ste sa rozhodli nekandidovať na post podpredsedu Smeru? - Po prvé, situácia sa takto vyvinula v samotnej strane. Po druhé, mal by som záujem kandidovať na post poslanca v Európskom parlamente, čo si vyžaduje priestor pre náročnú prípravu. Beriem túto výzvu seriózne. Mám tri štvrte roka nato, aby som túto úlohu zvládol.

Ako ovplyvní vaše nekandidovanie smerovanie Smeru? - To nie je otázka na mňa. Sedela by viac predsedovi. Ja môžem ako člen predsedníctva pozorovať a napomáhať proces upevňovania stredoľavej pozície tejto strany. Vždy som sa usiloval o to, aby sme nadväzovali na sociálnodemokratické smerovanie a oslabovali neokomunistický vplyv vo vývoji. To bola a je moja osobná agenda. Z tohto hľadiska vítam voľbu SDSS, ktorá by mohla potvrdiť túto tendenciu. Nevidím dôvod meniť postoj k SDĽ a SDA ani po ich odmietnutí modelu integrácie, v ktorom by sa ako strany rozpustili a stali sa súčasťou Smeru.

Súhlasíte s názorom Roberta Fica, že v jeho strane neprebieha proces vnútornej diferenciácie? - Z hľadiska mocenských ambícií je to tak, v Smere sa netvoria frakcie alebo niečo na tento spôsob. Z hľadiska ideovej a hodnotovej platformy strany je to čiastočne tak. Mnohí z tých sympatizantov Smeru, ktorí sa dnes pokladajú za stredoľavých, to nedávno ešte odmietali.

Je to aj výzva do budúcnosti? - Áno, je.

Ľubomír Jánoš (delegát snemu za Bratislavu IV)

Vo svojom diskusnom príspevku ste poukázali na fakt, že mnohí členovia Smeru sa nemusia stotožniť s ,,obratom doľava“ a že o takej závažnej veci mala prebehnúť vnútrostranícka diskusia. Tá však absentovala. Môže to mať vplyv na členskú základňu a na vnútornú stabilitu Smeru? -Vítam orientáciu Smeru doľava a očakával som to. Podľa mňa to bola iba otázka času. Členstvo v politickej strane je dobrovoľné a ak niekomu takáto orientácia nevyhovuje, tak sa s ňou rozlúči.

To je na individuálnej báze, môže to však otriasť stranou? - To si v tejto chvíli netrúfam predpovedať.

Naznačili ste, že v strane sú členovia, ktorí sú orientovaní doprava… - Na to si stačí pozrieť majetkové priznanie niektorých ľudí.

Nejde len o samotnú orientáciu, ale aj o to, či sa niekto pýtal radových členov. Pochopili sme to správne? - Išlo mi najmä o to, aby funkcionári boli volení členskou základňou zdola a nie dosadzovaní zhora, aby mal radový člen pocit, že jeho členstvo v strane má zmysel a on môže niečo ovplyvniť.

Vladimír Müller (zahraničný tajomník ČSSD)

Považuje ČSSD Smer za svojho partnera? - Pre sociálnu demokraciu v Českej republike je partnerom na komunikáciu každý politický smer na Slovensku, ktorý predstavuje reálnu alternatívu voči jednostranným pravicovým krokom súčasnej vlády. Smer je rozhodne subjekt, ktorý ukazuje určité sociálnodemokratické smerovanie, je otázkou času a vývoja, ako bude vyzerať naša spolupráca.

Čo Smeru chýba, aby sa stal akceptovanou sociálnodemokratickou stranou? - Akceptovaná sociálnodemokratická (SD) strana je taká, ktorá je prijatá za plného člena Socialistickej internacionály (SI). To je ten formálny rámec, ale v skutočnosti to znamená, že je prijateľná pre viaceré SD subjekty najmä v Európe, lebo o prijatí do SI rozhodujú viac-menej SD z daného regiónu a v súčasnosti je to pomerne dlhodobý proces. Uchádzači musia preukázať jednoznačnú SD identitu a hodnotovú spätosť s celým týmto hnutím v konkrétnej politike. Na začiatku 90. rokov to bolo oveľa jednoduchšie, napr. SDĽ sa stala členom SI, keď sa za ňu prihovoril Alexander Dubček. Dnes je to omnoho zložitejšie.

Aký je váš odhad? Stane sa Smer sociálnodemokratickou stranou? - Áno, stane sa, ale ten proces bude oveľa dlhší, ako to predpokladá súčasné vedenie Smeru.

Akú úlohu pri integrácii Smeru do SI môžu zohrávať SDĽ a SDSS? - Veľmi významnú, lebo sú partnermi, ktorých názor sa berie výrazne do úvahy. Plné členstvo závisí od odporúčaní tej či onej strany, ktorá už je členom SI v danej krajine.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984