Jedinečná šanca na zmenu

Sečská priehrada omýva brehy hôr a kopcov. Nad ňou sa týči hrad Oheb z 11. storočia. Samotná priehrada postavená v rokoch 1925 až 1934 dodnes bezchybne slúži na výrobu elektrickej energie.
Počet zobrazení: 1241
Sobotka_2-m.jpg

Sečská priehrada omýva brehy hôr a kopcov. Nad ňou sa týči hrad Oheb z 11. storočia. Samotná priehrada postavená v rokoch 1925 až 1934 dodnes bezchybne slúži na výrobu elektrickej energie. Z hradu, ktorý postupne vlastnili benediktíni, lúpežní rytieri či husiti, zostali už len romantické ruiny. Pár metrov od tohto malebného miesta sa stretli českí Mladí sociálni demokrati. Tento rok oslávili 20. výročie svojho založenia.

Mladí sociálni demokrati (MSD) vznikli 19. júna 1990 a od svojho začiatku úzko spolupracujú s Českou stranou so­ciálnodemokratickou (ČSSD). Z jej radov vyšli také politické esá ako Stanislav Gross (predseda vlády v rokoch 2004 a 2005), Bohuslav Sobotka (bývalý populárny minister financií), Karol Březina (niekdajší najmladší minister českej vlády) či Jan Hamáček (doterajší predseda zahraničného výboru Poslaneckej snemovne).

Gross návrat neplánuje

Dobré vzťahy medzi mladými a staršími sociálnymi demokratmi bolo cítiť aj tu. Aj keď nie vždy boli ideálne a nie vždy boli rebeli z MSD politikom z ČSSD po chuti. V Česku až sedem týždňov po voľbách, v ktorých ČSSD zvíťazila, zostavilo vládu pravicové zoskupenie ODS, TOP 09 a Veci verejné (VV). Napriek tomu záujem ľavicových politikov o mladých ľudí neutícha. Diskutovať o vývoji v strane prišlo na letné stretnutie viacero súčasných aj bývalých špičkových politikov českých sociálnych demokratov. „Politický program strany dnes nerozhoduje,“ vyhlásil na úvod svojho vystúpenia najmladší premiér v dejinách Českej republiky a kedysi jeden z najpopulárnejších politikov Stanislav Gross. „Sú to médiá, ktoré majú rozhodujúci vplyv na verejnú mienku. Zo Zemana urobili alkoholika, zo Špidlu psychopata, zo mňa blbečka a Paroubka neustále upodozrievali, že chce vytvoriť vládu s komunistami.“ V súčasnosti je podľa Grossa nevyhnutné, aby ČSSD začala intenzívne pripravovať novú generáciu politikov. Svoju sľubnú kariéru na poste predsedu vlády ukončil koncom apríla 2005 rezignáciou. Príčinou bola aféra s kúpou bytu. „Odišiel som, aby sa strana čím skôr mohla zotaviť,“ hodnotí svoje rozhodnutie s odstupom času. „Bol to neuveriteľne stresujúce, dnes by som to už asi druhý raz nedokázal prežiť.“ A návrat do vysokej politiky? Žiadny sa konať nebude. „Sú ľudia, ktorí ma veľmi nemilujú, ale minulosť už nezmením. Nemá význam, aby som sa niekde objavil, nemám chuť s nimi bojovať.“

Za neúspech neviňme voličov

Zdeněk Škromach, 54-ročný podpredseda ČSSD a bývalý minister práce a sociálnych vecí, patrí medzi najaktívnejších používateľov Facebooku. Má už päťtisíc fanúšikov. „Stojíme pred obdobím, keď si budeme musieť povedať ako ďalej,“ analyzuje výsledky volebnej prehry v májových voľbách. Podobne ako ostatní politici kritizuje novinárov: „Nie je dôležité, čo spravíte, ale čo médiá uverejnia.“ Preto treba komunikovať osobne, čo sa žurnalistom nepáči. „Vzniká nový fenomén – mediokracia. Médiá neprezentujú informácie, no vytvárajú ich.“ Zároveň vznikajú v Česku aj na Slovensku nové, mediálne typy strán: Veci verejné či Sloboda a solidarita. „Kedysi to boli populisti ako Miroslav Sládek, ktorí sľubovali politikov naložiť do Vltavy. Dnes sa ukazuje, že potenciál oslovovať takéto skupiny voličov má bývalý reportér Radek John.“ Navyše, sú to strany, ktoré „nechcú objektívne médiá, ale také, ktoré budú oni ovplyvňovať.“ Podľa Škromacha pred voľbami istým spôsobom zlyhala aj politika ČSSD: „Nastupuje nová generácia mladých ľudí, v spoločnosti sa dejú zmeny, ktoré sme nereflektovali. Za 20 rokov sú to dva milióny prvovoličov.“ Chybou bolo aj to, že odvolali Topolánkovu vládu, ale voľby boli až o rok. „Za ten čas sa to prezentovalo, akoby sme vládli my. Navyše, komunisti dlhodobo blokujú časť parlamentu, ktorá tradične patrí ľavici. Samozrejme, za to, že sme neuspeli, nemôžeme viniť voličov,“ uzatvoril Škromach.

Budúcnosť so skratkou socdem

„Budúcnosť má svoje meno: socdem,“ vyhlásil v diskusii s mladými Bohuslav Sobotka, ktorý v neoficiálnych rozhovoroch vydržal do hlbokej noci. Po rezignácii Jiřího Paroubka sa stal štatutárnym zástupcom ČSSD. Bude ju viesť až do budúcoročného zjazdu, kde si v straníckych voľbách s najväčšou pravdepodobnosťou zmeria sily s Michalom Hašekom, hajtmanom Juhomoravského kraja. „Vo voľbách do snemovne nás zatlačili,“ zdôraznil. „Výsledok bol ťažký úder, ale verím, že stratené pozície získame späť. V minulých voľbách tu neboli alternatívy, akými sú dnes TOP 09 alebo VV. No prehra nám dáva jedinečnú šancu zmeniť sa.“

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984