Rómovia majú svoje múzeum

Vaše novovzniknuté múzeum má za úlohu dokumentovať život Rómov na Slovensku. Neznamená to však, že sa mapovaniu histórie rómskej komunity nevenovala doteraz žiadna inštitúcia… - Výskum duchovnej a materiálnej kultúry Rómov a jej dokumentácia boli na Slovensku saturované muzeálnymi inštitúciami s regionálnou pôsobnosťou: Gemersko-Malohontským múzeom v Rimavskej Sobote a Vihorlatským múzeom v Humennom.
Počet zobrazení: 911

Gabriela Čižmáriková etnologička Múzea rómskej kultúry na Slovensku Vaše novovzniknuté múzeum má za úlohu dokumentovať život Rómov na Slovensku. Neznamená to však, že sa mapovaniu histórie rómskej komunity nevenovala doteraz žiadna inštitúcia… - Výskum duchovnej a materiálnej kultúry Rómov a jej dokumentácia boli na Slovensku saturované muzeálnymi inštitúciami s regionálnou pôsobnosťou: Gemersko-Malohontským múzeom v Rimavskej Sobote a Vihorlatským múzeom v Humennom. Príležitostne sa touto problematikou zaoberalo aj Slovenské národné múzeum v Martine. V roku 2002 vzniklo Dokumentačné centrum rómskej kultúry na Slovensku ako súčasť Slovenského národného múzea - Etnografického múzea v Martine. Plánovali sme, že z neho bude raz múzeum. Keďže išlo o múzejné pracovisko, bola náplňou dokumentácia a prezentácia materiálnej a duchovnej kultúry Rómov pomocou múzejných prostriedkov, vytváranie a dopĺňanie zbierkového fondu predmetmi hmotnej kultúry, písomnosťami, tlačami a výtvarnými prejavmi. Realizovali sme dotazníkový výskum stavu zbierkových predmetov rómskej proveniencie v múzeách na Slovensku. Základ činnosti múzea tvorí aj výskum rómskej kultúry v spolupráci s múzeami v Rimavskej Sobote, Humennom, Brne a Sibiu. Dôležité bolo vypracovať projekt vedeckovýskumnej úlohy formou terénneho výskumu a následnej dokumentácie, postihnúť sociokultúrne procesy a zmeny spôsobu života Rómov, zaznamenať zmeny v kultúre bývania rómskeho obyvateľstva.

Aké exponáty sa nachádzajú vo vašom múzeu a odkiaľ ich získavate? - Pracovisko sa zameriava na exponáty z územia celého Slovenska - staršie zbierkové predmety s rómskou provenienciou sú súčasťou dielčích zbierkových fondov, (sú rozdelené tematicky, nie podľa pôvodu). Predmety získavané už za existencie centra sú radené v osobitnom zbierkovom fonde - začali sme s akvizičnou činnosťou zameranou na výtvarné a sochárske umenie z produkcie neprofesionálnych rómskych umelcov, v ktorej mienime naďalej pokračovať. V pláne je i získavanie predmetov z terénu na základe vyššie spomenutého výskumu. Predmety získavame kúpou od vytipovaných osôb na základe výskumu, ale i darom - dôležitá je dokumentačná výpoveď predmetu.

Organizuje múzeum aj nejaké sprievodné podujatia? - Veľký dôraz kladieme na prezentáciu kultúry rómskeho etnika formou prezentačných podujatí. V roku 2003 Dokumentačné centrum rómskej kultúry na Slovensku zorganizovalo tri prezentačné podujatia. Dve z nich boli výstavné, tretie podujatie sa uskutočnilo v rámci 13. ročníka Národopisného roka v Múzeu slovenskej dediny v Martine - Jahodníckych Hájoch. Prvým výstavným podujatím bola prezentácia širokej kolekcie veľkorozmerných obrazov rómskych detí z obce Jarovnice, nazvaná Kresby detí z Jarovníc. Výstava s názvom Ľudová architektúra a spôsob bývania Rómov v Gemeri-Malohonte bola výsledkom výskumnej spolupráce. Nosnú časť výstavy tvorila fotografická dokumentácia rôznych foriem bývania Rómov v tejto oblasti, diferencovaná z hľadiska stavebného materiálu a priestorovej dispozície. Odlišným bolo podujatie s názvom Te prindžarel pes - Spoznajme sa, ktoré sa uskutočnilo v júni minulého roku v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Cieľom podujatia bola prezentácia rôznych podôb kultúry Rómov formou výstavy sochárskych a výtvarných prác rómskych neprofesionálnych umelcov, ako aj prezentácie výrobných aktivít. Podobnú akciu pripravujeme aj na júl tohto roku.

Ako ste spokojní s návštevnosťou? - Doterajšia prezentačná činnosť Dokumentačného centra rómskej kultúry na Slovensku sa stretla s pozitívnym ohlasom, pokračovať v tejto činnosti mienime i po transformácii na múzeum. Momentálne múzeum sídli v budove Slovenského národného múzea - plánuje sa umiestnenie múzea v národopisnej expozícii v prírode, v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Táto alternatíva sa javí ako najvýhodnejšia z hľadiska potreby stálej prezentácie rómskej kultúry formou expozície predstavujúcej vývoj obydlí, tradičných zamestnaní, remesiel a celkového spôsobu života, čo spolu so sprievodnými aktivitami prispeje k prilákaniu návštevníkov.

KONTAKT: Múzeum rómskej kultúry na Slovensku Malá hora 2, 036 80 Martin tel: 043/ 41 31 011 e-mail: snm-em@stonline.sk

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984